|
|
Magistra prehrambernog inženjerstva Nikolina je rođena 6. prosinca 1988. u Zagrebu. Osnovnu školu je završila u Zagrebu, gdje je maturirala u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga. Diplomirala je na Prehrambeno biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te je dobila zvanje Magistar inženjer prehrambenog inženjerstva. Tijekom studija radila je velik broj honorarnih poslova, a nakon što je magistrirala zaposlila se u struci u Centru za kontrolu namirnica u Prehrambeno biotehnološkog fakultetu u Zagrebu. Zagrebačke mažoretkinje upisala je 1998. godine kao juniorka. 2003. je prešla u seniorke, a u ožujku 2004. u 1A seniorski sastav. u rujnu 2006. ušla je u 1. formaciju. Iz tima je otišla 2008. godine. 2007. godine je asistirala za trenera, a godinu dana kasnije je završila Trenersku školu. Trenirala je početne grupe do 2012. godine. Na državnim i europskim prvenstvima je osvojila 3 zlatne i 1 srebrnu medalju. Osobne karakteristike: jako strpljiva osoba Najdraži nastup u Zagrebačkim mažoretkinjama: turneje Najatraktivnije putovanje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: Španjolska Najljepši događaj u Zagrebačkim mažoretkinjama: Ima ih jako puno. U sjećanju su mi ostali tulum mažoretkinja u VIP loži u Maksimiru i letenje helikopterom Anegdota iz Zagrebačkih mažoretkinja: Stajali smo u poluvremenu u špaliru na terenu, nogometaši su se zagrijavali, a Lukša je dobila loptu u glavu od golmana. Golman se u beskraj ispričavao, a mi smo umrli od smjeha. Kako su mažoretkinje utjecale na njen budući život: Uvijek se pozovem na mažoretkinje jer su jedan velik dio mog života i naravno puno su mi pomogle u svakom novom zaposlenju. Pomoću njih sam naučila razgovarati s ljudima, te naučila pristojnost prema drugima. Iskustvo u mažoretkinjama puno mi pomaže u poslu i moji poslodavci su zadovoljni. Također u mažoretkinjama se nauči o odgovornosti prema poslu, što je jako važno za budućnost. Hvala na svemu, uvijek ćete mi svi biti u srcu. Sve vas puno volim! I dalje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: - Nikolina uskače kao zamjenska trenerica kada su nam treneri zauzeti (natjecanja, turneje, treniranje vanjskih grupa…) - u slučaju velikih nastupa kada trebamo velik broj mažoretkinja Nikolina još uvijek uskoči na protokole i ceremonijale - Nikolina je tu za tim kada god ju treba Poruka Zagrebačkim mažoretkinjama: Samo treba biti uporan i snovi će se ostvariti KOLIKO ŠTAPOVA SMO POTROŠILI DO SADA Članice Zagrebačkih mažoretkinja godišnje "potroše" oko 430 štapova, i to: 300 metalnih i 120 drvenih mažoret štapova, te 10-tak ostalih (suveniri, zlatni štapovi za nagrade mažoretkinjama, rekviziti za predstave...) Do sada (u 22 godine) su članice Zagrebačkih mažoretkinja "potrošile" oko: - 5.400 metalnih štapova - 3.300 drvenih štapova - 150 ostalih štapova = oko 8.850 štapova Do danas smo proizveli preko 110.000 štapova. Štapove prodajemo u 132 tima iz Velike Britanije, Francuske, Češke, Slovačke, Bugarske, Slovenije, Rumunjske, BiH, Crne Gore, Srbije, Poljske, Mađarske, Austrije, Italije, a pregovaramo oko prodaje u Mađarskoj, Rusiji, Ukrajini, Makedoniji, Irskoj, Njemačkoj i Martiniku. U Francuskoj, Rumunjskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori imamo prodajnog zastupnika, a upravo pregovaramo i sa Slovenskim zastupnikom. Najviše štapova prodaje se u posljednjem kvartalu godine (zbog audicija i novoupisanih članova), a ovogodišnji posljednji kvartal već sada je rekordan jer smo prodali 10% više štapova neko najbolje godine do sada, a 18% više nego istog kvartala prošle godine. U ovom kvartalu štapove smo prodali čak 62 tima, od čega 36 iz Hrvatske. Najveće povećanje prodaje je na prostoru Hrvatske, Francuske i Slovenije. Naglašavam da nisam ni nutricionista, ni liječnik, potpuni sam laik. Samo sam pročitao brdo knjiga o zdravijem načinu života, razmislio o tome što sam pročitao, probao sam mnogo toga od onog što sam pročitao i eto našao recept koji je uspio. No, ovo su samo moja opažanja i moje iskustvo i ni na koji način nisu vam popovanje, naputak ili recept za mršavljenje ili zdravstvene probleme. Ovdje samo prenosim u knjigama objavljene stavove pojedinih doktora i nutricionista, koji nisu moji stavovi, ali su se meni pokazali uspješnima. Za ozbiljne savjete morate se obratiti nutricionistu, liječniku ili specijalistu za dijete. ŠTO JE NAJŠTETNIJE ZA VAS? ALKOHOL JE NAJVEĆI NEPRIJATELJ Svaka, ali svaka dijeta predumijeva odricanje od alkohola. I to apsolutno i potpuno. Ni malo alkohola ne smijete unositi tijekom dijete. Ni kapljicu. Alkohol je štetan po vas sa mnogo aspekata i jedan je od glavnih razloga debljanja. • Stoga izbjegavajte alkohol ko vrag tamjan. Naša kultura zahtjeva ispijanje ogromne količine alkohola, u protivnom ste šonjo, papak, asocijalan, svi vas zadirkuju… No nedajte se. Jednostavno nemojte piti alkohol bezveze. OK, povremeno si ga priuštite, no zašto piti alkohol svaki dan, uz svaku socijalni događaj? Jer zapravo se time ubijamo. Uništavamo mozak i organizam. Zar nije moguće otići u kafić popiti kavu, čaj ili vodu, umjesto bambusa, đin-tonika ili koktela. • Piva je posebno štetna. Ona ne samo da ima alkohol nego i kvasac i niz sastojaka koji jednostavno debljaju. Svi znamo za „pivski trbuh“ ali to nas ne sprječava da ispijamo desetke piva tjedno?!?!?!?!? • Čašica crnog vina više koristi nego šteti, no čašica je decilitar i pola svako toliko, ne nekoliko litara svaki dan, ili desetak bambusa u kojima ima ukupno 2 litre crnog vina i još toliko kole KOLA, CEDEVITA, RED BULL – JAKO IZBJEGAVAJTE! Današnji industrijski napitci, posebno oni prepuni CO2 su totalno štetni za Vas i Vaše zdravlje. Oni su naprosto loše tvorevine, doslovce otrovi koji unosite samo zato što stvaraju naviku. • Kada popijete pola litre kole isto je kao da ste pojeli 18 žličica šećera. U štetne napitke ubrajamo Coca Colu, Pepsi, SkyColi i ostale slične napitke na bazi kole. Jednako štetni su i ostali napitci na bazi CO2 (sode) kao što su Fanta, Sprite, 7up, Schweps, Kokta, Nara, Inka… (u daljem tekstu: kole) • Jedna čaša kole pet puta ubrzava stvaranje sala na trbuhu koje se najteže skida. • Uz to u kolama ima niz štetnih tvari. Kolom možete očistiti kamenac, u njoj će se raspasti jetrica (pokušajte kod kuće), poljoprivrednici je koriste za uništavanje nametnika… pa vi razmislite što ona čini vašem organizmu • Kola pomiješana u bambusu, cubi libre i drugim koktelima nije ništa manje štetna i dalje unosite šećer i otrove, a još ste dodali i hiper-štetan alkohol. Dakle ovakva kombinacija je višekratno štetna za vas. 2 dl bambusa je daleko štetnije za vas nego 2 dl štetnog vina i 2 dl štetne kole. • Konačno razmislite, možete li se napiti kole? Ne, uvijek ćete biti žedni i tražit ćete još kole. Kada popijete litru vode više nemate potrebe za istom, a kada popijete litru kole, žedni ste i želite još. To nije ni normalno, a ni zdravo! Cedevita jednako štetna Cedevita izgleda kao zdrav napitak, ona je kisela pa „očito nema šećera“, a ima toliko vitamina, da svako od nas posegne za njom kao alternativnom za kolu. No, nije tako. 1000 grama Cedevite ima nevjerojatnih 840 grama šećera (pogledajte deklaraciju). Pijenjem Cedevite vi zapravo pijete brdo šećera sa malim dodatkom umjetnih boja i umjetnih vitamina. Izbjegavajte ovo kao i kolu, jer ima samo malo manje šećera od kole u sebi. Zaboravite na Cedevitu i kolu, jednostavno ih više nemojte piti. Red Bull najštetniji Red Bull i drugi slični energetski napitci svakako su najštetniji od svih napitaka jer osim šećera ima i kofeina i niz tvari koje su za vas vrlo štetne. Pa nije normalno da ste pospani da ne možete izdržati, a onda vam jedan Red Bull da toliko energije kao da ste spavali nekoliko sati. Ili ste totalno umorni, a onda od Red Bulla možete skakati još satima. Zamislite što to radi vašem organizmu. I „prirodni“ sokovi nisu zdravi Ništa zdravo nema ni u ledenim čajevima, „prirodnim“ industrijskim sokovima, aromatiziranim vodama isl. Jednostavno pogledajte nutricionističku vrijednost i ako je na 100 gr napitka više od 10 gr šećera i masti zajedno (zbrojeno) bježite glavom bez obzira. Dobro čitajte deklaracije i kada napišu da je nešto „prirodni sok sa okusom jagode“ onda je obično napravljen od repe uz dodavanje kemije, tj. kemijske arome jagode. Gotovo uvijek dodaju se i šećeri, pojačivači okusa, boje i ostali štetni aditivi. Ako već morate popijte svježe cijeđenu naranču bez dodatka šećera. Još su štetniji frapei (milk shake), kokteli i slični napici koji se temelje na šećeru, kolama i sličnim napitcima, a poglavito ako je u kombinaciji sa alkoholom. Kako napraviti zdrav sok Sokovnici, smoothie, blenderi i blasteri su odlična stvar za vas. Puno zdravog voća (ne onog kemijski tretiranog iz samoposluge) uz dodatak vode ili nemasnog mlijeka, bez dodavanja šećera i zdrav napitak je tu. Naravno, ovo je voće i vrijedi ono pravilo ne pola sata prije ni dva nakon drugog obroka, te ne nakon večere. Blaster je najbolje rješenje jer ostavlja većinu nutricionističkih sastojaka u napitku. Želite li vodu sa okusom, dobro operite limun, narežite ga na kriške zajedno sa korom i ostavite u vodi preko noći u zamrzivaču. Umjesto limuna možete koristiti i drugo voće, povrće i neke začine (jako dobar je đumbir). Pripremite si prirodni i zdrav ledeni čaj. Uzmite čaj (neka bar neki od čajeva bude kopriva), dodajte med (nikako ne šećer) i limun, ohladite ga u zamrzivaču i evo vam zdravog napitka milijun puta boljeg od industrijskih, nezdravih, prezašećerenih i kemijom prepunih „ledenih čajeva“ koji ekstremno debljaju. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE: 1. pritisnite natpis "komentiraj" 2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac" 3. upišite svoj nadimak 4. napišite komentar 5. pritisnite tipku "POŠALJI" Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja! |
|
|
Profesorica francuskog Tea je rođena 5. veljače 1990. u Zagrebu. Nakon OŠ u Zagrebu, završila je IV. gimnaziju u Zagrebu. 2014. je diplomirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, integralni preddiplomski i diplomski studij francuskog (nastavnički smjer) i portugalskog jezika i književnosti. U siječnju 2015. položila je međunarodni ispit iz francuskog jezika za ovlaštenog ispitivača DELF-a za jezične razine A1-B2. Tijekom studija (2010-2014.) radila je u Odjelu naplate Raiffeisen Banke. 2012. predaje u školi stranih jezika „Duga“ na tečajevima francuskog jezika za osnovnoškolski i srednjoškolski uzrast. Od 2012-2014. predavala je francuski jezik u OŠ J.J.Strossmayear u Zagrebu kao izbornu nastavu. 2014. pod njenim mentorstvom tri učenice osvajaju prva tri mjesta na županijskom natjecanju iz francuskog jezika, a na Državnom natjecanju osvajaju 2, 5. i 6. mjesto. Trenutno je profesorica francuskog jezika u međunarodnom programu OŠ Matije Gupca u Zagrebu. 2010. godine je sudjelovala na međunarodnom volontiranju u Portugalu. Zagrebačke mažoretkinje je upisala 2002. godine kao seniorka. 2004. dolazi u Seniorski 1A, a već iduće godine ulazi u 1. formaciju. 2007. godine postaje razvodnica, a iz tima odlazi 2008. 4 puta je bila prvakinja države, a na Europskom prvenstvu je jednom bila prvakinja i dva puta srebrna. Osobne karakteristike: uporna i znatiželjna Najjatraktivnije putovanje u životu: Australija, Portugal, Madeira, Francuska, Belgija, Turska Najdraži nastup u Zagrebačkim mažoretkinjama: svi nastupi na Trgu bana Jelačića Najatraktivnije putovanje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: Svaka turneja u Francusku, te turneja u Španjolsku Najljepši događaj u Zagrebačkim mažoretkinjama: druženje sa timom na svakim pripremama u vojarni u Jastrebarskom Anegdota iz Zagrebačkih mažoretkinja: Prve zimske pripreme u Seniorskom 1A dok sam još bila fazanka. Stare cure su nam bacile štapove u metar dubokom snijegu, pa smo ih tražili po mrklom mraku, dok su nas stare cure uvjeravale da je tamo minsko polje :-) Turneja s Toyotom kada bi se 17 cura uguralo, ni sama ne znam kako, u Toyotu Land Cruiser. Bacanje u more u Pakoštanima kada smo osvojili titulu prvakinja države. Bilo je toga puno… Kako su mažoretkinje utjecale na njen budući život: Definitivno su obilježile moj život, kako privatni, tako i profesionalni. Zahvaljujući mažoretkinjama stekla sam prijateljstva za cijeli život i sada prolazimo važne životne trenutke zajedno, samo bez uniforme. Naučile su me da ako svaki pojedinac ne odradi svoj dio posla, neće biti ni timskog uspjeha. I dalje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: - Tea povremeno prevodi za Zagrebačke mažoretkinje na francusku - pomaže sa organizacijom prvenstva kada je potrebno njeno poznavanje francuskog Poruka Zagrebačkim mažoretkinjama: Uživajte u svakom nastupu i s ponosom nosite boje Zagreba! KOLIKO TRENINGA SMO OBAVILI DO SADA Svaki tjedan Zagrebačke mažoretkinje obave 40 sati treninga Godišnje odradimo: - 1.620 sati redovnih treninga - 54 sata treninga 1A sastava tijekom zimskih praznika - 81 sat treninga 1A sastava tijekom proljetnih praznika i priprema - 222 sata treninga 1A sastava tijekom ljetnih praznika - 110 sati izvanrednih treninga prije i tijekom natjecanja - 30 sati treninga za zahtjevnije nastupe (Lisinski, sa orkestrom, na turnejama) = 2.117 sati 160 sati treninga sa vanjskim timovima (Karlovac, Ugljan, Vinkovci, Sevnica, Bela Crkva...) godišnje 110 sati seminara, školskih sati treninga, predavanja isl. 20 sati specijaliziranih treninga (ispiti, prezentacije, snimanja isl.) Što znači da godišnje odradimo sveukupno 2.407 sati treninga Uz imamo još 100-njak sati teoretske nastave, predavanja (šminka, zdravstvo, protoko, ceremonijali), te 10-tak sati ostalih klasova (team-building, koordinacije, nestrukovna edukacija, tehnikalije za duža putovanja...) godišnje. Do sada smo odradili preko 54.000 sati treninga. Naglašavam da nisam ni nutricionista, ni liječnik, potpuni sam laik. Samo sam pročitao brdo knjiga o zdravijem načinu života, razmislio o tome što sam pročitao, probao sam mnogo toga od onog što sam pročitao i eto našao recept koji je uspio. No, ovo su samo moja opažanja i moje iskustvo i ni na koji način nisu vam popovanje, naputak ili recept za mršavljenje ili zdravstvene probleme. Ovdje samo prenosim u knjigama objavljene stavove pojedinih doktora i nutricionista, koji nisu moji stavovi, ali su se meni pokazali uspješnima. Za ozbiljne savjete morate se obratiti nutricionistu, liječniku ili specijalistu za dijete. JEDNOM TJEDNO SAMO PROTEINE! Odaberite jedan dan u tjednu kada ćete jesti samo proteine (meso, riba, školjke, nemasni sir, nemasno mlijeko, jaja, soja…) i ništa, ali apsolutno ništa drugo. Taj dan ne jedete niti jednu šnitu kruha, nema salate i povrća, ne jedete čak ni voće. Ovaj dan je dan za čišćenje i vidjet ćete da ćete zaustaviti proces debljanja koji je možda krenuo ostalih dana, te da ćete izgubiti barem kilogram samo od tog dana. Nemojte odabrati da vam je proteinski dan vikend ili petak jer je jako vjerojatno da ćete te dane imati roštiljade, tulume, rođendane, svadbe, obiteljske ručkove. Nemojte da taj danu bude i neki kada postoj mogućnost poslovnih ručkova, kompanijskih proslava, kada obično idete na putovanje… Dakle odaberite neki dan u tjednu i taj će do kraja vašeg života biti dan za proteine. Ja sam se odlučio za utorak, ali preporučam srijedu ili četvrtak. Ponedjeljak ne preporučam jer ste pod stresom od početka tjedna, ljuti ste što je završio vikend i ne treba vam dodatni stres ili napor. To će vrlo vjerojatno biti razlog da kršite proteinski dan, a to vam ne treba. I da, dobro ste pročitali, taj dan do kraja života mora biti proteinski, bez izuzetaka. Do kraja života - ovo je strašno važno. I nije pretjerani problem. Jedan od sedam dana odricati se za vlastito zdravlje nije naporna stvar. Ne mijenjajte proteinski dan. On uvijek mora biti isti i nikada, ali nikada, ga nemojte zaboraviti ili odlučiti da ga nećete odraditi. Niti jednom! Ako ste pretjerali sa roštiljem ili tulumom idući dan uzmite si dodatni proteinski dan da očistite organizam i prekinete debljanje. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE: 1. pritisnite natpis "komentiraj" 2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac" 3. upišite svoj nadimak 4. napišite komentar 5. pritisnite tipku "POŠALJI" Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja! |
|
|
Pravnica Martina Tihi rođena je 2. Travnja 1987. u Zagrebu. Nakon osnovne škole u Zagrebu, završila je XVI Gimnaziju (Jezična u Križanićevoj), nakon čega je diplomirala na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Upravo sprema pravosudni ispit. Govori engleski, španjolski i njemački. Odvjetnički je vježbovnik u Odvjetničkom društvu Hraste & partneri. Bavila se hip hopom, standardnim i latinoameričkim plesovima, a trenutno trenira krav mag, izraelsku tehniku samoobrane, yogu i fitness. Zagrebačke mažoretkinje je upisala 1999. kao seniorka. 2002. godine je prešla u S1A, a iz tima je otišla 2007. godine. U timu je dobila nadimak Vatroslava jer je na žaruljama ogledala za šminkanje u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma, spremavši se za nastup, uspjela spaliti uniformu. Osobne karakteristike: društvena, komunikativna, odgovorna, tvrdoglava, kreativna, uporna, osjećajna, odana Najjatraktivnije putovanje u životu: SAD (New York, Washington, slapovi Nijagare), Njemačka (Berlin), Nizozemska (Amsterdam), Grčka (Santorini, Kreta, Atena), Španjolska (Ibiza, Madrid, Barcelona), Češka (Prag)… Najdraži nastup u Zagrebačkim mažoretkinjama: u osam godina je bilo puno dragih nastupa. Možda bih istaknula Toyota turneju, koja mi je ostala u divnom sjećanju. U to ubrajam i Šefovu „oduševljenu“ facu kad bi svaki vikend vidio da dolazi Tihi i njenih 17 torbi koje treba ugurati u mali gepek. Najatraktivnije putovanje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: Pisa (u sklopu turneje u Viareggio), koju sam uvijek htjela vidjeti. Najljepši događaj u Zagrebačkim mažoretkinjama: Sva putovanja su bila divna, kombinacija druženja, plesa, zabave… Trenutak koji mi je posebno drag je kad smo Dijana Dunaj i ja bile prve na jednim klasifikacijama,a baš smo se bile potrudile i baš smo bile sretne radi toga. Trenutak koji bih izdvojila je i oproštajni koncert na kojem sam dobila medalju, uz jako lijepe Alenove oproštajne riječi, te sam se pozdravila sa svim curama uz službeni oproštaj. Jedan divan običaj. Isto tako su mi u dragom sjećanju ostale pripreme. Moram pohvaliti Šefa koji nam je uvijek smislio neku fora aktivnost, tako smo se vozile u tenkovima, pucale iz pušaka, letjele helikopterom, vozile Segway… Pa tko još može reći da se vozio na pravom tenku? Posebno mi je bilo drago obuči uniformu nakon što sam otišla iz tima i na nekom nastupu bar na par sati biti ponovo dio tima. I danas bi me to jako razveselilo. Anegdota iz Zagrebačkih mažoretkinja: Na koncertu u Domu HV dobila sam dvije lijeve čizme. Nastup sam odradila OK, nitko nije ni primijetio da sam plesala sa dvije lijeve čizme, a čudi me da nitko nije zamijetio da ima dvije desne čizme. A anegdota je i kako sam dobila nadimak Vatroslava (te pjesmu „Ugasi me“). Znači, dolazimo mi na nastup. Ulazimo u svlačionicu, Šef vrišti neka se požurimo (znate svi da kad Šef nije dobre volje treba upute što brže i točnije izvršiti). I takooo, vraćamo se mi nakon probe unutra, kad ono šok! Kako smo imali ono pravu profi garderobu sa posebnim odjeljcima za šminkanje, moja je uniforma visila na onim boxevima za šminkanje koji imaju lampe. Plastika u kojoj uniforma stoji se otopila na tom dijelu i malo je oštetila uniformu i suknjicu. Nije bilo jako ali ipak se vidjelo. Šteta nije bila prevelika osim mog zastoja srca, PTSP-a, Alenovog predinfarktnog stanja i oštećenja glasnica. No, nadimak me pratio do kraja. Kako su mažoretkinje utjecale na njen budući život: Mažoretkinje nisu samo hobi, one su način života. Iako su počele kao hobi, dolaskom u Seniorski 1A one postaju daleko više od toga. Mnogim stvarima sam se bavila i prije i poslije mažoretkinja, no ništa se ne može usporediti s tim. Razdoblje provedeno u S1A me naučilo odgovornosti, te potrebu stavljanja tima na prvo mjesto, ispred nekih mojih želja i preferencija. Naučile su me odgovornosti i radu. Isto tako, iako mi je nekad bio loš dan, ipak bih nabacila najveći osmjeh zbog uniforme koju nosim i grada koji predstavljam. Naučila sam što su obveze i pravila ponašanja, kao i što su autoriteti. Što ranije to naučite to vam je lakše u životu. U S1A sam se izgradila kao osobu. Naučila sam što znači uspjeh, ali i neuspjeh, što je pravda, a što nepravda. U mažoretkinjama sam provela neke od najljepših trenutaka u životu i stvorila uspomene koje ne bih mijenjala ni za što na svijetu. U timu sam upoznala puno divnih cura. Neka od tih prijateljstava traju i danas, nakon skoro 10 godina. Mažoretkinje će uvijek biti dio mene. I dalje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: - Tihi i danas odradi pokoji ceremonijal i protokol kada nam treba mnogo cura Poruka Zagrebačkim mažoretkinjama: Ne odustajte cure! Bit će dana kad će vam biti puna kapa svega i svih, ali sjetite se svih dobrih stvari koje ovaj STIL ŽIVOTA donosi. Znam da će vam nekad tempo biti prenaporan, i da ćete zavidjeti prijateljima koji nemaju obveza, no sjetite se da ti vaši prijatelji nemaju „drugu obitelj“, „ZAMA obitelj“, nemaju prilike doživjeti sve što vi doživljavate. Biti dijelom S1A nije lako, zahtijeva puno truda i odricanja, ali sve se to višestruko isplati. Biti članom S1A je nešto neprocjenjivo. Stvarajte uspomene koje će vam ostati za cijeli život i koje nećete mijenjati ni za sto New Yorkova (provjereno). I nemojte puno ljutiti Alena ipak je on sad već čovjek u godinama, kojem treba smanjiti stres, a srce mu je oslabilo nakon moje gornje epizode sa uniformom. I znajte, Alen nije ovakav kako vam se čini. Koliko god vas to nekad naživciralo ili tjeralo suza na oči, bez njega ne bi zagrebačke mažoretkinje bile tu gdje su sada i ne bi imale to što imate. I zato, dajte sve od sebe i trudite se, ipak ste vi najljepši suvenir Grada Zagreba. KOLIKO CD-a I GLAZBENIH BROJEVA IMAMO Zagrebačke mažoretkinje u svojoj arhivi imaju: - 420 CD-ova sa preko 11.000 koračnica i drugih glazbenih brojeva - u arhivi imamo i stotinjak drugih nosača zvukova (MiniDisckova, kazeta, ploča, kernova...) - vlasnici smo autorskih prava 25 glazbenih brojeva koji su pisani za nas (dr.Nikica Kalogjera, Vlado Vuzem, Jura Rukljić...) - sami smo izmonitirali 163 glazbena broja - imamo preko 300 himni, posebnih glazbenih brojeva i efekata - notna arhiva nam ima 67 partitura sa raspisima za sve instrumente puhačeg orkestra Naglašavam da nisam ni nutricionista, ni liječnik, potpuni sam laik. Samo sam pročitao brdo knjiga o zdravijem načinu života, razmislio o tome što sam pročitao, probao sam mnogo toga od onog što sam pročitao i eto našao recept koji je uspio. No, ovo su samo moja opažanja i moje iskustvo i ni na koji način nisu vam popovanje, naputak ili recept za mršavljenje ili zdravstvene probleme. Ovdje samo prenosim u knjigama objavljene stavove pojedinih doktora i nutricionista, koji nisu moji stavovi, ali su se meni pokazali uspješnima. Za ozbiljne savjete morate se obratiti nutricionistu, liječniku ili specijalistu za dijete. NE KOMBINIRAJTE HRANU – DRUGO NAJVAŽNIJE PRAVILO! Ekstremno je bitno ne kombinirati proteine i ugljikohidrate, a voće ne jesti netom prije i nakon obroka ostalih vrsta hrane! Nikada proteini i ugljikohidrati Proteini (meso, perad, divljač, riba, školjke, jaja, mlijeko, sir, jogurt, orašasti proizvodi, soja) vrlo se sporo probavljaju. Ugljikohidrati (žitarice i proizvodi od žitarica poput kruha, tjestenina, pahuljica, brašna; kao i škrobna povrća tj. krumpir, kukuruz šećerac; med, javorov sirup, šećer, slatkiši) brzo se probavljaju, no enzimi kod probave ugljikohidrata potpuno su drugačiji od enzima kod probave proteina. Stoga nikada, ali nikada ne kombinirajte proteine i ugljikohidrate. Piletina sa krumpirima, odrezak i pomfri, sir i kruh… je ekstremno loše, deblja i čini vas nezdravima. Enzimi koje smo spominjali se sukobljavaju i to je najgore za vašu prehranu. Proteine ne unosite bar 2 sata nakon ugljikohidrata. Ako ste pak pojeli proteine pričekajte bar 3 sata prije nego unesete ugljikohidrate. Povrće možete kombinirati sa drugom hranom osim voća Povrće bez škroba, salate, korjenasto povrće, sjemenke, bilje, ulja od orašastih proizvoda i sjemenki, maslinovo ulje, ali ovdje spada i vrhnje, maslac, masni namazi i začini; mogu se kombinirati i sa proteinima i sa ugljikohidratima. Stoga salate sa mesom ili salate sa tijestima nisu zabranjene. Ali salata sa tijestom i mesom istovremeno je zabranjena! Voće pola sata prije i dva sata nakon ostale hrane Voće se pak ekspresno probavlja (manje od pola sata), daleko brže od ostalih grupa hrane (proteina, ugljikohidrata i povrća). I zato ga nemojte jesti 30 minuta prije i dva sata nakon ostalih grupa hrane. Ako voće jedete odmah nakon ostale hrane ono se neće moći probaviti, nego će truliti i fermentirati u vašim crijevima, a što stvara ekstremno štetne posljedice i oslobađa šećer. Dinje ne miješajte sa ostalim voćem jer one se najbrže probavljaju. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE: 1. pritisnite natpis "komentiraj" 2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac" 3. upišite svoj nadimak 4. napišite komentar 5. pritisnite tipku "POŠALJI" Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja! |
|
|
profesorica geografije i geologije Maja je rođena 21.svibnja 1977. u Zagrebu. Osnovnu školu je završila u Dugavama, a maturirala je na 1. ekonomskoj školi u Zagrebu. Diplomirala je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je stekla naziv profesorice geologije i geografije. Danas uči češki jezik, stručno se usavršava i bavi se proučavanjem popularne psihologije. Tijekom studija, uz to što je trenirala Zagrebačke mažoretkinje i bila prva predvodnica radila je i u McDonald'su. Od 2000. do 2002. je bila voditeljica marketinga u Zagrebačkim mažoretkinjama, 2003. je radila u poduzeću Pine d.o.o na mjestu tajnice, da bi od 2003. do 2007. prešla u P.I.O. gdje je bila prvo asistentica direktora, a protom voditeljica razvoja. 2007. prelazi u Zagrebačku banku gdje je obiteljska bankarica i gdje radi do danas. 2 godine je bila u Hrvatskoj udruzi potražnih pasa gdje je sa svojim psom Meaom trenirala traženje preživjelih u lavinama i ruševinama. Udala se 2006. za Zorana Rohlika sa kojim ima kćer Evu (9 godina) i Jana (5 godina). Zagrebačke mažoretkinje je upisala 1994. godine kao seniorska. Zamjenica predvodnice postaje u prosincu 1995., a prva predvodnica postaje 1996. godine. Iz tima odlazi 1998. godine. Maja je u povijesti tima poznata kao predvodnica koja je postavila standarde funkcioniranja predvodnica. Ono što su predvodnice danas je postavila Maja. Bila je trenerica 1B seniorskog sastava i inspektorica trenera. Osvojila je titulu državnih prvakinja 1997. i 1998. Osobne karakteristike: zagriženi lokalpartiot, poprilično konzervativna i „privatna“ osoba. Tolerantna i vrlo empatična. Hrabra, poduzetna, bezbrižna i pozitivna, vrlo diskretna. Voli: male trenutke u sadašnjosti koji izazovu neku pozitivnu emociju - najčešće suze radosnice. Obožava slučajne susrete sa ljudima koje dugo nije vidjela, a bili su bliski ili povezani. Ne voli: ulizivanje i „cmakanje“ Hobi: aktivni član Češke besede u Zagrebu, vježbanje u fitness centru Najdraži nastup u Zagrebačkim mažoretkinjama: pobjeda na 1. Državnom prvenstvu u Pakoštanima Najljepši događaj u Zagrebačkim mažoretkinjama: Jahanje na slonu prije nastupa cirkusa Moira. Pripreme u Eko selu prije puno puno godina. Kako su mažoretkinje utjecale na njen budući život: Prije mažoretkinja sam bila poprilično povučena i nesigurna. Radne navike koje sam stekla kao član tima naučile su me da možeš sve što zamisliš ako se dovoljno potrudiš. Obveze koje moraš uklopit u svoj „stvarni“ život te izgrade u čvrstu i samosvjesnu osobu. Djevojku koja je izdržala pritisak u prvoj formaciji barem jednu godinu uvijek bi zaposlila bez obzira na radno iskustvo ili obrazovanje. Respect! Najjači osjećaj je osjećaj tima koji je uvijek tu. I danas sam sigurna da mi sve izgori preko noći, cure (bivše i sadanje koje me niti ne znaju) će uskočit da pomognu. Prijateljstva koja nosim iz tima možda su među najiskrenijim i najjačim vezama u mom životu. Moja naj naj najdraža mažoretkinja svih vremena Brundo mi je kao mlađa sestra koju nisam imala. I danas osjećam tu povezanost iako se rijetko viđamo. I dalje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: - Maja redovno dolazi na koncerte, godišnjice i važnije nastupe tima - aktivna je članica Lože predvodnica - uleti na nasupe kao organizatorica, pa je tako 2006. u 6. mjesecu trudnoće organizirala cure na utakmici Dinamo-Hajduk jer su svi bili na Državnom prvenstvu Poruka Zagrebačkim mažoretkinjama: Nema života „nakon“ Zagrebačkih mažoretkinja . Jednom Zagrebačka mažoretkinja - uvijek Zagrebačka mažoretkinja KOLIKO ČIZAMA I ĐONOVA SMO POTROŠILI Do sada smo potrošili: - 179 čizama (133 seniorskog sastava i 36 juniorskog sastava) - 60 pari tenisica za kadetkinje - 62 para čizama za orkestar - 1.265 đonova za čizme koje smo promijenili kod postolara - 412 patentnih zatvarača koje smo primijenili kod postolara Naglašavam da nisam ni nutricionista, ni liječnik, potpuni sam laik. Samo sam pročitao brdo knjiga o zdravijem načinu života, razmislio o tome što sam pročitao, probao sam mnogo toga od onog što sam pročitao i eto našao recept koji je uspio. No, ovo su samo moja opažanja i moje iskustvo i ni na koji način nisu vam popovanje, naputak ili recept za mršavljenje ili zdravstvene probleme. Ovdje samo prenosim u knjigama objavljene stavove pojedinih doktora i nutricionista, koji nisu moji stavovi, ali su se meni pokazali uspješnima. Za ozbiljne savjete morate se obratiti nutricionistu, liječniku ili specijalistu za dijete. ORGANSKA HRANA Organska hrana je ona koja ne sadržava kemikalije, a uzgojena je na tlu kojem nije dodavano kemijsko gnojivo i pesticidi. Sve te super-štetne kemikalije ako su bile u tlu kroz hranu se unose i u Vaš organizam. Stoga nabavljajte organsku hranu što više. Kupujte hranu sa sela koja je provjerena, a u nekim samoposlugama poput Konzuma imate odio sa organskom hranom. No, oprez, nije sve organsko što na ambalaži pište da jest, pa čak i u specijaliziranim trgovinama „zdravom hranom“. Radije nabavljajte sa sela, nego podleći lažnoj propagandi. Platite i nešto više. Uštedjet ćete na lijekovima, odjeći… Skuplja zdrava hrana sa sela je investicija u sebe, u svoje zdravlje i dulji život! Čitajte deklaracije – spisak štetnih tvari Prerađena hrana svakako je daleko manje zdrava. Stoga je izuzetno bitno čitati deklaracije proizvoda. Ako ima više nepoznatih i „kompliciranih“ sastojaka na deklaracijama, nemojte tu robu kupovati. Umjetne boje su jedan od najopasnijih aditiva, i treba ih maksimalno izbjegavati. One oštećuju imunosni sustav, ubrzavaju starenje, debljaju, a pogoduju i razvoju raka (npr. E102 tartrazin, E104 kinolin žuta, E110 sutonski žuta, E162 cikla crvena, E150 karamel…). Konzervansi su jednako štetni, posebno sintetički aditivi (BHA, GHT tj. E320 i E321), aluminijevi spojevi za kiseljenje, nitrati (E 249-252), kalijev gluminat (622), natrijev osinat (631), benzojeva kiselina i benzoati (E210-219), a posebno je štetan natrijev gluminat (MSG ili 621). Vrlo su štetni emulgatori, stabilizatori i sredstva za zgušnjavanje. Pripazite na zamaskirane naziva štetnih tvari Stvarni sastojak / Zamaskirani naziv za taj sastojak Šećer / Saharoza, fruktoza, dekstroza, kukuruzni sirup, meltodekstrin, zlatni sirup… Sol / Natrij, NaCl Životinjske masti / Zasićene masnoće, transmasna kiselina Kvasac / Autolizirani kvaščev protein, hidrolizirani biljni protein, torula kvasac Koliko smije biti štetnih sastojaka Na svakom proizvodu nalazi se tablica sa popisom sastojaka. Preporučam vam da pratite onu kolonu u kojoj piše koliko je kojih sastojaka na 100 grama. Izbjegavajte one proizvode koji imaju zajedno više od 10 grama šećera i zasićenih masti na 100 grama težine proizvoda (10%). Pazite neki proizvodi imaju i po 50 i više grama zasićenih masti i/ili šećera. Znači pola tog proizvoda su štetne tvari, od toga bježite kao vrag od tamjana. Pazite i na količinu soli u hrani. Kada kupujete u inozemstvu nema hrvatskih deklaracija, pa vam evo i tablica naziva na drugim jezicima: hrvatski / engleski / njemački / talijanski / francuski energetska vrijednost / energy / Energie / energia / energie masti / fat / Fett / grassi / graisses od čega zasićene / of which saturates / davon gesättigte Fettsäuren / di cui acidi grassi saturi / dont acides gras saturés ugljikohidrati / carbohydrates / Kohlenhydrate / carboidrati / glucides od toga šećeri / of which sugar / davon Zucker / di cui zuccheri / dont sucres od kojih polioli / of which polyois / davon Polyole / di cui polioli / dont polyols vlakna / fibre / Faser / fibre / fibres bjelančevine / protein / Eiweiß / proteine / proteine sol / salt / Salz / sale / sel ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE: 1. pritisnite natpis "komentiraj" 2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac" 3. upišite svoj nadimak 4. napišite komentar 5. pritisnite tipku "POŠALJI" Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja! |
|
< | travanj, 2016 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |