Povodom Svjetskog Dana srca - Uloga parkova, šuma i horitkulturne terapije u prevenciji srčanih bolesti

Primjer kako se praksa fizičkog kretanja parkom i bicikliranja, ovim slučajem u Zagrebu počela primjenjivati u svrhe održavanja zdravlja je jedan gospodin seniorskog godišta kojeg sam susrela na pješačkom prijelazu prilikom vožnje biciklom. Rekao je kako je 100 % - tni invalid, te kako mu je liječnik rekao kako bi se trebao kretati zbog održavanja zdravlja, te je prodao auto i sada se vozi na biciklu!

Zelenilo se i u provedenim istraživanjima u Hrvatskoj pokazalo kao prepoznato za odmor za oči, te kao antistresno, a provedena istraživanja u svijetu ovu korelaciju smanjenja stresa putem hortikulturne terapije povezuju sa smanjenjem stresa kao pospješujućim faktorom za nastanak koronarnih bolesti, i time učinak hortikulturne terapije (vrtnom terapijom i terapijom vrtlarenja, šetnjom kroz park, odmorom u zelenilu, disanjem svježeg zraka, boravkom na danjem svjetlu) kao učinkovitu komponentu u kardiološkoj rehabilitaciji.

Naziv istraživanja:
Effects of horticultural therapy on mood and heart rate in patients participating in an inpatient cardiopulmonary rehabilitation program
Izvor: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16217230

Boravak u parku, te kampiranja u okruženju prirode su postali praksa u edukaciji mladih, ali i drugih uzrasta u kulturi prevencije srčanih bolesti u Americi, gdje su se prvi takvi programi provodili 1999. (Sjeverna Karolina).

opis slike


Park prirode Medvednica
Izvor foto: http://hr.wikipedia.org/wiki/Park_prirode_Medvednica


Uređenje naselja s parkovima i zelenilom koje je u jednom dugom periodu bilo potisnuto naspram izgrađenih predjela gradova u Hrvatskoj, prepoznat su i važan podržavajući čimbenik zdravlja, prostor za fizičko kretanje koje se pak smatra jednim od temeljnih načina preventive srčanih bolesti.

Očuvanjem šuma i drugih prirodnih predjela uređenih za planinarenje, odmor i šetnju, uređenjem parkovnih prostora koji podupiru održavanje zdravlja i omogućuju otpuštanje stresa, smanjuje se rizik za nastanak bolesti, čime se održivo promišlja i pristup zdravstvenom sustavu, te zdravlju.Za blog Udruge "Vilenice" napisala: Marina Butorac, mag.ing. prosp.arch.

Oznake: parkovi, hortikulturna terapija, srčane bolesti

29.09.2014. u 21:11 | 0 Komentara | Print | # | ^

Povodom Mjeseca rujna posvećenog Alzheimeru - Dobrobiti vrtova za oboljele od Alzheimerove bolesti i demencije

Praksa u nekim svjetskim centrima primjene terapeutskih vrtova pokazala je kako pomaže vježbi tijela jednako kao i uma i djeluje stimulirajuće za one koji pate od oboljenja mentalnog zdravlja poput Alzheimerove bolesti.
Primjena hortikulturne terapije kod oboljelih od Alzheimerove bolesti pokazala je kako vrtlarenje pomaže oboljelim seniorima od Alzheimerove bolesti „posaditi“ nova sjećanja. Pomaže prebroditi nadilaženje gubitka kratkoročnog pamćenja kroz povratak dobrih emocija i izgubljenih trenutaka u prošlosti. Pomaže prebroditi ograničenja demencije kroz koristan i kreativan rad.
Primjeri su pokazali kako oboljelima pomaže u stvaranju pozitivnih osjećaja u radu s biljem, ali i kako se možda ne sjećaju s kim su razgovarali maloprije, no sjećaju se latinskog imena bilja u vrtu.

opis slike


Foto: Vrt namijenjen oboljelima od Alzheimera, "Wandering garden", Virginia
Izvor foto: http://www.telegraph.co.uk/gardening/gardeningadvice/8920209/How-gardening-helps-Alzheimers-sufferers.html

Primjeri su pokazali kako oboljelima od Alzheimera rad u vrtu daje mir umu, te im pomaže da budu okupirani i sretni na mjestu gdje se osjećaju sigurno.
Mentalni problemi su zastrašujući, no znati da se i dalje može raditi nešto što nagrađuje ili je produktivno donosi svjetlo u život oboljelih. Ljudi koji su u ranoj fazi bolesti mogu si urediti vrt i njegove dijelove u kojima će kasnije osobito uživati.

Postoje također primjeri dizajna koji se oblikuju osobito za osobe s gubitkom pamćenja. Cleve West´s vrt u Chelsei iz 2008., za Bupa je bio usmjeren na vrijednosti oblikovanja vanjskog prostora kako bi bio poticajan za ljude koji pate od Alzheimerove bolesti ili demencije. Ključni aspekt kreacije vrta je bilo stvaranje osjećaja sigurnog poput svojevrsnog svetišta, dok je istovremeno stimulirajuće i uzbudljivo.
Staze se grade u formi osmice, jer slijepe ulice mogu uzrokovati osjećaj izgubljenosti. Staza je široka i glatka, bez odsjaja, koji također može uzrokovati poteškoće, odrazi mogu djelovati kao voda, a sjene kao jezive rupe.
Ovo su tek neke od propozicija oblikovanja vrta za oboljele od Alzheimerove bolesti, a kojima se u svijetu uz centre za brigu oboljelih od Alzheimera pristupa na kompleksan i stručan način.

Povodom Mjeseca posvećenog Alzheimerovoj bolesti kao nastavaka informiranja na temu vrtova kao podrške oboljelima na Alzheimeru koji se odvio prilikom predstavljanja teme teraputskih vrtova s Udrugom "Vilenice" sa članicama Hrvatske udruge za borbu protiv Alzheimerove bolesti na niihovom štandu za Dane udruga, pozivaju se svi koji/koje se bave terapeutskim djelatnostima vezanim uz Alzheimerovu bolest i bolesti demencije, te oboljelima da aktivno uključe vrtove u poboljšanje njihovih životnih uvjeta.

Nažalost u Hrvatskoj se ovakvim specijaliziranim vrtovima još uvijek pristupa s premalo pažnje,površno, te na način guerilla uređenja, djelomično zbog nedostatka informiranosti o ovoj temi, nedostatka financijskih sredstava vrednovanih i usmjerenih u ove svrhe i sl., te je cilj i ovog članka podići svjesnost o ovoj temi.
Kako se kaže u članku o Vrtu za šetanje u vrtu oboljeli od Alzheimera dobivaju sunčevu svjetlost i vjetar nužno potrebni za dobrobit i zdravlje.

Marina Butorac, mag.ing.prosp.arch.

Neki od linkova:
http://www.telegraph.co.uk/gardening/gardeningadvice/8920209/How-gardening-helps-Alzheimers-sufferers.html
http://www.alzheimersweekly.com/2013/01/horticulture-therapy.html

Oznake: terapeutski vrtovi, Alzheimerova bolest

29.09.2014. u 14:01 | 0 Komentara | Print | # | ^

Boje za kosu i zagađenje voda

Kako baš nigdje ne pronalazim članke u hrvatskom govornom području na temu boja za kosu i tog dijela industrije ljepote i njenog utjecaja na okoliš i zaštitu okoliša, odlučila sam napisati jedan kratak prilog upravo tome.

Boje za kosu, sa agresivnim kemijskim sastojcima poput hidrogena i amonijaka neizostavno završavaju u odvodima i sa slivnim vodama odlaze u sustave za zbrinjavanje otpadnih voda, te kao takve ne mogu primjerice u biljne pročistače otpadnih voda.
Upotrebom biljnih boja i kane se može izravno doprinijeti čistom okolišu, zdravim vodenim ekosustavima, ali i vlastitom zdravlju. Vodeni ekosustavi, kao i životinje koje u njima žive su nužni za zdravlje okoliša na mikrorazini, ali i makrorazini, tj. zdravlju cijele planete. Čista voda je jedan od najvrednijih prirodnih resursa na planeti Zemlji.
U prilogu je nekoliko članaka na temu mogućih posljedica na zdravlje i okoliš boja za kosu, te pojedinih sredstava za čišćenje:

http://www.treeher.com/style/earthtalk-why-die-for-hair-dye.html target=_blank>http://www.progressivealternatives.com/Index/health.phphttp://www.livestrong.com/article/217675-the-effects-of-chlorine-bleach-on-the-environment/

opis slikeFoto: Maryln Monroe, najpoznatija holywoodska glumica po svojoj platinastoj boji kose, 1962.
Izvor foto: wikipediaOdabrala: Marina

Oznake: boje za kosu, zagađenje voda

24.09.2014. u 23:46 | 0 Komentara | Print | # | ^

Važnost uređenja sigurnih i preglednih prostora kao prilog borbi protiv nasilja nad ženama

Povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama vrijedi ponoviti o važnosti pristupa uređenju gradskog javnog prostora kako bi bio inkluzivan i siguran za korištenje od djevojaka, žena i djevojčica.

To prije svega znači dovoljno i primjereno osvjetljene pješačke staze i pregledni prostori kretanja.

Ista pravila se mogu primijeniti i u dizajnu transporta, pješačkih pothodnika, podzemnih garaža, parkova,šetnica uz rijeke i more, ali i dizajnu dječjih igrališta.

S obzirom da se neke promjene događaju presporo po pitanju uređenja sigurnih gradskih prostora, tečajevi samoobrane ili borilačkih vještina koje jačaju duh i tijelo za žene te promoviraju etičnu filozofiju primjene borilačkih vještina u samoobrani su korisni kao komplementarno podizanju svijesti o važnosti uređenja sigurnih i preglednih gradskih prostora.

No to se ne može uzeti kao rješenje, već je važno znati da imamo pravo na siguran gradski prostor, te se treba težiti njegovu boljeg i sigurnijeg uređenju. U nastavku je niz preporuka iz korisnog priručnika za "Gradnju sigurnih i inkluzivnih gradova za žene" UN-a:

http://www.slideshare.net/Vilenice/safer-cities-513addbuildingsafeinclusivecitiesforwomen


Za blog Udruge "Vilenice" napisala Marina

Oznake: uređenje prostora, gender-sensitive

22.09.2014. u 17:15 | 0 Komentara | Print | # | ^

Istraživanje o utjecaju mobitela na pčelinje zajednice

Nove studije su pokazale izravnu povezanost između zvukova mobitela i pojave dezorijentiranosti kod pčela.
Pčele imaju važnu ekološku funkciju u lancu stvaranja hrane.


opis slike
Više o istraživanju:
http://inhabitat.com/its-official-cell-phones-are-killing-bees/

Dokumentarni film: "Više od meda"

Odabrala: Marina


Oznake: pčele, mobiteli

10.09.2014. u 23:33 | 0 Komentara | Print | # | ^

Vilinska umjetnost u Hrvatskoj u Tiflološkom muzeju

Jedan od primjera umjetnosti iz Hrvatske nadahnutim vilama se nalazi i u Tiflološkom muzeju:


opis slikeSlijepac i vila (Djed i unuk), autor: Vjekoslav Karas iz 1845.


Odabrala: Marina

01.09.2014. u 21:48 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

0

< rujan, 2014 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Siječanj 2017 (2)
Svibanj 2016 (1)
Veljača 2016 (2)
Kolovoz 2015 (1)
Travanj 2015 (2)
Ožujak 2015 (3)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (3)
Studeni 2014 (3)
Listopad 2014 (4)
Rujan 2014 (6)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (6)
Svibanj 2014 (6)
Travanj 2014 (3)
Ožujak 2014 (6)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (5)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (5)
Listopad 2013 (7)
Rujan 2013 (5)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (2)
Lipanj 2013 (6)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (2)
Ožujak 2013 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (5)
Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (2)
Lipanj 2012 (2)
Svibanj 2012 (2)
Travanj 2012 (4)
Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (1)
Prosinac 2011 (3)
Studeni 2011 (2)
Listopad 2011 (3)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (2)
Travanj 2011 (4)
Ožujak 2011 (4)
Veljača 2011 (1)

OPIS BLOGA & RADIONICE,TEČAJEVI
OPIS BLOGA:


Blog geomantijsko-ekološke udruge "Vilenice" - Udruga za očuvanje vilinskih krajeva, život u skladu sa Zemljom i kulturu duha
Udruga "Vilenice" je nestranačko, neprofitno i dobrovoljno udruženje građana/ki.

Sjedište udruge: Zagreb, Hrvatska


KONTAKT:
udrugavilenice@gmail.comWEB UDRUGE:
http://vileniceudruga.yolasite.com/Udruga "Vilenice" u svojem radu nastoji poštivati ljudska prava iz Opće deklaracije o ljudskim pravima, te podržava svaki napor za uspostavu i poštivanje istih, kao i svih do sad stečenih ljudskih i građanskih prava,te ženskih ljudskih i građanskih prava, građana/ki Republike Hrvatske :


Opća deklaracija o ljudskim pravima: http://www.ffzg.hr/hre-edc/Deklaracijaljp.pdf


AKTUALNO:

Eko-inicijativa: Zagreb kao Klima grad - naselja Eko-habitati

Parkonomija - održivi razvoj temeljen na parkovima /Ideja: Marina Butorac/više o tome pročitajte u prilozima o Eko-inicijativi


Udruga "Vilenice"

Diseminacija za projekt Grundtvig aktivnost asistenti objavljena je na web-u Udruge "Vilenice":

Dissemination for project Grundtvig Assistanship activity is published on web-site of Association "Vilenice":

http://vileniceudruga.yolasite.com/projekti_projects.phpVIŠE O AKTIVNOSTIMA UDRUGE U TIJEKU PROVJERITE NA WEB-U UDRUGE


MISAO MJESECA:

Jedina istinska briga za djecu i mlade je briga za njihov okoliš.


Marina


opis slike


Šume Gorskog kotara, Hrvatska

PREPORUKE:

- Za surfanje internetom preporuka koristite tražilicu: http://ecosia.org/how.php
i surfanjem čuvajte Kišne šume.AKTIVNOSTI UDRUGE:

-razmjena znanja
- edukativne radionice
- istraživački i radni projekti, projekti geomantijskih studija/analiza, te karti za pojedine prostore u svrhu daljnje edukacije o geomantiji kao ekološkoj disciplini koja promiče specifična znanja o Zemlji, te njenom korištenju za opće dobro
- ekološki projekti na temu održivih načina življenja, odnosno življenja u skladu sa Zemljom,
permakultura
- organiziranje kulturno-umjetničkih zbivanja
- putovanja, izleti
- vilologija & angelologija
- knjižnicaCiljevi udruge su također unaprijeđenje kvalitete življenja, održivi razvoj i doprinos skladnom suživotu sa Zemljom i svih njenih bića kao jednakovrijednih, te stvaranje i podrška kulturi i prostorima slobode, tolerancije, mira i nenasilja kroz zalaganje za življenje u skladu sa duhovnim vrijednostima i različitostima svakog pojedinca/pojedinke te njihovo poštivanje, poštivanje ljudskih prava, zaštitu životinja, doprinos rodnoravnopravnom društvu.
.


Opća deklaracija o ljudskim pravima:
http://www.ffzg.hr/hre-edc/Deklaracijaljp.pdf


"Koja(koji) izgubi svoj oslonac i svoja stopala i koja (koji) razumije ono očajno stanje na kraju bajke, to je žena/muškarac koja/koji posjeduje osobitu i vrijednu mudrost. Ona/On je poput saguara, čvrstog, divnog kaktusa koji živi u pustinji. Saguaro možete prostrijeliti, možete rezbariti po njemu, srušiti ga, zgaziti, a on će ipak živjeti, ipak će u sebi nositi spremište živodajne vode, ipak će divlje rasti i s vremenom se sam izliječiti."
C. Pinkola EstésVišedimenzionalnost prostorske strukture grada – Zagreb - u pripremi

opis slike


PROGRAMI:

SEMINARI I RADIONICE IZ EKOLOŠKE DISCIPLINE ZEMLJANE GEOMANTIJE

- Knjižnica: u knjižnici se okupljaju knjige na temu književnosti inspirirane svijetom prirode, običajima koji su inspirirani drvećem, šumama, prirodom, literaturom o geomantiji (stručne knjige, te studije izrađene od članova/članica "Vilenica"), ljekovitosti prirode, krajolika i literatura o održivim načinima življenja (dizajn,arhitektura, vrtovi, poljoprivreda)


Vilinska tvornica - ekološko-umjetnički program:

KREATIVNOST, STVARALAŠTVO, IGRA, UMJETNOST U SVRHU OČUVANJA PRIRODE I ZNANJA O PRIRODI -

POSJETITE VILINSKU TVORNICU NA LINKU U NASTAVKU!
:

: http://vilinskatvornica-fairyfactory.yolasite.com
Skripte i pamfleti - pogledaj pod SKRIPTEopis slike


Energijska slika - Deve, M.B.


Vilenice

"Mercy and compassion are the higher qualities which dissolve ego and aggression. " Diana Cooper.ETIKA GEOMANTIJSKE PRAKSE:

Geomantija se upotrebljava uz visoku etičnost.


AKTUALNO - "VILENICE"

- Info aktivnosti: na našem web-sajtu, e-mail-u i blogu možete se informirati o specifičnim temama kojima se bavi udruga


- knjižnica

Hrvatska je imala jedinstvenu priliku biti jedna od zemalja poput Austrije, Brazila, Sjeverne Irske i drugih koje će sudjelovati u projektima litopunkture i time naučiti o vitalno-energetskoj strukturi planete Zemlje, čime ujedno doprinosi ekologiji cijele planete i time dobiva važnu ulogu u Europi i šire:

Najavite se za vođene rute energetskim točkama u prirodi:
- ekološko-umjetničke skulpture rađene na temelju geomantijskih analiza postavljene u gradu Zagrebu (posjet Solar pleksusu i očuvanom dijelu litopunkture na Jarunu, rute su u dogovoru s voditeljem/autorom projekta M.Pogačnikom), voditelji/ice ruta: suradnici u projektu, školovani geomanti/kinje
- ecological-artistic sculptures made by geomantic analyisis in Zagreb (visit "Solar pleskus of Europe and preserved part of litopuncture on lake Jarun)- vođene rute kroz energetske točke u prirodi (trenutno : rute - Zagreb, ostali gradovi: u pripremi)
- lead rutes to energy points (Zagreb)Posjeti se organiziraju kao individualni i u manjim grupama, te uz donaciju.
Za vrijeme i datum posjeta dogovoriti se na mail:
udrugavilenice@gmail.com.


Informiramo i o prirodnim krajobrazima različite geomantijske kvalitete- energetskim točkama Zemlje.


e-mail: udrugavilenice@gmail.com


SKRIPTE:

pamflet: "O bićima prirode - elementali zraka"
, M.B.
studija :
"Očuvanje vilinskih krajeva-šuma Jelenovac", M.B.

skripta:"Školovanje u geomantiji orijentiranoj na tijelo
i zapadnom feng shuiju"
, Institut za geomantiju "Anima loci"

- Skripta, pamflet se mogu dobiti na upit na e-mail - freedownload.

- Studija "Očuvanje vilinskih krajeva", print u boji na ekopapiru sa originalnim slikama, fotkama i grafičkim prikazima - uz donaciju.


Donacijama se podržava daljnji rad udruge.Rad udruge do sada je bio moguć i podržan donacijama članova/članica udruge i volonterskim radom članova i članica udruge,
te donacijama građanki i građana.

Broj računa udruge: 2340009-1110214705, PBZ


NATJEČAJI:

http://programjako.info/

Linkovi & ostala cool cool zbivanja


Zagreb:

TV:


IZLOŽBA:

Izložba Strling Cities: japanski urbanistički projekti iz 1960-tih
Od 11. lipnja do 4.srpnja, u Gliptoteci HAZU, U organizaciji Veleposlanstva Japana


IZLOŽBA „VERT ZA BILINE: Izložba fotografija od osnutka do Drugoga svjetskog rata“ – u izložbenom paviljonu Botaničkog vrta PMF-a od 19. svibnja 2014., od srijede do nedjelje, između 12.00 i 18.30 (nakon 1. listopada do 17.30) sati.

Uvećane stare fotografije Vrta dočaravaju vremena s konca 19. stoljeća te prikazuju osnutak Vrta i njegovih prvih pet desetljeća djelovanja... Ulaz je SLOBODAN


PLES:


FESTIVALI:ZBIVANJE:

Đir po Ruđeru
http://djir.irb.hr/KAZALIŠTE:


KONCERTI:Čakovec:


Rijeka
Karlovac


Osijek:


Pula:Opatijakoncerti:

Prijateljska udruga: "Engelberge", Njemačkaza EKO-RODITELJSTVO posjetite:

http://www.roda.hr
ŠTO JE GEOMANTIJA? Ekološka disciplina - Skup znanja i vještina kojima se daje podrška prostoru, pa tako i čovjeku da ostvari svoju cjelovitost. Bavi se suptilnim energijama prostora i Zemlje.
Uz pomoć nje povezujemo se sa sviješću drag
e nam planete ZemljeŠTO SU VILINSKI KRAJEVI?

Na tim mjestima će vas vile same dotaknuti ako im otvorite srce...

KAKO SE ČUVAJU VILINSKI KRAJEVI?

- razumijevanjem veze čovjek - priroda
- zakonima o očuvanju prirode i okoliša
- senzibiliziranjem čovjeka za suptilne energije prirode
- uvažavanjem planete kao živog sustava
- kreativnom zaštitom - uređenjem prirodnih i kulturnih krajeva na način koristan čovjeku, a koji ne narušava ekološku ravnotežu
EKOLOGIJA: Ekologija je prirodna i interdisciplinarna nauka, koja gradi svoje temelje u biologiji, geografiji, geologiji, fizici, kemiji i matematici. U zadnje vrijeme, informatika igra veliku ulogu u sintezi i prikupljanju ekoloških podataka. Ekologija potiče od grčkih riječi oikos :dom i logos :rasprava, izučavanje.

EKOLOGIJA DUHA: Iscjeljenje prirode i našeg okoliša počinje od iscjeljenja čovjekova duha, odnosno, nas samih i našeg odnosa prema planeti Zemlji.SKRIPTE:

"O bićima prirode - elementali zraka"
, M.B.
- studija :"Očuvanje vilinskih krajeva-šuma Jelenovac", M.B.

- skripta:Školovanje u geomantiji orijentiranoj na tijelo
i zapadnom feng shuiju", Institut za geomantiju "Anima loci"
- Skripta, pamflet se mogu dobiti na upit na e-mail - freedownload.
- Studija "Očuvanje vilinskih krajeva", print u boji na ekopapiru sa originalnim slikama, fotkama i grafičkim prikazima - uz donaciju.


Donacijama se podržava daljnji rad udruge.VIŠE O GEOMANTIJI:

Geomantija je teorija i praksa „liječenja“ Zemlje, odnosno podrske Zemlji da ostvari svoju cjelovitost. Podučava o suptilnim energijama krajolika i naše planete, te o njihovu međuodnosu s čovjekom. Geomantija je također življenje u skladu sa Zemljom, te može biti vid osobnog razvoja. Pristupa prostoru kao cjelovitom, te ga uvažava kao višedimenzionalan. Danas se ova djelatnost sa višestoljetnim korjenima, već počinje prepoznavati kao važna ekološka praksa.

U tehničkom smislu, geomantija je uporabna geofizika, koja s cjelovitim mjerenjem i detekcijom svih prisutnih frekventnih polja i vitalnih tokova prostora omogućava pogled u prirodne datosti lokacije, da li prostor odražava harmoniju, ili je prisutan škodljiv upliv, te kako prostor služi človeku. (citat, izvor: http://www.lanovo.si/sl/geomantija/)PRIMJENA GEOMANTIJE:


U vlastitom životu, odnosno prostoru kroz opažanje npr. najudobniji mjesta za spavanje, rad i drugo.


Pri useljenu u novi prostor.
Primjer: Jedna gospođa je u svojem stanu imala stalne glavobolje. Geomantijskim pregledom je utvrđeno kako su na mjestu njene kuće, prije gradnje posječena velika stabla, te su njihovi energetski ostaci njoj izazivali glavobolje.

Energiziranja prostora se rade na slijedeći način:

- zvukom (geomantijsko pjevanje - pjeva se samo glas/fon A)
- energetskim radom
- sadnjom stabala na oštećenim mjestima, npr. poslije oluje i rušenja stabala u šumi
- ljekovitim pripravcima (za npr. oštećeno tlo)
- postavljanjem energetskih skulptura: kozmograma, kamenih krugova, kamenjem (zašto? : prije svega kamenje i čvrste stijene nas povezuju bolje sa Zemljom - "kosti Zemlje", neutraliziraju neka zračenja itd.)
- fraktalima
- pri dizajnu uređenja prostora – odabirom oblika, boja, materijala, prirodnih materijala
- kristalima


Može se izvrsno primijeniti u održivom graditeljstvu, pri izboru zemljišta, gradnji kuće i u vrtovima, sa ciljem podupiranja snaga i energija Zemlje & čovjeka.
Geomantkinje i geomanti pri analizi zemljišta/prostora upotrebljavaju kao instrument čitanja energija svoje ruke ili pak tijelo, i/ili visak.

Prema mjerenjima se izrađuje karta.

Također se primjenjuje u web dizajnu.


POSTOJEĆI PROJEKTI U SVIJETU:

- rad sa šumama u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji
- neki od najvećih geomantijskih projekata poput kamenog kruga u eko-selu Tameri su rađeni u suradnji sa mirovnim aktivistima kao spoj mirovnog, ekoaktivizma i duhovnosti.
- Litopunktura (ili akupuntura tijela Zemlje) - Brazil
- desetljeće istraživačkih projekata arhitekture i krajobrazne arhitekture na BOKU Institutu u Austriji

EDUKACIJA: Postoji nekoliko akademija, te instituta za geomantiju u Europi, ponajviše u Njemačkoj, te Sloveniji. U Hrvatskoj se trenutno mogu naći seminari koji obuhvaćaju neke od tema, te ih vode različiti voditelji. Udruga "Vilenice" organizira trenutno radionice vezane uz rad sa šumama, što se pokazuje u sadašnjosti vrlo važnim, no u planu su i radionice sa drugim temama.GEOMANTIJSKE ANALIZE PROSTORA: Riječ je o pregledu prirodnih suptilnih energija prostora koje neki prostor ima. Geomantijskom analizom te točke se stavljaju svjesno u upotrebu, primjerice u svrhu revitalizacije nogu ukoliko je riječ o energetskoj točci takve prirode.

opis slike