PAŠTRCIDA
četiri obroka, vrijeme kuhanja 1+4 sata
750 g goveĐeg buta
100 g suhe slanine
kvasina (Dalmatinski vinski ocat)
450 g crvenog luka (3 kom)
1 dL prošeka
1 suha šljiva
oraščić mrviceRecept
Rožata - Brački puding
šest obroka, vrijeme kuhanja 1 sat
6 jaja
6 dL mlijeka
12 velikih žlica šećera ostrugana limunova kora
maraskino ili rum
Priprema smjese: Pažljivo se - bez pjenjenja - promiješaju jaja, mlijeko i 6 velikih žlica šećera. Potom se doda ostrugana limunova kora i 2 velike žlice maraskina ili ruma
U posudi za pripremu rožate od 6 velikih žlica šećera napravi se karamel, s kojim se, dok je još vruč, pokriju sve stjenke posude. Kad se karamel ohladi, u istu posudu se ulije i pripremljena smjesa. Sve to se kuha na pari bez miješanja oko 1 sat dok se smjesa posve ne stvrdne. Dobiveni puding prvo se ohladi u frižideru, a potom se iskrene na tanjur za posluživanje zajedno s karamel sokom.
Trikovi: Da bi smjesa bila sto bolje izmješana, mlijeko se dodaje tek kad su jaja dobro izmučkana.
-----------------------------------------------------------------------
ROŽATA
5 klinčića
5 češna češnjaka
ulje
bujon ili vruća voda
koncentrat rajčice
mljeveni papar
U komad mesa se jednakomjerno sa svih strana sa šiljastim nožem zarežu rupe dubine do 2 cm, u koje se naguraju klinčići, dugoljasto izrezani komadi češnjaka i slanine. Tako pripremljeno meso moči se preko noći posve uronjeno u kvasinu. U nastavku postupka ta se kvasina više ne upotrebljava (ali se može upotrijebiti za drugu Pšticadu).
U posudu se ulije pola prsta ulja, na kojem se polako prži meso sa svih strana. Ako meso ostane bez soka i počinje se hvatati za dno posude, dodaje se mala količina bujona ili vruće vode i nastavi se pržiti. Kad je meso sa svih strana dobilo smeĐu boju, izvadi se, a u istoj posudi se isprži na sitno isjeckan crveni luk. Njemu se doda suha šljiva, malo naribanog oraščića, papar, sol i prošek, u kojem je rastopljena velika žlica koncentrata od rajčice. Kad umak zakuha, doda se meso i dovoljna količina bujona ili vruće vode potrebna da je cijeli komad mesa pokriven s umakom. Veličina posude mora što više odgovarati veličini komada mesa, tako da se ne doda previše tekućine i da umak ostane što gušći. Meso se onda kuha na laganoj vatri oko 2-3 sata, sve dok nije skoro posve kuhano. Meso se izvadi, a umak se propasira. Nakon što se meso razreže na 1 cm debele kriške vrati se u umak. Sve skupa se kuha još oko oko 1/2 sata, dok meso nije jako mekano.
Servira se uz njoke ili široke rezance (reginette) i parmezan.
Trikovi: Ako se želi uštedjeti na kvasini, može se komad mesa umočiti samo do polovice, ali se onda mora povremeno okretati. Umijesto 1 dL prošeka može se koristiti 1 dL crnog vina, u kojem su rastopljene 2 male žlice šećera. Umak mora biti gust i tamno smeĐ. Ukoliko nije dovoljno gust i taman, posebno se na ulju poprži 1 velika žlica sitno prosijanih mrvica dok ne postanu tamno smeĐe. Njima se doda još 1 velika žlica koncentrata od rajčice, sve skupa se još malo poprži i doda umaku bar 1/2 sata prije kraja.
Post je objavljen 07.04.2006. u 22:03 sati.