Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilenice

Marketing

Povodom Svjetskog Dana srca - Uloga parkova, šuma i horitkulturne terapije u prevenciji srčanih bolesti

Primjer kako se praksa fizičkog kretanja parkom i bicikliranja, ovim slučajem u Zagrebu počela primjenjivati u svrhe održavanja zdravlja je jedan gospodin seniorskog godišta kojeg sam susrela na pješačkom prijelazu prilikom vožnje biciklom. Rekao je kako je 100 % - tni invalid, te kako mu je liječnik rekao kako bi se trebao kretati zbog održavanja zdravlja, te je prodao auto i sada se vozi na biciklu!

Zelenilo se i u provedenim istraživanjima u Hrvatskoj pokazalo kao prepoznato za odmor za oči, te kao antistresno, a provedena istraživanja u svijetu ovu korelaciju smanjenja stresa putem hortikulturne terapije povezuju sa smanjenjem stresa kao pospješujućim faktorom za nastanak koronarnih bolesti, i time učinak hortikulturne terapije (vrtnom terapijom i terapijom vrtlarenja, šetnjom kroz park, odmorom u zelenilu, disanjem svježeg zraka, boravkom na danjem svjetlu) kao učinkovitu komponentu u kardiološkoj rehabilitaciji.

Naziv istraživanja:
Effects of horticultural therapy on mood and heart rate in patients participating in an inpatient cardiopulmonary rehabilitation program
Izvor: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16217230

Boravak u parku, te kampiranja u okruženju prirode su postali praksa u edukaciji mladih, ali i drugih uzrasta u kulturi prevencije srčanih bolesti u Americi, gdje su se prvi takvi programi provodili 1999. (Sjeverna Karolina).

opis slike


Park prirode Medvednica
Izvor foto: http://hr.wikipedia.org/wiki/Park_prirode_Medvednica


Uređenje naselja s parkovima i zelenilom koje je u jednom dugom periodu bilo potisnuto naspram izgrađenih predjela gradova u Hrvatskoj, prepoznat su i važan podržavajući čimbenik zdravlja, prostor za fizičko kretanje koje se pak smatra jednim od temeljnih načina preventive srčanih bolesti.

Očuvanjem šuma i drugih prirodnih predjela uređenih za planinarenje, odmor i šetnju, uređenjem parkovnih prostora koji podupiru održavanje zdravlja i omogućuju otpuštanje stresa, smanjuje se rizik za nastanak bolesti, čime se održivo promišlja i pristup zdravstvenom sustavu, te zdravlju.Za blog Udruge "Vilenice" napisala: Marina Butorac, mag.ing. prosp.arch.

Post je objavljen 29.09.2014. u 21:11 sati.