četvrtak, 22.11.2012.

unutra-van

Pred ironijom smo nemoćni. Pred onom istom ironijom koja je htjela da se 3 povijesne presude donesu u roku od 7 dana. Sve 3 presude, kakve god na kraju bile, biti će katarzične za društvo.
Epski motiv Generala kojima se vraća njihova ratnička čast...homerijanski obrat u realnome životu? Treba to izdržati....
Generala Antu Gotovinu imao sam, iz stava pozor, čast vidjeti u živo na ne više od 5 minuta. Ribao nas je. Sve 3 rečenice koje je tada izgovorio, ticale su se ratničke časti. Ante Gotovina jest mitski tip, to je jasno svakome tko ga je vidio uživo. Savršeno smiren, racionalan i strašno karizmatičan.Samu akciju Oluja na južnome bojištu je vodio briljantno što ga čini zadnjim čovjekom koji bi je kompromitirao, a onda su došle pričuvne snage. Horde nabrijanih rezervista zaluđene trijumfalizmom i alkoholom, prionuli su na pljačku i palež, a dešavala su se na žalost i vrlo svirepa ubojstva.
U svoje ime podnesak Generalu Gotovini dužna jest cijela država. Čovjek je na svojim leđima, u godinama koje su uslijedile, prenio cjelokupnu hrvatsku traumu br 1-ratni zločin kao dio pothvata dogovaranog na najvišim instancama vlasti. Kakav mu to značaj kao protagonistu daje?
Znači li to da ako su dr.Tuđman i ini stvarali državu, da ju je na kraju platio General Ante Gotovina? Treba li onda priču o Gotovini i Markaču tako tretirati i u službenoj povijesti. Ja sam za. Ja želim da se cijela ta priča tako interpretira i u udžbenicima povijesti tako da za 200 godina nekakovi space Hrvati znaju kako su se njihovi čukundjedovi odrekli svojih junaka...a odrekli su ih se ponajprije političari koji su se davne 2003. sa tribina rive u Splitu kleli u njihovo ime. Dobivši izbore na toj populističkoj platformi, locirali su ga, uhitili i transferirali u taj Den Haag, unovčivši za to početak pregovora.
Ti ljudi bi trebali materijalno kompenzirati generalima, ali trenutno su malo u kurcu sa lovom...Njihova presuda je desetka za sada i ne mogu se oteti dojmu da su sve te 3 presude (uključujući i Čačićevu) na neki čudan način povezane.
Unatoč svim pritiscima, pravosuđe je, čini se, odradilo svoj posao i pravda je ponovo ispala poslovično spora, al dostižna. Što nam je poručila? Isplati li se žrtva, isplati li se korupcija?
Jedno je sigurno-bahatluk se nikako ne isplati. Ne isplati se autokratski voditi stranku i državu. Ne isplati se bahaćenjem navlačiti pažnju na sebe.Ne isplati se voziti 130 na sat po magli. Ne isplati se ne držati odstojanje.

- 01:57 - To te ja pitam (1) - Print - #

Design @ by:Nisa