subota, 29.02.2020.

Gradovi i mjesta : Samobor

Samobor

Sada živim u Samoboru, pitoresknom gradiću koji je omiljena a možda i najstarija izletnička destinacija kontinentalne Hrvatske. Atraktivna okolica sa predivnom netaknutom prirodnom ljepotom (PP Žumberak - Samoborsko gorje), Grgosova špilja, očuvani nekadašnji rudnik željeza i bakra sveta Barbara u Rudama, mnogobrojne planinarske staze, brojne plemićke (na žalost većina ruševne i zapuštene) kurije, mnogi restorani, gostionice, izletišta i izvori termalne vode (zaboravljeno !!!!!!), obilježja su vezana za Samobor. Volim šetati centrom ovog šarmantnog gradića, naročito radnim danom u jutro. Sviđa mi se:

Očuvana stara gradska jezgra



Stari grad Samobor


Srednjovjekovna tvrđava burne prošlosti i mnogih vlasnika: grofova Celjskih, Frankopana, Tahi i .....

Bitka kod Samobora


Svake godine Samobor se na jedan dan vraća u srednji vijek i u središte europskih borbi za prijestolje. Rrekonstrukciju bitke koja okuplja 400-njak sudionika među kojima 100-njak vitezova u oklopima. Vugrinščak se pretvara u viteški vojni tabor s konjanicima, oklopljenim vitezovima, mačevaocima, streličarima, kuburašima, bojnim spravama, katapultima, kolskim taboromi i fortifikacijama. Oko bojnog polja održava se srednjovjekovni sajam i mogu se vidjeti stari obrti.

" Samoborska Venecija "



Livadičev dvorac


U ovom dvorcu Ferdo Livadić ugostio je brojne poznate ilirce kao što su Gaj, Preradović, Vraz, Lisinski i drugi. U salonu ovog dvorca u društvu Gaja, Livadić je uglazbio njegov tekst poznatu hrvatsku budnicu Još Hrvatska ni propala.

Grobni spomenik Vrazove Ljubice


Julijana Cantilly - ljubavni stihovi Stanka Vraza u " Đulabijama " posvećeni Julijani najpoznatija je samoborska ljubavna priča.

Šetajući, puno puta mi se nametnulo pitanje gdje, na kojem mjestu i kako je Bela IV darivao povelju kojom Samoboru potvrđuje status slobodnog kraljevskog trgovišta.Ne zna se ni točan datum. Pretpostavka je da je to bilo iza 14. listopada i zato se svake godine treća subota u listopadu obilježava kao Dan grada Samobora u spomen na dobivenu povelju.



Ne, nisam zaboravila najpoznatiju samoborsku manifestaciju: Samoborski fašnik koja se smatra za najstariju pokladnu svečanost u kontinentalnoj Hrvatskoj. Tradicionalni sudionici fašnika su princeza Sraka, Princ, Fiškal i Sudac.
Nekada se u Zagreb putovalo vlakom zvanim Samoborček koji je postao i omiljeno prijevozno sredstvo brojnih izletnika. Zauvijek će ostati podsjetnik na romantičnija vremena zahvaljujući Golikovom filmu “Tko pjeva, zlo ne misli” i pjesmi Ja ljubim u izvedbi mnogih pjevača a u ovom videozapisu Kraljeva ulica.
Možda najpoznatija samoborska pjesma je Kraj kapele svete Ane za koju je tekst i glazbu napisao žumberački pjesnik Marko Vukasović. Mnogi pjevači uvrstili su je u svoj repertoar a u ovom videozapisu izvedba je od strane Samoborskog maestrala.
U videozapisuSamobor: Potpuri pokušala sam pokazati Samobor uz poznate stare pjesme u izvedbi TD Ferdo Livadić koje se u ovim krajevima još uvijek rado pjevaju.
Prirodne ljepote okolice Samobora su opće poznata činjenica i nije čudo da je taj kraj proglašen parkom prirode.










- 22:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.