DALMATINSKA PAŠTICADA
- goveđe meso od buta 1000 g
- slanine suhe 150 g
- češnjak 20 g
- klinčić 6 kom
- luk crveni 100 g
- mrkva svježa 100 g
- šljive suhe 80 g
- rajčica koncentrat 60 g
- prošek 2 dl
- brašno 25 g
- peršin list
- muškatni oraščić na vrhu noža
- ulje maslinovo 0,6 dl
- sol, papar mljeveni, šećer, kvasine po potrebi
Goveđe meso oprati, osušiti i nabosti (u meso utisnuti) sa štapićima od slanine, češnjakom i klinčićima, redom u istim razmacima. Soliti, papriti, malo poprskati kvasinom, odložiti u posudu i ostaviti na hladnom preko noći.
Marinirano meso malo pobrašniti i staviti pržiti u lonac na ugrijano ulje. Popržiti sa svih strana da zarumeni. Rumeno meso izvaditi i u lonac dodati sitno sjeckani luk, ribanu mrkvu, sjeckani peršin, sve zajedno malo popirjati, zaliti vodom, dodati rajčicu, sol, papar, prošek, namočene suhe šljive bez koštica i prženo meso. Poklopiti, pirjati na laganoj vatri oko dva do tri sata, povremeno pomiješati, doliti vode, i ti ponoviti dok meso omekša.
Meso izvaditi, izrezati na ploške i poslužiti na plitici. Umak protisnuti kroz sito i još malo prokuhati i preliti preko mesa.
Poslužuje se s njokima od krumpira ili domaćim tijestom.
------------------------------------------------------------------------
NJOKI OD KRUMPIRA
- krumpira 600 g
- brašna 300 g
- jaja 2 kom
- ulje 0,6 dl
- sol 8 g
- muškatni oraščić na vrhu
noža
- sir za ribanje 40 g
Krumpir u ljusci oprati i staviti kuhati u hladnu vodu. Kuhati dok omekša, ocijediti, očistiti i pasirati na dasku. Dodati brašno, umućena jaja, sol, ribani oraščić i dio ulja. Umijesiti mekano tijesto, podijeliti na nekoliko manjih komada. Svaki komad razvaljati u duge valjke promjera do 3 cm, a zatim rezati komade dužine do 2 cm. Ovako rezane u sredini dobiju udubljenje (šupljinu), a s vanjske strane otisak ribeža.
Ovako pripremljene njoke kuhati u soljenoj ključaloj vodi oko 5 minuta. Skinuti lopaticom u hladnu vodu, ocijediti i staviti u posudu na toplo ulje i zagrijati u pećnici.
Uslužiti toplo s ribanim sirom uz mesna jela u umacima.
------------------------------------------------------------------------
PUNJENE LIGNJE NA OTOČKI
- lignje srednje veličine 1600 g
- riže 160 g
- luk crveni 300 g
- ulje maslinovo 1 dl
- rajčice svježe 300 g
- češnjak 20 g
- vino crno 2,5 dl
- peršin list 20 g
- papar mljeveni 3 g
- sol 20 g
Lignje očistiti, oprati i osušiti. Krakove i glave liganja izrezati na male kockice. Na 0,5 dl ugrijanog ulja popržiti krakove liganja i dio sitno sjeckanog luka. Dodati soli, papra, dio sjeckanog peršina i rižu, zaliti vodom (ili ribljom juhom) i pirjati dok riža upola omekša. Ovom smjesom puniti trupove liganja, a na kraju otvor lignje zatvoriti čačkalicom. Ovako punjene lignje složiti u posudu, preliti s pripremljenim umakom, poklopiti i kuhati na laganoj vatri dok omekšaju. Pri kraju zaliti s vinom, kuhati još 5 minuta i poslužiti toplo.
Priprema umaka: Na prestalom ulju popržiti sitno sjeckani luk, rajčicu izrezanu na kockice, sjeckani češnjak i peršin, dodati sol i papar i zaliti s vodom pa kuhati oko 5 minuta.
-----------------------------------------------------------------------
RIBARSKI BRUDET
- škarpina (bodeljka) 800 g
- ugor (gruj) 800 g
- luk crveni 150 g
- rajčica svježa 150 g
- češnjak 30 g
- peršin list 30 g
- vino bijelo 7 dl
- vinska kvasina 3 dl
- ulje maslinovo 1 dl
- papar mljeveni 3 g
- sol 20 g
U posudu staviti luk očišćen i isjeckan na kolutiće, češnjak, sjeckani peršin, rajčicu opranu i izrezanu na ploške, dodati ulje i na povrće složiti očišćenu i na komade izrezanu ribu. Soliti, dodati papar i zaliti vinom i vinskom kvasinom. Kuhati na laganoj vatri do 1 sat.
Poslužiti toplo s toplo kuhanom palentom..
PALENTA
- kukuruzno brašno 400 g
- voda 1,2 l
- sol 10 g
- ulje maslinovo 0,4 dl
U posudu stavit vodu, sol i ulje. Kada zakuha, uz stalno miješanje dodavati pomalo kukuruzno brašno. Kuhati dalje oko 35 minuta stalno miješajući. Kada se dobro zgusne i brašno omekša istresti u posudu za posluživanje.
Post je objavljen 07.04.2006. u 21:43 sati.