subota, 07.08.2021.

Ljetno štivo by Matea Čvagić Prašnjak

Matea Čvagić Prašnjak rođena je 6. listopada 1996. godine u Osijeku u Hrvatskoj. Još se kao osnovnoškolka nižih razreda u Osnovnoj školi Franje Krežme upuštala u pisanje pjesmica i sastavaka. Za sebe voli reći “da se bavi pisanjem otkako zna pisati slova”, a za svojega je boravka u Koprivnici, kao srednjoškolka u Gimnaziji “Fran Galović”, 2011. godine osvojila 1. mjesto na natječaju “Mali Galović” za prozni tekst “Nešto poput sretnoga kraja”. Odmah potom, izdala je pod djevojačkim prezimenom svoju prvu knjigu (skup proznih radova) pod nazivom “Na obroncima nade” u nakladi Udruge građana Stih.
Osim pisanom riječju, Matea se amaterski izražavala putem glazbe, plesa, glume i produkcije predstava i filmova te sudjelovala na gimnazijskim “talent-showovima” u Koprivnici s amaterskim autorskim filmovima i suvremenim plesnim koreografijama. Sa svojim je bendom “Passenger’s routine” 2014. i 2015. godine nastupala unutar festivala “Imagine” s autorskim skladbama (kao vokal i tekstopisac) te su 2015. osvojili nagradu za najbolji umjetnički dojam. Također, 2016. je godine napisala i producirala predstavu “Igra sjena” unutar Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku i umjetničkog festivala “EkTe” te radila kao asistentica trenerima u plesnom studiju “Shine” u Osijeku.
Našu dragu Mateu podržite na Instagram i Facebook profilu.


OTOK TAJNI - Patricia Wilson
Roman Otok tajni dirljiva je priča o ljubavi, gubitku i obitelji.
Angelika, mlada žena rođena u Londonu, čitav se život veoma zanimala za majčinu tajnu prošlost. A dok planira vjenčanje, zna da mora posjetiti zabačeno selo na Kreti, u kojem je njezina majka odrasla.
Angiena otuđena grčka baka Maria je na umoru. Raširenih ruku dočekuje Angie – vrijeme je da se oslobodi tereta te ispripovijeda svoju priču, kako je ne bi ponijela u grob.
No dok Angie na Kreti sluša bakine priče, njezin zaručnik sve se rjeđe javlja, a i kad se javi nije sam. Iako je vjenčanje pred vratima, otkrit će se mnoge tajne koje će taj, dugo željeni događaj, dovesti u pitanje…

Oznake: preporuke, recenzija, plaža, knjige, ljeto, čitanje33w

- 08:56 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 28.07.2021.

Ljetno štivo by Valentina Story

Valentina Story je rođena 14.07.1993. godine u Dubrovniku. Obožava mačke, knjige i čokoladu. Piše na platformi Wattpad pod imenom Valentiina_story, te vodi knjišku stranicu pod nazivom DNA PRIČA AUTOR. Feministica u duši. Sanjar po prirodi. “Samo jedno ljeto” njezin je prvi objavljeni roman.
Našu dragu Valentinu podržite na Instagram i Facebook profilu.

KUBANSKA AFERA - PRISCILLA OLIVERAS
Sara Vance, poznata influencerica na društvenim mrežama prošla je kroz težak period borbe sa poremećajem prehrane i u trenutku kada njena karijera počinje teći uzlaznom putanjom, čini se da su prošle teškoće iza nje. Unatoč tome, Sarini savršeni brat i sestra, zajedno sa njihovim savršenim partnerima, imaju nevjerojatan talent da ju neprestano podsjećaju da je uljez u obitelji. Nakon što Sarin dečko odluči da se ne pojavi na obiteljskom odmoru na Floridi, u očajničkom naporu da zatvori taj začarani krug i da ju njena obitelj napokon vidi kao ravnopravnu, Sara upošljava kubanca Luisa Navarra, ronioca i vatrogasnog bolničara, da glumi njenog zaljubljenog zaručnika. Luis pripada velikoj kubanskoj obitelji koja godinama živi u Key Westu i predstavlja utjelovljenje ležernosti kojom zrači čitav otok, i vrlo brzo biva prihvaćen od strane cijele Sarine obitelji. Nakon što uspiju zavarati Sarinu obitelj pričama o upoznavanju, privatnim izletima, ronjenju na zabranjenim mjestima i nježnim zagrljajima, dolazi trenutak rastanka i pitanje: hoće li njihova lažna veza nestati kao sunce iza obzora, ili procvjetati u ostvarenje sna?

SPASI ME - MONA KASTEN
Njihovi su svjetovi potpuno različiti. A ipak se čini kao da su stvoreni jedno za drugo… Novac, glamur, luksuz, moć – Ruby to uopće ne zanima. Želi samo uspješno završiti školovanje u Maxton Hallu, jednoj od najskupljih privatnih škola u Engleskoj. A još više od toga želi držati se podalje od Jamesa Beauforta, tajnoga vođe škole. Previše je arogantan, previše je bogat i previše je seksi. Ruby sanja o studiju na Oxfordu, a James naizgled živi samo za iduću zabavu. A onda Ruby jednoga dana slučajno ugleda nešto što nikada nije smjela vidjeti – nešto što bi moglo upropastiti ugled Jamesove obitelji. James joj sada i predobro zna ime i više je ne ostavlja na miru. Iako nikada nije željela biti dijelom njegova svijeta, James – i njezino srce – ne ostavljaju joj izbora…

UZDRMANO KRALJEVSTVO - ERIN WATT
Ništa nije isto otkako je srela Eastona Royala. Na svakom koraku prijeti joj opasnost i svaki mrak skriva neprijatelja. Nakon strašne tragedije, Hartley Wright izgubila je pamćenje i vjerovati ikomu više ne dolazi u obzir. Iako joj je plavooki Easton obećao da će sve biti u redu, instinkt joj zabranjuje da mu vjeruje. Kaos koji isijava iz Eastona istovremeno je zbunjuje, odbija i privlači magnetnom snagom. U svijetu u kojem Royali vladaju, skrivanje ne dolazi u obzir. Hoće li Hartley postati jedna od Royala – samo zato što je Royal voli?

VRABAC -L.J. SHEN
Moje ime je Sparrow Raynes. Nekad sam bila slobodna. Nekad sam letjela, smijala se i nadala, baš kao i vi. Onda sam upoznala jedno drugo ime. Ime koje cijeli Južni Boston zna. Ime čiji je otac pokojni mafijaš i čije ledene plave oči slamaju ženska srca. Ime koje me zatvorilo u kavez i uništilo svaku priliku da pobjegnem iz mjesta gdje sam rođena. Ime mu je Troy Brennan. Uzeo me za ženu i time mi uzeo snove.

OKOŠTALO SRCE - COLLEEN HOOVER
Beyah od svojih roditelja nije dobila ništa osim života i sumornog prezimena. Nakon što je sama utrla svoj put, sigurno grabi ka većim i boljim postignućima – bez ičije pomoći, zahvaljujući isključivo vlastitom trudu. No samo dva mjeseca prije nego što ju budućnost koju je izgradila treba zauvijek odvojiti od prošlosti koju tako silno želi ostaviti iza sebe, Beyah iznenada ostane bez krova nad glavom. Kako nema drugog izbora, Beyah mora provesti ostatak ljeta na poluotoku u Teksasu s ocem kojeg jedva poznaje. Ondje se planira pritajiti i pustiti da ljeto neprimjetno prođe, no njezin novi susjed Samson joj pokvari taj plan.
Samson i Beyah naoko nemaju ništa zajedničko. Ona je zanemareno dijete iz siromašne obitelji, a on povlašteno dijete iz bogate obitelji. Povezuje ih samo činjenica da oboje privlače tužne stvari. A to znači da se i međusobno privlače. No Beyah i Samson se dogovore da njihova ljetna avantura mora „ostati u plićaku“. Međutim, Beyah nije svjesna da će morska struja odvući njezino srce na pučinu.


Oznake: preporuke, recenzije, ljeto, čitanje, knjige

- 12:24 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

Ljetno štivo by Inna Moore

Inna Moore ili Ina Špiček, udata je majka dvoje djece i radi u multinacionalnoj kompaniji u Zagrebu. Slobodno vrijeme posvećuje čitanju romantičnih priča, što je rezultiralo novim hobijem – pisanjem.
Od tada, otkako je na Amazonu objavljeno kratko predstavljanje tajanstvene autorice iz Zagreba, za Innu Moore puno se toga promijenilo. Njezin je pseudonim postao zaštitni znak romana s pažljivo odmjerenom kombinacijom erotike i romantike i kad se publika počela navikavati da je Inna Moore podjednako produktivna kao i ostale autorice s kojima dijeli police knjižara, popularna autorica izašla je iz zaklona svog pseudonima i predstavila se imenom i prezimenom.
Našu dragu Inu podržite na Instagram i Facebook profilu.


Nevidljivi život Addie LaRue - V. E. Schwab
Francuska, 1714. godine. Addie LaRue želi samo jedno: osloboditi se okova života u provinciji kako bi mogla sama gospodariti svojom sudbinom. U trenutku očaja ona sklopi pogodbu s vragom, koji joj zauzvrat obeća slobodu i vječnu mladost. No cijena toga je visoka: svatko koga susretne, ubrzo će je zaboraviti. I tako mlada žena započinje putovanje kroz stoljeća koje ju odvodi na različita mjesta iz europske povijesti, spoznavajući pritom tanku granicu između samoće i malodušnosti. Pustolovina je to u kojoj Addie LaRue pokušava ostaviti svoj trag u vremenu i prostoru, u povijesti i umjetnosti: ona je nepoznata muza starih majstora, bezimena ljepotica u pjesmama velikih pjesnika. No tristo godina kasnije, Addie u jednom antikvarijatu u New Yorku upoznaje mladića koji ju je zapamtio… Nevidljivi život Addie LaRue je povijesno-fantastični roman, gorko-slatka ljubavna priča, no ujedno i hommage umjetnosti i umjetničkom nadahnuću. Uz faustovski zaplet te promišljanja o moralu i smislu života, ovaj roman nadilazi okvire žanra fantastike i svevremenskom ljepotom klasika jamči zadovoljstvo čitanja svakome tko ga uzme u ruke.


KIRKA - MADELINE MILLER
U kući Helija, boga Sunca i najmoćnijega Titana, rađa se kći Kirka, neobično dijete: ni moćna poput oca ni opako zamamna poput majke. Potraživši društvo u svijetu smrtnika, otkriva da ipak ima moć: moć čarobnjaštva koja prijeti i samim bogovima. Osjećajući se ugroženima, protjeruju je na napušten otok na kojemu ona usavršava okultno umijeće, pripitomljava divlje zvijeri i s vremenom susreće mnoge od najslavnijih mitoloških likova, među kojima, naravno, i Odiseja. No Kirka nehotice navlači na sebe gnjev i ljudi i bogova, a kako bi zaštitila ono što najviše voli, mora skupiti svu snagu i jednom za svagda odlučiti želi li pripadati društvu bogova među kojima je rođena ili smrtnika koje je zavoljela. Nezaboravno uvjerljivi likovi, zadivljujući jezik i neodoljiva napetost čine Kirku pripovjedačkim čudom, očaravajućom pričom o obiteljskom suparništvu, dvorskim spletkama, ljubavi i gubitku, koja ujedno slavi nesalomljivu žensku snagu u svijetu kojim vladaju muškarci.

NEODOLJIVA POGREŠKA - VI KEELAND
Rachel Martin i Caine West susreću se jedne večeri u baru kad ga ona optuži da njezinoj najboljoj prijateljici s kojom je spavao nije rekao da je oženjen. Nakon prilično strastvene svađe, Rachel otkriva da je njen bijes zapravo bio usmjeren na pogrešnog muškarca! Caine se samo našao u istome baru odjeven u košulju slične boje kao i preljubnik, koju njena pijana prijateljica nije dobro vidjela. Rachel se osjeća osramoćeno, no ne želi priznati svoju pogrešku niti se ispričati Caineu, vjerujući da ga više nikada neće vidjeti.
No, izgleda da sudbina ima zgodan smisao za humor. Sljedećeg dana Rachel kasni na prvo predavanje kod novog strogog profesora na glazbenoj akademiji kojemu će ove godine biti i asistentica u nastavi, te otkriva da je njezin novi mentor nitko drugi nego profesor Caine West.
Nakon neugodna početka, Rachel i Caine ipak otkrivaju da ih, osim obostrane ljubavi prema glazbi, povezuje čudno međusobno razumijevanje. Oboje skrivaju tajne iz svoje prošlosti, pa se Caine počinje pitati veže li ih možda i nešto više...

Oznake: preporuke, recenzije, čitanje, knjige, ljeto

- 12:04 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 27.07.2021.

Ljetno štivo by Marilena Dužman

Marilena Dužman, rođena 1973., po zanimanju je diplomirana ekonomistica. Sa suprugom Ivicom i kćerkama Teidi i Tajom živi i radi u Ližnjanu, selu na jugoistoku Istre. Strastvena je ljubiteljica ljubavnih romana i trilera, putovanja i pisanja, u čemu provodi većinu slobodnog vremena.
Našu dragu Marilenu podržite na Instagram i Facebook profilu.


ČISTA DIVLJINA - K.A. TUCKER
Calla Fletcher bila je beba kada je njezina majka zaključila da nije u stanju živjeti u aljaškom gradiću, kamo ju je dovela ljubav prema pilotu Wrenu, Callinu ocu. S djetetom je napustila Aljasku, ali i čovjeka za kojeg je bila uvjerena da je ljubav njezina života.
Dvadeset i šest godina kasnije Calla ne poznaje oca. Jedini kontakt koji je s njim imala bio je telefonski, i to dok je bila djevojčica. Međutim, kad dozna da je teško bolestan, zna da više ne može izbjeći putovanje u zabačeni gradić u kojem je rođena.
Ništa ju nije moglo pripremiti na Aljasku kakva ju je dočekala, hladna i surova. No sa svakim novim danom koji provede tamo, Calla otkriva da se iza sve te grubosti kriju ogromna srca.
Osobito jedno – ono koje će Callu dovesti u iskušenje.
Smije li ponoviti grešku svoje majke i zaljubiti se u aljaškog pilota? U muškarca koji ne poznaje život grada niti ga ima ikakvu namjeru upoznati? Ne odveć sretnog, ali ponosnog muškarca kojem su pilotska kabina i malena zajednica skromnih mještana cijeli – i jedini – život?

ISTINA O LORDU STONEVILLEU - SABRINA JEFFRIES
Oliver Sharpe, markiz od Stonevillea, godinama je bio najozloglašeniji londonski razvratnik. Njegova baka, kojoj je dozlogrdilo njegovo ponašanje, zaprijeti mu da će ga razbaštiniti ako se ne oženi do kraja godine. Olivera to razbjesni pa odluči platiti nekoj od žena iz javne kuće da glumi njegovu zaručnicu ne bi li dokazao baki kako ga ne može prisiliti na brak.
Kad upozna Mariju Butterfield, lijepu Amerikanku koja traži svojeg zaručnika na najneočekivanijem mjestu, odmah mu postane jasno da je ona savršena za njegov lukavi plan. No Oliver ubrzo shvati da je spreman riskirati sve kako bi Mariju učinio svojom – čak i svoje srce i mračnu tajnu koju čuva u njemu.

SUTRA JE NOVI RUČAK - IVICA IVANIŠEVIĆ
Sidrište romana Sutra je novi ručak kriminalistička je intriga, no uz istragu o trima ritualnim ubojstvima duboko između korica aktualne knjige Ivice Ivaniševića uvlači nas još mnogošto: visprena komedija mentaliteta i neformalni gastro dnevnik; nostalgija za nekim poštenijim svijetom i autentičnijim Splitom; lucidna kritika devastacije moralnih i društvenih vrijednosti. Puno je tu ipak ljepote i dobrote, nepomutljive zaljubljenosti u lokalno, užitka u jeziku i sočnosti regionalizama, naposljetku uvijek magičnog ivaniševićevskog humora. U Ručku, jednoj od najbrbljavijih proza koje ste čitali, dijaloga će vam biti puna usta, pjenušavi su i ugodno trpki, poput piva nakon izdašnog objeda u gostionici za samce, starinskoj i skrivenoj od turističke najezde, gdje svakodnevno gurmanski zasjeda inspektor Nalis, čangrizava i pritom neodoljiva izjelica, ujedno poštenjačina s neuništivom radnom i životnom etikom. Kao vodiče kroz splitske labirinte, kalete starog grada, ali i urbanistički kaos periferije, autor nam dodjeljuje živopisan par, mlađahnu istražiteljicu Ninu, ponešto čudnovatu štrebericu upravo prispjelu iz Zagreba i njenog već spomenutog šefa. Možda i više nego što se istražuje, ovdje se mudruje, jede, luta, i to po prostornim i društvenim marginama. A splitski momci, „kriminalaci, mafijaši, lupeži i drogeraši“, koji su predmetom istrage kao žrtve ili pak profiteri nefunkcionalnog sustava i posttranzicijskih zamki, više je na Lovrincu, nego po kvartovskim štekatima, baš kao u pjesmi Dječaka. Ivica Ivanišević svojim prvim kriminalističkim romanom ispisao je pronicljivu analizu tjeskobnog vremena u kojem se odjednom svi osjećamo pomalo suvišno; krimić je to gdje će vas ustvari najmanje zanimati tko je ubojica - a kad to na koncu doznate, stegnut će vam se srce.



Oznake: preporuke, ljeto, plaža, recenzije, čitanje, knjige

- 19:02 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

Ljetno štivo by Kata Mijić

Kata Mijić rođena je 21. rujna 1968. godine u Zelovu.
Završila je Turističko-ugostiteljsku školu u Splitu.
Pisanjem se bavi devetnaest godina, a pisanje je njen život, njena najveća ljubav.
Dosad je objavila:
više od 600 životnih priča,
oko 100 kolumni,
više od 220 ljubavnih romana, pod pseudonimom Katarina Mich, a većinu toga u dnevnom tisku 24sata (189 ljubavnih romana),
13 knjiga, pod pseudonimom Kate Mitchell.
2010. godine, Slobodna Dalmacija proglasila ju je ”Hrvatskom kraljicom ljubića.”2011.
Ponosna je majka troje djece, i baka dvoje unučadi, Naomi i Fredija.
Našu dragu Katu podržite na Instagram i Facebook profilu.


IZDANA OD SVIH
Mlada Daniela u dugogodišnjoj ljubavnoj vezi otkrije da je trudna. Njezina sreća rasprsne se kao mjehur od sapunice kad je zaručnik nagovori da prekine trudnoću jer još nije spreman postati otac. „Izdana od svih“ još je jedan od romana Kate Mitchell u kojem preispituje obiteljske odnose i traži od svojih mladih junakinja da donesu odluke koje će imati velik utjecaj na njihov budući život i za koje će same snositi odgovornost. Između srca i razuma, junakinje Kate Mitchell moraju izabrati razum i zanemariti vlastite osjećaje iz odgovornosti prema drugima, a zbog posljedica svog izbora često dugo pate, ali svjesne su da posljedice drukčijeg postupka boljele još više. Za Kate Mitchell spisateljski su izazovi suočavanje s presudnim životnim odlukama i odnosi u tradicionalnoj obitelji koja je prisiljena prilagoditi se zahtjevima suvremenice. Kate Mitchell najpopularnija je domaća autorica ljubavnih romana, koja u svojim ljubićima preispituje odnos prema idealima kao što su ljubav, iskrenost, prijateljstvo, odanost i pravda. Snažnim dijalozima i naglašavanjem osjećaja oblikuje uvjerljive likove koji čitateljice lako uvode u priču i osvajaju njihovu pažnju i simpatije. U romanima Kate Mitchell tragedije zbližavaju obitelji, a život se nastavlja i nakon najtežih odluka – jer svaka kriza korak je bliže prema iskrenim osjećajima i prema onima s kojima se mogu dijeliti.


PUT KUŠNJE
Novi roman hrvatske autorice koja piše pod pseudonimom. Priča je to o mladom odvjetniku koji se suočava s duhovima prošlosti i odlukama koje su bitno usmjerile njegov život. Treba li se suočiti s ocem koji ga nije želio, sa "sestrom" koju nije nikada upoznao ili se naprosto osvetiti? Suočavanja donose nova pitanja i traže odgovore... Ipak, put kušnje završit će putom k ljubavi.



Oznake: knjige, plaža, Ljetovanje.., preporuke, čitanje, recenzije

- 18:34 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

Ljetno štivo by Ivo Fraska

Ivo Fraska, naš Dubrovčanin, prvu je knjigu, triler “Pet dana u Londonu” objavio u 52. godini. Roman je objavilo dubrovačko društvo Slagalica, imao je dubrovačku promociju te je ušao u distribuciju hrvatskih knjižara. Ivo Fraska 1980-ih pisao je za dubrovačke novine, a početkom devedesetih imao je i zapaženu glazbenu kantautorsku karijeru, koju je u kasnijim godinama zatomio. Iz tih godina datira i Fraskina zbirka pjesama koja nikada nije objavljena. Od 1984. do 2019. šesnaest je puta boravio u Londonu, stekao ondje i prijatelje, a plod cijelog tog bogatog životnog i umjetničkog iskustva napet je triler s političkim implikacijama, koji se potpuno odvija u Londonu, jednoj od najuzbudljivijih svjetskih prijestolnica.
Uskoro mu izlazi druga knjiga, ovoga puta erotski triler "Ljubav, prevare i laži" čija se radnja odvija u Dubrovniku.
Našeg dragog Ivu podržite na Instagram i Facebook profilu.


1. O ČEMU GOVORIM KADA GOVORIM O TRČANJU, HARUKI MURAKAMI
Za nekoga tko se amaterski bavi trčanjem, a trenutno zbog ozljede koljena ne trči, ova knjiga je bila prava poslastica i motivacija za nastavak, kako s trčanjem, tako i s pisanjem.
U knjizi Murakami trkače dijeli na one koji dok trče slušaju vlastito disanje i misle, i one koji dok trče slušaju glazbu i pokušavaju ne misliti. Osobno spadam u ove druge, a posebno mi se sviđa njegov odabir glazbe za trčanje poput Peppersa, Creedena, Beach Boysa, Claptona...
Moje oduševljenje knjigom se nastavilo kad sam shvatio da je Murakamiju trčanje ustvari trening za književnost. Taj spoj trčanja, pisanja i strasti prema starim LP pločama stavio je ovu knjigu na prvo mjesto za ovoljetno uživanje na plaži.

2. SVILA, ALESSANDRO BARICCO
Vrlo kratak roman, rijetko ispisanih stranica koji se pročita u jednom dahu, u pauzi između dva osvježenja u moru ili bazenu. Priča je to o trgovcu svile koji je uslijed zaraze dudovih svilaca prisiljen otići u daleki i nepoznati Japan. Zemlju na kraju svijeta, gdje nema zaraze, a u kojoj je prodaja dudovih svilaca ilegalna. Roman je pisan kratkim i jasnim rečenicama sa puno osjećaja i ekspresivnosti i ne opterećuje nas nepotrebnim dugačkim opisima.

3. ČOVJEK ZVAN OVE, FREDRIK BACKMAN
Ove će vas sigurno zabaviti i nasmijati na ljetnom odmoru i preporuka je broj tri. Namrgođeni 59-godišnjak slijepo se drži pravila i manira od kojih je neke i sam postavio i ne može shvatiti svijet koji ga odružuje. Iako je tako natmurene i neugodne vanjštine ljudi ga svejedno vole. U svim situacijama kroz koje je prošao uspio me zabaviti i nasmijati.

Oznake: preporuke, plaža, čitanje, recenzije, knjige

- 12:17 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 21.07.2021.

Ljetno štivo by Anamarija Tenđera

Anamarija Tenđera mlada je spisateljica, autorica romana 25 dana i Ona pored njega. Ova 22-godišnjakinja rođena je u Kninu, no od svoje šeste godine živi i djeluje u Vinkovcima. Njoj pisanje nije samo hobi, već i ljubav koja je obogatila njezin život, kao i život svih koji čitaju njezine knjige.
Kamao malo dijete uživala je u pisanju radnje koja se odvijala dok je gledala crtiće, pa misli da je znala da želi postati spisateljica još u majčinom trbuhu. Samo je trebalo naučiti pisati i granice su jednostavno nestale, dodaje. Radi u jednoj tvrtki, ne želi mijenjati taj posao jer je u uredu s dečkima s kojima čini pozitivan tim, no jednom bi voljela živjeti isključivo od pisanja. Trenutno je, kaže nam, zadovoljna tijekom svojeg života.
Našu dragu Anamariju podržite na Instagram i Facebook profilu.


Doslovno razmišljam što je najbolje što sam u posljednje vrijeme pročitala i ne mičem se dalje od CoHo, Jelene Kastaneti i Inne Moore... tako da evo, moja preporuka ide ravno do tih moćnih žena i njihovih knjiga.

CoHo - Opasna ljubav, Priča završava s nama i Bez nade

Jelena Kastaneti - Moj dnevniče, Priče o nama i Živjeti

Inna Moore - Dvojnica, Dodir zvijeri i Voajer


Oznake: preporuke, recenzije, ljeto, plaža, čitanje

- 15:30 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 20.07.2021.

Ljetno štivo by Josip Juko

Josip Juko (18) iz Vrbovca, pohađa tehničku školu „Ruđer Bošković“ u Zagrebu, bavi se pisanjem pjesama, romana i eseja.
Objavio je prvi roman „Ugovor zle sudbine“, a kao što se u naslovu može naslutiti govori u ugovoru s vragom. Glavni lik je dječak Josip koji upada u đavolju zamku potpisivanja ugovora koji osigurava raj, ali vodi i ima siguran put u pakao. Kroz knjigu koja provlači kršćanske motive se može dosta naučiti, ali i zabaviti.
Našeg dragog Josipa podržite na Instagram profilu.


Ulov - T.M. Logan
"Ed je oduševljen što će upoznati zaručnika svoje kćeri jedinice. Ryan se doima kao savršen budući zet. Postoji samo jedan problem: nešto nije u redu s njim. Nešto je mračno skriveno u sjeni njegovih očiju. A čini se da to samo Ed primjećuje. Prestravljen mogućnošću da mu je kći u vezi sa psihopatom, istodobno se boreći s demonima iz prošlosti koji ga svakodnevno optužuju da je kriv za smrt trogodišnjega sina, Ed pokušava otkriti Ryanovu mračnu stranu. Ali nitko mu ne vjeruje. Što dublje kopa po tajnovitoj prošlosti budućega zeta, to se više otuđuje od kćeri i ostatka obitelji koja je uvjerena da je Ryan savršen muškarac. Je li Ed tek pretjerano zaštitnički nastrojen otac ili Ryan doista skriva mračnu tajnu?


Prije nego što odeš - Clare Swatman
Pronađete srodnu dušu...
Neki ljudi gledaju u lice ljubavi godinama prije nego što je nađu. Zoe i Ed upoznali su se na studiju. Zajedno su ušli u svijet odraslih, ali trebalo je vremena da se njihova romansa ostvari. Jednom kad se dogodi, njihova budućnost izgleda sigurno.
Onda se dogodi nezamislivo.
Jednog jutra, na putu do posla, Ed smrtno strada. Zoe mora pronaći snage da preživi. Ali, nije spremna pustiti sjećanja. Kako će zaboraviti njihove sretne dane, prvi poljubac, sve što su izgradili? Zoe želi reći Edu sve što mu nije stigla reći.
Problem je što je sad prekasno. Ili, ipak nije?
Prije nego što odeš, prvijenac britanske novinarke Clare Swatman, moćna je priča o ljubavi koja traje. Priča u kojoj je kraj samo početak.


Ispovijesti svetoga Augustina
Ispovijesti su remek-djelo duhovnosti i književnosti. U njima Augustin s čitateljem dijeli najintimnije misli, kao i iskustva obraćenja i borbe s duhovnim pitanjima koja su uzburkavala srca ljudi od početka svijeta.
Trajna utjecaja i bezvremene aktualnosti, ova knjiga već više od 1600 godina oblikuje živote milijuna duhovnih hodočasnika svih naraštaja.
U samo dvije godine knjiga je doživjela tri izdanja.


Oznake: preporuke, ljeto, plaža, knjige, čitanje, recenzije

- 11:46 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 14.07.2021.

Ljetno štivo by Ana-Marija Posavec

Ana-Marija Posavec rođena je 03.05.1990. u Osijeku. Magistra je edukacije hrvatskoga jezika i književnosti, doktorandica na poslijediplomskom sveučilišnom studiju Književnost i kulturni identitet na Filozofskom fakultetu u Osijeku, učiteljica je Hrvatskoga jezika.
Do sada joj je objavljeno sedam cjelovitih književnih djela (pripovijetka, tri romana, jedna zbirka poezije te dvije zbirke kratkih priča): Čelist (2006.), Prokletstvo ratnika I. (2007.) i II. (2008.), Vincent (2010.), Amori et Dolori Sacrum (2018.), Duelizmi (2019.), Dekas AngelOS (2020.).
Žanrovski raznolike kratke proze objavljuje na internetskim portalima i u časopisima. Osim kratkih i dužih proza piše kritike i recenzije na domaću te svjetsku, stariju i noviju književnu produkciju; proučava teoriju književnosti, piše stručne i znanstvene radove, priprema doktorsku disertaciju o pamćenju u književnosti s temom Domovinskoga rata.
Našu dragu Ana-Mariju podržite na Instagram i Facebook profilu.


Oznake: preporuke, recenzije, čitanje, ljeto, plaža, knjige

- 15:09 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 13.07.2021.

Ljetno štivo by Sabina Kovač

Sabina Kovač, rodom iz sela Vajska, koje pripada južnobačkom okrugu Vojvodine, autorica je romana Tutanj!
Rođena je 15.11.1988. godine u Novom Sadu u koji se seli po završetku srednje škole u Baču.
Tri godine nakon toga odlazi za Sloveniju, gdje upisuje i završava Talijanski i Španjolski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Ljubljani.

Dragu Sabinu podržite na Instagram i Facebook profilu.


Nešto što bih ja preporučila za čitanje preko ljeta, na odmoru ili uz plažu:
1. Anđeli i demoni - Dan Brown
Godinu dana prije nego što je riješio Da Vincijev kod, Robert Langdon, renomirani simbolog s Harvarda, bio je pozvan u poznati švicarski istraživački institut CERN kako bi dešifrirao zagonetni simbol utisnut na prsima ubijenog fizičara. Otkriće do kojeg Langdon dolazi bilo je zaprepašćujuće: riječ je o drevnom tajnom bratstvu, Iluminatima, koje je krenulo u konačni osvetnički napad na Katoličku crkvu, pripreman, očito, stoljećima. U daljem tijeku događaja Robert Langdon se udružuje s kćerkom ubijenog svećenika, lijepom i tajanstvenom znanstvenicom Vittoriom Vetrom. U očajničkoj trci s vremenom, u ludom lovu na davno zaboravljeno leglo Iluminata, njih dvoje će jureći kroz zapečaćene vatikanske kripte, opasne katakombe, napuštene katedrale i najtajnije svjetske grobnice zajedničkim snagama pokušati spasiti Vatikan od potpunog razaranja!



2. Ljubav u doba kolere
Florentino Ariza čekao je više od pola stoljeća kako bi ponovio zakletvu svoje vječne vjernosti i besmrtne ljubavi Fermini Dazi, svojoj ljubavi iz mladenačkih dana, koja ga je nakon duge i osujećene ljubavi već jedanput bila odbila i udala se za drugoga. A otada – punu pedeset i jednu godinu, devet mjeseci i četiri dana – Florentino Ariza nije prestao misliti na nju nijedan tren…



3. Nešto od Jules Verna 

Oznake: preporuke, knjige, čitanje, ljeto, recenzije, plaža

- 18:32 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.07.2021.

Ljetno štivo by Miro Morović

Miro Morović rođen je 17. prosinca 1988. godine u Splitu, gdje je proveo djetinjstvo te stekao osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirao je 2015. godine na Pravnom fakultetu u Splitu. Od djetinjstva se bavi sviranjem gitare, a danas je jedan od suosnivača i dio stalne postave pop-rock sastava Azil.
Ljubav prema književnosti pokazivao je još u ranom djetinjstvu koje je proveo čitajući stripove i mnogobrojne knjige za djecu. Svoj prvi roman pod nazivom „Djeca slijepoga kovača“ započeo je pisati pri kraju fakulteta, a posljednje retke napisao je u veljači 2016. godine.
Našeg dragog Miru podržite na Instagram i Facebook profilu.


Friedrich Bachman – Čovjek zvan Ove

Riječ je o jednostavnom i pitkom romanu koji nas uvodi u život inatljivog, mrzovoljnog i razdražljivog čovjeka u poznim godinama. Starca iza čijih bismo leđa u supermarketu kolutali očima, a svoju bismo lošu sreću proklinjali kada bi doselio u naše susjedstvo. Ova nas priča tjera da na život pogledamo njegovim očima, omogućava nam da shvatimo u kojoj mjeri čovjeka oblikuju životne okonlosti i bar ga donekle pokušamo razumjeti.


Bill Bryson – Kratka povijest gotovo svega
Veliki sam ljubitelj popularno-znanstvenih knjiga, a ovu knjigu vidim kao idealan ulaz u taj svijet. Kratka povijest gotovo svega je dubokouman, ali i iznimno zabavan pogled na znanost od njezinih početaka do današnjih dana. Ovo je priča o životu, svemiru i svim pitanjima koja zanimaju čovječanstvo. Arheologija, matematika, antropologija… zapravo, čitava povijest ljudske spoznaje. Sve na jednom mjestu.


Stieg Larsson - Millenium trilogija
Ova trilogija već je dovoljno poznata i bez da o njoj previše govorim. Mogu samo reći da je Larsson odavno zauzeo mjesto među mojim favoritima. Ne samo zbog izvrsne detektivske priče, već i zbog kritike društva, seciranja njegove strukture, a i sive atmosfere koja me uvukla u skandinavsku žanrovsku književnost. Zaljubljen sam u Millenium trilogiju, a Lisbeth Salander mi je jedan od najdražih likova u modernoj prozi.






Oznake: preporuke, recenzije, knjige, ljeto, čitanje, plaža

- 17:13 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 02.07.2021.

Ljetno štivo by Marijana Dragičević

Marijana Dragičević rođena je 1989. godine u Bjelovaru. Završila je Gimnaziju Bjelovar, a 2014. i 2016. godine magistrirala povijest i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao student radila je na arheološkim terenskim istraživanjima u Gradskom muzeju Bjelovar. Nakon završenog stručnog osposobljavanja i položenog stručnog ispita za kustosa, zaposlena je kao kustos u Arheološkom odjelu u bjelovarskom muzeju.
Prve priče čitali su joj baka i djed, a nakon faze slikovnica prešla je na čitanje dječjih romana. Djelo zbog kojega je zavoljela čitanje je “Ronja, razbojnička kći” švedske autorice Astrid Lindgren, kojemu se i danas ponekad zna vratiti. Najdraži književnik joj je Fjodor Mihajlovič Dostojevski i njegovo velebno djelo “Braća Karamazovi”. Od klasičnih djela najviše voli razdoblje realizma, a rusku književnost smatra najboljim prikazom književne kvalitete. Od domaćih autora najviše cijeni Gorana Tribusona jer njegov bogati književni izričaj s humornim dosjetkama prikazuje jedno prošlo razdoblje u kronologiji (najčešće Bjelovara), kojemu se Tribuson rado vraća i ostaje zauvijek zabilježeno u njegovim djelima.
Našu dragu Marijanu podržite na Instagram i Facebook profilu.


1) Noćno kupanje - Carl Hiaasen (Algoritam, 2007.)
Nesvakidašnji krimić prožet humorom, napetošću i ljubavnim tegobama. Radnja se odvija oko tri glavna lika; Chaza Perronea, jedinog znanstvenika koji je studirao biologiju kako bi bolje naučio ubijati, njegove supruge Joey koju gurne s palube luksuznog broda u Atlantik koja na njegovu nesreću preživi i bivšeg policajca Micka Stranahana koji spasi Joey od sigurne smrti, te nakon šest propalih brakova doživljava romantičnu reinkarnaciju. Roman je savršen za bezbrižne ljetne dane, gdje god da se nalazite.

2) Djevojačka večer - Karen McCullah Lutz (Algoritam, 2006.)

Zadie Roberts, protagonistica romana, profesorica je engleskog u srednjoj školi u LA-u. Ostavljena ispred oltara prije pola godine, usuđuje se jedino tajno maštati o osamnaestogodišnjem Trevoru kojem predaje. Dane provodi s najboljim prijateljem Grayem koji iznenada obznani da se uskoro udaje za njezinu dosadnu sestričnu Helen. I kako to obično biva, Zadie dobije zadatak da se uključi u organizaciju i poboljšanje djevojačke večeri svoje sestrične koja se ubrzo otme kontroli…Chick lit koji ima savršeni omjer svega: humora, inteligencije i dobre zabave!




Oznake: preporuke, recenzije, čitanje, knjige, ljeto, plaža

- 18:17 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 01.07.2021.

Ljetno štivo by Jelena Hrvoj

Jelena Hrvoj rođena je 1987. godine u Zaboku. 2015. godine završava Strukovno i umjetničko učilište Zabok, smjer grafičkog dizajna. Iako je cijeloga života pokazivala ljubav prema pisanoj riječi, prvi roman je napisala s dvadeset godina. Osim romana, Jelena piše kolumne za online časopis Kvaka, kratke priče i članke za Aportal i vodi satirični blog pod nazivom Blogodakanje. Osim pisanja Jelena se bavi ilustriranjem i slikanjem, te je do sada imala nekoliko samostalnih izložba slika. Svoju ljubav prema umjetnosti upotpunjuje sviranjem bas gitare i klavira.
Naša dragu Jelenu možete podržati na Instagram i Facebook profilu.


OZIRISOVA DJECA
Godina je 2118. Zemlja kao planet još uvijek postoji, ali u osvit Trećeg svjetskog rata djelu populacije je bilo dosta ljudske gluposti i jednostavno su pobjegli kroz crvotočinu u svemiru nadajući se da će na drugoj strani pronaći novu priliku.

DRAKONA - NASLIJEĐE
Drakonu Hork život nikad nije mazio. Odrasla je u bijedi brinući se sama za sebe od najranijeg djetinjstva. Zahvaljujući nasilju izgrađuje mafijaško carstvo i postaje nemilosrdni ubojica i vođa. No kada na godišnjicu zaručnikove smrti primi njegov paket jedino što joj postane važno je potraga za odgovorima. Zajedno s čuvarom Amaranom raspliće misteriozno klupko svog podrijetla i nasljedstva i borbe za naslijeđe plemićke obitelji Ritter. Autorica je roman temeljila na hrvatskim mitovima i legendama.




Oznake: preporuke, recenzije, čitanje, knjige, ljego, plaža

- 13:42 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Ljetno štivo by Jana Krišković Baždarić

Jana Krišković Baždarić rođena je u Rijeci 1982. godine. Diplomirala je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Rijeci i informacijske znanosti na Sveučilištu u Zadru, a zaposlena je u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka. Zaljubljenica je u pisanu riječ i putovanja, a pisanjem se bavi od 2015. godine. Autorica je bloga „Sincerely Jana“ u kojem piše o svakodnevnom životu, vlastitim iskustvima i pogledima na život, a ponajviše o pronalaženju vlastite svrhe i mjesta pod suncem. Njezine tekstove objavljuju brojni internetski portali.

Gail Honeyman: S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu
Eleanor je toliko zanimljiva čudakinja čije disfunkcionalnosti su privlačne i šarmantne do te mjere da ih poželiš usvojiti sve do jedne! Ovisnica o zaleđenoj pizzi i votki, asocijalna usamljenica koja je svoj život u svoj svojoj čudljivosti i neprilagođenosti okolini organizirala do najmanjeg detalja. Sve do jednog dana... Odlično štivo!

Cecilia Ahern: Kako se zaljubiti
Susret dvoje ljudi koji se međusobno ne poznaju na Ha'penny mostu u Dublinu dok jedno od njih dvoje pokušava počiniti samoubojstvo dovoljno je intrigantno za početak. Što će Christine i Adam saznati jedno o drugome, u kakve pustolovine se otisnuti i na koji način će tražiti svoju sreću? Roman kojem bih se vratila!

Sophie Kinsella: Moj (ne tako) savršeno život
Katie se htjela zvati Cat, jer uspješne Londončanke se ne zovu Katie. To je tako obično i dosadno. Uostalom, baš kao i njezin život koji je daleko od onoga o čemu je sanjala. Ali, zato postoji rješenje u obliku Instagrama koji Katein život može predstaviti onoliko glamuroznim koliko bi ona htjela. Ipak, život će zadati udarac Instagramu i dokazati suprotno. Savršena knjiga za plažu!

Stephanie Danler: Slatko - gorko
22-godišnja Tess iz dosadnog, uhodanog života provincijskog gradića odlazi u središe svijeta zvano New York. Dok stanuje sama u unajmljenoj sobici u New Yorku, dobila je posao iz snova u poznatom restoranu na Trgu Union. Tada počinje živjeti kaotičnim, iscrpljujućim, privilegiranim životom pomoćne konobarice, i na poslu i u slobodno vrijeme. Očekivala sam lagano štivo, a dobila punokrvni roman! Topla preporuka!

Libby Page: Bazen
Katie se upravo doselila i osjeća se izgubljeno u velikom gradu. Njezina karijera lokalne novinarke dotaknula je dno, ali ona je odlučna preuzeti stvar u svoje ruke. Kada kupalištu zaprijeti zatvaranje, Kate prepozna priliku da se iskaže. Upoznaje 86-ogodiošnju Rosemary kojoj kupalište znači cijeli život.
Kako će Katie i Rosemary spasiti jedna drugu i hoće li to uspjeti i sa čuvenim kupalištem, čitajte u ovom toplom romanu!




Oznake: preporuke, recenzije, čitanje, knjige, ljeto, plaža

- 10:18 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 30.06.2021.

Ljetno štivo by Augusta Benčić Ivančin

- Više sam puta sudjelovala na Lidranu, a kasnije, u gimnaziji, imala sam sreću da mi je profesorica Zlata Knez bila razrednica. Ona je poticala moju kreativnost te su tako moji radovi izdani u sklopu više zbirki koje su izašle u njenom aranžmanu. U kasnim dvadesetim i tridesetim godinama, dok sam kao samohrana majka živjela i radila u Zagrebu, moje kratke priče popunjavale su kućni budžet. Uskoro sam, zahvaljujući tom talentu, dobila ponude da radim kao community manager za samostalne djelatnosti i obrtnike. U to sam vrijeme započela pisati nekoliko romana, nijedan nisam završila, ali saznala sam, od drugih autora, da je to normalno, da svi imaju nekoliko nezavršenih romana u ladici. Trebala sam sazrijeti i odmaknuti se od autobiografskih tema da bih mogla s lakoćom izbaciti iz sebe prvi, kompletan roman, kaže nam Augusta Benčić Ivančin.
Našu dragu Augustu podržite na Instagram profilu.

Kažu da najbolje rashlađuje vrući čaj, a ne ledeno piće pa tako i ja preporučujem vruća štiva za ovo ljeto.

SvingeRaj
Vrtoglavo pitko ispisana priča o potrazi za strašću i pripadanjem uz koju ćete se nasmijati, zabaviti, pobuniti se zbog izbora glavnih junaka i pomiriti s njima.”

Tajkunova kći Dragane R. Tafra
roman o ljubavi u vrtlogu ortačkog kapitalizma, u kojem ćete prepoznati mnoga lica i poželjeti biti Jelena Mogulić barem na jedan dan.



Oznake: preporuke, recenzije, čitanje, knjige, ljeto, plaža

- 11:52 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Ljetno štivo by Mana Pass

Mana Pass pseudonim je na koji ste mogli naići na policama knjižara ili na stranicama Amazona, a potpisuje zajedničke knjige Marine Kuleš i Nataše Debeljak – autorice koje su najbolje prijateljstvo, zajedničke interese i ljubav prema čitanju pretočile u pisanje knjige. Točnije, serijala ‘Život’ jer će do kraja projekta zajedno izbaciti čak pet nastavaka.
Natašu i Marinu podržite na Instagram i Facebook profilu pod nazivom Put rukopisa.

Ozirisova djeca.
Iskrene da budemo nismo ga još ni mi pročitale, ali planiramo na plaži pa nekako ima smisla da bude preporuka za ljeto radi se o domaćoj autorici što volimo promovirati, ne nužno jer je domaća, nego zato što super piše. Ovaj roman recimo je nama zapeo za oko kada je Jelena tiskala samo jedan primjerak kako bi podržala akciju skupljanja sredstava za mjesta pogođena potresom. Na Jelenino zanimljivo pisanje čovjek se dosta brzo navuče, pogotovo zato što neke tradicionalne priče i mitove zna ubaciti u radnju na jako zanimljive načine.

Ne dam svoje dijete
Snažna i potresna istinita priča koja svakako baci u razmišljanja. Možda nije baš klasično lagano ljetno štivo prijedlog, ali nešto što svakako vrijedi čitati i predlagati drugima da čitaju.




Oznake: preporuke, recenzije, čitanje, knjige, ljeto, plaža

- 08:17 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 29.06.2021.

Ljetno štivo by Sanja Srdić Jungić

Sanja Srdić Jungić rođena je 1988. u Zagrebu. Magistrirala je komunikologiju na Hrvatskim studijima.
Pisanjem se bavi odmalena, a nakon stečenog iskustva u novinarstvu, odnosima s javnošću i organizaciji događanja, od 2017. radi kao voditeljica marketinga u jednome knjižarskom lancu.
2019. objavila je roman prvijenac Zvijezde među nama, koji je odjeknuo u javnosti zbog radnje povezane s megapopularnom serijom Igra prijestolja u kojoj je autorica statirala. Ti si moje sve njezin je drugi roman.

Preporuka za ljetne mjesece:

Ne bas tajni e-mailovi Coco Pinchard
Mnogi to ne znaju, no britanski autor koji nas je razmazio svojim fantastičnim krimićima spisateljsku karijeru započeo je u chick-lit žanru. Ove godine hrvatska je publika po prvi put mogla čitati njegov urnebesan prvi roman iz serijala o Coco Pinchard, ženi srednjih godina čiji život od savršenog uskoro kreće nizbrdo. Njezin je roman povučen iz prodaje, suprug je vara, a bivša svekrva maltene joj se useljava u kuću. Roman je pisan u formi e-mailova, te je nerijetko tijekom čitanja izazvao moje smijanje naglas, što se ne događa često. Ovu knjigu toplo preporučujem, a kad je pročitate predlažem da nastavite s Bryndzinim krimićima!


Slučajni cimeri
Roman prvijenac spisateljice Beth O'Leary. Ako možemo zaključivati prema prvom romanu, očekuje je blistava spisateljska karijera. Priča prati dvoje slučajnih cimera, Tiffy i Leona, koji zapravo nisu cimeri - žive u istom stanu, no zbog različitih smjena nikad se ne susreću. Zato si počinju ostavljati kratke i slatke porukice na post-it papirićima zbog kojih ovu knjigu nećete moći ispustiti iz ruku!


Tajnovita uvala u Hrvatskoj
Ne znam za vas, ali ja bome osjetim leptiriće u trbuhu kada čitam neku knjigu inozemnog autora u kojoj se spomene Hrvatska. Zato sam skoro "ispalila" kada sam vidjela da je Julie Caplin napisala roman čija se radnja kompletno odvija u Lijepoj Našoj! Tema je, naravno, ljetna - Maddie odrađuje ljetni posao na luksuznoj jahti, ali sveukupni dojam čistog morskog zraka, tirkiznoplavog mora i lijepe jadranske obale uskoro joj kvari Nick, brat njene prijateljice koji se također nalazi na jahti, a s kojim se ne podnosi. Ovo je klasična priča ljubavi i mržnje ispričana na drugačiji način, a kada u cijelu kombinaciju ubacite i Hrvatsku tu jednostavno nema greške.






Oznake: preporuke, recenzije, čitanje, knjige, ljeto, plaža

- 14:26 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Ljetno štivo by Tina Primorac

Tina Primorac, književnica je čiji je spisateljski put bio, malo je reći, neuobičajen, ako za pisce uopće postoji uobičajen i utaban put do uspjeha. S pisanjem je ozbiljno započela u prvoj trudnoći i tim ritmom nastavlja već sedam godina otkako se kod kuće brine za svoje četvero djece. Spisateljski zanat tesala je, kako sama neizravno kaže, u životnoj školi gdje se ponajprije osposobila za pisanje kraćih i dužih dramskih tekstova koje je niz godina izvodila sa svojom amaterskom glumačkom družinom. Iako se u pisanje prvih romana upustila već kao tinejdžerica, roman u nastavcima Velika tajna Pona prvi je veliki književni uradak s kojim je formalno započela njezina književna karijera.
Tinu podržite na Instagram i Facebook profilu te na blogu pod nazivom "Sanjati riječima"

Obožavam ljeto i od djetinjstva ga pamtim po knjigama koje su samnom putovale na more. Ovo je literatura koja bi vam mogla biti zanimljivo društvo na putu.

O samopouzdanju – Charles Pepin
Iznimno pitka, malena i sažeta knjiga koja nas priprema za ono što nagovještava na koricama – odvažnost da budemo svoji. Ovo nije filozofsko djelo za koje nam treba rječnik stranih riječi i silan napor da shvatimo što nam pisac poručuje. Zato od srca preporučam da ovog ljeta na plažu ponesete malo drugačiju literaturu i upijete jednostavnu mudrost koja će dati zamah vašem samopouzdanju.

Ne dam svoje dijete – Betty Mahmoody
I nakon dvadeset godina prođu me trnci na spomen ovog romana u kojem je ispričana istinita priča Amerikanke koja zajedno sa svojim djetetom postaje zatočenicom u dalekom Iranu. I danas u glavi imam scene koje sam zamišljala po opisima, emocije koje sam doživljavala kroz autoricu čija će vas bezvremenska priča i borba ostaviti bez daha.

Ja sam O.K., ti si O.K. – Thomas A. Harris
Komunikacija je moje područje djelovanja i velika ljubav. Ako ste i sami zaljubljenici u komunikaciju, ova je knjiga klasik koji zaslužuje vašu pažnju. Ako se do sada niste upoznali s terminom transakcijske analize, Ja sam O.K., ti si O.K. je sjajna knjiga koja će vam dati uvid u misterij ljudske komunikacije.





Oznake: preporuke, recenzije, čitanje, knjige, ljeto, plaža

- 14:17 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Ljetno štivo by Danijela Crljen

Drugi autor nam je Danijela Crljen, direktorica ACI marine u Slanom.
Prva knjiga Strah od kupine je nedavno izašao u prodaju. Podržimo našu Danijelu na Instagramu.

Ne znam kako dijeliti knjige po godišnjim dobima (dobra knjiga je dobra knjiga) pa bih preporučila tri u kojima će zaljubljenici u pisanu riječ, vjerujem, uživati jednako, bez obzira gdje i kada ih čitali.

1. "Eva spava" (naslov originala Eva dorme) - Francesca Melandri
2. "Nigdje niotkuda" - Bekim Sejranović
3. "Vošicki" - Marko Gregur

Srdačan pozdrav s juga,
Danijela





Oznake: preporuke, recenzije, čitanje, knjige, ljeto, plaža

- 14:05 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Ljetno štivo by Božana Ćosić

Odlučila sam i domaće autore uključiti za preporuku ljetnog štiva.
Prva na redu je Božana Ćosić ( djevojački Vegeš ) rođena je 21. veljače 1980. godine u Slavonskom Brodu. Ljubav prema pisanju pokazuje već u osnovnoškolskim danima, a piše do danas. Iz njezina pera teku pjesme, priče te romani razne tematike.
Božanu možete pratiti na Instagram i Facebook profilu.

Između ljubavi i mržnje
"Aaron je mafijaš čiji se život vrti oko ubojstva, ucjena, droge... Prije četrnaest godina zasjeo je na vrh mafijaške obitelji Hardy i to je sve što zna činiti u životu - biti beskrupulozan boss.
No kada greškom umjesto kćeri ljutog rivala, bossa kuće Simone, njegovi ljudi otmu Mayu, sasvim običnu djevojku, njegov život okrenut će se naglavačke.
U svakoj drugoj prilici bez imalo problema bi se riješio subjekta, no nešto u Mayinom pogledu sputa ga u tom činu i nauštrb svemu što ga sačinjava, u jednom "nepromišljenom" trenutku odluči je poštedjeti. Ali ta pošteda ima veliku cijenu. Maya ostaje bez slobode. Ako želi živjeti, prisiljena je živjeti zatočena pod Aaronovim krovom i poštovati njegova pravila.
S vremenom se zbliže i rodi se ljubav, ljubav osuđena na propast. Jer koliko god se trudila, Maya se ne uspijeva pomiriti s činjenicom kako ga je upoznala, i što je još gore, tko je muškarac kojega je zavoljela. S druge strane, Mayino "neobično" ponašanje, navest će Aarona na mučna razmišljanja...

Može li ljubav biti jača od svega?
Može li spojiti nebo i zemlju?
Može li zvijer postati čovjek?
I... što se krije između ljubavi i mržnje?

Sve to otkrije u novom ljubavnom trileru spisateljice Božane Ćosić."

Oznake: preporuke, recenzija, čitanje, knjige, ljeto, plaža

- 13:54 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2024  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Opis bloga

Željka
37 y/o women
Croatia 🇭🇷
Books are my life 📚💜

Dobro došli na knjiški blog. Ovdje možete naći sve objave vezane za knjige. Nadam se da će Vam moje preporuke pomoći pri odabiru knjiga za čitanje. Slobodno vi meni možete u komentarima predložiti svoje favorite. Molim lijepo bez vrijeđanja i prepucavanja. Nadam se da ćete uživati. 😉 🤗

TOP 10 AUTORA

1. Inna Moore
2. Jan Bolić
3. Augusta B I
4. Nena Šahbazović
5. Deni Baleta
6. Jana Krišković Baždarić
7. Joy Fielding
8. Vi Keeland
9. Penelope Ward
10. Sarah Morgan

TOP 5 IZDAVAČA

1. Innamorata
2. Fokus
3. Sonatina
4. Fragment
5. Znanje

TOP 10 knjiga

1. Dodir zvijeri
2. SvingeRaj
3. Život koji želiš živjeti
4. Mi djeca s kolodvora Zoo
5. Godina u kojoj je Bela Lang upoznala sreću
6. Pričat ću ti stihovima
7. Život piše poezije
8. Mrtva priroda
9. Praporci u snijegu
10. Onaj pravi