1gnjemci-kuhari5
07.04.2006., petak
DALMATINSKA JELA
|
PAŠTRCIDA četiri obroka, vrijeme kuhanja 1+4 sata 750 g goveĐeg buta 100 g suhe slanine kvasina (Dalmatinski vinski ocat) 450 g crvenog luka (3 kom) 1 dL prošeka 1 suha šljiva oraščić mrviceRecept Rožata - Brački puding šest obroka, vrijeme kuhanja 1 sat 6 jaja 6 dL mlijeka 12 velikih žlica šećera ostrugana limunova kora maraskino ili rum Priprema smjese: Pažljivo se - bez pjenjenja - promiješaju jaja, mlijeko i 6 velikih žlica šećera. Potom se doda ostrugana limunova kora i 2 velike žlice maraskina ili ruma U posudi za pripremu rožate od 6 velikih žlica šećera napravi se karamel, s kojim se, dok je još vruč, pokriju sve stjenke posude. Kad se karamel ohladi, u istu posudu se ulije i pripremljena smjesa. Sve to se kuha na pari bez miješanja oko 1 sat dok se smjesa posve ne stvrdne. Dobiveni puding prvo se ohladi u frižideru, a potom se iskrene na tanjur za posluživanje zajedno s karamel sokom. Trikovi: Da bi smjesa bila sto bolje izmješana, mlijeko se dodaje tek kad su jaja dobro izmučkana. ----------------------------------------------------------------------- ROŽATA 5 klinčića 5 češna češnjaka ulje bujon ili vruća voda koncentrat rajčice mljeveni papar U komad mesa se jednakomjerno sa svih strana sa šiljastim nožem zarežu rupe dubine do 2 cm, u koje se naguraju klinčići, dugoljasto izrezani komadi češnjaka i slanine. Tako pripremljeno meso moči se preko noći posve uronjeno u kvasinu. U nastavku postupka ta se kvasina više ne upotrebljava (ali se može upotrijebiti za drugu Pšticadu). U posudu se ulije pola prsta ulja, na kojem se polako prži meso sa svih strana. Ako meso ostane bez soka i počinje se hvatati za dno posude, dodaje se mala količina bujona ili vruće vode i nastavi se pržiti. Kad je meso sa svih strana dobilo smeĐu boju, izvadi se, a u istoj posudi se isprži na sitno isjeckan crveni luk. Njemu se doda suha šljiva, malo naribanog oraščića, papar, sol i prošek, u kojem je rastopljena velika žlica koncentrata od rajčice. Kad umak zakuha, doda se meso i dovoljna količina bujona ili vruće vode potrebna da je cijeli komad mesa pokriven s umakom. Veličina posude mora što više odgovarati veličini komada mesa, tako da se ne doda previše tekućine i da umak ostane što gušći. Meso se onda kuha na laganoj vatri oko 2-3 sata, sve dok nije skoro posve kuhano. Meso se izvadi, a umak se propasira. Nakon što se meso razreže na 1 cm debele kriške vrati se u umak. Sve skupa se kuha još oko oko 1/2 sata, dok meso nije jako mekano. Servira se uz njoke ili široke rezance (reginette) i parmezan. Trikovi: Ako se želi uštedjeti na kvasini, može se komad mesa umočiti samo do polovice, ali se onda mora povremeno okretati. Umijesto 1 dL prošeka može se koristiti 1 dL crnog vina, u kojem su rastopljene 2 male žlice šećera. Umak mora biti gust i tamno smeĐ. Ukoliko nije dovoljno gust i taman, posebno se na ulju poprži 1 velika žlica sitno prosijanih mrvica dok ne postanu tamno smeĐe. Njima se doda još 1 velika žlica koncentrata od rajčice, sve skupa se još malo poprži i doda umaku bar 1/2 sata prije kraja. |