POSLJEDNJA AUDICIJA U ČETVRTAK 29.10.



POSLJEDNJA ŠANSA OVE GODINE ZA DOLAZAK U ZAGREBAČKE MAŽORETKINJE!





NAJMAŽORETKINJA RUJAN-LISTOPAD

Lorena Radić*
Radic2
radi konstantnog velikog broja nastupa, ogromnog truda i marljivosti, lojalnosti timu, što je uvijek na dispoziciji kada je "panika", radi izuzetne kvalitete mažoretkinje kako u plesnom segmentu, tako i u tehniciranju sa štapom zbog čega je i ušla u formaciju, te radi najvećeg broja nastupa u posljednjih dva mjeseca

ODAZIVANJE NA NASTUPE U PROSINCU

1. 8,50 Lorena Radić*
2. 8,00 Laura Pozaić**
3. 8,00 Lucija Milošak*

4. 7,00 Petra Bulat***
5. 6,75 Ariana Kovačić*
6. 6,50 Petra Gorše*
7. 6,25 Martina Šćuric**
8. 5,50 Tana Tomić
9. 5,25 Iva Jerković****
10. 5,25 Klara Budić

Lista se računa kao zbroj u kojem
1 bod - bila je na nastupu
0,5 bodova - rekla je "da", ali nije bila na nastupu
0,25 boda - rekla je "ako baš moram", ali nije bila na nastupu






RASPORED TRENINGA DO DALJENJEGA
S1A - ponedjeljak Maksimirski stadion i srijeda OŠ Filipović 19:30-22:30
S1B - četvrtak 20:00-22:00 Palmotićeva 30 i subota Hercegovačka 111 od 13:00 do 15:00**
S2 - utorak Palmotičeva 30 od 20:00-22:00 i petak Hercegovačka 111 20:00-22:00**
J1A - subota 10:00-13:00 Maksimirski stadion*
J1B - subota 11:00-13:00 Hercegovačka 111
J2 - subota 9:30-11:30 Hercegovačka 111
J3 - subota 8:30-10:00 Hercegovačka 111
D1 - subota 10:30-11:30 Palmotićeva 30
D2 - subota 12:00-13:00 Palmotićeva 30

Napomena:
* J1A će još ovu subotu odraditi trening na Maksimirskom stadionu od 10:00-13:00, a potom ćemo iznači rješenje za treninge u adekvatnom zatvorenom prostoru

** ovaj tjedan bi trebala biti temperatura preko 20 stupnjeva, dakle bitno toplije nego prošli tjedan, pa će treninzi S1B i S2 biti na Maksimirskom stadionu u utorak i četvrtak od 20:00 do 22:00 sata.








Postoji mogućnost promjene rasporeda nastupa, o ćemu ćemo Vas blagovremeno izvjestiti.

> četvrtak 29.10. u 19:00 Palmotićeva 30 (audicija), o/o Šef

> nedjelja 8.11. u 16:00 Dom Sportova (Međunarodni turnir u hrvanju), o/o Šef





NOKLICA KUPILA NOVI AUTO

Da,da, ono prije je stvarno bila kanta. Bila je ona ponosna na svoj auto, baš ga je voljela, ali, samo je čudo da je to htjelo zapaliti.

No, ovo sada je već respekt. Volkswagen Polo, bombonček. Bravo Noklica (mažoretkinja S1A)!







KOLIKO ČLANOVA DO SADA

Prije Covida-19 Zagrebačke mažoretkinje su imale 610 članova. Sada je broj članova pao na 410. Naravno broj je veći na početku godine, manji na kraju.

Na audicijama godišnje upišemo 140 do 220 novih članica

Do sada je sveukupno kroz Zagrebačke mažoretkinje prošlo preko 5.000 članova. 99% članova su žene, 98% starosti 3 do 25 godina.





TRENERI TIMA

KAKO POSTATI TRENEROM ZAGREBAČKIH MAŽORETKINJA
Da bi netko mogao postati trenericom Zagrebačkih mažoretkinja mora biti među najboljim mažoretkinjama, te treba proći selekciju Trenerskog kolegija. Nakon što Trenerski kolegij odabere kandidatkinje uprava obavi preliminarno ispitivanje i razgovor te probrane djevojke pripremi za asistencije. Asistencije traju godinu dana (koji puta i više) i na istima kandidatkinje uče od trenerica tako što im pomažu u treninzima i što ih treneri kao mentori uvode u "tajne zanata".

Paralelno sa asistencijama probrane kandidatkinje odlaze u Trenersku školu gdje slušaju 10 predmeta (Osnove pedagogije, Osnove anatomije i sportskih povreda, Teoriju i metodologiju treninga, Standardne i latino-američke plesove, Komparativne plesne oblike u kojima slušaju balet, folklor i jazz dance, Povijest mažoret plesa, Sudačko pravo i metodologija u mažoret plesu, Elemente mažoret plesa, Tehniciranje sa štapom, te Neplesne djelatnosti mažoretkinja). Školovanje ukupno traje 100 sati sa skriptama od preko 300 stranica.

Potom kandidatkinje imaju 8 pismenih ispita, 1 usmeni i 2 praktična, te na kraju završni ispit koji polažu na nekom sastavu mažoretkinja gdje vrše pokazni trening i koriste svo stečeno znanje Trenerske škole. Po dobivenoj licenci Saveza još moraju proći i posebno testiranje Zagrebačkih mažoretkinja. Do sada je bilo 5 slučajeva gdje trenerice koje su dobile trenersku licencu Saveza nisu prošle završno testiranje Zagrebačkih mažoretkinja i nisu trenirale grupe.

NAPREDOVANJE TRENERA
Neovisno o trenerskoj licenci u Zagrebačkim mažoretkinjama treneri su podijeljeni u tri kategorije. III kategorije su treneri početnici, II kategorije su stariji treneri, a I kategorije su instruktori tima. Napredovanje se vrši prema rezultatima i analizama, te pravilima tima.

PLAN I PROGRAM RADA
Treneri imaju detaljan Plan i program rada, te Trenerski kolegij, no o tome u idućim postovima

TRENERI VIŠIH SASTAVA
Bolji treneri treniraju više sastave (1B juniorski, 2. i 1B seniorski). Iako je za očekivati da je ove timove lakše trenirati jer su u njima djevojke članice već više godine, zapravo to je daleko teže. Ne radi se ovdje samo o daleko težim programima, koreografijama i standardima tehniciranja, već o osobama koje su pozicionirane u time što je često više prepreka nego motivacija. Ovi treneri prvenstveni cilj imaju spremiti djevojke za dolazak u 1A. timove, ali i za povremene nastupe ovih timova kada su 1. timovi zauzeti.

TRENERI VANJSKIH GRUPA
Naši treneri treniraju i neke druge grupe mažoretkinja sa kojima Zagrebačke mažoretkinje imaju ugovore. Do sada smo trenirali preko 50 mažoret sastava iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Austrije. Naši treneri redovno vode i seminare za mažoretkinje u Francuskoj, BiH, Crnoj Gori, Češkoj, Sloveniji, Rumunjskoj i Slovačkoj.

TRENERI 1A SASTAVA
No, daleko najveći i najodgovorniji posao imaju treneri 1A sastava. Oni se potpuno predaju timu, žive sa njim 24 sata, potpuno poznaju svaku svoju članicu, sve njene probleme, dobre i loše strane, imaju sa njima gotovo svakodnevni kontakt. Ove trenerice bave se i glazbom, i daleko većom administracijom, istovremeno su i "mame" svojih mažoretkinja, treninzi su daleko kompliciraniji, ima ih daleko više, odlaze na pripreme, nastupe, turneje... Tijekom zimskih, proljetnih i ljetnih praznika, te pred natjecanja treninge imaju svaki dan. One su angažirane i u pripremama nastupa, turneja, zdravstvenim problemima, nabavi opreme, izradi glazbe, pripremi natjecanja...

RAZLIKA IZMEĐU TRENERA I KOREOGRAFA
Koji puta je trener i koreograf ista osoba, no to nije uvijek slučaj. Koreografu je posao postaviti koreografiju i postaviti je u timu, dok ju trener izvježbava, isplesava i čisti.

ANGAŽIRANJE TRENERA IZVAN TIMA
Zagrebačke mažoretkinje povremeno angažiraju trenere za specifične plesne oblike kao i za pojedine elemente mažoret-plesa. Osim domaćih stručnjaka angažiramo i strance. Do sada smo imali različite klasove od klasičnog baleta, preko suvremenog plesa, jazz dance i aerobika, do standardnih i latino-američkih plesova. Imali smo i klasove tehniciranja sa štapom, držanja, kondicijskih treninga, zagrijavanja, ali i specifične sate šminke, zdravstvene zaštite...

HONORARNI I STALNO ZAPOSLENI TRENERI
Zagrebačke mažoretkinje uvijek imaju barem jednog trenera koji je stalno zaposlen u timu (u ovom momentu imaju dva) i koji profesionalno trenira dobar dio sastava, te grupe izvan Zagreba. Ostali treneri kod nas rade honorarno.





PSIHIJATRIJSKA BOLNICA VRAPČE
Psihijatrijska bolnica Vrapče, prije se zvala Zavod za umobolne Stenjevac, nastala je 1879. (Beč je svoju Pshihjatrijsku bolnicu dobio 1861.). No, još 1804. je Zakladna bolnica Male braće na Harmici imala odjel broj 13 sa oko 30 kreveta, tada zvani „ludnički odjel“.

Današnja poznata „žuta zgrada“ projekt je arhitekta Krune Waidmanna. Uz glavnu zgradu sagrađeno je još osam paviljona i to 2 paviljona za „nečiste“ bolesnike, 2 paviljona za „bjesneće“ bolesnike, paviljon za epidemične bolesnike, zgrada kuhinje, praonice i strojarnice, gospodarstvena zgrada i kapelica. Iako je prvotno u njoj bilo smješteno 250 bolesnika, znala je imati i preko 2000 bolesnika u svojim odjelima. Do sada je kroz bolnicu prošlo preko 150.000 bolesnika.

Niz je viceva i anegdota napravljeno o „Vrapču“. Najsimpatičniji je naputak „Kako dođeš do Vrapča? Samo skreneš!“ Naš ured je samo 150 metara od „Vrapča“ upravo radi bolnice. Naime, Šefovi baka i djeda su cijeli svoj život radili u Vrapču (od 1938.), pa im je bolnica 1949. dala zemlju na kojoj su izgradili kuću (1952.), a gdje je danas naše sjedište. Iskreno, Šef je „odrastao“ u „Vrapču“ jer je vrlo često sa djedom, koji je bio šef odjela, boravio unutar bolnice gdje se igrao kao klinac, no tada su djelatnici živjeli sa bolnicom pa su tamo popravljali zube, imali niz sportskih i društvenih aktivnosti, hranili se… To puno toga objašnjava, zar ne?






AUTOBUSNI KOLODVOR

1.320.590 autobusnih putnika
1.328.697 prodanih karata
174.673 autobusa u odlasku
44 perona





KOMPJUTERI
kompjuter = računalo
laptop = prijenosno računalo
printer = štampač
printati = ispisati
ekran = monitor
kopi-pejst (copy-paste) = iskopirati
klikat = pritiskat ikone ili neke opcije na ekranu
srfati = pretraživat Internet
gejmer = pasionirani igrač kompjuterskih igrica
wifi (zagrepčani to iskrivljeno čitaju vi-fi, a ne vaj-faj) = bežična Internet veza
pasword = zaporka
manki = et, @ (ovo se već gubi iz govora)

„Daj mi to sprintaj“ = Možeš li mi, molim te, to ispisati
„Bum si to kopi-pejstal“ = Kopirat ću si to
„Daj to poklikaj“ = Pritisni te ikone
„Lik je pravi gejmer“ = On je pasionirani igrač igrica
„Koji vam je pasword za wifi“ = Koja vam je zaporka za bežični internet







CIRKUS
Da, odrasli smo na cirkusima. Oni su u Zagreb od proljeća do jeseni dolazili u prosjeku jednom mjesečno. Bilo ih je od manjih (i jeftinijih) do najvećih. Oni najbolji su imali vrtoglave predstave koje su trajale oko 2 sata, sa dresiranim životinjama (lavovi, tigrovi, konji, slonovi, majmuni, psi…), žonglerima, akrobatima u smrtnoj opasnosti, trapezom, klaunovima, mađioničarima… Neki su imali i specifične životinje (nilske konje, nosoroge, zmije, zebre, sibirske tigrove…) ili točke (motori, vatra, ljudi ispaljeni iz topova…).

Cirkus je uvijek imao puno blještavila (svjetala i boja) i arhaičnih uniformi, orkestar, prodaju slatkiša i suvenira, ZOO, slikanje na životinjama, popratnih aktivnosti… Oko cirkusa je bilo malo naselje kamp kućica i kamiona u kojima su živjeli, te šatora za životinje. Cirkus je uvijek stvarao ogromnu pozornost, a preko 100.000 zagrepčana je dolazilo u dvije-tri dnevne predstave u desetak dana koliko je cirkus bio u Zagrebu. Najčešće su cirkusi bili smješteni na istočnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma.

Osim klasičnih cirkusa (sa šatorima) u zagrebačke sportske dvorane i kazališta su (posebno zimi) dolazili i kineski cirkusi, cirque du soleil (artiskički cirkusi), mađioničarski showovi, motorističke vratolomije…

Danas su cirkusi u Zagrebu, kao i u većini Europe, zabranjeni (radi zlostavljanja životinja), a klinci gube istinski doživljaj bitnog segmenta odrastanja, oduševljenja i frapiranosti.





MEĐUNARODNI TURNIR BACANJA KUGLE - 2. dio
Slike: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja































...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: utorak, 20.10.2020. u 09:08) komentiraj (0)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.