|
|
stručna specijalistica projektnog managementa Kristina je rođena 22.12.1990. u Zagrebu. Nakon mature na 1. ekonomskoj školi završila je prvosutpanjski studij poslovne ekonomije i financija na Veleučilištu Baltazar. Magistrirala je projekt management. Govori engleski, njemački i španjolski. Po diplomi se zaposlila kao asistentica direktora u marketingu. Zagrebačke mažoretkinje upisala je 1996. 2005. ulazi u 1A seniorski sastav, 2008. postaje razvodnica. Iz tima je otišla 2009. Osvojila je dvije medalje sa državnih i dvije sa europskih prvenstava. Najljepši događaj u Zagrebačkim mažoretkinjama: Izdvojila bi nekoliko događaja, a to je plesanje na našem Maksimirskom stadionu gdje je uvijek bilo nekako posebno. Tako i sva natjecanja, taj adrenalin dok čekaš da dođeš na red, a kad počneš plesat daš 101% sebe, neprocjenjivo. Najatraktivnije putovanje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: Definitivno sva putovanja su ostavila lijepe uspomene i sjećanja. Ipak, izdvojila bih Luchon u Francuskoj 2006. godine, gdje se cijeli tim ludo zabavljao. Čak i te duge vožnje autobusom su bile jedne od najljepših uspomena. Interesantan događaj ili anegdota u Zagrebačkim mažoretkinjama: Kad smo Andrea Pavić i ja bile na dočeku Michela Platinia na aerodromu, a niti jedna niti druga nismo znale kako izgleda, i nas dvije se zapričale i dotični gospodin prošao a mi ništa, uff bilo je žestoko poslije, svaka je dobila 50 sati dodatnih treninga. Kako su mažoretkinje utjecale na njen budući život: To je jedno predivno iskustvo, naučile su me redu, radu i disciplini, na cjelokupnu mene (ponašanje, komunikacijske vještine, stav i držanje). Također na velikim prijateljicama koje sam upoznala i koje su i danas dio mog života. Mogu reći samo jedno veliko HVALA i Alenu i cjelokupnom timu Zagrebačkih mažoretkinja što sam bila dio tima i što su uvijek bile uz mene u najljepšim ali i najtežim trenucima. I dalje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: - Kristina povremeno odradi pokoji protokolarni nastup Poruka Zagrebačkim mažoretkinjama: Kad vam je najljepše i najteže sjetite se da niste sami, da imate cijeli im mažoretkinja uz sebe KOLIKO TURISTIČKIH MATERIJALA GODIŠNJE PODJELIMO Zagrebačke mažoretkinje svake godine dobe brdo materijala Hrvatske i Zagrebačke turističke zajednice. Ove materijale distribuiramo na našim turneja, natjecanjima i važnijim nastupima. Godišnje podijelimo: - 2.000 licitarskih srca - 25.000 prospekata na svim jezicima - 100 majci i kapa - 140 ostalih suvenira i VIP poklona - 30 VIP poklona sa najpoznatijim proizvodima Zagreba - 40 poklona sponzora - 10.000 reklaminih uzoraka (čokoladica, testera, šampona...) Naglašavam da nisam ni nutricionista, ni liječnik, potpuni sam laik. Samo sam pročitao brdo knjiga o zdravijem načinu života, razmislio o tome što sam pročitao, probao sam mnogo toga od onog što sam pročitao i eto našao recept koji je uspio. No, ovo su samo moja opažanja i moje iskustvo i ni na koji način nisu vam popovanje, naputak ili recept za mršavljenje ili zdravstvene probleme. Ovdje samo prenosim u knjigama objavljene stavove pojedinih doktora i nutricionista, koji nisu moji stavovi, ali su se meni pokazali uspješnima. Za ozbiljne savjete morate se obratiti nutricionistu, liječniku ili specijalistu za dijete. DESERTI IZBJEGAVATI, ALI NE POTPUNO Kao što smo rekli, šećeri su ekstremno loši za vas. U kombinaciji sa žitaricama su još štetniji i opasniji. I zato ih treba izbjegavati. No, nemojmo se zanositi. Nikada nećete moći potpuno izbaciti deserte iz svoje prehrane. Jednostavno oni su dio vašeg zadovoljstva. No, i među desertima, koji su uvijek štetni, ima onih koji su manje štetni i koji su prihvatljivi. Domaći manje nezdravi deserti Dukan je objavio knjigu sa nizom recepata koji podržavaju njegovu dijetu. Među njima je velik broj deserata koje sam i sam koristio dok sam bio na dijeti, ali i nakon toga. Posebno su me zadovoljavali: keksi sa zobenim mekinjama (koje sam jeo najčešće), krema od kave, krema od vanilije, kolač sa sirom, mousse od limuna, mousse od jogurta i cimeta, šnenokrle (žličnjaci), krema od jaja i mlijeka, puslice, zobene palačinke sa slatkim sirom… Naravno sve navedeno rađeno je bez brašna i bez imalo šećera (sa umjetnim sladilima, stevijom ili bez sladila). Recepte za ove slastice, ali i niz niskokaloričnih jela od mesa, sira, mlijeka, ribe i ostalih proizvoda možete pročitati u knjizi Dr.Pierre Dukan „Najbolji recepti“, Jutarni list 2013 (cijena 50 kn) Industrijski manje nezdravi deserti i grickalice Da se razumijemo industrijski deserti i grickalice su štetni, daleko štetniji nego oni domaći (koji su također štetni), ali ove koje ću nabrojati su podnošljivi i imaju manje od 10% šećera i zasićenih masti zajedno. I ne zaboravite oni su ipak ugljikohidrati, dakle ne smijete ih jesti 2 sata prije ili 3 sata nakon obroka proteina. Ogromna pogreška je jesti desert odmah nakon obroka. Najgora moguća opcija! Delicija, Štrped 59, Buzin, Hrvatska, tel 052/669-019 (kupiti možete u Konzumu) • Vitalix SUGAR FREE (slatki čajni keksi) JJJJ • Zobelix SUGAR FREE (slatki čajni keksi sa zobi) JJJJ • Cimetix SUGAR FREE (slatki čajni keksi sa dodatkom cimeta) JJJJ Ali pažnja, nisu svi Delicijini proizvodi prihvatljivi, pa tako previše šećera i/ili masti imaju Chocolix, Maslinix, Integralix, Kaksosi, Integral, Kokosoci poljupci Colussi, Via dell'Aeroporto 7, Patrignano di Assisi (PG), Italija (kupiti možete u Konzumu) • Chiccoli (keksi sa komadićima čokolade) JJJJJ • Fioccoli (keksi sa pšenicom) JJJJ • Rissele (kaksi sa rižom, meni osobno su daleko bolji Chiccoli, pa prvo njih probajte) JJJ • Crackers Integrali Whole wheat (slani krekeri od integralne pšenice) JJ Dukan, 128 Rue da Bortie, 75008 Paris, Francuska (kupiti možete u Intersparu) • Barrete di crusaca d'Avena gusto Cioccolato nocciola (zobene pločice sa okusom čokolade) JJ • Barrete di crusaca d'Avena semi di lino (zobene pločice sa lanenim sjemenkama) JJ • Oat Bran Cookies (zobenik keksi) JJ • Oat Bran Cookies Coconut (zobeni keksi sa kokosom) JJ • Oat Bran Cookies Chocolate chip (zobeni keksi sa komadićima čokolade) JJ • Oat Bran Biscuits Rospberry Cookies (zobeni keksi sa malinama) JJ • Oat Bran Lemon Cookies (zobeni keksi sa limunom) JJ # Koji puta su proizvodi na engleskom, koji puta na francuskom ili čak na njemačkom pa se nemojte začuditi ako nemaju proizvod npr. Oat Bran Cookies, no na hrvatskoj deklaraciji piše zobeni keks – to je isti keks, dakle čitajte hrvatske deklaracije # Bilo koji proizvod Dukana koji bi se mogao pojaviti u trgovini, nije ovdje naveden je prihvatljiv Scheekoppe, D-21244 Buchhotz, Njemačka (distributer AWT, 01/2481-500, kupiti možete u dm-u) • Dinkel Snack Sesam (slane grickalice sa sezamom) JJJ • Dinkel Snack Mohn (slane grickalice sa makom) JJJ Bio primo, Praum, Diesel str., 61267 Nieu, Anspach, Njemačka (distributer i kupiti možete u Műler, 01/3794-360) • Dinkel Sticks Sesam & Schwarzkummel (slane grickalice sa sezamom i kimom) J K Plus Active, proizvod za Konzum Vanja Lux, Zemun, Srbija (distributer i kupiti možete u Konzumu) • Kreker zobeni classic (zobeni slani kreker) J • Kreker zobeni mediteraneo (zobeni slani kreker sa mediteranskim mirodijama) JJ • Kreker zobeni paprika (zobeni slani kreker sa okusom paprike) JJ Bio Zentrale, D-84384 Njemačka (kupiti možete u Konzumu) • Dinkel brezel mit sesam (slani pereci sa sezamom) JJJ Léa Nature, , CS 30004, 17183 Perigny Cedex, La Rochell, Francuska (Internet: www.karelea.fr) • Karéléa sans sucres (razni okusi, meni najbolji limun i šumsko voće) JJJ Gayelord Hauser, Francuska (Internet: www.gayelord-hauser.fr) • Galettes Cacao Coeur de lait (kaksi okus i izgled kao Oreo) JJJJJ • Petit Croquenat saveur Citron (kaksi sa okusom limuna) JJJJ • Petit Croquenat saveur Abricot (keksi sa okusom marelice) JJJ • ima još niz drugih okusa koje nisam probao Gorbie, Francuska ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE: 1. pritisnite natpis "komentiraj" 2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac" 3. upišite svoj nadimak 4. napišite komentar 5. pritisnite tipku "POŠALJI" Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja! |
|
|
psiholog Svjetlana Obradović rođena je 16. svibnja 1980. u Zagrebu. Nakon osnovne škole u Sigečici, završila je Upravnu i birotehničku školu u Zagrebu. Upisala je pravni fakultet 1988. godine, no nakon što je odlučila život nastaviti u inozemstvu zavšila je NLP Master, te dobila američku licencu za specijaliziranu granu psihologije (Practitioner Trener). 2012. se dodatno školovala za licencu administratora i developera E-learning tečajeva. U početku je radila kao tajnica u privatnoj firmi, potom u VIP-u gdje je došla do pozicije Quality and Development specijaliste. Nakon što se preselila u Njemačku (Ladenburg) zaposlila se u Wüsterot Bausparkasse, u odjelu za nekretnine i štedionice, a radi i kao vanjski suradnik u uredu za pomoć hrvatskim iseljenicima. Ove godine udala se za Svena Siebiga. Jako voli potovati, pa je tako bila u Tailandu, Tunisu, Egiptu, Španjolskoj, Engleskoj, Švicarskoj... Zagrebačke mažoretkinje upisala je u prvoj generaciji, 1993. godine. U Seniorski 1A je došla 1994., razvodnica je postala 1997. a iz tima je otišla 1999. godine. Trenirala je nekoliko grupa Zagrebačkih mažoretkinja. Osvojila je dvije zlatne medalje sa državnih prvenstava (Pakoštane i Makarska). Bavila se i sporskim plesovima u Harmonyu, te salsom. U timu je dobila nadimke Lajtana i Ceca. Najdraži nastup u Zagrebačkim mažoretkinjama: ima i jako puno, ali nekako mi je ostao onaj iz HNK najviše u srcu. Kada zaplešeš u nacionalnom kazalištu, vrhu kulture, onda znaš da ste tvoj tim i ti uspjeli! Najljepši događaj u Zagrebačkim mažoretkinjama: pa skoro svaki nastup je bio lijep događaj… nekad je znalo biti teško i naporno, ali kada pogledam iz današnje perspektive - sve je to bilo i više nego lijepo! Najatraktivnije putovanje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: Lyon, Francuska 1998, ali moram priznati i ljetna turneja kroz Hrvatsku godinu prije toga (Hotel Croatia u Cavtatu, Dubrovnik…). Ali doček naše reprezentacije u Francuskoj je bio poseban događaj. Na povratku hrvatske repke nazad u Hrvatsku, svaka cura je dobila „svog“ nogometaša kojeg je morala „čuvati“. Mene je pripao Slaven Bilić. Žene su ga doslovce razvlačile na sve strane… kad se sjetim samo kako je, jedan, bio sav izgreban, pun šminke, otisaka ruža… jaoooo… Interesantan događaj ili anegdota u Zagrebačkim mažoretkinjama: Nas par cura prati charter naše vaterpolske repke u Rusiju, u Volgograd. Dosadno nam je pa u avionu igramo igru „pogodi tko sam“ (zalijepiš na čelo ima i osoba mora pogoditi tko je). Tadašnjem kapetanu Perici Bukiću smo nalijepili „Perica Bukić“. Čovjek se jadan potrgao da sazna tko je. A kad se nakon mnogo rundi predao i onda vidio da piše njegovo ime. Šteta da u avionu ne možeš otvoriti prozor jer bi svi završili vani. Kako su mažoretkinje utjecale na njen budući život: Naučile su me što znači timski rad, kako biti discipliniran i točan, ali naravno i kako život može biti jedna velika radost, veselje, smijeh i ogromna pozitivna energija. Najbitinije - ne odustajte nikada! Npr. ja sam bila majstor za zeznut nastupe u živo (ode štap, odem ja krivo…). Šef je bio luda, ali zato su mi cure u timu i trenerica Goga uvijek pomogle da se izvučem od Šefa (hihihi), da naučim kontrolirati taj glupi strah… Zato par godina kasnije državna prvenstva nisam nikad zeznula. Zahvaljujući svom tom skupljenom iskustvu, shvatila sam da i ja želim drugima „oduzimati“ strah, baviti se psihologijom ljudi i koliko god mogu pomagati ljudima. I dalje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: - Ceca, iako živi daleko, a i već 17 godina nije u timu, još uvijek prati Zagrebačke mažoretkinje - tako je i nakon 17 godina zaželjela da joj Zagrebačke mažoretkinje dođu na vjenčanje, što će one vrlo veselo napraviti Poruka Zagrebačkim mažoretkinjama: Ostanite uporne i kad je najteže gurajte dalje! Upornost i dosljednost se isplati! Uživajte, veselite se, putujte, smijte se pa makar nekad i na silu! Ne zavidite curama koje su bolje od vas! Radije probajte od njih naučiti/kopirati tu „izvrsnost“. Iza svake „izvrsnosti“ stoji nešto talenta, ali vjerujte mi u prvom redu mukotrpan rad! Ceca je prva s desna KOLIKO HRANE SE POTROŠI U TIMU Kada tim ide u punom broju na natjecanja (64 osobe) potroši se: - 210 kg hrane - 162 litara flaširanje vode - 100 litara isotonika - 300 doza dotaka prehrani - 22 kg voća - 8 kg kave Na turnejama od 5 dana potroši se: - 250 kg hrane - 1.200 litara raznih napitaka - 54 kg čipseva i ostalih grickalica Kada radimo roštiljadu za S1A potoši se: - 40 kg mesa - 20 kg kruha - 10 kg salate - 15 kg slastica i grickalica - 120 litara raznih napitaka - 4 litara kave Naglašavam da nisam ni nutricionista, ni liječnik, potpuni sam laik. Samo sam pročitao brdo knjiga o zdravijem načinu života, razmislio o tome što sam pročitao, probao sam mnogo toga od onog što sam pročitao i eto našao recept koji je uspio. No, ovo su samo moja opažanja i moje iskustvo i ni na koji način nisu vam popovanje, naputak ili recept za mršavljenje ili zdravstvene probleme. Ovdje samo prenosim u knjigama objavljene stavove pojedinih doktora i nutricionista, koji nisu moji stavovi, ali su se meni pokazali uspješnima. Za ozbiljne savjete morate se obratiti nutricionistu, liječniku ili specijalistu za dijete. KRUH – ŠTO MANJE TO BOLJE Što manje kruha unosite u organizam to bolje za vas. • Pojedite najviše dvije šnite kruha dnevno • Ako već morate onda jedite kruh od integralnog brašna • Crni kruh iz pekarnice nije uvijek crn i manje štetan, nemalo pekarnica stavlja boju u bijeli kruh, te vam zapravo podvaljuje nezdravo pod „zdravo“ • Pekarnice u kruh stavljaju niz dodataka da bi kruh bio ukusniji, što je vrlo loše za vaš organizam • Pecite sami kruh kod kuće. Pekač košta tek 600 kn, već u pola godine uštedjet ćete novac na kupnji industrijskog skupog kruha, a jesti ćete daleko zdravije. Samo pečenje je vrlo jednostavno, a stroj obavi 90% svega i to dok vas nema. Vaše je da samo ubacite sastojke, stroj će učiniti sve ostalo. • Ako već morate jesti kruh onda ga pecite od integralnog (graham) i/ili raženog brašna. Okus možete poboljšati dodavanjem jaja, jogurta, mlijeka, umjerenom količinom soli i šećera, te lanenim (lan je posebno zdrav – v.dolje), bućinim ili suncokretovim sjemenkama, prosom i integralnim sezamom • Peciva poput slanaca, kifli, žemlji, punjenih peciva… su još daleko štetnija od kruha, pa ih izbjegavajte u širokom luku Što manje pšenice Jedite što manje pšenice, a umjesto nje jedite ječam, raž, zob, pir, proso, amarant, kinoe, tef, smeđu rižu, basmati rižu (posebno dobra za pretile ljude), oljuštenu heljdu. Što je zrno tamnije to je zdravije. Jela od rafiniranih žitarica poput bijele riže, bijelog kruha i bijele tjestenine tijekom rafiniranja lišene su većine hranjivih sastojaka i vlakana. Takve se rafinirane žitarice ponašaju poput šećera. Još je gora kombinacija šećera i rafiniranih žitarica što nalazimo u raznim slatkim pekarskim proizvodima (krafne, buhtle, štrudle, peciva sa čokoladom i marmeladama, forneti…), te kolačima. Na koncu nije potrebno gotovo svaki dan jesti knedle, štrukle, palačinke, štrudlu, Ledolete, Fornetije, nije baš nužno za svaki gablec u pekarnici utući nekoliko peciva… Ja sam bio svakodnevni posjetitelj pekarnica, sada već gotovo godinu dana nisam ušao niti u jednu. I ne nedostaje mi. Nimalo. Manje tjestenine Tjestenina od bijelog brašna je jednako štetna kao i kruh. Tjesteninu možete jesti, ali smanjite količinu. Zamijenite tjesteninu od bijelog brašna sa onom od riže, špinata, pira, kukuruza i soje. Kvasac Kvasac također možete jesti, ali smanjite unos kvasca koliko god možete. Na umu imajte da kruh, tjestenine, kolači, ali i piva, sojin umak, ocat, sir, vino… imaju u sebi kvaščeve gljivice. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE: 1. pritisnite natpis "komentiraj" 2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac" 3. upišite svoj nadimak 4. napišite komentar 5. pritisnite tipku "POŠALJI" Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja! |
|
|
vrlo uspješan model Alena je rođena 17. kolovoza 1995. u Zagrebu. Osnovnu školu je završila na Žitnjaku, a potom je maturirala na III. gimnaziji u Zagrebu. Vrlo je uspješan model sa međunarodnom karijerom, a ugovore ima sa Profil Models, MP Management, ICE Models Germany. Bila je model na prestižnim revijama diljem Svijeta. U Zagrebačke mažoretkinje se upisala 2007. godine. 2009. je došla u Seniorski 1A, a iz tima je otišla 2013. godine. Najdraži nastup u Zagrebačkim mažoretkinjama: definitivno utakmica Dinamo-Real Madrid, to je bila večer za pamćenje, znaju oni koji su bili Najljepši događaj u Zagrebačkim mažoretkinjama: kad sam prešla iz S3 u S1B sa svoje tadašnje 3 najbolje prijateljice Najatraktivnije putovanje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: Anegdota iz Zagrebačkih mažoretkinja: Prilikom izlaska iz svlačionice na jednoj od utakmica, poskliznula sam se i pala jedno 10 stepenica od vrha do dna. Smiješđni dio je taj što ni u jednom trenutku nisam ispustila koplje sa zastavom, jer zastava se niakda ne smije vući po podu :-) 10 minuta kasnije bila sam nazad u svlačionici zajedno s fizioterapeutom Dinama i hrpom leda na nogama Kako su mažoretkinje utjecale na njen budući život: vidjela sam kako je živjeti i biti dio zajednice, gdje su svi jednako važni i nema isticanja pojedinaca, ta kako je lijepo biti nagrađen za svoj trud I dalje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: - Alena je doslovce i dalje dio tima, kada god nije na revijama ili snimanjima u inozemstvu odradi neki ceremonijal i protokol. Naravno kod nas je 1000 puta manje plačena, ali jednom Zagrebačka mažoretkinja, uvijek Zagrebačka mažoretkinja Poruka Zagrebačkim mažoretkinjama: Dolazak u S1A je stvarno nešto predivno. Ali nemojte misliti da je 1A samo lijepa uniforma. Puno truda i znoja, a ponekad i suza stoji iza svega. Bitno je da uživate i plešete zato što to volite! KOLIKO ZAHVALNICA I PLAKETA SMO DOBILI DO SADA Zagrebačke mažoretkinje do sada su dobile 223 zahvalnice i plakete. Najvrijednije su: - plaketa Predsjednika Republike Hrvatske - plaketa predsjednika Sabora RH - 11 zahvalnica grdonačelnika Zagreba - počasna zastava UEFA-e - plakat sa posvetom Janice Kostelić - fotografija sa potpisima jedne od najpoznatijih svjetskih zrakoplovne akro skupina Frecce Tricolori - poster sa potpisma Krila Oluje - nekoliko povelja Hrvatske vojske - povelja Ministarstva unutarnjih poslova - nekoliko povelja Policijske uprave Zagrebačke Naglašavam da nisam ni nutricionista, ni liječnik, potpuni sam laik. Samo sam pročitao brdo knjiga o zdravijem načinu života, razmislio o tome što sam pročitao, probao sam mnogo toga od onog što sam pročitao i eto našao recept koji je uspio. No, ovo su samo moja opažanja i moje iskustvo i ni na koji način nisu vam popovanje, naputak ili recept za mršavljenje ili zdravstvene probleme. Ovdje samo prenosim u knjigama objavljene stavove pojedinih doktora i nutricionista, koji nisu moji stavovi, ali su se meni pokazali uspješnima. Za ozbiljne savjete morate se obratiti nutricionistu, liječniku ili specijalistu za dijete. ŠTO SMANJITI ILI UNOSITI DRUGAČIJE? KAVA I ČAJ DA, ALI BEZ ŠEĆERA Ja sam kavu pio sa najmanje dvije žlice šećera. I nisam se mogao odreći kave. Dukan kaže da ni ne moram jer na taj način unosim u organizam tekućinu, što je dobro, pa bila to i kava. Konačno potrebno mi je što više zadovoljstva da kompenziram sve čega sam se odrekao. Kava je svakako tu važna. Kava bez šećera Vrlo sam se brzo navikao piti kavu bez šećera. I što sam ustanovio? Takva gorka kava držala me bitno budnijim. I popio sam samo jednu šalicu dnevno. Dok sam presladak napitak koji je zapravo bio desert sa gomilom šećera i tek okusom kave, više poput kolača od kave, pio i po 3-4 šalice dnevno. Niti su 4 šalice kave zdrave, srce bi moglo doslovce eksplodirati, niti je pametno unijeti 8 žlica šećera u sebe. Ako sam ja nakon 30 godina ispijanja ultraslatke kave sa dvije žlice šećera prešao na onu bez i malo šećera i to u svega par dana, onda to može svatko. Nedostatak šećera možete kompenzirati mlijekom, naravno onim nemasnim (0,9% mliječnih masti). U tom slučaju možete bez i malo šećera, ali ako baš morate stavite steviju umjesto šećera. No, ovdje je važno napomenuti da kava sadrži kofein, koji je doslovce droga (ima ga i u čaju i kolama). Od previše kave raste tlak, nadbubrežne žlijezde previše rade, koža ubrzano stari, kava smanjuje apsorpciju željeza i cinka (i do 50%), kava šteti imunosni sustav. Stoga smanjite količinu kave, i prijeđite na biljne čajeve posebno onaj od koprive, maslačka, kamilice. Čaj bez šećera Ni čaj nije idealan za zdravu prehranu, posebno ne industrijski i onaj koji u sebi ima mnogo kemije (kombinirani egzotični okusi). U svakom slučaju čaj pripremite sa medom, a ne sa šećerom. Probajte, odličan je, bitno ukusniji nego sa šećerom, a neusporedivo zdraviji. Neindustrijski čaj od koprive je pak izuzetno zdrav, no o tome više kasnije (v. dolje pod „kopriva“). Najzdraviji topli napitak je svakako zeleni čaj. Ako nabavite prirodni zeleni čaj (ne masovni industrijski) i pijete ga bez šećera on je više nego dobar za vas. Zeleni čaj djeluje dobro na organizam a posebno je dobar za pamćenje. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE: 1. pritisnite natpis "komentiraj" 2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac" 3. upišite svoj nadimak 4. napišite komentar 5. pritisnite tipku "POŠALJI" Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja! |
|
< | listopad, 2016 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
31 |