26

četvrtak

rujan

2013

Vatru gasi, brata spasi

By Valentina Turkalj i Martina Brkanac


Prije trinaest godina upisale smo se u vatrogasce. Tada smo bile prvi razred osnovne škole i kako se pola našeg tadašnjeg razreda upisalo, tako smo i mi. Bilo nam je jako zanimljivo. Išli smo na natjecanja, izlete, družili smo se i bilo nam je, a i još nam je jako lijepo.
Natjecanja su posebno zanimljiva, a održavaju se prema dobnim kategorijama.
Do dvanaeste godine smo bile u ekipi „Djeca“. U toj ekipi smo morali nositi dvije kante vode, ulijevati ih u brentače , morali smo pumpati, a jedan je bio ispred nas koji je gađao metu. Kada je meta srušena odnosno kada su sve tri ekipe srušile metu, vrijeme se zaustavlja tj. natjecateljska vježba je gotova.
Nakon ekipe „Djece“ prešle smo u ekipu „Mladeži“ u kojoj smo bile do 15. godine. U toj ekipi je svatko trebao uzeti jednu C cijev, razvući je, s njom preskočiti bazen, cijev provući ispod zida kojeg smo morali preskočiti pa se provući kroz tunel. A remen koji smo cijelim putem nosili u ruci, odložiti u kutiju namijenjenu za to. Nakon toga smo odgovarajući predmet sa slike morali staviti na policu uz odgovarajuću sliku i svezati odgovarajuće čvorove, što smo također imali prikazano na na slici. Cijevi, naravno, moraju biti potpuno ravne, a natjecatelj ne smije stati u bazen jer dobiva negativne bodove. A ne smije se ni pričati tijekom vježbe, što nam je uvijek bilo najteže.
Sada smo već dvije godine u ekipi za „Odrasle“ s kojom također idemo na natjecanja i postižemo jako dobre rezultate. U toj ekipi natjecatelji moraju spojiti usis (četiri velike cijevi) za „motorku“. Na „motorku“ moramo spojiti dvije B cijevi koje se spajaju na razdjelnicu i na razdjelnicu spajamo dva puta po dvije C cijevi i mlaznicu.
Evo, sada smo vam detaljno opisale kako to zapravo izgleda i kako nam je zapravo zanimljivo na treninzima i na natjecanjima. Nakon svakog natjecanja za nas je i priređena zabava pa naravno ostanemo i zabavimo se nakon teške i naporne vježbe! Nije baš toliko teško i naporno, ali je jako zanimljivo, a bome i korisno.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.