1000 čudesnih stvari

utorak, 16.08.2011.

Čudesna stvar #92 - Prepuštanje

Image and video hosting by TinyPic
Prepuštanje
Ponekad se stvari jednostavno slože na svoje mjesto. Ne znaš kako: proveo si dane, tjedne, mjesece - a u ponekom slučaju i godine - pokušavajući povezati nepovezivo, spojiti kockice, složiti nekakvu strukturu iz eteričnog i vijugavog svijeta u kojem živiš. Nekako se složi: jednostavno se ujutro probudiš i jutro bude kakvo si zamišljao inače da jutra mogu biti pa klizneš u dan začuđen: kako se ovo dogodilo? Kako se dogodilo da odjednom pustiš i odustaneš i prestaneš se boriti i sve sjedne na svoje mjesto?

Prestala sam se boriti. Zvuči kao da sam odustala, ali ništa nije dalje od istine. Konačno sam se prestala boriti i počela vjerovati da se sve ipak događa točno onako kako treba i točno onda kada treba. Prestala sam se boriti i odjednom je lakše, nemjerljivo, ogromno lakše. Ne znam zašto smo svi fiksirani na borbu. Kao da će biti lakše ako u nešto što je gotovo posve izvan moje kontrole uprem svim snagama? Kao da će biti ugodnije ako ne popustim stisak? Kao da ću biti spremnija na stvari koje sada ne mogu čak ni predvidjeti ako ustrajem u toj nekoj... borbi?

Nisam fatalist, daleko od toga. Ali stvari koje se mogu i moraju dogoditi - to sam davno ustanovila - događaju se ponekad i mimo mojih želja. Pa onda neka se dese. Jesu li strašne? Sada, dok razmišljam o mogućnostima, jesu. Ali strašno je bilo i hodati i trčati i čitati i pisati i zavoljeti i tisuću i jedna druga stvar o kojoj ništa nisam znala. Pa sam napravila prvi put i drugi put i stoti put i prestalo je biti strašno.

A osim toga, odlučila sam živjeti najglasnije što mogu, a to onda znači da ću se povremeno osjećati kao u kakvom trileru.

Image and video hosting by TinyPic
- 13:29 - Komentari (6) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 15.08.2011.

Čudesna stvar #91 - Mirna nedjeljna jutra

Image and video hosting by TinyPic
MIrna nedjeljna jutra
Ili praznična. Znate ona jutra kad se čini da svijet stoji, kao da ste jedini budni? Nitko ne ustaje prije zore u nedjelju ili na praznik, nitko se ne žuri probuditi, nitko ne žuri ustati. I inače je vrijeme prije zore - ono vrijeme prije 6 ujutro - najljepše: dan još nije počeo, još je krmeljav i pospan i imaš osjećaj da ćeš - samo ako se malo bolje zagledaš - vidjeti snove kako plešu na ružičastom nebu. A jutra u ove posebno mirne nedjelje kada se više nego inače nikamo ne žuri i kada se više nego inače nikamo ne ide... ta su jutra koja promatraš s kavom u ruci, jednostavno čarobna.

Image and video hosting by TinyPic
- 18:37 - Komentari (3) - Isprintaj - #

nedjelja, 14.08.2011.

Čudesna stvar #90 - Miris njegove kože

Image and video hosting by TinyPic
Miris njegove kože
Ponekad treba proći čitav dan, zaokružiti se čitava putanja sunca, čitav nebokrug, trebam promatrati nebesko divljanje i sve boje s palete i pun mjesec koji se skriva ispod oblaka koji nisu oblaci nego jastuci, mekana paperjasta perina, ponekad treba proći ponoć - štoviše, treba biti gotovo zora - kad ja konačno nađem svoj put kući. Ušuljam se u stan - i uvijek me čeka svjetlo jer on pazi na takve stvari - smijem se svojem odrazu u ogledalu dok sa sebe, pazeći da ne dižem buku, ispirem tuđe riječi i smijeh i dim i buku i glazbu i ideje i maštanja. Ušuljam se k njemu i on se uvijek, bez iznimke - uvijek - posljednjih devet godina mog života trzne u snu, i zagrli me, i prošapće nešto kao, kako je bilo?

I ponekad, eto, dogodi se da gurnem glavu na ono svoje mjesto, u onu udolinu između vrata i ramena, i mislim ponekad da bih to mjesto, to "moje" mjesto koje sam osvojila i zauzela i učinila svojim još prve zajedničke noći, prepoznala bilo gdje na svijetu. I kad je teško - a danas baš nekako jest - i kad imam osjećaj da sam mala i nevažna i nebitna i zaboravljena, on me zagrli i stisne mi lice uz to mjesto pored njegova vrata, stisne me uz sebe i nekako budem malo više svoja, malo više doma, malo popusti taj stisak koji grabi srce.

Image and video hosting by TinyPic
- 19:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 04.08.2011.

Čudesna stvar #89 - Odluke

Image and video hosting by TinyPic
Odluke
Neobična su stvar odluke. Neke doneseš u sekundi, ni ne promislivši zapravo o tome što će uslijediti i nesvjestan kako su se stvorile u tebi. Druge se kuhaju danima, tjednima, mjesecima ponekad i onda jednostavno, ničim izazvane, usele u svijest i ništa nije važnije i bitnije.
Danas sam donijela jednu važnu odluku, a posredno se odnosi i na ovaj blog. A odluka glasi da ja u ovo vjerujem. U ovo, u svoje pisanje, u svoj rad, u svoje stvaranje. Vjerujem i znam da je dobro. Vjerujem jer ne mogu zamisliti da to ne radim. Vjerujem jer sam ja jedino ja dok pišem. Vjerujem jer osim ovoga za mene ne postoji ništa. Vjerujem jer se budim s pričama u glavi i jer zaspivam smišljajući priče, oduvijek, otkako znam za sebe.
Ovaj ću blog redovitije ažurirati - što je uostalom bio i plan. S vremenom ću ga preseliti na samostalnu mu adresu.
Nastavljam raditi priče o ljubavi - i to će uskoro osvanuti na samostalnoj adresi.
I završit ću svoj roman. Dobar je, mračan, težak, kakav god, ali dobar. I moj, samo moj.
Nema više čekanja, samo stvaranje!

Image and video hosting by TinyPic
- 13:55 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>