Volim Slatko https://blog.dnevnik.hr/volimslatko
petak, 11.11.2016.
Tart mousse
Sa ovim nikako nećete pogriješiti, pogotovo za ljubitelje čokolade, ako još trebate ostaviti dojam bit će ovo pravi pogodak nakon finog obroka.
Ja sam radila u 6 malih kalupića za pite, tako da je svakome bio jedan tartić a moussa mi je ostalo i njega sam sav višak stavila u čaše i posebno ga poslužila mojim omiljenima uz dodatak slatkog vrhnja i voća po želji. Prhko tijesto je dovoljno za promjer 24-26. Desert bez problema možete napraviti dan ranije, dapaće preporuća se ;-)
Prhko tijesto:
100g štaub šećera
200g maslaca
300g brašna
prstohvat soli
Za bolju prhkost tijesta rabite štaub šećer i šta hladniji maslac. Brašno i šećer prosijte da se šta bolje pomiješaju. Sve sastojke zamijesite i to tako da ih prvo trljate, da se maslac upije u brašno. Nemojte mijesiti predugo jer tada tijesto postane žilavo. Oblikujte ga u loptu, zamotajte u prozirnu foliju i na hlađanje oko 1 sat.
Nakon hlađenja razvaljajte tijesto na način da pospite malo brašna na dasku i po tijestu.
Tijesto stavite u male kalupe ili jedan veliki i pomozite si prstima da dobijete lijepe rubove.
Pecite na 180 C oko 15 - 20 minuta. Pustite da se ohladi u kalupu.
Ganash krema
150 g tamne čokolade
150ml slatkog vrhnja
Slatko vrhnje ugrijte do vrenja i u njega ubacite kockice tamne čokolade. Ostavite stajati par minuta i onda miješajte dok ne dobijete lijepu kremu. Po želji dodajte rum. Ohladite.
Sastojci za mousse
200g tamne cokolade (najmanje 70% kakaoa)
5 jaja
100g secera
2 vrecice vanilin secera
125 ml slatkog vrhnja
prstohvat soli
Šumsko voće za dekoraciju
Čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj.
Odvojiti bjelanjke i na pari ih spojiti sa 80g šećera (ja jaja najčešće kupujem, nema domaća i uvijek ih termićki obrađujem) u mnogim receptima se ovaj dio sa tućenjem na pari preskače. Tućem ih toliko dugo dok se kristali šećera ne razbiju i otope.
Istućem i slatko vrhnje u čvrsti šlag.
Žumanjke pomiješati sa 2 žlice vruće vode i ostatkom šećera, dodati i vanilin šećer. Mutiti na pari da se šećer otopi, nekih 4-5 minuta, tek da postanu kremasto gusta. Žumanca vam se ne smiju "skuhati".
Bitno je da se koristi čokolada sa visokim postotkom kakaa, jer kakao određjuje o čvrstoci moussa. Ako se koristi mliječna ili bijela čokolada mora se dodati želatina. Gotovu kremu mozete "obogatiti" rumom, baileys-om, raznim likerima ili začinima...
E sada je na redu spajanje svih sastojaka
Posudu sa žumancima skinuti sa pare i dodati im otopljenu čokoladu, miješati pjenjačom da se sve sjedini u lijepu jednoličnu kremu.
Umućeno slatko vrhnje lagano umiješati u kremu od čokolade i žumanjaka, a zatim i snijeg od bjelanjaka. Ovaj dio polako prebacivati tj. miješati silikonskom špatulom tako da ostanu "mjehurići", tj, da ne izbijete sav zrak iz pjenice.
Za tart mousse stavite u silikonski poluloptasti kalup a ostatak složite u čaše ili zdjelice i na hlađenje minimum 4-5 sati.
Silikonski kalup sa moussom kad se ohladi stavite u duboko da lakše stavite na tartove.
Slaganje tarta
Na prhko tijesto stavite mlaćnu ganash kremu i pustite da se ohladi. Kad je mousse dovoljno smrznut da ga izvadite iz kalupa možete ga staviti na taj čokoladni tart. Ukrasite ga po želji, sa voćem ili orašastim plodovima, te mentom.
Ima posla ali isplati se, uspjeh zagarantiran.
Oznake: mousse, čokolada, tart mus, desert, hedonizam
11.11.2016. u 15:04 •
10 Komentara •
Print •
# •
^
srijeda, 09.11.2016.
Riba na šalši
Još jedan odličan recept Mucike sa njenog odličnog bloga, provirite malo i na njene stranice.
Ovaj puta na meniu je riba, bijela riba. Može i smrznuta s obzirom da mnogima nisu dostupne ribarnice a i time ćete skratiti vrijeme pripreme odlična je i smrznuta, tj. fileti smrznute ribe.
Sastojci za dvije osobe
500g fileta bijele ribe/brancin, oslić, može i smrznuta riba
Za šalšu
3 žlice maslinova ulja
1 luk
1 crvena paprika
250g oguljene rajčice
2 češnja češnjaka
1 žlica limunovog soka
1žlica nasjeckanog peršina
sol,papar
Na maslinovom ulju poprzite luk da bude staklast pa dodajte češnjak, pustite da zamiriše te na to dodajte na trakice nasjeckanu papriku i oguljene rajčice. Dinstajte to neko vrijeme pa začinite, tu možete dodati i neki ljuti sastojak, mi ga ne volimo pa ja to izostavljam.
Na ovu salšu u koju možete dodati malo vode stavite filete ribe, posolite i prelijte sa malo limunova soka. Poklopite. Uz put napravite blitvu. Nakon 15 minuta riba je gotova, spremna za degustiranje i uživanje u finoj klopici uz čašu crnog.
Dobar tek i živeli!
Oznake: riba, fileti, salsa, rajčica umak, posno, Post i nemrs
09.11.2016. u 15:02 •
1 Komentara •
Print •
# •
^
petak, 04.11.2016.
Lagana torta od limuna
Lagana da laganija ne može biti, mislim na okus koji dobijete kad je kušate, za izradu se treba samo malo potruditi i biti strpljiv i čekati da se sve dobro odradi. Ja tom problemu doskaćem tako da je završavam kasno navećer i preko noći stavim u frižider. Do ručka je ukrasim i nakon toga navalim. A vi po svom, ali mnoge torte i kolaći baš traže da odstoje.
Nastala je isprobavanjem raznih torti od limuna i tako negdje 30 po redu dobila je svoj finalni okus.
BISKVIT
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice mekog brašna
prstohvat soli
PRELJEV za biskvit.
5ml mlijeka
sok 1 limuna
5ml ruma
KREMA
LEMON CURD:
2 limuna domaća (eko proizvodnje)
2 jaja
100 g šećera
50g maslaca
I JOŠ JE POTREBNO
250g krem sira (belje ili slično) ili mascarpone
200g milerama
0,3 l slatkog vrhnja
30g listića badema
Za biskvit dugo (15 minuta) miksajte jaja i šećer, dodajte prstohvat soli te na kraju umiješajte prosijano brašno. Promiješajte lagano špatulom i stavite u namašćeni kalup fi 24. Pecite 20 minuta na 180C (to ovisi o vašoj pečnici i poznavanju iste). Ohladite i prerežite na pola. Najbolje nazubljenim nožem za kruh ili ako ste vješti već imate svoju tehniku. Biskvit je skroz mekan i nježan.
Lemon curd
Njega možete napraviti i dan ranije ili ga radite prvog.
Naribajte koru oba limuna, iscijedite sok te dodajte šećer i maslac, sve otopite na pari.
Razmutite jaja pjenjačom u posudi sa debelim dnom, polako dodajući otopljenu masu sa pare. Kuhajte 10 min uz stalno, žustro miješanje pjenjačom. Vrlo brzo se zgusne pa budite pažljivi i ne zaboravite miješat. Ovo možete raditi i na pari, posebno ako niste vješti ili nemate odgovarajuću posudu. Trebate dobiti konzistenciju toplog pudinga. Ohladite ga i obavezno prekrijte prijanjajućom folijom da ne dobije koricu koja se ne razbije u kremi.
Finiširanje kreme
Umutite šlag, (u prirodni dodajte 1 žlicu šećera ili vanili šećer u biljna ne dodajte ništa) dodajte krem sir i mileram ili masnije kiselo vrhnje, te sav lemon curd i dobro promiješajte da dobijete finu kremu.
Slaganje torte
Na tanjur za torte stavite biskvit i zalijte ga polovicom preljeva, ali zalijevajte svaku tekućinu posebno, jer u suprotnom će se mlijeko zgrušati od limuna, stavite pola kreme, pa opet biskvit i druga polovica kreme.
Po vrhu posipajte tostirane listiće badema.
Poslužite dobro ohlađeno
Oznake: torta, limun, limun torta, deserti, lagani desert
04.11.2016. u 08:52 •
7 Komentara •
Print •
# •
^