Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zeljkinkutak

Marketing

Ljetno štivo by Ivo Fraska

Ivo Fraska, naš Dubrovčanin, prvu je knjigu, triler “Pet dana u Londonu” objavio u 52. godini. Roman je objavilo dubrovačko društvo Slagalica, imao je dubrovačku promociju te je ušao u distribuciju hrvatskih knjižara. Ivo Fraska 1980-ih pisao je za dubrovačke novine, a početkom devedesetih imao je i zapaženu glazbenu kantautorsku karijeru, koju je u kasnijim godinama zatomio. Iz tih godina datira i Fraskina zbirka pjesama koja nikada nije objavljena. Od 1984. do 2019. šesnaest je puta boravio u Londonu, stekao ondje i prijatelje, a plod cijelog tog bogatog životnog i umjetničkog iskustva napet je triler s političkim implikacijama, koji se potpuno odvija u Londonu, jednoj od najuzbudljivijih svjetskih prijestolnica.
Uskoro mu izlazi druga knjiga, ovoga puta erotski triler "Ljubav, prevare i laži" čija se radnja odvija u Dubrovniku.
Našeg dragog Ivu podržite na Instagram i Facebook profilu.


1. O ČEMU GOVORIM KADA GOVORIM O TRČANJU, HARUKI MURAKAMI
Za nekoga tko se amaterski bavi trčanjem, a trenutno zbog ozljede koljena ne trči, ova knjiga je bila prava poslastica i motivacija za nastavak, kako s trčanjem, tako i s pisanjem.
U knjizi Murakami trkače dijeli na one koji dok trče slušaju vlastito disanje i misle, i one koji dok trče slušaju glazbu i pokušavaju ne misliti. Osobno spadam u ove druge, a posebno mi se sviđa njegov odabir glazbe za trčanje poput Peppersa, Creedena, Beach Boysa, Claptona...
Moje oduševljenje knjigom se nastavilo kad sam shvatio da je Murakamiju trčanje ustvari trening za književnost. Taj spoj trčanja, pisanja i strasti prema starim LP pločama stavio je ovu knjigu na prvo mjesto za ovoljetno uživanje na plaži.

2. SVILA, ALESSANDRO BARICCO
Vrlo kratak roman, rijetko ispisanih stranica koji se pročita u jednom dahu, u pauzi između dva osvježenja u moru ili bazenu. Priča je to o trgovcu svile koji je uslijed zaraze dudovih svilaca prisiljen otići u daleki i nepoznati Japan. Zemlju na kraju svijeta, gdje nema zaraze, a u kojoj je prodaja dudovih svilaca ilegalna. Roman je pisan kratkim i jasnim rečenicama sa puno osjećaja i ekspresivnosti i ne opterećuje nas nepotrebnim dugačkim opisima.

3. ČOVJEK ZVAN OVE, FREDRIK BACKMAN
Ove će vas sigurno zabaviti i nasmijati na ljetnom odmoru i preporuka je broj tri. Namrgođeni 59-godišnjak slijepo se drži pravila i manira od kojih je neke i sam postavio i ne može shvatiti svijet koji ga odružuje. Iako je tako natmurene i neugodne vanjštine ljudi ga svejedno vole. U svim situacijama kroz koje je prošao uspio me zabaviti i nasmijati.



Post je objavljen 27.07.2021. u 12:17 sati.