30

četvrtak

svibanj

2013

Druženje naših učenica s djecom u Nazorovoj

By Marina Katušin

Po nekoliko učenica iz oba treća razreda naše Škole za primalje dobile su priliku za druženje s djecom u dječjem domu u Nazorovoj. To druženje je organizirala profesorica zdravstvene psihologije Sunčana Rokvić. Pri dolasku smo doživjele lijep doček gdje su nam izprezentirali osnovni principi rada njihovog doma i malo su nas proveli po dječjem domu, da dobijemo na uvid o smještaju i osoblju.
Dom za nezbrinutu djecu u Zagrebu ima četiri kuće, a jedna od njih je ova u Nazorovoj. Dom je sastavljen od nekoliko odjela u kojima je organizirana skrb za nezbrinutu djecu do 21. godine, za trudnice (koje su pred kraj trudnoće i potrebna im je pomoć da se ustabile pred porod) i za majke s djecom.
Neki od najčešćih razloga dolaska:
- planirano (rješenje koje donese socijalni radnik na terenu)
- hitni smještaj (zlostavljanje, zanemarivanje ili na zahtjev policije)
- loši uvjeti u obitelji (psihički bolesnici, neimaština, narkomani, alkoholičari)
Inače, svaka je priča - priča za sebe - i sve je „od slučaja do slučaja“. Uloga doma je brinuti se o psihičkom stanju djece, odgoju, školovanju. Ako su u domu braća i sestre po mogućnosti se zajedno smještaju. Djeca u domu ostaju onoliko dugo koliko to preporučuje centar ili dom. U te slučajeve vrlo je često upleten i sud koji na kraju odlučuje što s djetetom. Ti probleme bi se trebali brzo i hitno rješavati, pa tako ima nekoliko ishoda tih slučajeva. Neka djeca se posvoje, neka vrate vlastitim roditeljima, neki idu na udomiteljstvo, a neki u specijalizirane ustanove. Osoblje koje radi u domu je raznoliko, neki su zaduženi za grupne radove (medicinske sestre, primalje, radni terapeuti, odgajatelji za predškolsku dob, pedagozi), a neki su zaduženi za individualni pristup djeci (psiholog, logoped, fizioterapeut), tu su još zaposleni i socijalni radnici, liječnik, pedijatar, voditelji odsjeka i glavna sestra. Financijska sredstva su iz državnog proračuna, al od velike pomoći su i razne donacije. Prosječan boravak u domu je oko jedna godina. Prosječno se godišnje posvoji 40% djece, a mali je postotak onih koji se vrate u primarnu obitelj. U domu je djeci omogućen normalan život i sve im je priušteno osim onog najvažnijeg, a to je roditeljska ljubav. U domu imaju i razne zanimljive grupe kao što su balet, karate, učenje engleskog jezika...Nakon ovog uvoda u način rada doma dobile smo mogućnost i kratkog druženja s djecom. Nama osobno to je bio najzanimljiviji dio, igrale smo se s djecom, crtali, plesali, a i čuli neke od priča iz njihove perspektive. Predivno je vidjeti kako se djeca vesele sitnicama i pažnji koju dobiju.
Drago nam je da smo kao buduće primalje imale priliku vidjeti i obići ovako jednu plemenitu kuću. Mnoge od nas smo dobile želju za volontiranjem, a to možemo kad stupimo u svijet punoljetnih. Trebali bi i mi naučiti nešto od te djece i u sitnicama prepoznavati pravu vrijednost, te cijeniti i čuvati to najveće bogatstvo koje imamo, a to je OBITELJ!


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.