nedjelja, 23.02.2020.

Gradovi i mjesta: Donja Kupčina

Donja Kupčina


Donja Kupčina veće je seosko naselje uz Kupu, oko trideset kilometara južno od Zagreba. Selo je okruženo šumom, livadama a nekada i bogatim oranicama.
Donja Kupčina poznata je po svom Zavičajnom muzeju (drugom po veličini u Hrvatskoj) koji godinama njeguje ljubav za očuvanje kulturne baštine. U prostoru Muzeja nalaze se seoske kuće: drvene prizemnice i čardaci zajedno sa gospodarskim objektima, te izloženim etnografskim predmetima. Zgrade narodnog graditeljstva predstavljaju kulturnu i povijesnu vrijednost ( kraj 19.st. i početak 20.st.), odnosno predstavljaju tipične stambene i gospodarske objekte sela Pokuplja, Turopolja i Hrvatske Posavine. Unutrašnjost Muzeja bogata je tekstilnim inventarom, tradicijskim kućnim namještajem, keramičkim, željeznim i drvenim uporabnim i ukrasnim predmetima.
Donja Kupčina je selo roda. Na području Zagrebačke županije u Donjoj Kupčini ima najviše gnijezda (preko 20 gnijezda) i upravo ovdje najviše se izvrši prstenovanja ptića bijelih roda. Svake godine organizira se manifestacija " Rodino ljeto u Kupčini " sa ciljem povezivanja kulturne i prirodne baštine.
Sjećam se iz djetinjstva nekih predaja koje su stariji Kupćinci pričali ozbiljnim tonom. Najdraža mi je bila o anđelu koji lovi neumivenu djecu.Trči za njima sa lavorom vode i ručnikom a kada zazvoni podne baca na njih vodu iz lavora.To je trebalo biti upozorenje za onu djecu koja se u jutro nisu umila. Pričalo se kako je moguće vidjeti vilu po noći kod zdenca. Mi djeca često smo odlučili kako ćemo čekati pojavljivanje vile. No, uvijek bi zaspali tako da ju nikada nismo vidjeli wink
Za današnju župnu crkvu sv. Marije Magdalene vežu se predaje o njezinoj izgradnji. Izgrađena je od kamena koji se zimi dopremao zaprežnim kolima preko zamrznute Kupe. Graditelje je često pratio jedan crni pas. Predaja kaže kada su zadnja natovarena kola prolazila preko rijeke Kupe led je počeo pucati i taj crni pas se utopio. To su graditelji protumačili kao znak kako je dovoljno kamenja za gradnju crkve što se pokazalo točnim. Još jedna zanimljiva predaja veže se uz mjesto izgradnje župne crkve. Stanovnici sela odlučili su da se crkva treba izgraditi u centru sela. Kamenje za gradnju crkve preko noći je nestalo i pojavilo se izvan sela na mjestu gdje je župna crkva danas. Idućih dana graditelji su i dalje dovozili kamenje u centar sela, ali svake noći to bi kamenje tajanstveno nestajalo i pojavljivalo se na lokacije gdje je crkva danas.Tadašnje stanovništvo to je protumačilo kao Božju volju da se crkva izgradi na mjestu gdje je danas a ne u centru sela.
Zanimljive su i posebnu povijesno - kulturnu vrijednost imaju Kupčinske glagoljaške listine iz 1552. i 1564. godine koje se čuvaju u HAZU. Predstavljaju dokument o prodaji zemlje pisan glagoljicom a obično su ga na pergameni pisali popovi glagoljaši.


Donja Kupčina



- 16:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.