1gnjemci-kuhari5

04.04.2006., utorak

MORSKE I SLATKOVODNE RIBE

Šaran s vrhnjem

1 kg odrezaka šarana, 2dl kiselog vrhnja, 1 manji luk, žličica oštrog brašna, malo ulja, malo soli, crvena paprika

Odreske šarana posolite i posipajte crvenom paprikom. Uvatrostalnu posudu ulijte malo ulja i glavicu luka narezanu na kockice. Preko luka složite odreske šarana i pecite u pećnici oko pola sata. Dva dl vrhnja pomješajte s žličicom brašna i prelijte ribu i pecite još oko 15 minuta.
Prženi oslić
1 kg oslića bez glave i utrobe, ulje, mlijeko, brašno, sol

Oslića bez glave i utrobe operite i posušite. Ako je veći narežite na manje odreske. U većoj posudi zagrijte dosta ulja za prženje. U duboki tanjur ulijte mlijeko, a u drugi pripremite brašno. Svaku ribu namočite u mlijeko a zatim u brašno i pržite dok ne porumeni. Pržene ribe složite u vatrostalnu posudu, stavite u vruću pećnicu i pecite dok ne omekšaju. Pečene osliće posolite i popaprite. Pri služenju ukrasi ih kriškama limuna.
------------------------------------------------------------------------------------
Fileti haringe u tijestu s pivom

500 gr fileta haringe, sol, biber, limunov sok, malo brašna, piva i ulja za prženje

Filete haringe operite, posušite, posolite, pobiberite i nakapajte limunovim sokom. Od brašna i piva napravite glatku masu. Malo posolite. Filete haringe umočite u tijesto s pivom i na zagrijanom ulju pržite do zlatnožute boje.
Uz filete možete poslužiti sljedeći umak:
1 jogurt, 1/2 vrećice majoneze, 2 kisela krastavca narezana na kockice, 1 tvrdo kuhano sitno narezano jaje i sjeckanog peršinovog lista
-------------------------------------------------------------------------------------
Pržene skuše
4 skuše, malo brašna, ulje, sol, sjeckani peršinov list

Skuše očistite i operite i osušite. Zarežite na nekoliko mjesta. Uvaljajte u brašno i pržite oko 10 minuta na ulju. Kada su gotove posolite ih, pospite kosanim peršinom i poslužite.
-------------------------------------------------------------------------------------
Pržene lignje
80 dag lignji, 2 žlice maslinovog ulja, 2 žlice običnog ulja, 2 žlice vegete, 4 češnja češnjaka, peršinov list, sol, papar

Lignje dobro očistite i operite, složite u posudu u koju ste ulili maslinovo i obično ulje. Pospite vegetom, isjeckanim češnjakom i peršinovim listom. Popaprite i posolite. Posudu poklopite i lagano pržite dok lignje ne omekšaju. Dok pržite nemojte ih mješati nego posudu povremeno protresite
-------------------------------------------------------------------------------------
MARINIRANE SRDELE

2 kg sardela, 4 češnja češnjaka, sol, brašno, 4 dl miješanog ulja (maslinovo i obično), 1 žlićica rajčice, 1 žlićica crvene paprike, 40 dag luka, 3 lovorova lista, 4 grančice ružmarina, 2 klinčića, malo cimeta, 1 žlica šećera, 5 dl vinskog octa, 5 dl vode
-------------------------------------------------------------------------------------
Dimljena riba

Dimljena riba je proizvod koji može doći gotov i odmah spreman za upotrebu ili ju valja odmrznuti na sobnoj temperaturi ukoliko se radi o smrznutoj dimljenoj ribi. Poslužite kao hladno predjelo uz sir, kisele krastavce, kisele šampinjone, majonezu, ili neki drugi umak.

Uz dimljenu ribu preporučujemo umak od hrena koji ćete pripremiti miješanjem 1 dl vrhnja, 1 jogurta, 1 žlice ribanog hrena, malo soli, malo šećera, i soka od 1/4 limuna.

Dimljenu ribu možete poslužitRiba s povrćem
800 gr smrznutih odrezaka ribe (šarana, amura, tolstolobika, soma, oslića, fileta oslića), 2 glavice crvenog luka, 3 svježe paprike, 3 svježe rajčice, limunov sok, ulje, brašno, sol, vegeta

Odreske ribe djelomično odmrznite, posolite, nakapajte limunovim sokom i pustite da odstoje 15 min. Odreske zatim uvaljajte u brašno i pržite na ulju. Pržene odreske složite u odgovarajuću posudu i poklopite. Na istom ulju popržite rezani luk, papriku, i rajčicu. Dodajte vegetu i pirjajte. povremeno podlijevajte vodom. Kad je povrće mekano složite ga preko ribe i zapecite u vrućoj pećnici.

Odresci od usitnjenog mesa ribe
800 gr smrznutih fileta oslića ili fileta druge vrste ribe (bez kosti), povrće za juhu (mrkva, peršin), glavica crvenog luka, 3 jaja, 2 češnja češnjaka, sol, papar, crvena slatka paprika, ulje za prženje.

Ribu kuhajte s povrćem u slanoj vodi. Kada je riba kuhana, ocjedite vodu a meso ribe i povrće usitnite. Dodajte sitno sjeckani luk, češnjak, papar, slatku papriku i jaja. Dobro izmješajte i oblikujte odreske. Pržite ih u vrućem ulju.

Može se upotrijebiti i meso s kostima, ali se nakon kuhanja meso mora pažljivo odvojiti od kosti.
-------------------------------------------------------------------------------------
KUHANA RIBA
600 gr smrznutih odrezaka ribe (šarana, amura, tolstolobika, oslića, fileta oslića), 2 mrkve, 1 celer, 1 peršin, 1 glavica luka, zrna papra, lovorov list, sol

Povrće očistite i stavite kuhati zajedno s ribom. Dodajte zrna papra, lovorov list. Kuhajte na laganoj vatri uz dodatak malo octa ili limunova soka. Riba se tako neće raskuhati a meso ribe će ostati bijelo i čvrsto. Kuhanu ribu složite na toplu zdjelu a juhu začinite po želji.
-------------------------------------------------------------------------------------
Rižoto od plodova mora

500 gr očišćenih smrznutih glavonožaca lignje, sipe, totana, muzgavaca, hobotnice, 50 gr smrznutih dagnji i gambera ili Irida pripravak za rižoto, 200 gr riže, glavicu luka, 3 češnja češnjaka, svježa rajčica ili koncentrat, papar, sol, peršinov list, ulje.

Očišćene glavonožce izrežite na rezance. Sitno sjeckani luk popržite na vrelom ulju, dodajte izrezane glavonošce, dagnje, gambere, češnjak sitno sjeckan i sve skupa pirjajte u poklopljenoj zdjeli, dok glavonošci ne omekšaju. Zatim dodajte rižu, posolite, popaprite i zalijte vodom. Pri kraju dodajte narezanu svježu rajčicu ili malo koncentrata, te sjeckanog peršinovog lista. Po želji možete posipati parmezanom.
-------------------------------------------------------------------------------------
Marinirana riba

1 kg ribe (srdele, skuše, oslića fileta, haringe fileta, odrezaka šarana, tolstolobika), 2 glavice crvenog luka, lovorov list, 3 češnja češnjaka, papar u zrnu, 2 dl octa, sol, brašno, ulje

Smrznutu ribu - odreske ili cijelu (očišćenu bez utrobe) djelomično odmrznite, posolite, uvaljajte u brašno, i ispecite na vrućem ulju. Ribu složite na posebnu posudu. Na istom ulju popržite narezani luk, dodajte sjeckani češnjak, zrna papra, lovorov list te ocat. Marinada neka vrije 5 min. Marinadom prelijte pečenu ribu i sve zajedno prokuhajte još oko 2 minute.
-------------------------------------------------------------------------------------
Riba na roštilju

1 kg ribe srdele, skuše, haringe fileta, oslića ili druge ribe po želji, ulje, limunov sok, češnjak, peršinov list, grančica ružmarina, sol, papar

Ribu koju želite pripremiti na roštilju posoliite, popaprite, i uronite u mješavinu ulja, limunovog soka, sjeckanog češnjaka, peršinovog lista i ružmarina. Ostavite stajati oko 2 sata. Ribu zatim ispecite na zagrijanom roštilju.
Prilikom pečenja premazujte ostatkom mješavine.
Na žaru se mogu pripremiti slično i lignje.
-------------------------------------------------------------------------------------
Pržena riba

800 gr smrznutih odrezaka ribe šarana, amura, tolstolobika, soma, oslića, ulje, brašno, sol, papar, crvena paprika, limun

Smrznute odreske ribe djelomično odmrznte, posolite, popaprite te ostavite stajati nekoliko minuta. Svaki odrezak uvaljajte u brašno i pržite u vrućem ulju. Kod prženja slatkovodne ribe možete u brašno dodati žlicu crvene paprike i malo kukuruznog brašna.

Pržene odreske ukrasite kriškama limuna.
-------------------------------------------------------------------------------------
Salata od plodova mora

1 kg smrznutih očišćenih glavonožaca (lignje sipe, totana, muzgavca, hobotnice), smrznute dagnje, ili Irida salata od plodova mora, sol, papar, ulje i ocat, češnjak, peršinov list

Očišćene glavonošce narežite i kuhajte u slanoj vodi u koju možete dodati i povrće za juhu. Kuhane glavonožce narežite na rezance te po želji začinite maslinovim uljem, octom, sjeckanim češnjakom, peršinovim listom, paprom.

U salatu možete dodati i majoneze.

Na isti način možete pripremiti i salatu od ribe (npr. oslića).

Odreske ribe djelomično odmrznite, posolite, i posložite u vatrostalnu posudu. Pobrašnite i prelijte vrućim uljem. Pecite u pećnici i povremeno poljevajte sokom koji kod pečenja ispušta riba. Pred kraj pečenja prelijte vrhnjem i posipajte sjeckanim peršinovim listom. Još malo zapecite.
i i kao glavno jelo uz različite priloge, grah
-----------------------------------------------------------------------------------
Odresci šarana u foliji
4 odreska šarana, sok limuna, sol, papar, sjeckani peršinov list, ulje

Odreske šarana nakapajte limunovim sokom i ostavite ih da odstoje oko 15 minuta. Odreske zatim posolite, popaprite, posipajte sjeckanim peršinovim listom. Uvijte ih u nauljenu aluminijsku foliju i stavite ih u posudu u koju ste ulili malo vode. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta. Poslužite s pireom od krumpira.
---------------------------------------------------------------------------------
Šaran sa slaninom
6 odrezaka šarana, 4 rajčice, 15 dkg dimljene slanine, 2 paprike, 10 dkg crvenog luka, malo ulja, sol, papar i malo crvene paprike

Slaninu narežite na tanke ploške i ovijte oko odrezaka šarana. Crveni luk i papriku narežite i malo popržite na ulju. Dodajte rajčicu i odreske ribe. Posolite i popaprite. Pecite u pećnici dok riba nije mekana.

<< Arhiva >>