JUČER SMO IMALI CAFNŠRAJT I INICIJACIJU


Jučer smo imali cafnšrajt (obilazak grada pod bakljama, sa zastavama i ključevima grada), staru zagrebačku tradiciju kada se proglašavao visoki vojni časnik. Naravno, cafnšrajt se odnosio na inicijaciju razvodnice Antonije Rihtarić, koja je tradicionalno bila u Starogradskoj vijećnici. Više o tome u jednom od idućih postova.

Post o Rihti je napisan 9.11. a link imate ovdje



NATJECANJA U 2017.
HMS je na svojoj skupštini donio slijedeće odluke:

- regionalno Središnje Hrvatske - nedjelja 2.4. u Jastrebarskom
- Državno, subota i nedjelja 13. i 14.5. u Karlovcu



NASTUPI

- petak 3.2. u 7:30, Zavod za javno zdravstvo (Skupština EMA-e), o/o Ž:



FOTKE - sa MEĐUNARODNOG KOŠARKAŠKOG TURNIRA U DUBRAVI
fotke Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja






















Da vidimo kako su počeci izgledali iz perspektive naših mažoretkinja, koje su vodile DNEVNIK

U studenom smo bili na nekoliko utakmica košarkaške Eurolige i otvarali smo izložbu "Najkolekcionar" Radio Sljemena. U prosincu smo svaki dan (31 dan za redom) radili promociju Marcatonea u Donjem Stupniku, tada prvog mega-shoping centra u Hrvatskoj. Bilo je prezabavno jer su cure bile na rolama i u uniformama i narolale su se za tri života. Paralelno sa time smo radili Bal Kanadsko-hrvatskog društva prijateljstva u Esplanadi, Pa bal Marice hrvatskih iseljenika, boksačku večer Zagreb-Sarajevo u Kutiji Šibica i Božić u Ciboni

Te smo godine prvi puta napravili komplet za Unuku Djeda Mraza (za Mercatone)



A plesali smo i na utrci automodelara, pa su cure malo vozile minijaturne autiće.











Iz skipte "Povijest mažoret plesa" (Alen Šćuric, Trenerska škola 2015.)

2.2.2. NATJECANJA I SAVEZI MAŽORETKINJA DO 1999. GODINE
Nakon II. svjetskog rata u Francuskoj već postoje prvi pravilnici koji se posebno razvijaju šezdesetih godina. Posljednji poznati pravilnik je iz 1969. godine, u kojem propisuje ne samo način ocjenjivanja i nedozvoljene korake, već i izgled formacije, naputke za izvođenje, te pravila odora, pa čak i način vezanja kose i dozvoljene ukrase na odorama. Sedamdesetih godina Francuska broji više od stotinu mažoret-sastava.

Francuski i druge mažoret plesove USTA (twirling baton) je sedamdesetih godina uspjela gotovo uništiti prvenstveno zato što nisu bili ujedinjeni u jedinstven savez. Indikativna je rečenica jednog nizozemskog trenera sa kojim je autor ovog materijala razgovarao krajem prošlog stoljeća i koji je rekao: «USTA je došla sa natjecanjem twirlinga. Mogli smo se ili prilagoditi ili ne natjecati se i staviti u pitanje egzistenciju svoga kluba. Nakon što se stvorila kritična masa, svi ostali su se žurno pridružili. Pa i mi. I onda smo se počeli natjecati po nekim drugim pravilima, koja su sve manje bila mažoretkinje, a sve više twirling. U par godina mažoretkinje su tako nestale i zamijenili su ih trikoi, dvorane i twirl. Danas mi je žao što se to desilo».

U istočnoj Europi to twirling ekspanzija se nije desila prvenstveno zato što Amerikanci nisu imali pristup iza Željezne zavjese. I zato se mažoret ples nesmetano razvijao još tridesetak godina nakon Zapadne Europe (tijekom 70-tih, 80-tih i 90-tih). Upravo stoga danas i mažoret ples jeste mnogo razvijeniji u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, BiH, Rumunjskoj... nego u Zapadnoeuropskim zemljama. Današnjem čitatelju mora biti jasno da još sredinom devedesetih nije bilo interneta i da su informacije vrlo teško kolale.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: srijeda, 01.02.2017. u 00:45) komentiraj (13)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.