ZAGORJE SREĐENO I DEZINFICIRANO



U subotu su roditelji i Šef bili 9 sati u bazi u Zagorju i potpuno su sredili sve prostore koji se nisu koristili pune dvije godine:
- oprali sve spavaonice i dezinfiricali sve krevete, kvake, ograde i ostalo
- oprali sve kupaonice i WC-e, te sve dezinficirali
- oprali i dezinficirali kuhinju i ostale prostore
- spalili tonu nepotrebnih stvari koje su stajale po ormarima
- porezali svo grmlje, grane drveća, cvijeće i ostalo raslinje koje se proširilo
- razbacali 3 kubična metra šljunka na parkiralište

Ogromno hvala Valentini i Dubravku Radić, Nadi Bulat, Roberti i Danijelu Govednik, te Gogi Šćuric što su odradili istinski lavovski posao, a posebno Valentini na domaćim pecivina i prefinom kolaču od jabuka (ono jedan od najboljih koje sam jeo). Hvala i Viki i Leris što su sve pripremili za akciju u Zagoruju.

Dakle prostor je epidemiološki sređen i čeka da iduća dva tjedna odemo gore (prvo seniorke, a onda juniorke).



IZVANREDNE PROMJENE TRENINGA
Radi utakmice GNK Dinamo, treninzi se mijenjaju i održat će se u

S1A u srijedu 30.9. od 19:30 do 22:30
u OŠ I.FILIPOVIĆ
Filipovićeva 1

te S1B i S2 u četvrtak 1.10. od 19:45 do 22:00 u
JAVNOJ VATROGASNOJ POSTROJBI NOVI ZAGREB
Radoslava Cimermana 84


Svi ostali treninzi do utorka i od subote su u istim terminima na Maksimirskom stadionu.








NOVI SUSTAV NAPLATE ČLANARINE

Od listopada uvodimo novi sustav naplata članairne.

1. Članarina se može plaćati elektronički (e-banking) ili u gotovini na treningu

2. Članarina se može platiti odjednom (sa popustom) ili na 12 jednakih rata

3. Ukoliko se članarina plati odjednom gratis je jedna mjesečna rata, dakle:

S1A i J1A
godišnja članarina: 1020 kn, sa popustom odjednom 935 kn - ušteda 85 kn
mjesečna rata: 85 kn

S1B i J1B
godišnja članarina: 1080 kn, sa popustom odjednom 990 kn - ušteda 90 kn
mjesečna rata: 90 kn

S2, J2 i D1
godišnja članarina: 1140 kn, sa popustom odjednom 1045 kn - ušteda 95 kn
mjesečna rata: 95 kn

J3 i D2
Godišnja članarina 1188 kn, sa popustom odjednom 1088 kn - ušteda 100 kn
mjesečna rata: 99 kn



RASPORED TRENINGA
- dok će temperatura biti povoljna treninge ćemo imati na Maksimirskom stadionu (otvoren, ali natkriven prostor):

S1A - ponedjeljak i srijeda 19:30-22:30
S1B - utorak i četvrtak 19:45-22:00
S2 - utorak i četvrtak 19:45-22:00
J1A - subota 8:30-11:30
J1B - subota 11:00-13:00
J2 - subota 10:15-12:15
J3 - subota 9:00-10:30
D1 - subota 12:00-13:00
D2 - subota 13:15-14:15





Postoji mogućnost promjene rasporeda nastupa, o ćemu ćemo Vas blagovremeno izvjestiti.

> petak 2.10. u 19:00 h, baza Zagorje (team building S1A), o/o Šef

> nedjelja 4.10. u ????, Zračna luka Zagreb (doček prvog leta iz Kijeva), o/o Šef

> četvrtak 8.10. u 18:30, Plamotićeva 30 (audicije), o/o Šef

> petak 9.10. u 19:00 h, baza Zagorje (team building J1A), o/o Šef

> subota 10.10. u 13:30, Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef






PETRA VOKIĆ POVRIJEDILA PRST

Petra Vokić (S1B i Drum line) je u četvrtak na treningu ozbiljno udarila prst. U Traumatološkoj bolnici su utvrdili da nema loma ili iščašenja nego da se, na sreću, radi samo o jakom udarcu i nagnječenju.

Taman ko dušu dalo za krizmu koju je imala samo dva dana kasnije, u subotu. Kako god, Šef joj je obečao ovaj tjedan odlazak u Kraš slastičarnicu na tonu čokolade, da joj malo "olakša patnje". Ono, jest da više ništa ne boli, ali riječ je riječ.





KOLIKO LIJEKOVA I ZAVOJA

Zagrebačke mažoretkinje tijekom svojih aktivnosti, posebno natjecanja koriste velik broj medicinske opreme. Za to imamo i veliku mobilnu apoteku u posebnoj zdravstvenoj kutiji koja sadrži: elastični zavoji, sterilne gaze, zavoji 3 veličine, sanitetska vata, sanitetska ljepljiva traka u kolutu, flasteri različitih veličina, kopče za elastične zavoje, Ibuprofen 600 mg Ibuprofen 400 mg, Lupocet 300 mg, Voltaren retard, Dramina, Drveni ugljen, Deep Relief, Voltaren Emulgel 1%, Hepan gel (alternativa: Heparin), Hydrogen Peroxyd (H2O2), Bivacin sprej, škare, toplomjer.

Uz to u autu imamo malu apoteku koja ima: Ibuprofen 400 mg, dramine, zavoj, elastični zavoj, 6 kopči, flasteri raznih veličina, Deep Relif, ulošci 2 komada, škare

Na skladištu imamo nekoliko desetaka elastičnih zavoja, zavoja svih veličina, ortoza za ruke i noge, te niz lijekova.

Kada idemo na dalje turneje (izvan Europe) opskrbimo se sa svim lijekovima, poglavito antibioticima i lijekovima za upale, te probavu kako ako se nešto desi ne bi koristili lokalne lijekove, nego hrvatske, naravno pod potpunom zaštitom liječnika koji su ili sa nama ili je sa nama magistra sestrinstva, a naputke dobiva od liječnika iz Zagreba telefonom.





KAKO SE DAJU INTERVJUI

Zagrebačke mažoretkinje bar 50 puta godišnje daju intervjue raznim televizijskim, radijskim i novinskim kućama. Intervjue najčešće daju predvodnica Iva Jerković****, zamjenica predvodnice Petra Bulat***, prva razvodnica Martina Šćuric**, razvodnica Laura Rašić**, Viktorija Čeh i Šef. Davanje intervjua nije jednostavna stvar i djevojke, posebno kod prvih iskustava, imaju veliku tremu ispred mikrofona, posebno ako je intervju uživo.

Za medije u inozemstvu intervjue daju djevojke koje dobro govore engleski.

Koji puta novinari traže specifične reportaže i intervjue (npr. o prvoj predvodnici) ili nekoj temi o timu. Tada naš ured daje logističku i organizacijsku potporu takvim reportažama. Nemalo puta medijima osiguravamo profesionalne video materijale, fotografije, audio materijale ili podatke iz arhive. Koji puta organiziramo i logistiku za snimanje (kamere, audio snimke, statiste, kostime…).

Do sada smo napravili i nekoliko TV emisija, snimali nekoliko televizijski reklamnih spotova visoke produkcije (Diners, Henkel, Podravka…).

HTV je upravo jučer snimao reklamu o našoj predvodnici Ivi Jerković****, za što smo organizirali niz njihovih zahtjeva (trening, video materijale, fotografije, osobe…).







JARUN

Najveća zagrebačko jezero Jarun se spominje još prije 800 godina. Oko njega su živjeli kaptolski kmetovi koji su ga zvali „Jaruga“ (rupa puna vode) od čega je i dobio ime. On je ostatak savskog toka koji je promijenio smjer pa je ostalo jezero.

Jarun je uređen 1987. godine za Univerzijadu. Ukupna površina centra je 235 ha. Od 1988. Jarun je kupalište sa 5 plaža od koje je jedna i nudistička, te jedna prilagođena za invalide i osobe sa posebnim potrebama. Godišnje oko 170.000 kupaća pliva na Jarunu. Za njihovu sigurnost brine se ekipa spasioca po čitavom parku koji godišnje imaju preko 300 intervencija. Mulj otkalanja poseban stroj koji stalno usisava jezero. Krug oko jezera dug je 6,5 km, a jezero ima 6 otoka, od kojih je 4 povezano mostovima.

Na Jarunu živi 29 vrsta riba i 130 vrsta ptica. Labudovi na Jarunu ostaju cijelu godinu. Postoji legenda o somu Juri koji navodno ima preko 3 metra. Kod Divljeg otoka ostavaljeno je prirodno okružje gdje je zabranjena gradnja i razvijaju se autohtone biljne vrste i gnjezde ptice, posebno patke, kormorani i čaplje.

Jarun ima regatnu stazu, veliko jezero služi za treninge jedriličara, ima konjički klub sa hipodromom i jahanjem za djecu, dva terena odbojke na pjesku, jedan rukometa na pjesku, polivalentno igralište, softbol teren, bočalište, veliki park za ekstremne sporove (skate park), terene za mini golf, stolni tenis, na jezeru treniraju koturaljkaši, biciklisti, trkači, plivači, ronioci, sportski i rekreativni ribolovci, ukupno na jezeru ima 26 sportskih klubova. Po regatnoj stazi je izgrađena i staza za Olimpijske igre 2004. u Ateni. Jarun ima i Aleju velikana hrvatskih sportova sa 140 memorabilnih ploća.

Jarun godišnje posjeti preko 800.000 posjetitelja. Prostor ima velik broj parkirališnih površina, uređenih mjesta za roštiljadu, dječje parkove, trim staze, noćnih klubova, 4 restorana, velik broj barova, a navečer je mjesto izlaska. 2/3 vozila dolazi noću radi provoda.






ZAGREBAČKO STOČARSTVO

Kao i sa poljoprivredom, Zagreb na svojim rubnim prostorima ima i uzgoj stoke i to:
- 2600 goveda (krava)
- 5481 svinja
- 3125 ovaca
- 601 konja
- 599 koza





CRIKVA

Crikva = crkva
Farof = župni ured
Pop = svećenik
Biškup = biskup
Škrabica = kutija za milodare
Kaptol = Nadbiskupski duhovni stol

„Koji pop je danas u farofu“ = koji svećenik je danas u župnom uredu





HIMPERSAFT

Nekad popularne cuge su potpuno nestale iz uporabe u moderno vrijeme. Za klince to je u prvom redu bio himpersaft ili malinovac, tj. sok od malina, koji se masovno ispijao kao najpopularniji sok. Uz njega popularan je bio i apelsaft ili sok od jabuke.

Vrlo popularan je bio i gusti sok sa šlagom, koji se posluživao tako da je na gusti sok (od breskve ili jabuke) stavljana velika porcija šlaga koja se potom umiješala u gusti sok i napravila ga još gušćim. Ali i još većom energetskom i kaloričnom bombom.

Devedesetih je bio popularan špeci (spezi), mješavina coca-cole i fante.

Roditelji su često pili musolini, koji je bio mješavina malinovca i bijelog vina. Ne pije se više ni rum-cola, votka-C (votka u soku od naranče), kao ni betonirana piva (žestica u pivi).

Od nekada popularnih pića preživio je bambus (cola i crno vino), a u novije vrijeme ponovo je moderan cider (tada se zvala jabučnica).





sa TRENINGA SA TATOM KEKELJ

Dubravko Kekelj, tata dvije naše mažoretkinje u J1A, i trener Ureda Predsjednika RH (dočasnik Hrvatske vojske), već tjednima nam vodi specifične jednosatne kondicione treninge koji su istinski napredak tima. Treninzi imaju svrhu prevencije sportskih povreda, te jačanje muskulature i kondicije članica.

Tata Kekelj, ogromno hvala! Ali OGROMNO!!!!







































------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: utorak, 29.09.2020. u 09:25) komentiraj (0)

NOVI SUSTAV NAPLATE ČLANARINA



Od listopada uvodimo novi sustav naplata članairne.

1. Članarina se može plaćati elektronički (e-banking) ili u gotovini na treningu

2. Članarina se može platiti odjednom (sa popustom) ili na 12 jednakih rata

3. Ukoliko se članarina plati odjednom gratis je jedna mjesečna rata, dakle:

S1A i J1A
godišnja članarina: 1020 kn, sa popustom odjednom 935 kn - ušteda 85 kn
mjesečna rata: 85 kn

S1B i J1B
godišnja članarina: 1080 kn, sa popustom odjednom 990 kn - ušteda 90 kn
mjesečna rata: 90 kn

S2, J2 i D1
godišnja članarina: 1140 kn, sa popustom odjednom 1045 kn - ušteda 95 kn
mjesečna rata: 95 kn

S3 i D2
Godišnja članarina 1188 kn, sa popustom odjednom 1088 kn - ušteda 100 kn
mjesečna rata: 99 kn






RASPORED TRENINGA
- dok će temperatura biti povoljna treninge ćemo imati na Maksimirskom stadionu (otvoren, ali natkriven prostor):

S1A - ponedjeljak i srijeda 19:30-22:30
S1B - utorak i četvrtak 19:45-22:00
S2 - utorak i četvrtak 19:45-22:00
J1A - subota 8:30-11:30
J1B - subota 11:00-13:00
J2 - subota 10:15-12:15
J3 - subota 9:00-10:30
D1 - subota 12:00-13:00
D2 - subota 13:15-14:15





Postoji mogućnost promjene rasporeda nastupa, o ćemu ćemo Vas blagovremeno izvjestiti.

> petak 25.9. u 15:15 h, Karting Arena Zagrebački Velesajam (INA Delta), o/o Šef

> subota 26.9. u 15:50 h, Karting Arena Zagrebački Velesajam (INA Delta), o/o Šef

> petak 2.10. u 19:00 h, baza Zagorje (team building S1A), o/o Šef

> nedjelja 4.10. u ????, Zračna luka Zagreb (doček prvog leta iz Kijeva), o/o Šef

> četvrtak 8.10. u 18:30, Plamotićeva 30 (audicije), o/o Šef

> petak 9.10. u 19:00 h, baza Zagorje (team building J1A), o/o Šef

> subota 10.10. u 13:30, Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef






MILOŠAK UPISALA FAKS

Lucija Milošak, nam je upisala Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i idući tjedan kao brucošica kreće na prva predavanja. Tamo će joj kolegica biti Noklica, iako ona ide na 3. godinu.

Trenutno u S1A studiraju
Iva Jerković**** - fizioterapija
Petra Bulat*** - farmacija
Martina Šćuric** - psihologija
Laura Pozaić** - sanitarni inželjer
Lucija Milošak* - pravo
Nikolina Sertić* - pravo
Tea Vondrouš - veterina
Venessa Ujević - turizam





REDOVNI BIRCEVI TIMA

Tim vrlo često ide na cuge, kako u grupama, tako i čoporativno (cijeli S1A bar jednom mjesečno). Stoga su nam redovni bircevi u koje idemo vezani uz dvorane:
Elite (Črnomerec)
Čuki (Filipovićeva)
Maxi Pub (Borongaj)
Wave (Borongaj)
Galaxy (Borongaj)
CUP 98 (Petrinjska)
Medeni (Jarun)
Kawai (Vrapče)
Exellente (Rudeš)
Legero (diljem grada)
Kraš slastičarnica - gdje vodimo cure na kolaće kad su depresivne





IZRADA VIDEA

Tim izrađuje video-materijale na dva načina
- amaterski koji obično snimaju same cure (najčešće Tinana i Viki), te najčešće montira Tinana ili bratić od Leris
- profesionalni koji se snima, montira, sinkronizira i postproducira sa profesionalnim osobljem i u profesionalnim studijima

Videa na Youtube attachira Viki.

Tim ima oko 150 analognih (beta) i digitalni snimki u arhivi.

Spot povodom 20. godišnjice (profesionalni)


Spot sa turneje u Shanghai (amaterski)


Spot za Dinamo iz Shanghaia





MEDVEDGRAD

Mevedgrad (Arx Ursina) je utvrda i stari grad na Medvednici (brdo Mali Plazur) koji je sagrađen 1254. godine nakon provale Tatara (1242.), a utemeljio ga je zagrebački biskup Filip kako bi branio Kaptol i biskupske posjede. Kako je utvrda sagrađena na kraljevoj zemlji Bela IV ju je prisvojio nakon smrti Filipa. Utvrda je stoga bila predmet sukoba između svjetovne i crkvene vlasti. 1436. vlasnici Medvedgrada su postali Grofovi Celjski. Krajem sedamdesetih Medvedgrad je restauriran.

Medvedgrad je vremenom postao sinonim za zlo, te su se oko njega predale mnoge priče i legende, od kojih je najpoznatija ona o Crnoj kraljici (Barbara Celjska, žena hrvatsko-ugarskog kralja Žigmunda Luksemburškog), koja je prodala dušu vragu. Tvrdi se da je njeno blago još danas zakopano negdje u unutrašnjosti medvedgradskih zidina. Stoga je u tajnim kaptolskim zapisima Medvedgrad prozvan Maledictum Castrum Medved (Prokleti grad).

Grad ima kapelu, i Oltar domovine (spomenik žrtvama Domovinskog rata). Danas je Medvedgrad izletište sa najljepšim pogledom na grad, te nacionalnim restoranom u podrumu stambene zgrade.

Zagrebačke mažoretkinje su imale nekoliko nastupa na Medvedgradu, a najupečatljiviji je bio postavljanje ogromne zastave koju je predsjednik Tuđman postavio na Kninsku tvrđavu prilikom oslobađanja Knina.






POLJOPRIVREDA U ZAGREBU

Iako je Zagreb grad on ipak na svojim rubnim dijelovima ima poljoprivrednu proizvodnju. Stoga u Zagrebu ima čak:
- 17.917 poljoprivrednih parcela
- na 7.469 ha od čega
# 5295 ha organica
# 41 ha staklenika (441 staklenik)
# 1628 ha livada i 64 ha pašnjaka
# 100 ha vinograda
# 301 ha voćnjaka
# 40 ha ostalih poljoprivrednih površina (rasadnici, nasadi…)
- Zagreb ima čak 228 ekoloških poljoprivrednih proizvođača
- u gradu ima i 225.720 četvornih metara gradskih vrtova (najviše na Pešćenici gdje je 1/5 svih vrtova)






ŠORA
Šora = tučnjava
Šorati = tuči
Šlopiti, zveknuti, žvajznut = udariti
Razbit = pretuč
Fundati = pretuč na mrtvo

„Čoveče kaj ga je razbil“ = ozbiljno ga je pretukao
„Fundal ga je“ = pretukao ga je na mrtvo





DJECO IVICA SE ZOVEM

Crtići i emisije za djecu su prije bile neusporedivo bolje nego danas, bile su fakat za djecu.

Najpoznatije igrane i lutkarske emisije bile su Slavica i Mendo, Špiro Špula, Malavizija, Turbo Limach Show, te dvije emisije TV Beograd: Branko Kockica i Kolariću Paniću.

Najpoznatiji crtići tog vremena su bili Zekoslav Mrkva, Tom i Jerry, Lelegator, At Strašnomlat, Toro i Pončo, Krezubica (Kidam nalijevo), Spidigonzales, Ptica Trkačica, Eustahije Brzić (Sajonara divni cvijete moj i kupit ću ciklamu za svoju dragu mamu), Popaj, (Tko jede špinata ne boji se rata…), Djeco Ivica se zovem (kog nacrtam bude živ…), Muzička trava, Stripy, Maša, La Linea, Štrumfovi, Bipsići, Cipelići, Lolek i Bolek, A Je To, Gustav.

Imali smo mi i svojih svjetski slavnih crtića, u prvom redu Baltazar i Mali Leteći Medvjedići. 1962. crtić Surogat dobio je i Oskara za najbolji crtani film.





sa SNIMANJA REKLAME ZA AUDICIJU











I tradicionalna klopa nakon snimanja u našem omiljenom Graši




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: petak, 25.09.2020. u 08:42) komentiraj (8)

PREBACIVANJA U UTORAK I SRIJEDU



U utorak 22.9. S1B i S2 imaju testiranja za prebacivanja u viši sastav, na Maksimirskom stadionu od 20 do 22 sata.

U srijedu 23.9. sve juniorke koje su u subotu detektirane za J1B i J1A imaju dodatna testiranja, na Maksimirskom stadionu od 20:15 do 22:00 sata.
- neće sve detektirane proći u više sastave, već samo onoliko koliko je potrebno djevojaka za te sastave






REZULTATI AUDICIJA OD 17. I 19.9.

DJEČJI SASTAV (3 do 7 godina) - koje SU PROŠLE
1. proba – subota 26.9. 13:15, Zapadna tribina Maksimirskog stadiona
001. P. Kojundžić
002. L. Kelemen
003. I. Ivaci
004. A. Desirée Vilović
005. L. Rendić
006. A. Vrdoljak
007. L. Vukobratović
008. K. Ćurković
009. L. Rendić-Miočević
010. L. Pretković
020. H. Marković
024. P. Mihelić
025. E. Sladić
026. R. Repac
027. L. Car
028. L. Nosek
029. E. Draksler Pintar
030. E. Zenzerović


JUNIORKE (8 do 13 godina) koje SU PROŠLE
1. proba – subota 26.9. 9:00, Zapadna tribina Makismirskog stadiona
015. E. Mihalić
016. A. Lucić
017. A. Chicinc
018. H. Pretković
019. M. Horvat
021. A. Višek
022. A. Ćutuk
023. N. Kumer
036. T. Tuščić
037. H.C. Auer
038. R. Kelemen
039. M. Založnik
040. N. Piškor
041. M. Mlikota
042. K. Pulek
043. A. Drmić
044. I. Vuga
045. E. Barešić
046. Z. Konatić Ivković
047. L.P. Buljubašić
049. D. Protrka
052. H. Sever


JUNIORKE (8 do 13 godina) koje NAŽALOST NISU PROŠLE
048. M.Karas
050. R.Franović


SENIORKE (14 do 25 godina) koje SU PROŠLE
1. proba – utorak 22.9. 19:45, Zapadna tribina Maksimirskog stadiona

011. K. Halapa
012. T. Poje
013. L. Balov
014. D. Belas
031. M. Zubatović
032. E. Hegol
033. L. Duić
034. K. Sever
035. K. Sloup


SENIORKE (14 do 25 godina) koje NAŽALOST NISU PROŠLE
051. G.Stupar





Postoji mogućnost promjene rasporeda nastupa, o ćemu ćemo Vas blagovremeno izvjestiti.

> petak 25.9. u 15:15 h, Karting Arena Zagrebački Velesajam (INA Delta), o/o Šef

> subota 26.9. u 15:50 h, Karting Arena Zagrebački Velesajam (INA Delta), o/o Šef

> petak 2.10. u 19:00 h, baza Zagorje (team building 1A), o/o Šef

> nedjelja 4.10. u ????, Zračna luka Zagreb (doček prvog leta iz Kijeva), o/o Šef





GOGA PROSLAVILA POLA STOLJEĆA

U subotu je bio tulum za Goginih okruglih 50 godina. Tridesetak prijatelja, super klopa, brdo kolača i cuge, bend... tulumarilo se sve do 4 ujutro, a nismo se oporavili još do danas.





RESTORANI KOJE KORISTI TIM

U normalno vrijeme, prije Covida-19, tim je koristio jako puno restorana, kako za klopu tijekom dužih nastupa, tako i za satanke sa poslovnim partnerima, sponzorima, naručiocima, prehranu timova koji dolaze na nastupe i smotre u Zagreb... Stoga evo spiska restorana koje koristimo na redovnoj bazi, a koje istinski možemo preporučiti radi izvrsne kuhinje:

- Šuman (Vrapče) - domaća kuhinja
- Grašo (Zabok) - vrhunski zagorski specijaliteti, ogromne porcije
- R&B (Trešnjevka) - nevjerojatna plata rebrica i krilca sa roštilja sa prilozima
- Melin (Borčec) - lovačka kuhinja, ambijent mlina iz 19. stoljeća
- Sofra (Point Vrbani, Borovje i Green Gold) - bosanski specijaliteti
- Stari Fijaker (Mesnička) - zagrebački specijaliteti
- NK Rudeš (Rudeš) - roštilj i vrhunski bifteci
- Batak Grill (Rudeš, Golf tereni, Savski Most, Savica) - leskovački roštilj
- Gladne oči (Trnje i Savska) - roštilj i jednostavnija jela
- Stari Puntijar (Gračani) - stari zagrebački specijaliteti iz 18. i 19. stoljeća
- Pivnica Medvedgrad (Tkalča) - pivski specijaliteti
- Potkova (hipodrom) - internacionalna kuhinja
- Šestinski Lagvić (Šestine) - zagrebačka kuhinja
- Maxi Pub (Maksimirski stadion) - originalne i neuobičajene modifikacije jela
- El Bull (Dubrava) - bifteci i steakovi
- Didov San (Kajzerica) - specijaliteti neretvljanskog kraja
- Pri Zvoncu (Trnje) - internacionalna kuhinja
- Petar Rauch (Podsused) - vrhunske pizze i gableci
- Mek Per's (Rudeš) - ludilo od nestandardiziranih hamurgera i zagrebačkih jednostavnih jela
- Čuki (Filipovićeva) - fast food, catering
- Merak (Trešnjevka) - čevabčinica, najbolji ćevapi u Zagrebu




ŠEF

Direktor Zagrebačkih mažoretkinje, kojem je tim sam dao nadimak „Šef“ (a on ga, uzgled jako ne voli) je Alen Šćuric, osnivač našeg tima.

Šef je marica za sve, organizira sve aktivnosti tima, postavlja strategiju i vodi tim, donosi strateške i one manje bitne odluke, bavi se najvećim projektima u gradu i državi, vodi Hrvatski mažoret savez, te je glavni tajnik Europske mažoret asocijacije, ali mu nije problem tegliti, raditi najteže fizičke poslove, mesti, biti šofer, „taksirati“… Najčešći radni dan mu je 14 sati (spava maksimalno 6 sati), a radi 7 dana u tjednu, uključujući veliku većinu državnih praznika. Dnevne biltene i druge materijale obično radi od ponoći do 3 ujutro. Šef ide na većinu nastupa tima kao organizator, a svira i u Drum lineu.

Šef je bio glavna i odgovorna osoba dočeka srebrne svjetske Hrvatske nogometne reprezentacija za zračnu luku i povorku do Trga bana Jelačića. Bio je šef protokola i/ili ceremonijala na svim najvećim svjetskim i europskim prvenstvima u Zagrebu u posljednjih 25 godina.

Osim mažoretkinja Šef je analitičar u zrakoplovstvu gdje za najveće aerodrome, zrakoplovna poduzeća i druge kuća u regiji radi analize. Njegovu kolumnu možete čitati svakog utorka na

https://tangosix.rs/





GLAVNA POŠTA
Secesijska zgrada Glavne pošte u Jurušićevoj zgradi započela je sa izgradnjom 1902. godine prema nacrtima mađarskih arhitekata Gjule Sándyja i Ernöa Foerka. Radove su obavili zagrebački obrtnici Greiner i Varoing.

Zgrada je useljena 29.8.1904, kada je bila još dvokatnica. Tada je imala karakteristične piramidalne krovove koji su simbolizirali nove komunikacije: telegraf i telefon. Zgrada je dograđivana, rekonstruirana i adaptirana sve do 1958. godine nakon čega se više nije mijenjala.

Danas zgrada ima 6 etaža (podrum, prizemlje, tri kata i tavan) ukupne korisne površine 10.942 četvorna metra. U dvorištu zgrade se nalazi parkiralište od 58 četvornih metara. U zgradi je i HT muzej.






ZAGREBAČKI HOLDING

Zagrebačka javna poduzeća:
- 13 javnih poduzeća
- u 6 Zagreb ima 100% udjela
- u 2 ima većinski udio
- u 5 ima manjinski udio

Među javnim poduzećima najveći je Zagrebački holding (100% udjela) koji ima:
- 7.500 zaposlenika
- 14 podružnica, kao i udjele u 9 poduzeća (bivša javna poduzeća)
- Zagrebački holding ima 4 milijarde kuna prihoda i 72,5 milijuna kuna profita







TATI
Tat = lopov
Maznut = ukrast
Cinkariti = izdati, prijaviti
Fer = pošten
Gurkrl = špijunka na vratima
Krenkati = ljutiti
Reketariti = naplaćivati danak kvartovskoj ili školskoj bandi

„Tat mi je maznul vuru“ - Lopov mi je ukrao sat
„Cinkal ga je murji“ - prijavio ga je policiji
„Nisi fer“ - nisi pošten
„Zreketaril sam ga“ = utjerao sam mu danak






JAJA SA ŠEĆEROM
Jaja sa šećerom su bila omiljena i jednostavna poslastica klinaca. Mama bi razbila jaje, odvojila žumanjak od bjelanjka, pa bi u žumanjak stavila veliku žlicu šećera. I onda ste navalili to sa žlicom trajbati (mješati). Što ste više mješali to je smjesa postajala iz tamno u svjetlo žutu i to ste imali više slastice, a bila je finija. Na kraju ste dobili jednu ljepljivu kompaktnu masu koja je bila prefina. U današnje vrijeme salmonele i brige nad kalorijama ova slastica je „izašla iz mode“.

Druga jednostavna superalorična slastica je bila kruh sa šećerom. Jednostavno se šećer prosuo po kruhu i tako se jelo. Prefino, ultrakalorično, i odličan doručak. Na kruhu smo jeli još jednu superkaloričnu hranu: mast na kruhu. Namazala se mast na kruh, posipalo se malo soli i crvene paprike, neki i bijelog luka i doručak samo takav. Superkalorično je bilo i kada je mama pekla meso u rolu, pa si bio gladan ko pas, onda bi ti šnitu friškog kruha doslovce utopila u vrućoj masti od pečenja. Ubijali smo se u tome kako je to bilo fino, „sve bi nam mast curila niz bradu“. Jeli smo ultrakalorično i nismo imali višak kilograma jel smo trčali, vozili bicikle, igrali se skrivača, skakali gumi-gumi… a nismo sjedili pred televizorima ili kompjuterima.





sa 1. nastupa za promociju audicija - 3. dio
Fotke: Željko Bakšaj Žac





















Kraj!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: utorak, 22.09.2020. u 09:39) komentiraj (6)

U SUBOTU DRUGA AUDICIJA





Pa ekipa dobro došli. I bez panike na audicijama!

Godisnji broj kandidata (prosjecno): 210
Prolaznost: 83-85%
Dobni razredi: 3-7 godina - djecji sastav, 8-13 godina - juniorke, 14-25 godina - seniorke
Redosljed audicija: svi dolaza u zakazano vrijeme, prvi na redu su djecji sastavi, pa seniorke (jer ih ima manje), pa juniorke
Trajanje cekanja: oko 15-30 minuta, maksimalno 60 minuta za one koji dodju zadnji
Trajanje same audicije: 5 do 10 minuta
Broj djevojaka u grupi: 2 (odjednom ulaze na audiciju i rade dio zajedno, a dio zasebno)
Oprema: nije bitna, no pri ulasku skinuti jaknu i odloziti torbe ili ikakve stvari koje sputavaju ruke
Sto treba uzeti: kemijsku olovku kako bi ispunili upitnik (i smjesak na licu)
Tko su ispitivaci: licencirani treneri mazoretkinja u Republici Hrvatskoj (sa zavrsenim strukovnim skolama), a poneki od njih su i suci u mazoret plesu
Informacije o prolasku: iduci dan na ovom blogu ili telefonom
Informacije o sastavu i prvim treninzima: dobijate na flajeru koji se djeli svim kandidatima


NAJCESCA PITANJA:

Kakve mjere provodite za Covid-19?
Maksimalne, daleko veće nego što propisuje država. Kako na treninzima, tako i na audiciji. Na audiciji ćemo:
- prije vašeg dolaska sve dezinficirati
- imat ćete mogućnost pranja ruku, korištnja ručnih dezinfikatora
- sve mažoretkinje i komisija će imati vizire i rukavice
- sjedalice u čekaoni će biti razmaknute na 2 metra
- u dvoranu za ispitivanje ulazit će po 2, a ne 4 djevojke, te će imati razmak od 2 metra
- neće biti doticanja ili bilo kakvih kontakata

Da li da donesem štap jer sam vec bila mazoretkinja?
Nije nuzno, no virtuoznost u tehniciranju sa stapom moze vam omoguciti pocetak treninga u 2. sastavu (svi pocinju u pocetnickom tj. 3., koji vi preskacete jer vec imate osnove tehniciranja)

Hoce li mi prethodno plesanje u nekom drugom timu mazoretkinja pomoci?
U nacelu ne. Kod nekih timova cak i odmaze i potrebno je dugo vremena da se isprave greske. No, ukoliko se radi o vrhunskim i najkvalitetnijim timovima moze pomoci u napretku (pocinje se od 2. sastava, te se brze napreduje u vise sastave).

Bila sam predvodnica u nekom timu izvan Zagreba moram li ici na audiciju?
Apsolutno da. U nasem S1A sastavu trenutno plesu 3 djevojke koje su dosle iz drugih timova. No, morale su proci audiciju. Desi li se koji puta da neka takva djevojak padne? Da! Vrlo rijetko kada, no desi se.

Vec sam bila Zagrebacka mazoretkinja. Hoce li mi to pomoci i moram li polagati audiciju?
Ukoliko vas se treneri sjete onda ne morate na audiciju. U protivnom slucaju da. No, ukoliko ste vec jednom prosli audiciju i plesali u timu, svakako cete proci i ovaj puta. Nema straha.

Hoce li mi pomoci plesanje u nekom drugom plesnom klubu koji nije mazore-ples?
Najcesce da. No, koji puta i to odmaze. U svakom slucaju prepreka nije (ukoliko nesto treba ispraviti brzo cemo to napraviti).

Sto se ispituje na audiciji?
1. U prvom redu smisao za ritam. Koji se prati kroz cijelu audiciju, ali se maksimalno ispituje, na nacin da se trazi da kandidatkinja ponovi ritam (pljeskanjem) koji ispljesce ispitivac.
2. Osnovna predodzba o memoriji i percepciji kandidatkinja (ponavljanje osnovnog koraka kojeg pokazuje jedna od mazoretkinja ispred kandidatkinja).
3. Psiho-fizicke predispozicije za bavljenje mazoret plesom (odredjeni nedostaci poput teske invalidnosti, ozbiljnih poremecaja isl. prijece bavljenje ovom aktivoscu).

Sto ako iz prve ne ponovim ritam ili pogrijesim u koraku?
Nista strasno. Audicija je osnovan klasifikacija. Prave klasifikacije rade se tek nakon par mjeseci treinga (krajem veljace). Svatko ima drugu sansu, a ako vidimo da se radi o tremi, blokadi ili nedostatku koncentracije onda dajemo trecu, cak i cetvrtu sansu. No, da bi imali vise sansi moramo ustanoviti da imate barem osnovnog smisla za ritam (to se vidi i prije "pljeskaja" iz osnovnog koraka i pratnje glazbene podloge).

Kako se odlucuje tko prolazi, a tko ne?
Kada jedan od clanova komisije smatra da netko ne treba proci ili nije siguran konzultira se sa kolega. Odluka se donosi dogovorom clanova komisije. Ukoliko neka kandidatkinja ima imalo sanse proci ce na audiciji.

Kako da umanjim stres?
Nema potrebe za stresom ili nervozom. Ukoliko ispitivaci vide da ste pod stresom pomoci ce vam salama, komunikacijom, ponudit ce vam slatkis. Ne bojte se mi smo profesionalci i nije nam u interesu sokirati vas, nego olaksati vam dolazak u nas tim.

Mogu li roditelji sa mnom u dvoranu za ispitivanje?
Ne! Roditelji samo smetaju i remete koncentraciju. Iznimno, ali jako iznimno, ispitivaci mogu pozvati roditelje najmladjih kandidatkinja za djecje sastave. Iskreno, ako djete nije toliko samostalno da dodje na audiciju nece se moci osloboditi niti na treninzima koji se vrse iskljucivo bez roditelja.

Kome se mogu obratiti za pitanja?
Komisiji svakako ne jer imaju posla preko glave, te se moraju potpuno posvetiti kandidatkinjama da sto krace cekaju. U dvorani i ispred nje biti ce 6 mazoretkinja (prepoznati cete ih po uniformama) koje ce vam pomoci u ispunjavanju upitnika, te vam moci dati osnovne informcije o timu, audicijama, prvim treninzima, uputiti vas prema WC-u...

Jesam li prestara za tim?
Ukoliko ste mladji od 25 godina niste prestari. Komisija ce odluciti u koji dobni razred spadate. Pa ukoliko imate npr. 13 godina, a psiho-fizicki ste zreli za seniorke to ce vam i predloziti. No, odluka je koncano na vama.

Ukoliko padnem, mogu li ponovno polagati na iducoj audiciji?
To vam nitko ne moze zabraniti. No 99% djevojaka koje padnu na jednoj, padnu i na drugim audicijama. Previse se posvecuje paznje procjeni, a komisiju sacinjavaju profesionalci koji taj posao rade vec dugi niz godina.

Mogu li se ikako pripremiti za prolazak? Postoji li kakva skola i pripremni tecaj?
Ne i za to nema potrebe jer se procjenjuju samo osnovne stvari i predispozicije. A motorika, smisao za ritam i psiho-fizicke sposobnosti ne mogu se nauciti u skoli.

Moj tata ima poduzece i moze biti sponzor, hoce li mi to pomoci?
Nikad, nikako i ni na koji nacin. To kod nas nema sanse i nemojte niti pokusavati. Tako nesto kod nas se potpuno odbacuje i osudjuje. Iskreno niti ne pokusavajte!

Imate li jos koje pitanje slobodno ga postaviti i odmah cemo odgovoriti. Nema glupih pitanja. Na koncu nase osnovno pravilo je: "Mi smo ovdje radi vas".




ŠTO SU U STVARI ZAGREBAČKE MAŽORETKINJE?
Zagrebačke mažoretkinje sastav su koji održi do 250 nastupa godišnje. U 27 godina održali smo više od 4500 nastupa. Od 1997. godine intenzivno održavamo inozemne nastupe i od tada smo održali 330 nastupa u 26 zemalja Amerike, Europe i Azije. Nastupali smo u 270 različitih gradova. Zaštitni smo znak Hrvatske nogometne reprezentacije za koju smo održali 450 nastupa, te sa kojom često i putujemo (npr. na Svjetsko nogometno prvenstvo). Imali smo 510 nastupa za Dinamo. Otvarali smo više od 300 svjetskih i europskih prvenstava čak i izvan Hrvatske. Vrlo često nastupamo za i pred Predsjednikom RH, a nastupi su nam na najvažnijim događajima u Zagrebu i Hrvatskoj. Svake godine, prema nizozemskoj agenciji “SPH”, naše nastupe vidi više od 12 miliona ljudi. 21 put bili smo Prvaci Hrvatske, a 17 puta smo osvojili Prvenstvo Europe. O nama je napisano više od 2000 novinskih članaka i više od 3.000 puta smo snimljeni za TV. DOBRO DOŠLI!

ŠTO SE RADI NA AUDICIJI
Ovu audiciju za Vas provode g. Alen Šćuric manager Zagrebačkih mažoretkinja i internacionalni suprem mažoret-sudac, te trenerice, instruktorice i predvodnice Zagrebačkih mažoretkinja. Na audiciji se ispituje smisao za ritam, te se ocjenjuje držanje, jednostavan mažoret-korak te psiho-fizičke predispozicije. Obzirom da je audicija vrlo jednostavna nema potrebe za strahom i nervozom.

KAKVA JE BRIGA ZA ČLANOVE?
U više od 4500 nastupa, 330 inozemnih turneja, 50-tak odlazaka na prvenstva (kada ide i više od 70 djevojaka), 30.000 sati treninga... NIJE SE DOGODILA NITI JEDNA NESREĆA ili incidentna situacija. Odlasci na putovanja pod pratnjom su vrhunskih profesionalaca i organizirani su na najvišem nivou (najluksuzniji autobusi, najveće zračne kompanije, vrhunski hoteli za prvenstva...). Osim uprave i trenera za djevojke se brinu zdravstveni radnici, fizioterapeut, frizerka, vizažisti, vlastito osiguranje, stalno zaposlena tehnička služba, pedagozi.... U Zagrebačkim mažoretkinjama radi 4 stalno zaposlene osobe, 10 trenera, 20 povremenih trenera, 15 povjerenika, 10 stalnih savjetnika, te 10 stalnih suradnika, te koreografi iz Hrvatske, Slovenije, Rumunjske i Francuske…
Izuzev članarine i upisnine djevojke nemaju nikakvih drugih financijskih obveza. Sve troškove nastupa, prijevoza na turneje i prvenstva, smještaja, prehrane, osoblja, uniformi, opreme (pa čak i najlon čarapa), dodatnih napitaka i obroka (službena voda, grickalice, voće...) za 1A sastave plaćaju isključivo Zagrebačke mažoretkinje, t.j. članovi nemaju nikakvih obveza. 1A seniorski sastav dobiva i honorar za svoje nastupe. Oprema 1A sastava, koju plaćaju Zagrebačke mažoretkinje, a na korištenje besplatno dobivaju članice, sastoji se od: ljetne, jesenske i zimske uniforme, čizama, kape, rukavica, službenih gaćica, dviju potkošulja (sa i bez rukava), tajica, marame, najlon čarapa, službenih naušnica, štapa, trenirke, jesenske sportske opreme sa suknjom i dugim rukavima, ljetne sportske opreme bez rukava, službene pidžame, službenog kupaćeg kostima, originalnog dresa Hrvatske nogometne reprezentacije sa štucnama, biciklističkih hlačica, majice sa kratkim rukavima, službenog kišobrana, jastuka za spavanje u autobusu, šilterice...

POPUŠTAJU LI U ŠKOLI (FAKULTETU) RADI MAŽORETKINJA?
Ovo može biti samo izgovor! Većina djevojaka u 1A seniorskom sastavu studentice su. Neke od njih studiraju na dva fakulteta i još rade, paralelno sa obvezama u mažoretkinjama. Vrlo smo ponosni na sve djevojke koje su plesale kod nas i upisale fakultete koje su željele i imaju vrhunske karijere. Vrlo je česta pojava da djevojke uče u autobusima, avionima i hotelima na turnejama ili pripremama. Djevojke koje trebaju učiti dobivaju posebne sobe u hotelima kako ih ostale ne bi uznemiravale. Svi ostali sastavi, koji nisu 1. sastavi, imaju daleko manje obveza (1 do 2 treninga tjedno). No, da bi spriječili izgovaranje na mažoretkinje redovno provjeravamo ocjene i po potrebi kontaktiramo razrednike i roditelje (poglavito ukoliko mažoretkinja izostaje sa treninga kako bi spriječili da umjesto na treninge odlazi u kafiće isl.). Svako zlorabljenje povjerenja rezultira suspenzijom ili izbacivanjem iz sastava.

ŠTO SE PLAĆA?
U Zagrebačkim mažoretkinjama plaća se upisnina koja iznosi 155 kn i od koje se izdaje iskaznica, te se uplaćuje registracija u Hrvatskom mažoret savezu i European majorettes’ association. Prilikom upisa svaka mažoretkinja besplatno dobiva mažoret-štap. Upisnina se plaća samo jednom, dok se članarina plaća svaki mjesec. Početna mjesečna članarina je 99 kn, no sa svakim napredovanjem u sastavu članarina se smanjuje (npr. razvodnice 1A seniorskog sastava imaju članarinu od 40 kn). 20% naših članova oslobođeno je plaćanja članarine (postaju stipendisti grada Zagreba), a isto moraju zatražiti na obrascu koji kod nas dobivaju besplatno.

GDJE I KADA SU TRENINZI?
Treninzi se održavaju u Palmotićevoj 30 jednom ili dva puta tjedno. Sastavi koji se natječu (1A seniorski i 1 juniorski ) imaju posebne pripreme izvan Zagreba do 4 puta godišnje. Treninge vode licencirani treneri i instruktori sa bogatim iskustvom, a uz pomoć asistenata. Osim trenera u sastavu imamo i koreografe, te stručne suradnike. Napredovanje u više sastave moguće je samo i isključivo prema kvaliteti mažoretkinja (apsolutno ne postoji mogućnost “veza”, podmićivanja, utjecaja isl.).

MJERE ZA COVID-19
Zagrebačke mažoretkinje provode daleko strože mjere za sprječavanje Covida-19 koje je sastavio naš Krizni zdravstveni stožer kojeg čini 5 liječnika i drugih zdravstvenih radnika. Mjere se provode 100%, bez izuzetaka. Više o mjerama pročitajte na našem blogu.

RODITELJSKI SASTANAK ĆE BITI u srijedu 14.10. u 20:30 sati u Hercegovačkoj 111,
gdje ćemo Vam prezentirati sve o Zagrebačkim mažoretkinjama

PRVI TRENING ĆE BITI na Maksimirskom stadionu (privremeno dok je vrijeme toplo radi Covida-19):
Za dječje sastav u subotu 26.9. od 13:15-14:15, Zapadna tribina Maksimirskog stadiona
Za juniorske sastav u subotu 26.9. od 9:00-10:30, Zapadna tribina Maksimirskog stadiona
Za seniorski sastav u utorak 22.9. od 19.45-22.00, Zapadna tribina Maksimirskog stadiona

Rezultate audicije možete pročitati na http://zgmazoretkinje.blog.hr ili na tel. 34-65-886 od ponedjeljka 21.09.





Postoji mogućnost promjene rasporeda nastupa, o ćemu ćemo Vas blagovremeno izvjestiti.

> subota 19.9. u 13:30 h, Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef

> petak 25.9. u 19:00 h, baza Zagorje (team building), o/o Šef

> petak 2.10. u 19:00 h, baza Zagorje (team building J1A), o/o Šef





ŠEF POČEO TRENIRATI SA TIMOM

Šef je počeo raditi zagrijavanja sa timom. Istina ne može dobar dio toga odraditi, ali se trudi. Puše ko jelen, nakon zagrijavanja je jedna voda... Ali uporan je!





SPONZORI TIMA

Zagrebačke mažoretkinje imaju velik broj sponzora i donatora, među kojima su neke od najvećih zagrebačkih firmi, a koji na razne načine pomažu timu:

Glani pokrivitelj tima je:
SUZUKI koji je i službeni auto tima

Ostali sponzori i donatori:
Gradska uprava Zagreb
Turistička zajednica Zagreba
Sokol Marić
GNK Dinamo
Cammeo
Hell
Antena Zagreb
Narodni radio
Enter ZG
Naturel
Pivnica Medvedgrad
Pompea
Gallileo
Maxmar Sport
Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba

Puno HVALA!





SIGURNOST ČLANOVA

Apsolutno glavni prioritet našeg tima je sigurnost članova.

Za sigurnost članova trošimo velike resurse i sredstva, svi treneri i ostalo osoblje educirano je za sigurnost članova, postoje posebni dokumenti i manuali za sigurnost.

Sigurnost se provodi na nekoliko razina:
- sigurnost na treninzima i neposredno nakon treninga - provodi trener uz pomoć asistenta
- sigurnost na turnejama i natjecanjima - provodi voditelj sigurnosti, uz pomoć uprave i trenera
- sigurnost na drugim aktivnostima tima (team buildinzi, koncerti, smotre, proslave, Plavo-bijeli trening idr.) - provodi voditelj aktivnosti
- zdravstvena sigurnost - posebne procedure za gripu, hepatitis, mononukleozu i drug zarazne bolesti
- Covid-19 - osnovali smo Krizni zdravstveni stožer koji propisuje mjere
- kontrola sigurnosti - uprava koja kontrolira sve gornje segmente

Tim ima i povjerenika za sigurnost, kao i niz manuala i pravilnika za sigurnost (npr. sigurnost na treninzima, zabrane i ograničenja na treninzima, procedure tijekom sezona gripe idr.).






MAKSIMIR
Park Maksimir je spomenik parkovne arhitekture i zaštićeno kulturno dobro. Prostire se na 316 hektara površine.

Park je podignut krajem 18. stoljeća krčenjem autohtone šume hrasta lužnjaka i graba. Prvi je javni park u jugoistočnoj Europi i jedna od prvih u svijetu. Osnivač parka je zagrebački biskup Maksimilijan pl. Vrhovec de Ehrenberg i Rakitovec po koje je park i dobio ime. Biskup Vrhovec je biskupsku šumu poklonio građanima Zagreba za odmor i relaksaciju. U to vrijeme park je bio jedan od najljepših austrougarskih javnih parkova, obzirom da su ostali parkovi u prvom redu bili privatnog karaktera, uz dvorce i palače. Park je za građanstvo otvoren 1794. I nakon biskupa Vrhovca biskupi nastavljaju uređenje parka, a na kraju ga je majstorski dovršio i oblikovao nadbiskup Juraj Haulik de Varallya. Za tu svrhu angažirao je niz austrijskih umjetnika koji su oblikovali carske perivoje u Schönbrunnu, Hatzendrofu i Laxenburug, a koje je predvodio arhitekt carskih vrtova Michael Sebastian Reidl.

Park ima niz originalnih paviljona, kuća i drugih objekata, vidikovac, te brojne spomenike. Park ima pet jezera, više kilometara staza, niz mostića i sadržaja:
• Vidikovac (ugostiteljski objekt)
• restoran Ježeva kućica
• restoran Kod morskog lava (unutar ZOO-a)
• Ribičko društvo „Bukovac-Maksimir“ obavlja rekreacijsko-športski ribolov na 5. jezeru
• Konjički klub Hiperion organizira jahanje, uključujući i ponije za djecu
• Dva moderno uređena dječja igrališta
• Pozornicu za javne manifestacije
• ZOO vrt





DJEČJI DOPLATCI

U Zagrebu djeca dobivaju pomoć
- 31.715 kroz dječji doplatak
- 171 milijun kuna je isplaćeno za dječje doplatke
- 5.390 kn se prosječno godišnje isplati po djetetu
- 11.200 novorođene djece ima potporu
- 21.177 novorođenčadi je dobilo pomoć za opremu
- 7.000 djece od grada dobiva božićne i druge pomoći
- 1.025 djece ide na ljetovanje o trošku grada






PREVOZNA SREDSTVA

Cuk = vlak
Cukmašina = lokomotiva
Bus = autobus
Eroplan = avion, zrakoplov
Helić = helikopter
Tutač = automobil
Bajs = bicikl
Šofer = vozač
Kartodrapec = kondukter

„Cuk ti bu pobegel“ = Pobjeći će ti vlak





ČISTAČI CIPELA
Čistaći cipela su bili zagrebačka svakodnevnica. Na Trgu bana Jelačića ih je bilo desetak, a bilo ih je i na Glavnom kolodvoru, Cvjetnom placu, HNK, te ostalim dijelovima grada gdje su se kretala gradska gospoda kojima je trebalo uglancati cipele prije posla, sastanka, suda, spoja…

Većina čistača imala je tek kutiju sa ležištem za stopalo na koje bi stavili jednu nogu, a vrijedan čistač je izvukao adekvatnu pastu, kefe, krpe i navalio na čišćenje, nakon par minuta, na ležište ste stavili i drugu cipelu. No, bilo je i onih koji su imali vrlo udobnu stolicu u koju ste se zavalili i dok vam se čiste cipele čitali bi novine. Usput je čistač prodavao i žnirance svih vrsta.

Čišćenje cipela je bilo toliko jeftino da su si to mogli priuštiti svi srednjeg i višeg staleža. Posljednji je čistač bio na Trgu bana Jelačića, obično pozicioniran ispod kavane hotela Dubrovnik, no i on je nestao nakon što su došle silna crnila zbog čega su svi prestali glancati cipele kefama i krpama.





sa 1. nastupa za promociju audicija - 2. dio
Fotke: Željko Bakšaj Žac































...nastavak u idućem postu...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: petak, 18.09.2020. u 15:03) komentiraj (6)

PAKLENI TJEDAN KAO NEKAD



Ovaj tjedan je istinski "paklen", baš kao nekada. Već smo se full odvikli od toga, pa nam je i teško palo raditi po 20 sati, ne spavati, juriti iz obveze u obvezu. No, nakon subote sve opet u staru Covid-kolotečinu:

Subota:
08:30-13:30 prvi treninzi juniorki
17:30-21:00 nastup centar Zagreba
21:00-22:00 spremanje bubnjeva

Nedjelja:
17:30-18:30 intervju Z1
18:30-21:30 generalke za Hanžekovićev memorijal
22:00-03:00 dnevni bilten, tjedna analiza

Ponedjeljak
08:30-18:30 ured
18:30-21:30 Hanžekovićev memorijal
22:00-04:00 dnevni bilten, statistika, naručena analiza

Utorak:
07:15-09:00 intervju HTV Dobro jutro
09:00-12:30 ured
12:30-15:00 ručak sa sponzorom
15:00-16:45 ured
16:45-21:30 Hanžekovićev memorijal
22:00-00:30 dnevni bilten, statistika

Srijeda:
08:30-16:30 ured
19:00-23:00 trening S1A

Četvrtak
08:30-16:30 ured
18:30-22:00 audicije

Dakle
- 3 nastupa
- 2 intervjua
- audicije
- brdo dodatnog uredskog posla








Pa ekipa dobro došli. I bez panike na audicijama!

Godisnji broj kandidata (prosjecno): 210
Prolaznost: 83-85%
Dobni razredi: 3-7 godina - djecji sastav, 8-13 godina - juniorke, 14-25 godina - seniorke
Redosljed audicija: svi dolaza u zakazano vrijeme, prvi na redu su djecji sastavi, pa seniorke (jer ih ima manje), pa juniorke
Trajanje cekanja: oko 15-30 minuta, maksimalno 60 minuta za one koji dodju zadnji
Trajanje same audicije: 5 do 10 minuta
Broj djevojaka u grupi: 2 (odjednom ulaze na audiciju i rade dio zajedno, a dio zasebno)
Oprema: nije bitna, no pri ulasku skinuti jaknu i odloziti torbe ili ikakve stvari koje sputavaju ruke
Sto treba uzeti: kemijsku olovku kako bi ispunili upitnik (i smjesak na licu)
Tko su ispitivaci: licencirani treneri mazoretkinja u Republici Hrvatskoj (sa zavrsenim strukovnim skolama), a poneki od njih su i suci u mazoret plesu
Informacije o prolasku: iduci dan na ovom blogu ili telefonom
Informacije o sastavu i prvim treninzima: dobijate na flajeru koji se djeli svim kandidatima


NAJCESCA PITANJA:

Kakve mjere provodite za Covid-19?
Maksimalne, daleko veće nego što propisuje država. Kako na treninzima, tako i na audiciji. Na audiciji ćemo:
- prije vašeg dolaska sve dezinficirati
- imat ćete mogućnost pranja ruku, korištnja ručnih dezinfikatora
- sve mažoretkinje i komisija će imati vizire i rukavice
- sjedalice u čekaoni će biti razmaknute na 2 metra
- u dvoranu za ispitivanje ulazit će po 2, a ne 4 djevojke, te će imati razmak od 2 metra
- neće biti doticanja ili bilo kakvih kontakata

Da li da donesem štap jer sam vec bila mazoretkinja?
Nije nuzno, no virtuoznost u tehniciranju sa stapom moze vam omoguciti pocetak treninga u 2. sastavu (svi pocinju u pocetnickom tj. 3., koji vi preskacete jer vec imate osnove tehniciranja)

Hoce li mi prethodno plesanje u nekom drugom timu mazoretkinja pomoci?
U nacelu ne. Kod nekih timova cak i odmaze i potrebno je dugo vremena da se isprave greske. No, ukoliko se radi o vrhunskim i najkvalitetnijim timovima moze pomoci u napretku (pocinje se od 2. sastava, te se brze napreduje u vise sastave).

Bila sam predvodnica u nekom timu izvan Zagreba moram li ici na audiciju?
Apsolutno da. U nasem S1A sastavu trenutno plesu 3 djevojke koje su dosle iz drugih timova. No, morale su proci audiciju. Desi li se koji puta da neka takva djevojak padne? Da! Vrlo rijetko kada, no desi se.

Vec sam bila Zagrebacka mazoretkinja. Hoce li mi to pomoci i moram li polagati audiciju?
Ukoliko vas se treneri sjete onda ne morate na audiciju. U protivnom slucaju da. No, ukoliko ste vec jednom prosli audiciju i plesali u timu, svakako cete proci i ovaj puta. Nema straha.

Hoce li mi pomoci plesanje u nekom drugom plesnom klubu koji nije mazore-ples?
Najcesce da. No, koji puta i to odmaze. U svakom slucaju prepreka nije (ukoliko nesto treba ispraviti brzo cemo to napraviti).

Sto se ispituje na audiciji?
1. U prvom redu smisao za ritam. Koji se prati kroz cijelu audiciju, ali se maksimalno ispituje, na nacin da se trazi da kandidatkinja ponovi ritam (pljeskanjem) koji ispljesce ispitivac.
2. Osnovna predodzba o memoriji i percepciji kandidatkinja (ponavljanje osnovnog koraka kojeg pokazuje jedna od mazoretkinja ispred kandidatkinja).
3. Psiho-fizicke predispozicije za bavljenje mazoret plesom (odredjeni nedostaci poput teske invalidnosti, ozbiljnih poremecaja isl. prijece bavljenje ovom aktivoscu).

Sto ako iz prve ne ponovim ritam ili pogrijesim u koraku?
Nista strasno. Audicija je osnovan klasifikacija. Prave klasifikacije rade se tek nakon par mjeseci treinga (krajem veljace). Svatko ima drugu sansu, a ako vidimo da se radi o tremi, blokadi ili nedostatku koncentracije onda dajemo trecu, cak i cetvrtu sansu. No, da bi imali vise sansi moramo ustanoviti da imate barem osnovnog smisla za ritam (to se vidi i prije "pljeskaja" iz osnovnog koraka i pratnje glazbene podloge).

Kako se odlucuje tko prolazi, a tko ne?
Kada jedan od clanova komisije smatra da netko ne treba proci ili nije siguran konzultira se sa kolega. Odluka se donosi dogovorom clanova komisije. Ukoliko neka kandidatkinja ima imalo sanse proci ce na audiciji.

Kako da umanjim stres?
Nema potrebe za stresom ili nervozom. Ukoliko ispitivaci vide da ste pod stresom pomoci ce vam salama, komunikacijom, ponudit ce vam slatkis. Ne bojte se mi smo profesionalci i nije nam u interesu sokirati vas, nego olaksati vam dolazak u nas tim.

Mogu li roditelji sa mnom u dvoranu za ispitivanje?
Ne! Roditelji samo smetaju i remete koncentraciju. Iznimno, ali jako iznimno, ispitivaci mogu pozvati roditelje najmladjih kandidatkinja za djecje sastave. Iskreno, ako djete nije toliko samostalno da dodje na audiciju nece se moci osloboditi niti na treninzima koji se vrse iskljucivo bez roditelja.

Kome se mogu obratiti za pitanja?
Komisiji svakako ne jer imaju posla preko glave, te se moraju potpuno posvetiti kandidatkinjama da sto krace cekaju. U dvorani i ispred nje biti ce 6 mazoretkinja (prepoznati cete ih po uniformama) koje ce vam pomoci u ispunjavanju upitnika, te vam moci dati osnovne informcije o timu, audicijama, prvim treninzima, uputiti vas prema WC-u...

Jesam li prestara za tim?
Ukoliko ste mladji od 25 godina niste prestari. Komisija ce odluciti u koji dobni razred spadate. Pa ukoliko imate npr. 13 godina, a psiho-fizicki ste zreli za seniorke to ce vam i predloziti. No, odluka je koncano na vama.

Ukoliko padnem, mogu li ponovno polagati na iducoj audiciji?
To vam nitko ne moze zabraniti. No 99% djevojaka koje padnu na jednoj, padnu i na drugim audicijama. Previse se posvecuje paznje procjeni, a komisiju sacinjavaju profesionalci koji taj posao rade vec dugi niz godina.

Mogu li se ikako pripremiti za prolazak? Postoji li kakva skola i pripremni tecaj?
Ne i za to nema potrebe jer se procjenjuju samo osnovne stvari i predispozicije. A motorika, smisao za ritam i psiho-fizicke sposobnosti ne mogu se nauciti u skoli.

Moj tata ima poduzece i moze biti sponzor, hoce li mi to pomoci?
Nikad, nikako i ni na koji nacin. To kod nas nema sanse i nemojte niti pokusavati. Tako nesto kod nas se potpuno odbacuje i osudjuje. Iskreno niti ne pokusavajte!

Imate li jos koje pitanje slobodno ga postaviti i odmah cemo odgovoriti. Nema glupih pitanja. Na koncu nase osnovno pravilo je: "Mi smo ovdje radi vas".




Postoji mogućnost promjene rasporeda nastupa, o ćemu ćemo Vas blagovremeno izvjestiti.

> utorak 15.9. u 8:15, HTV (snimanje Dobro jutro Hrvatska), o/o Šef

> utorak 15.9. u 16:45 stadion Mladost (Hanžekovićev memorijal), o/o Šef

> četvrtak 17.9. u 18:30 h, Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef

> subota 19.9. u 13:30 h, Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef

> petak 25.9. u 19:00 h, baza Zagorje (team building), o/o Šef

> petak 2.10. u 19:00 h, baza Zagorje (team building J1A), o/o Šef





STIPANOVIĆ STAVILA APARATIĆ

U S1A konstantno nekoliko mažoretkinja ima aparatić za zube. Najnoviji "modni" dodatak koji će joj napraviti smješak prva klase ima Lucija Stipanović.






NAJVEĆI PROJEKTI TIMA DO SADA

Od 4.500 nastupa do sada izdvojili smo 10 najboljih:

1. Vlak Slobode, 26.8.1995.
- ponosan put 15 mažoretkinja vlakom sa svim najvišim uglednicima Država od Zagreba preko Knina do Splita
- u povratku tim je prvi puta letio avionom



2. Doček srebnih nogometaša, 16.7.2018.
- prvi smo ih dočekali kod aviona
- imali svoj vlastiti kabrio-bus isti kao i od repke
- stotine tisuća navijača klicalo i našim curama koje su bile "prethodnica"
- Šef bio glavni i odgovorni za Zračnu luku i put od Trga
- ceremonijal na Trgu bana Jelačića



3. II. Svjetske vojne igre, 3-8.8.1999.
- preko 10.000 sati
- 8 neovisnih ekipa na 20 borilišta u Zagrebu i okolici
- svi ceremonijali i protokoli



4. Turneja u Nanchang i Peking, Kina, 29.10-10.11.2019.
- 250.000 gledatelja
- 100.000.000 gledatelja pred TV ekranima
- ogromna državni projekt
- hotel sa 5*****, vlastiti autobus, zatvaranje prometa zbog našeg busa...

5. Europsko prvenstvo u rukometu, 7-28.1.2018.
- 5 neovisnih ekipa koje su 5 dana "živjele" u Splitu i Poreču, te u Varaždinu, Areni Zagreb i Zračnoj luci Zagreb
- ogromna organizacija i logistika

6. Sa hrvatskom reprezentacijom na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Vittelu, Francuska, 7.8.6.1998.
- službeni doček u Francuskoj
- nastup u Vittelu
- povratak avionom reprezentacije
- brdo svjetskih medija

7. Turneja na Tajvan, 26.6-5.7.2012.
- najduži put do sada
- 200.000 gledatelja
- vrhunska organizacija, hotel sa jacuzijima u sobi

8. Doček Janice Kostelić na Trgu bana Jelačića kao Olimpijske pobjednice, 25.2.2002.
- 100.000 ljudi
- Janice uči vrtiti štap

9. Turneja Martinik, 24.7-5.8.2014.
- Karibi su poseban doživljaj
- prezakon lokalni bend sa kojim smo nastupali

10. Suzuki road show, 23.10-7.11.2010.
- 140 gradova Hrvatske
- 4.000 km sa 6 auta
- nezaboravan provod






TAJNICA UREDA

Tajnica našeg ureda je prva suradnica naše predstojnica (v. prošli post) i ima zadatke:
- javljanje na telefone, pružanje osnovnih informacija
- ugoščavanje poslovnih partnera koji dođu u ured
- distribucija pošte i drugih materijala
- koordiniranje i nadzor dostavljača
- izvršna produkcija svih projekata (dakle provodi ono što odluči prodvodnica)
- osnovni administrativni poslovi

Sadašnja tajnica Zagrebačkih mažoretkinja je Larisa Pintar* Leris





ESPLANADE
Hotel Esplanade nije najstariji luksuzan hotel Zagreba, ali je od postojećih hotela sa 5***** najstariji živući.

Hotel je sagrađen 1925. sa ciljem pružanja smještaja putnicima glasovitog superluksuznog vlaka Orient Express (Paris-Istanbul) kako bi se putnici na pola puta mogli odmoriti, naspavati, prošetati i provesti. Zato hotel i je u neposrednoj blizini Glavnog kolodvora.

Hotel je projektirao njemački arhitekt Otto Rehnig koji je pobijedio tada slavnog Adolfa Loosa. Projekt je djelomično preradio zagrebački arhitekt Dionis Sunko, koji mu je dao i ime, a što znači „polje“.

Esplanade je bio središte društvenog života Zagreba posebno 1920-ih godina. U njemu je održan i prvi hrvatski striptiz na oproštaljki jednog grofa. Hotel je bio i poprište skandala sa kazinom i prostitucijom zbog čega je zatvoren. U 2. svjetskom ratu hotel je bio centar okupljanja visokih njemačkih časnika i neformalno sjedište Gestapoa u Zagrebu.

U Esplanadi su odjele vrlo važne osobe: Charles Lindberg, Leonid Brežnjec, princ Charles idr. Središnje mjesto hotela je Smaragdna dvorana. Zagrebačke mažoretkinje su održale više desetaka nastupa u Esplanade.

Esplanade je dio lanca The Regent, prvi koji je postao dio ovog ekskluzivnog lanca u Europi.







UMIROVLJENIČKI DOMOVI

Zagreb ima
- 11 umirovljeničkih domova
- sa 3.856 korisnika
- 11.695 umirovljenika je korisnik aktivnosti koje organizira grad
- 71 privatni umirovljenički dom





COOL
Cool = odlično, super
Superiška = super, izvrsno
Cakum-pakum = vrhunski, savršeno
Picikato = precizno, savršeno
Mrak, superiška, kul = odlično, sviđa mi se
Vrh = najbolje
Gud = dobro
Ziher, zicer = stvarno

"Ma to kaj si napravil je vrh" = Napravio si nabolje što si mogao
„Majstor je to napravil cakum-pakum“ = Majstor je vrhunski obavio posao
„Obleka mu je fakat mrak“ = Odjeća mu je vrlo lijepa
„Superiška ti je zurka“ = Sviđa mi se tvoja frizura
„Bajs ti je kul“ = Bicikl ti je odličan
„Potez ti je jebenica“ = Odlično si to napravio
„To mi je fakat vrh“ = Ovo mi je najblolje
„Zicer si to napravil“ = Zar si stvano to napravio
„Ziher je takav trotil“ = Stvarno je takva budala







BIJELE VISOKE PUME
Bijele visoke Puma tenisice (gležnjače) ili Pumerice nisu bile samo obuća, one su bile statusni simbol. Pume nismo skidali nikada. U njima se nije išlo na tjelesni ili igrat nogač, one su bile prevrijedne za to. Ali zato se u njima išlo u školu, van, u disko, na spoj, u crkvu, na proslave…

Uz bijele Pume obično su išle izlizane svijetle traperice, bijela majica kratkih rukava, izlizana svjetla traper šulja (raskopčana) ili traper jakna. Oni koji su imali dublji džep imali su kožnjak (kožnu pilotsku jaknu).

Tijekom svog srednjoškolskog života potrošio sam dvoje bijele Pume, jedne prvi i drugi razred, i nove treće i četvrti. Prve cipele sam kupio tek za maturalnu večer.





sa 1. nastupa za promociju audicija
Fotke: Željko Bakšaj Žac































...nastavak u idućem postu...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: utorak, 15.09.2020. u 11:54) komentiraj (4)

IDUĆI TJEDAN PRVE AUDICIJE









KRENULI TRENINZI

Krenuli trenizi za sve timove Zagrebačkih mažoretkinja i to
- S1A ponedjeljak i srijeda 19:30-22:30, teren A, garderoba 2
- S1B utorak i četvrtak 19:45-22:00, teren A, garderoba 2
- S2 utorak i četvrtak 19:45-22:00, teren B, garderoba 1
- J1A subota 8:30 do 11:30, teren A, garderoba 2
- J1B subota 11:00-13:00, teren C/A, garderoba 1
- J2 subota 10:15-12:15, teren C/B, garderoba 3
- J3 (spojene obije grupe), subota 9:00-10:30, teren B, garderoba 1
- D1 subota 12:00-13:00, teren C/B, garderoba 2
- D2 subota 13:15-14:15, teren A, garderoba 3

Svi trenizi su na Maksimirskom stadionu
- tamo će biti dok temperatura dozvoljava, a onda se selimo u dvorane


UVELI SMO NAJSTOŽE MJERE

Krizni zdravstveni stožer je uveo najstrože moguće mjere prevencije:
- sve pozicije za treninge, preskidanje, čekanje idr. su odvojene 2 ili više metara - nema kontakta
- zona za mažoretkinje je 3 metra visokom ogradom odvojena - nema pristupa nikoga u zonu
- mažoretkinje peru ruke prije i nakon treninga pod nazorom trenera i zdravstvene službe
- treneri imaju vizire, maske, rukavice, dezinfekcijska sredstva i peru ruke konstantno
- sve se dezinficira, prije i nakon treninga





Mjere je pripremio Krizni stožer u kojem su
• dr. Mirjana Tomčić, pedijatrica
• dr. Ana Beganović, lječnica u 1. brigadi Tigrovi Hrvatske vojske
• prof.dr.sc. Mihai Kiss, sveučilišni profesor na Medicinskom fakultetu UMF Sveučilišta Cluj Napoca
• magistra sestrinstva Irena Rašić, povjerenica za zdravstvo Zagrebačkih mažoretkinja
• magistra sestrinstva Kristina Vokić, Škola za medicinske sestre Mlinarska





Postoji mogućnost promjene rasporeda nastupa, o ćemu ćemo Vas blagovremeno izvjestiti.

> subota 12.9. u 19 h, Palmotićeva 30 (promotivni nastup), o/o Šef
# plesni nastup S1A, J1A i Drum linea

> nedjelja 13.9. u 18 h, stadion Mladost (generalka za Hanžekogićev memorijal), o/o Šef

> ponedjeljak 14.9. u 18:30, Fontane NSB (Memorijal Ivan Ivančić), o/o Šef

> utorak 15.9. u 8:15, HTV (snimanje Dobro jutro Hrvatska), o/o Šef

> utorak 15.9. u 16:45 stadion Mladost (Hanžekovićev memorijal), o/o Šef

> četvrtak 17.9. u 18:30 h, Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef

> subota 19.9. u 13:30 h, Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef

> petak 25.9. u 19:00 h, baza Zagorje (team building), o/o Šef

> petak 2.10. u 19:00 h, baza Zagorje (team building J1A), o/o Šef





KOLEKCIJA ŠEŠIRA

Šef nam je godinama skupljao šešire diljem planeta, pa je iste probao maneken Danijel, što smo i snimili.


















KOLIKO CUGE POTROŠIMO

Osim desetaka litara kave i Hellovih napitaka tim potroši vrlo mnogo ostale cuge koju nabavlja tim, najčešće na prvenstvima (voda i izotonici), tulumima, proslavama, tematskim treninzima, uredu (za poslovne partnere)… većinu toga kupi tim, a nešto donesu i same mažoretkinje. Godišnje trošimo:
- preko 110 litara Vindijinog ISO sporta
- preko 250 litara flaširane vode
- oko 150 litara sokova
- oko 50 litara ostalih napitaka






PREDSTOJNICA UREDA

Predstojnica ureda je najvažnija funkcija u timu nakon Šefa. Ona doslovce drži tri kuta ureda

Zadaci predstojnice ureda su:
- organizacija
- provedba projekata
- produkcija, poglavito na izvršnom nivou
- preuzimanje dijela obveza od Šefa
- koordinacija i kontrola svih službi i djelatnika u uredu, te trenera
- vođenje ureda i svih zaposlenika
- komunikacija sa poslovnim partnerima
- vođenje strateških projekata poput subvencija, natjecanja, koncerata, turneja..
- sa Šefom odlazi na sve sastanke sa poslovnim partnerima, naručiocima, gradskim i državnim tijelima, te brain stormning nakon tih sastanaka, te provedba zaključaka
- analiza svih situacija i mežebitnih rješenja istih sa Šefom
- sekundarna kontrola i prijedlozi na sve dopise i projekte koji odlaze iz ureda, neovisno o tome tko ih je napisao
- vođenje brige i odluke oko nabavki potrošnog materijala, logistike, radova na infrastrutkturi idr.

Asistentica prestojnice ureda je tajnica ureda, te dostavljač.

Do sada su predstojnice ureda bile:
- Maja Ćaćić (danas Rohlik)
- Ivana Bulka (Vrviščar)
- Helena Benković (Šoštarić)
- Maja Žigman
- i sada je Viktorija Čeh

Na ovoj funkciji najduže je bila Maja Žigman, čak 11 godina.





MIROGOJ
Mirogoj je središnje zagrebačko groblje i smatra se jednim od najljepših groblja u Europi. On je zapravo park i umjetnička galerija na otvorenom.

Šezdesetih godina 19. stoljeća Grad Zagreb je odlučio otvoriti središnje groblje i zatvoriti nekolicinu manjih groblja. Stoga je 1873. kupio zemljište Ljudevita Gaja, zbog čega je groblje i prozvano „Mirni Gaj“, tj. Mirogoj. Groblje je otvoreno 6.11.1876. Groblje je bilo namijenjeno svim vjeroispovijestima, pa je bilo podijeljeno u: katolički, pravoslavni, protestantski i židovski dio. Uređenje groblja povjereno je Hermanu Bolléu (koji je projektirao neke od najvažnijih zagrebačkih zgrada uključujući i katedralu). Bollé je htio cijelo groblje okružiti arkadama (od 1879.) i paviljonima, no isto se provelo samo djelomično u prvom redu radi financijskih razloga. Arkade su se nastavile graditi prema njegovim nacrtima i nakon njegove smrti (grade se do 1917.). Za potresa 1880. arkade zbog izvrsne gradnje, nisu nastradale iako je dobar dio grada razrušen. Mrtvačnicu je Bollé projektirao 1884, a dovršena je 1886. Na mirogoju se nalazi katolička kapela Krista Kralja (izgrađena 1929), te pravoslavna kapela Sv. Petra i Pavla (izgrađena 1891). Obije je projektirao Bollé.

Na Mirogoju su pokopane znamenite osobe hrvatske povijesti, a umjetnički spomenici na grobovima su radovi najvažnijih hrvatskih umjetnika poput Antuna Augustinčića, Dušana Džamonje, Ede Murtića, Ivana Meštrovića idr.






ZAGREBAČKI INVALIDI

U Zagrebu
- ima 90.853 invalida
- 70 udruga koje se brinu o invalidima
- 2 centra za rehabilitaciju invalida (Mali Dom i Silver)
- grad izdvaja 61,6 milijuna kuna za invalide
- 15.102 invalida dobivaju gradsku pomoć
- 2.526 invalida dobiva zdravstvenu pomoć i rehabilitaciju





GLUPARIJE
Gluparije, bedastoće = gluposti
Kajgotarije = gluposti, neistine
Brijati, baljezgati, laprdati = pričati gluposti
Zabrijati = zamisliti, flertati
Filozofirati = puno pričati, praviti se pametan
Tlačiti = zamarati

„Kaj briješ“ = Ne pričaj gluposti
„Daj ne brij“ = Ne pričaj gluposti
„Daj zabrij“ = Zamisli
"Zabrijal si" = Pogriješio je
"Kaj si zabrijal" = Odlutale su ti misli
"S kim je zabrijala" = Sa kime je flertala
„Kaj pričaš kajgotarije“ = Ne govoriš istinu
„Joj kaj tu filozofiraš“ = Prestani se praviti pametan
„Nemoj me tlačit“ = Prestani me zamarati






KVARTOVSKI DUĆANI
Je je, prije nije bilo Superkonzuma, Interspara, City centra, Avenue Malla, Arena centra i drugih mega trgovina. Najveći kvartovi su imali samoposluge koje su danas manji kvartovski supermarketi, a jedine naznake shoping centara je imala NAMA.

No, zato smo u gotovo svakoj ulici imali mali kvartovski dućan. Kvartovi bi tih dućana imali bar 3-4. Bili su veličine 20-30 kvadratnih metara, za pultom je bio jedan, najviše dva prodavača, koji nakon što bi vas uslužili (oni su davali proizvode sa polica) bi to i naplatili. Dućani su imali kvartovska imena prema vlasnicima ili trgovcima, pa su se zvali „kod Marka“ ili „kod Miška“, „Sertić“ ili bi imali specifičan naziv „Mljekarstvo“, „na placu“, „kod babe“… Na tri-četiri dućana je dolazila jedna kvartovska mesnica, koja je funkcionirala po istom principu. Pekarnica nije bilo, a voćarnice su bile rijetkost (za to je postojao plac).

Prodavač je znao svakog kupca i njegove navike, svakodnevni odlazak u dućan je bio dio društvenog života i socijalnog kontakta. Većina kupaca je mogla kupovati na dug, tj. „na tekicu“ gdje je prodavač zapisivao što ste uzeli, a naplaćivao kada je došla penzija ili plaća. I tu je bilo obostrano povjerenje, on nije ništa nadopisivao, vi ste jednom mjesečno redovno plaćali. U protivnom vi bi promijenili dućan ako vas je varao ili vam prodavač više nije dao „na tekicu“ ako bi ostali dužni više od mjesec dana.

Takvi dućani su imali mala skladišta, a ispred ili iza dućana su bile naslagane gajbe sa cugom koje nitko nije dirao ili ukrao. Koji puta dućan je bio zatvoren jel bi trgovac otišao na WC, na gablec ili istovarivao robu. I nitko se nije živcirao, pričekali bi ga da obavi „posao“ ili bi si sami uzeli nešto i ostavili novac. I nitko nije radio u subotu popodne ili tijekom nedjelje. To se jednostavno znalo i tako se prilagodilo kupovine. Kruha je obično bilo, ali ne i popodne ili predvečer, a u nekim dućanima se kruh morao naručiti za idući dan da bi bili ziher da će vas čekat vaša štruca.

U dućan se išlo sa cekerom i uz unaprijed definiran spisak, točno se znalo što moraš kupit. Nije se išlo bezglavo, kao danas, pa što staviš u kolica, staviš. Ni izbor nije bio baš neki. Jedan proizvod, eventualno dva ili tri za one koji su se više koristili (prašak, sapuni, kobasice…).





sa dodjele medalja za Prvaka hrvatske u nogometu
Šef i ostali



































------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: petak, 11.09.2020. u 09:11) komentiraj (2)

KRENULI TRENINZI



KRENULI TRENINZI

Krenuli trenizi za sve timove Zagrebačkih mažoretkinja i to
- S1A ponedjeljak i srijeda 19:30-22:30, teren A, garderoba 2
- S1B utorak i četvrtak 19:45-22:00, teren A, garderoba 2
- S2 utorak i četvrtak 19:45-22:00, teren B, garderoba 1
- J1A subota 8:30 do 11:30, teren A, garderoba 2
- J1B subota 11:00-13:00, teren C/A, garderoba 1
- J2 subota 10:15-12:15, teren C/B, garderoba 3
- J3 (spojene obije grupe), subota 9:00-10:30, teren B, garderoba 1
- D1 subota 12:00-13:00, teren C/B, garderoba 2
- D2 subota 13:15-14:15, teren A, garderoba 3

Svi trenizi su na Maksimirskom stadionu
- tamo će biti dok temperatura dozvoljava, a onda se selimo u dvorane


UVELI SMO NAJSTOŽE MJERE

Krizni zdravstveni stožer je uveo najstrože moguće mjere prevencije:
- sve pozicije za treninge, preskidanje, čekanje idr. su odvojene 2 ili više metara - nema kontakta
- zona za mažoretkinje je 3 metra visokom ogradom odvojena - nema pristupa nikoga u zonu
- mažoretkinje peru ruke prije i nakon treninga pod nazorom trenera i zdravstvene službe
- treneri imaju vizire, maske, rukavice, dezinfekcijska sredstva i peru ruke konstantno
- sve se dezinficira, prije i nakon treninga





Mjere je pripremio Krizni stožer u kojem su
• dr. Mirjana Tomčić, pedijatrica
• dr. Ana Beganović, lječnica u 1. brigadi Tigrovi Hrvatske vojske
• prof.dr.sc. Mihai Kiss, sveučilišni profesor na Medicinskom fakultetu UMF Sveučilišta Cluj Napoca
• magistra sestrinstva Irena Rašić, povjerenica za zdravstvo Zagrebačkih mažoretkinja
• magistra sestrinstva Kristina Vokić, Škola za medicinske sestre Mlinarska











Postoji mogućnost promjene rasporeda nastupa, o ćemu ćemo Vas blagovremeno izvjestiti.

> subota 12.9. u 19 h, Palmotićeva 30 (promotivni nastup), o/o Šef
# plesni nastup S1A, J1A i Drum linea

> nedjelja 13.9. u 18 h, stadion Mladost (generalka za Hanžekogićev memorijal), o/o Šef

> ponedjeljak 14.9. u ????, Fontane NSB (Memorijal Ivan Ivančić), o/o Šef

> utorak 15.9. u ???? stadion Mladost (Hanžekovićev memorijal), o/o Šef

> četvrtak 17.9. u 18:30 h, Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef

> subota 19.9. u 13:30 h, Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef





I PAVIĆ KUPILA AUTO

Nakon što su aute nabavili Bulki, Noklica, Tea Vondrouš i Roberta, eto nam još jedne prinove u tim, Anđela Pavić (bubnjarka Drum linea i mažoretkinja S1B) je nabavila autić.

Radi se o bijelom Peugeotu 206, 1.4XS. Istina bebica ima 19 godina (2001.), ali je sladak i služit će još... Po njega je potegla skoroz do Vukovara.





KOLIKO KAVE POTROŠIMO

Zagrebačke mažoretkinje kavu troše svakodnevno u uredu (svi djelatnici i gosti imaju besplatnu kavu), ali se kava nosi na turneje, team buildinge i druge aktivnosti tima. Godišnje potrošimo
- 11 kg kave
- 72 litre mlijeka (za kavu)
- 20 litara ledenih kava (Hell i dr.)





RECIKLAŽA

Apsolutni prioritet Zagrebačkih mažoretkinja je zaštita okoliša
- slobodno možemo reći da je to Šefova opsesija

Stoga u dvorištu Zagrebačkih mažoretkinja imamo kante za:
- papir od 240 litara (plava)
- plastiku i metal od 120 litara (žuta)
- organski otpad od 120 litara (smeđa)
- mještoviti otpad od 120 litara (crna)
- ambalažu koju vraćamo u trgovina od 120 litara (zelena)
- staklenu ambalažu koju odnosimo na deponij od 120 litara (crvena)
- dva kompostišta





Kako maksimlano recikliramo otpad smanjili smo količinu mješovitog otpada sa 550 litara tjedno na samo 60 litara tjedno (umjesto 3 velike kante sada punimo 1/2 male kante), no zato tjedno odvojimo:
- 240 litara papira
- 60 litara plastike i metala
- 120 litara organskog otpada koji odvoze
- 140 litara organskog otpada koji kompostiramo (koristimo za dvorište)
- 20 litara povratnih boca
- 2 litre nepovratnih staklenih boca
- 60 litara mješovitog otpada

Osim toga provodimo slijedeće mjere:
- trošimo bitno više struje nego nafte (kupili smo elektirčne kosilice, električne pile, električne trimere idr.)
- kupujemo aparate koji imaju specifikaciju manje potrošnje energije iako su skuplji u nabavi
- isključivo koristimo štedne žarulje (LCD) iako su puno skuplje
- promijenili smo stolariju u uredu na plastičnu da nema gubitka energije
- zimi se grijanje gasi na kraju radnog vremena i uredi se ne griju izvan radnog vremena i vikendom
- ljeti su otvoreni prozori i vrata kako bi manje koristili ventilatore i klime
- sve grane koje otpilimo sa drva koristimo za roštilj (da ne kupujemo drva koja se moraju rušiti)

Iduće godine planiramo postaviti solarne panele na krov kako bi dio električne energije skupljali kroz obnovljivu sunčanu energiju.





ZAGREBAČKE KULE

Grad je imao 13 kula, no danas su sačuvane samo 3.

Najveća sačuvana gradska kula Lotrščak je na južnoj strani i nazvana je tako jer je uz nju bilo zvono koje se oglašavalao ljeti u 22, a zimi u 21 sat kako bi građani ušli u grad prije zatvaranja svih gradskih vrata. Zvono se zvalo Campana Latronculorum ili zvono pljačkaša, što su purgeri iskrvili u "lotrijaš" i jasno da je kula onda dobila i tako iskrivljeno ime. Kula je sa krovištem i kupolom visoka 30 metara. Kula je dovršena 1266. godine.Debljina zidova kule je 195 cm.



Na kuli Lotrščak od 1.1.1877. top svaki dan u podne označava podne. Grički top je pucao u podne zato da građani koji su radili na poljima u ravnici južno od Gradeca krenu prema Gradu na ručak, koji je za građanstvo bio u 13 sati. Pravi zagrepčanci po pucnju uvijek pogledaju na sat, da vide jel im sat "dobro ide". Grički top nije pucao tijekom i još 10 godina nakon Prvog svjetskog rata, kraće vrijeme tijekom Domovinskog rata, te od 28.3. do 11.5.2020. radi posljedica potresa. Tijekom Domovinskog rata kad bi top puknuo mi studenti koji smo jurili na Gornji grad na predavanja uvijek bi umirali od smjeha jer bi par ljudi bilo na podu pokrivenih ruku preko glave, što su uvijek bili stranci (NATO, novinari, diplomati) koji su mislili da se grad bombardira. Današnji topnik je Alem Tutundžić koji je funkciju preuzeo 2008. godine od legendarnog topnika Stjepana Možare koji je otišao u mirovinu. Topnik nosi tradicionalnu svjetloplavu uniformu.

Popov toranj se nalazi na sjevernoj strani Gradeca. Toranj je nastao sredinom 13. stoljeća. Ime je dobio jer je bio vlasništvo zagrebačkih biskupa, a ne Gradeca. Naime, Kaptol nije imao pravo na zidine, pa su svećenici kod navala neprijatelja tamo selili vrijednost i blago Kaptola, te se u kuli skrivali. Kula je tek od 16. stoljeća dio gradskih zidina. U Popovom tornju se nalazi Zagrebačka zvjezdarnica od 5.12.1903. godine.

Kamenita vrata su kula i jedina očuvana gradska vrata. Sagrađena su u 13. stoljeću, a današnji oblik su dobila 1760. godine. Iznad vrata nalazi se predivna dvorana Družbe Braće Hrvatskog Zmaja, unutar prolaza nalazi se tipični srenjevjekovni dućan "Pod boltom", a uz sama vrata je i omanja kula koja je bila dio obrambenog objekta. Unutar Kamenitih vrata nalazi se oltar na kojem je slika Majke Božje od Kamenitih vrata koje je čudom preživjela veliki požar 30.5.1731. godine. Ova slika je simbol Zagreba, po njoj je Zagreb dobio zaštitnicu u Majci Božjoj, a Dan grada se slavi upravo na dan kada je slika pronađena nakon požara. Na Kamenitim vratima purgeri pale svijeće kada im se otvarila neka velika želja, te se time zahvaljuju Bogu i Majci Božjoj (npr. prošli ste težak ispit, preživjeli tešku bolest, ostvarila se željena ljubav...).



Na sjevernoj strani Kamenitih vrata nalazi se kip Dore Krupićeve koji je napravio Ivo Kerdić, a na južnoj strani spomenik Sv.Jurja koji su napravili austrijski kipari Winder i Kompatscher. Odmah do Kamenitih vrata nalazi se druga najstarija ljekarnica na prostoru Hrvatske (neprekidno radi od 1355.). Nasuprot ljekarnice nalaze se lanci sa HMS "Victorye" Nelsonova broda iz znamenite bitke kod Trafalgara. I oprez, na Kamenitim vratima postoje po dva željezna stupa koji vrata dijele na tri dijela. Legenda kaže da se ne smije prolaziti kroz srednji prolaz (između dva stupa) jer isto znači nesreću.

Kaptol je kasnije dobio zidine i kule, a sačuvano je samo 6 kula oko Katedrale.





SOCIJALNA POMOĆ ZAGREBA

Zagreb izdvaja 1,5 milijardi kuna za socijalnu pomoć, najviše za obitelji i djecu (1,3 milijarde), pa za stare osobe (127 milijuna), te zdravstvenu skrb (6 miljuna).

U Zagrebu socijalnu pomoć prima:
- 9.753 umirovljenika
- 12.264 za njegu i pomoć invalidima
- 3.110 ostalih osoba (status roditelja, starije i nemoćne osobe u domovima idr.)
- 473 pomoći u kući
- 2.564 zdravstvena zaštita neosiguranim osobama
- 2.527 pomoći troškova stanovanja
- 1.936 pomoći ogrijeva
- 2.727 osoba se hrani u pučkoj kuhinji
- 7.000 poklona za blagdane
- 1.025 ljetovanja
- 74.467 besplatnih karata ZET-a





LJUBAVNE VEZE
Upucavat se = udvarati se
Zabrijati = flertati
Furati = hodati, biti u ljubavnoj vezi
Cura i dečko = momak i djevojka
Oženiti = ući u brak
Pricufunknuti, dođoš, priženiti se = muškarac koji se doseli kod žene
Fačuk = dijete bez oca
Stara frajla = usidjelica
Profuknjača = prostitutka, pogrdno za djevoku sumnjiva morala
Starci = roditelji
Japa, stari, rista = tata
Stara = mama
Buraz = brat
Sister = sestra
Deda, dida = djed
Šogi = šogor, brat od supružnika
Šogica = šogorica, sestra od supružnica

"Upucal sam joj se i sad furamo" = Uspjelo mi je udvaranje i sada smo u vezi
"Ma starci me tlače" = Roditelji me gnjave





DEDA KOJI JE U TRAMVAJU SVIRAL HARMONIKU
Sredinom osamdesetih u tramvaje (najčešće dvojku) je povremeno dolazio vrlo stari djedica koji je svirao harmoniku, te nakon dvije-tri stanice, spustio šešir i vrlo pristojno i pokorno molio novac. Svakome tko bi mu dao ljubazno bi se zahvalio. Svi su mu nešto dali, čak i mularija (srednjoškolci). Kako je bio vrlo star i slab, uvijek bi mu neki đak pomagao spustiti se iz tramvaja.

Jednom smo ga pitali zašto prosi lovu. I sa suzama u očima je rekao „sinek dragi, cijeli život sam teško delal, dočekal sam penziju koja je tak mala da od nje nemremo živeti, žena mi je jako betežna (bolesna) i nepokretna, pa ja pokušavam nekaj prikupit za kruh dok još mogu“. Nikad to nije govorio dok je molio novac. Toliko emotivno strašno da još dan danas pamtim te njegove riječi. A taj stari dedica kojem ni ime ne znamo, je ušao u zagrebačke legende (i najtužnije zagrebačke priče) iako to zapravo i nije želio.





Zakaj volim Zagreb
Fotke: Željko Bakšaj Žac i drugi

Naš Žac je odabran u konkurenciju "Zakaj volim Zagreb", a na izložbi je i naša fotka iz HNK












Naši jumbo plakati diljem grada




A reklama je i na Cammeu


Klopa nakon napornog dana obljepljivanja plakata


Jučerašnja kavica prije treninga


Jučer na treningu smo imali čokolada-dan:




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: utorak, 08.09.2020. u 09:18) komentiraj (2)

CAMMEO NOVI DONATOR TIMA



CAMMEO U POOLU ZAGREBAČKIH MAŽORETKINJA

Cammeo, renomirana zagrebačka taxi kompanija ušla je u pool sponzora i donatora Zagrebačkih mažoretkinja.

Auto-reklame za audiciju Zagrebačkih mažoretkinja voze se gradom na 21 Cammeo taxiju.

Ova suradnja imat će još iznenađenja u budućnosti.

Fascinantni podaci o Cammeu
- prometuje u 30 gradova Hrvatske, 5 gradova Slovenije, 2 grada Srbije, te po jedan grad u Makedoniji i Češkoj.
- samo u Zagrebu pređu 43.000 km (kao da obiđu zemaljsku kuglu).
- godišnje prevezu 21 milijun putnika
- U Hrvatskoj Cammeo ima više od 600 vozila, od toga 200 u Zagrebu












Postoji mogućnost promjene rasporeda nastupa, o ćemu ćemo Vas blagovremeno izvjestiti.

> subota 4.9. u 19 h, Palmotićeva 30 (promotivni nastup), o/o Šef
# plesni nastup S1A i Drum linea

> subota 12.9. u 19 h, Palmotićeva 30 (promotivni nastup), o/o Šef
# plesni nastup S1A, J1A i Drum linea

> nedjelja 13.9. u 18 h, stadion Mladost (generalka za Hanžekogićev memorijal), o/o Šef

> ponedjeljak 14.9. u ????, Fontane NSB (Memorijal Ivan Ivančić), o/o Šef

> utorak 15.9. u ???? stadion Mladost (Hanžekovićev memorijal), o/o Šef

> četvrtak 17.9. u 18:30 h, Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef

> subota 19.9. u 13:30 h, Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef





ŠEFA NAPAO ZUB

U subotu ujutro Šef je osječao minijaturnu nelagodu među zubima desno gore. Ništa bitno. No, tijekom pranja zuba bol je jako narasla. Zubobolja se tijekom dana toliko pojačavala da je postala nepodnošljiva, a tijekom boravka u Varaždinu Šef nam se kljukao neofenima. Cijelu večer kod kuće neofeni + ispiranje jakom rakijom. U 5 ujutro ga je probudila ekstremna bol. U manje od jednog dana bol je bila tolika da se nije mogla izdržati.

Čekavši da se sa puta vrati susjeda koja je zubar, Šef je probao sve domaće ljekove jer neofeni više nisu pomagali. Pa je tako ispirao rakijom, stavljao mljevene klinčeke, češnjak... Jedino što je djelomično pomoglo je bio vanilija ekstrakt. No, pred večer ni to nije pomoglo. Stoga je jedva dočekao dolazak susjede zubarice ("sati su tako sporo prolazili").

Susjeda je otvorila ordinaciju u nedjelju i konstatirala da se radi o osmici, no da nema karijesa. Stoga je samo otvorila zub kao "prvu pomoć". No, bol nije prestajala.

Ujutro je Šef bio skoro pa paraliziran od boli. U 13 sati ga je preko reda primila njegova zubarica, snimila zub, i konstatirala da se radi o gangreni zubnog korijena. Stoga je zub hitno trebalo izvaditi. Dvije injekcije anestezije, no vađenje osmice je svejedno bilo ekstremno bolno. Nakon toga čišćenje svih kanala od krvi, gnoja i ostataka gangrene.

Nevjerojatno, posebno što Šef odlazi redovno kod zubara na kontrole i popravke zuba. 48 sati istinskog pakla!





OPREMA ZA NASTUPE I NATJECANJA

- 3 štoperice
- digitalni mjerač udaljenosti (policijski za uviđaje)
- 2 pegle za peglanje kose
- pegla za odječu
- 3 svjetlosna scenska efekta
- 3 komunikacijske stanice Kenwood sa slušalicama i mikrofonima





AUDICIJE

Audicije za Zagrebačke mažoretkinje provode se jednom godišnje i to sredinom rujna i sredinom listopada. Ukupno imamo 4 audicije (dvije subotom i dvije četvrtkom ili utorkom)

Audicije se oglašavaju od lipnja, ali je većina oglašavanja od sredine kolovoza.

Ove godine smo audicije objavili:
- na displejima svih tramvaja i autobusa
- 50.000 flajera koji se podjele diljem Zagreba
- 2.000 plakata koji se izljepe na svim školama i nizu institucija
- 15 jumbo plakata 4x3 metra diljem grada
- 11 velikih banera raznih dimenzija od 4x2 do 1,5x1 metar
- naljepnica na 40 automobila (Cammeo, taxiji roditelja mažoretkinja, službeni auti, transportni kombiji...) koji se mnogo voze kroz grad
- objava u svim tiskanim medijima
- polminutne reklame u vrijednosti preko 100.000 kn na Narodnom radiju, Anteni Zagreb, Enteru, te drugim radio stanicama
- distribucija letaka preko velikih sustava (info centri, ZOO, bazeni, trgovine, frizeraji, kafići...)
- instagram, facebook, e-mail, blog...
- plaćene reklame na instagramu i facebooku

Audicije provodi tim komisija koja se sastoji od direktora, obije predvodnice ili trenerice. Na audiciji se ispituje smisao za ritam, te se ocjenjuje držanje, jednostavan mažoret-korak te psiho-fizičke predispozicije. Obzirom da je audicija vrlo jednostavna nema potrebe za strahom i nervozom.

Prosječni broj kandidata: 180
Prolaznost: 85%
Dobni uzrast: 3-25 godina

Što se ispituje na audiciji:
1. U prvom redu smisao za ritam. Koji se prati kroz cijelu audiciju, ali se maksimalno ispituje. Jedna od metoda koju koristimo je da se kandidatkinji zada ritam pljeskanjem koji ona mora ponoviti. Ovaj ritam je prilagođen dobnom uzrastu, a u slučaju da kandidatkinja ne ponovi ritam zadaje joj se prilagođeni ritam da se vidi jel problem nedostatak smisla za ritam, memorija, koncentracija ili nešto drugo. Ukoliko se ritam ne ponovi od prve nije ništa strašno jer audicija je osnovan klasifikacija. Prave klasifikacije rade se tek nakon par mjeseci treinga (krajem veljače). Svatko ima drugu šansu, a ako vidimo da se radi o tremi, blokadi ili nedostatku koncentracije onda dajemo treću, čak i četvrtu šansu. No, da bi imali vise šansi moramo ustanoviti da imate barem osnovnog smisla za ritam (to se vidi i prije "pljeskaja" iz osnovnog koraka i pratnje glazbene podloge).

2. Osnovna predođba o memoriji i percepciji kandidatkinja (ponavljanje osnovnog koraka kojeg pokazuje jedna od mazoretkinja ispred kandidatkinja).





ZAGREBAČKE ZIDINE I VRATA

Dok je ugarski kralj Bela IV bježao pred Tatarima kratkotrajni spas je pronašao i u Zagrebu (Gradecu). Stoga je kao zahvalnost gradu 1242. dodijelio "Zlatnu bulu", status slobodnog kraljevskog grada koji je bio pod osobnom zaštitom kralja, nije ga smio napasti ni jedan vlastelin ili plemenitaš, a grad je smio organizirati sajmove i obrtnike, imao je slobodnu trgovinu, svog suca i direktno je potpadao pod kralja. No, grad je imao obvezu da se opaše zidinama, kulama i drugim fortifikacijskim objektima. Ipak prvi gradski zidovi datiraju još iz 7. stoljeća, a ostaci se nalaze ispod Muzeja grada Zagreba gdje se mogu i razgledati.

Gradec se za ono vrijeme utvrdio vrlo brzo, za samo 15 godina. Gradski bedemi su bili debeli 2 metra i visoki 5 do 6 metara. Grad je imao 13 kula, no o njima u idućem nastavku ovog serijala.

Kroz gradske zidine se moglo ući na petora velika vrata i jedna mala vrata (Mesnička vrata, Gradec, Nova vrata Frauentor, Surovo dverce, Kamenita vrata i Poljska vratašca ili Dverce). Frauentor ili "ženska vrata" tako su se zvala jer je uz njih bio samostan Klarisa. Vrata su čuvali čuvari koje je na godinu dana odabirala gradska četvrt. Sva vrata i sam grad za vrijeme opsade su branili gradski stražari na čijem je čelu bio kapetan.

Kod Dverci ili Poljskih vratašca bilo je zvonce koje je pozivalo građanstvo da se vrati sa polja u grad jer se vrata zatvaraju. Vrata su se ljeti zatvarala u 22 sata, a zimi u 21 sat. To zvonce zvalo se Campana Latronculorum ili zvono pljačkaša, iskrivljeno zagrebački "lotrijaša", a po njemu je i kula Lotrščak dobila ime.

Nakon što su se zatvorila gradska vrata, a do jutra, kroz grad je hodao noćobdija, gradski redarstvenik koji je pazio da na ulicama nema lopova i pljačkaša dok građani spavaju, te da nečija vatra u peći ili svijeća nije izazvala požar dok spava. Noćobdija je u 22 sata vikao ulicama "Deset je sati, pošteni ljudi ideju spati, a ne cesti ostaju samo tati (lopovi)".

Tijekom kuge u Zagrebu otvorena su bila samo Kamenita vrata jer se tamo jedino moglo kontrolirati ulazak u grad i spriječiti ulazak onima koji su imali simptome. Kamenita vrata su i najšira gradska vrata.

Kaptol je imao bitno slabije zidine, a jedino su oko Katedrale bile ozbiljne zidine i kule koji je dio sačuvan i danas. Dio zidina oko Gradeca također je sačuvan, no veći dio je pretvoren u gradske palače nakon što je minula opasnost od Turaka.






ŠLJAKA
Fiškal, advokat = odvjetnik
Šloser = bravar
Šuster, šušter = obučar, cipelar
Šnajder = krajač
Šofer = vozač
Šljaker = radnik
Cimerman = tesar
Vasermajtor = vodoinstelater
Cimerfrajla = sobarica
Bedinerica = kućna pomoćnica
Ober = konobar
Murjak, drot, pajkan, pandur = policajac
Kartodrapec = kondukter
Šljaka = posao, rad

" „Kaj sam se našljakal“ = baš sam se naradio
„Dal sam bedinerici pedalu“ = dao sam otkaz kućnoj pomoćnici
„Murjak me tak spendračil“ = policajac me pretukao pendrekom
"





TEKME
Osamdesetih je bila velika stvar nabavit kartu za neku tekmu u Zagrebu. Masu put se kupovalo duge (švercane karte) od tapkaroša (preprodavača) da bi se bilo u dvorani ili na stadionu. Tri su se stvari gledale i tribine su uvijek bile prepune. Išlo se na Dinamo i drukalo se (navijalo) iz dubine svoje duše i punog glasa. Ništa manje se nije navijalo ni za Cibose (Cibonu). Jedno vrijeme išto se na hokej na Medvešča. Manje ljudi je išlo na vaterpolo, a gotovo nitko na rukomet. Najveći cirkus je bio kad je u Zagreb dolazio Partizan ili Zvezda. Onda smo morali na tribine!

Cibonin uzvik je bio „heja, heja Cibosi“, a Dinamov „Dinamo-Zagreb“. Kupovalo se zastave, šalove, kape, pjevalo navijačke pjesme, skupljalo se sličice, postere... Na stadion ili Dom sportova (kasnije Ciboninu dvoranu) išlo se obiteljski (tata sa sinovima) ili u „ekipi“ tj. dečki jedne škvadre.

Sastavni dio tribina bilo je urlik „Kikiriki, koštice, zanimacija za zube“ uz koji su prodavači su prodavali kikiriki, bademe, lešnjake, koštice, kokice... te pivu i dvije-tri vrste sokova.





Proslava Vikinih zaruka - 2. dio
Fotke: Tinana

















...kraj!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: petak, 04.09.2020. u 01:22) komentiraj (0)

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.