Indijanka vegetarijanka

30.05.2016., ponedjeljak

Snaga mahunarki

Dan Jason je poljoprivrednik iz Salt Spring Islanda koji je nedavno izdao knjigu simpatičnog naslova 'The Power of Pulses: Saving the World with Peas, Beans, Chickpeas, Favas & Lentils' (Snaga mahunarki: spašavanje svijeta graškom, grahom, slanutkom, bobom i lećom). U knjizi iznosi zanimljivu teoriju o mahunarkama kao hrani budućnosti iz razloga što su zdrave, hranjive te znatno manje onečišćuju okoliš nego proizvodnja druge hrane. One su bogat izvor vlakana, proteina, važnih minerala i vitamina, uključujući one skupine B, a povećana konzumacija osnažuje kosti, poboljšava kognitivne performanse te smanjuje rizik od raznih upala i tumora te dijabetesa. Također, jedna su od rijetkih skupina biljaka koja nakon što izrastu, tlo ostavljaju u boljem stanju (bogatije važnim tvarima) nego što je bilo prije nego su posijane. Mogu se uzgajati kod kuće, u malim vrtovima te nije potrebno korištenje pesticida i herbicida i k tome ne zahtijevaju mnogo vode. Uz to, UN je 2016. godinu proglasio Godinom mahunarki jer, kada bi se više uzgajale, bili bismo bliže rješavanju svjetskog problema gladi. Dakle, mahunarke su odlične za zdravlje, za okoliš i za rješavanje problema gladi. Kada bi barem netko poslušao ovaj savjet!

Pregršt odličnih recepata s mahunarkama mogu se pronaći na adresi Pulses.org

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: Mahunarke, snaga mahunarki, zaštita okoliša, ekologija, prehrana, glad, voda


25.05.2016., srijeda

Trči, zeko, trči!

Topao, a vjetrovit dan. U prirodi. Lijepo je. Trešnje. Njive. Divlje jagode. Šume. Gore. Livade. Moja najbolja prijateljica i ja. Šećemo. Udišemo. Lijepo nam je. Odjednom mi nešto skoči u krajičku oka. Okrenem se. Zeko. Trči preko njive. Trči, zeko, trči! Moja prijateljica (koja je zapravo pas) za njim! Haha, može mu staviti soli na rep. Završili u žbunju. Prijateljica se vratila s trnjem u krznenoj bundi. Zeko nestao. Šteta samo što mi je fotoaparat spor na okidaču, inače bi fotografija bila bolja.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: zeko, zec, priroda, pas, fotografija


20.05.2016., petak

Biljojedi ;)

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: biljke, biljojedi


19.05.2016., četvrtak

Mesni ruksaci

Evo, samo nam je još to trebalo. Bizarno ili ne? Bizarno i bezukusno. I još k tome može se za kojih 55$ naručiti u trgovini Cartoon Networksa. Poruka dječici: 'Sve je to OK!'.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: ruksak, meso, moda


18.05.2016., srijeda

…da je svaki komad mesa im'o mamu

Dibidus je novi singl benda Hladno pivo, a opisuju ga kao himnu za sve one raskalašene, nesavjesne među nama. Poruka je da se ne treba zamarati informacijama bez obzira bile važne ili nevažne. Moram priznati da me pjesma i malo zbunila jer zašto bismo bili nesavjesni ako se barem s vremena na vrijeme bacimo na 'informacijsku dijetu' budući da smo zbilja bombardirani s previše 'đubriva' pa zapravo nije loše kada pomislimo: '...ako je budućnost crni bezdan dopusti mi da ne znam'.

Stihovi koji su mi privukli pozornost su: 'Ne želim znat' za Fukushimu u Japanu i da je svaki komad mesa im'o mamu…'

Dakle, iznenađenje jer radi se o bendu za kojeg ne bih nikada rekla da je 'vegetarijanski' imalo orijentiran, posebice nakon 'Roštilja'. Ne znam je li im cijela pjesma na neki način sarkastični izričaj o svijetu oko nas, no nekako to i nije toliko bitno. Drago mi je da su stavili ovaj vege stih pa što god su time mislili.


Oznake: Dibidus, Hladno pivo, pjesma, da je svaki komad mesa im'o mamu, glazba


17.05.2016., utorak

Iza kože

PETA je sve šokirala svojom novom kampanjom u kojoj želi ukazati na to što se zapravo nalazi iza lijepih predmeta kao što torbice, novčanici, jakne, remenje... koji su izrađeni od kože. Kampanja je namijenjena najviše za područje jugoistočne Azije u kojoj je u porastu izrada predmeta od kože krokodila i zmija. Video je snimljen u trgovini kožnim predmetima u Bangkoku u kojoj su u predmete od kože umetnuta umjetna srca, pluća, krv i ostali dijelovi životinja kako bi se pokazalo što zapravo stoji iza tog predmeta, od čega je doista izrađen. Kupci su naravno ostali šokirani. Osobno smatram da im je ovo jedna od najboljih kampanja do sada.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: peta, koža, kampanja, Azija, zmije, krokodili, okrutnost


16.05.2016., ponedjeljak

Okrutnija

Okrutnija moraš biti
zube pokazati
pogledaj svijet
ubij, ukradi, udri
odsijeci, presijeci
istuci,
a ti
a ti
sa svojim
finima manirima
kuhanim krumpirima
nježnim dodirima
ne pašeš
ne pašeš
šta sereš
šta sereš
stalno
stalno?
Odjebi!
Makni se
skloni
pregazit će te
silovati
iskoristiti
kao krvavi odrezak
slistiti.

Da, da,
okrutnija moraš biti
pridruži se ovoj sviti
lakše je, lakše,
ljepše je, ljepše
gaziti
nego
biti gažen.
Svijet u kojem
postoji
ja, ja, ja,
samo ja i ja
i ništa više,
pohlepa je čar
skromnost čmar.
Okrutnija, okrutnija
dijete, okrutnija!
Svijet je zatvor
čovjek zlotvor
nema otvora
za bijeg.
Il' se prilagodi
il' umri!

Oznake: okrutnost, poezija, pjesma


12.05.2016., četvrtak

Preko ograde

Pas se izgnječio tenisica, a onda je od umora prilegao i zaspao. U jednom je trenutku osjetio moju prisutnost i podignuo glavu, a iz usta mu je virio žnjiravac tenisice na kojoj leži. Preslatko!

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: pas, tenisice, san, spavanje


10.05.2016., utorak

Spotlight, kako reći ne bogu?

Za vikend sam u kinu gledala film 'Spotlight' i traje puna dva sata, međutim to mi je prošlo u trenu. Odlično svjedočanstvo o pedofiliji u katoličkoj crkvi. Mali tim novinara iz Bostona, nakon dolaska novog glavnog urednika, počinje čeprkati o pričama koje su zataškane, a odnose se na zlostavljanje djece od strane svećenstva. Najbolje što bi se uspjelo dobiti od crkve jest odšteta od 20,000 $. To je, dakle, za crkvu cijena uništenog dječjeg života. Svećenici su obično birali djecu iz nesređenih i siromašnijih obitelji jer kako kaže jedan od preživjelih: 'Kako reći ne bogu?'

Kino je, naravno, bilo poluprazno. Sljedeći vikend igra 'Kapetan Amerika', vjerujem da će biti puno.



Nekako me je ovo sve podsjetilo na šikaniranje glumca Renea Bitorajca. A i Mirjane Rakić prije njega. I još na mnoge za koje ni ne znamo. Jer svetogrđe je u Hrvatskoj misliti drugačije, podržavati drugačije, ne uzdizati patriotizam u nebesa, a na kraju krajeva i imati smisla za jednu dobru staru satiru i cinizam. U općoj kulturi razvijenog ovčarstva kako reći ne službenoj vlasti, službenoj religiji? Pastiri, čuvari morala koji ga obično nemaju, hvataju zalutale ovčice i silom ih žele vratiti u stado, a ako su one toliko tvrdoglave, e onda s njima na ražanj pa na vatru! Kod nas će proći valjda 200 godina da se snimi nešto slično 'Spotlightu'.

Jer 'restorani su kontejneri, al' smetaju nam pederi'.





Oznake: Spotlight, film, Crkva, Pedofilija, Rene Bitorajac, Mirjana Rakić, svjetonazor


09.05.2016., ponedjeljak

UZ Majčin dan

Pozdrav, prije vječnog rastanka.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: Majčin dan, krave, ljubav, klanje, okrutnost


06.05.2016., petak

O društvu (ne i prirodi)

Ne pratim TV program pa ne znam je li ova serija kod nas zaigrala ikada. (Ako jest ili bude, voljela bih je vidjeti) Zove se Mr Robot, a govori o mladom, nedruštvenom kompjuterskom stručnjaku koji tijekom dana radi na poboljšanju sigurnosti na internetu, a tijekom noći kao veoma živahan haker. I tako sam sasvim slučajno saznala za seriju preko sljedećeg videa.

Njega pitaju što je to u društvu što ga toliko razočarava, a njegov je odgovor sljedeći:

Oh, ne znam… To što kolektivno mislimo da je Steve Jobs predivan čovjek iako znamo da je milijune dolara zaradio na radu djece? Ili možda to što se čini da su svi naši heroji falsifikati? Svijet po sebi je jedna velika obmana, bacamo spam jedni na druge našim gorućim sranjima komentarima, maskiramo se, društvene mreže glume intimu. Ili zato jer smo glasali za to? Ne našim političkim izborima već našim stvarima, našim vlasništvom, našim novcem. Ne govorim ništa novo, svi znamo zašto to radimo, ne zato jer su nas knjige Igre gladi usrećile već zato što želimo biti na sedativima. Zato jer je bolno ne pretvarati se, jer smo kukavice. Jebeš društvo.

Oh I don’t know … Is it that we collectively thought Steve Jobs was a great man, even when we knew he made billions off the backs of children? Or maybe it’s that it feels like all our heroes are counterfeit? The world itself just one big hoax, spamming each other with our burning commentary bullshit, masquerading this insight; our social media faking this intimacy. Or is it that we voted for this? Not with our rigged elections, but with our things, our property, our money. I’m not saying anything new, we all know why we do this, not because Hunger Games books makes us happy, but because we want to be sedated. Because it’s painful not to pretend, because we’re cowards. F*ck society.


Oznake: Mr Robot, tv, serija, haker, drušvo, Steve Jobs, sedativi


04.05.2016., srijeda

The Official Meatrix

Animirani film o farmskom uzgoju životinja. Mlado prase Leo živi na selu i misli da je život svinje svugdje takav kakav je njegov. No, upoznaje kravu (bika) koji mu govori o uvjetima u kojima žive farmske životinje. Na kraju, naravno i poziv svim konzumentima da je njihov izbor itekako važan i o njemu ovisi što će se događati na farmama životinja.

Oznake: farmski uzgoj, farme, Životinje, meso, uzgoj životinja


03.05.2016., utorak

Možda porez na crveno meso u Danskoj

Klimatske promjene postale su etičko pitanje, zaključilo je dansko Vijeće za etiku te je danskoj vladi predložilo da se na meso, prije svega crveno, nametne poseban porez. Zbog poreza bi meso bilo skuplje i ljudi bi ga manje konzumirali, čime bi opala njegova proizvodnja, što bi u konačnici imalo utjecaj na znatno manje zagađenje okoliša.

Ovo je vijeće klasični danski način prehrane nazvao neodrživim te zaključilo kako su Danci obavezni promijeniti svoje prehrambene navike. Porez bi započeo govedinom, kao mesom koje najviše zagađuje prilikom proizvodnje, a Vijeće predlaže da bi se nakon toga proširilo na sve crveno meso, a potom i na svu hranu, u onom postotku u kojem ta hrana zagađuje prilikom proizvodnje.

Samo stoka je odgovorna za 10 posto zagađenja planeta, dok je sveukupna proizvodnja hrane zaslužna za od 19 do 29 posto zagađenja prema nekim procjenama. Smatra se da bi samo smanjenje konzumacije govedine i janjetine u Danskoj smanjilo emisiju ugljičnog dioksida za 20 do 35 posto.

Prijedlog je, naravno, izazvao mnogo bure. Mnogi političari su rekli da bi porez imao velik utjecaj na same Dance, ali globalno ne bi ništa promijenio ako ga ne usvoje i druge države. Ipak, ističe se da će se ljudi prije ili kasnije morati suočiti s istinom koliko njihov način prehrane ima učinak na okoliš, bez obzira što iza ugla stoje moćni i strašni mesni lobiji te ljuta javnost koja jednostavno još uvijek nije spremna prihvatiti tu činjenicu.

Oznake: Danska, porez, meso, crveno meso, govedina, zagađenje, porez na meso, ekologija, prehrana, ugljični dioksid


02.05.2016., ponedjeljak

You are what you eat

Jako simpatična pjesma australskog nebičnog benda Formidable Vegetable Sound System. Pojavili su se 2012. godine i od tada ne posustaju u slanju nove, drugačije poruke svijetu. Nastupali su na brojnim festivalima, mahom u SAD-u i Velikoj Britaniji, a jedna od glavnih značajki ovog benda je promoviranje permakulture i održivog način života.



Evo i još jedne kao dodatak :)


Oznake: You are what you eat, Formidable Vegetable Sound System, permakultura, glazba, australija


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.