01. 02. 2103. DAN ZAŠTITE MOČVARA - URBANIZAM, POLJOPRIVREDA I MOČVARE I DOČEK DANA MOČVARA UZ MUZIKU

Močvare su jedan od najosjetljivijih ekoloških sustava na planeti Zemlji. Često su isušivane radi izgradnje naselja i cesta, a nažalost su i u jeziku negativizirane pa se tako pojam: "Kada će se isušiti ta močvara" uvriježio koristiti za očistiti nešto negativno ili "mutno" iz primjerice nekog segmenta društvenog života.

Močvare su prirodno mutne i muljevite i to je njihova sastavnica i osnovna gradbena struktura, te se ne bi trebale na ovakav način u jeziku negativizirati, tj. koristiti u sličnim jezičnim figurama, već senzibilizirati za njih kao osobito ugrožen prirodni habitat.


Primjer suživota močvara i ljudi, posebno gradova, kao naselja najveće napučenosti, uspješno je ostvaren u gradu Neubrandenburgu u Njemačkoj gdje možemo pronaći očuvano močvarno stanište u najvećem gradskom parku.
Uz šetnica prema jezeru Tollenesesee također su očuvani zamočvareni predjeli između vodenih kanala i naselja.

Cijela njemačka pokrajina Mecklenburg Zapadno Pomorje je odličan primjer suživota jezera i gradova te drugih ljudskih naselja kojih u ovoj pokrajini se nalazi preko 2028 s ukupnom površinom od 738 km˛.

opis slikeFoto: naselje uz Tollensesee, Neubrandenburg, Njemačka
Foto izradila: Marina B.

Jedna od teza potencijala za očuvanja močvara i močvarnog tla u poljoprivredi primijenila se i sklopu prijedloga učilšnog vrta permakulture i ekološkog uzgoja u projektu provedenom u sklopu Grundtvig aktivnosti, o čemu možete više čitati na:

http://vileniceudruga.yolasite.com/projekti_projects.php

U Zagrebu se Dan zaštite močvara ove godine dočekuje uz muziku i besplatan upad u Klubu "Močvara".

opis slike

Za "Vilenice" napisala Marina B.
U članku su korišteni materijali prikupljeni provedbom Grundtvig aktivnosti Programa cjeloživotnog učenja Agencije za mobilnost i programe EU iz Zagreba
In the article are used materials gathered during execution of Grundtvig activities of Lifelong learning programme of Agency for mobility and EU programmes from Zagreb


Program za cjeloživotno učenje

Ova publikacija je ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije.
Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.


Oznake: zaštita močvara

31.01.2014. u 16:15 | 0 Komentara | Print | # | ^

Vrtovi u sklopu edukativnog programa o holokaustu & priroda i umjetnost u muzeju židovske kulture u Berlinu

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se s ciljem sjećanja i izraza suosjećanja svim žrtvama holokausta.

Na temu holokausta u Berlinu, u novije doba, u sklopu nove zgrade muzeja koji je otvoren 2001., izgrađen je i tematski vrt koji je dio cjelokupnog edukativnog programa s temom holokausta.

Cijela novi kompleks Muzeja židovske kulture autora Daniela Liebeskind imaju za cilj svojim oblikovanjem, uređenjem interijera, te vrtnim oblikovanjem predočiti i stvoriti emocije straha, tjeskobe, nelagode koji bi predočili strahote holokausta.

Tako glavni hodnik čine tri osi, nazvane Os holokausta, Os egzila koja završava Vrtom egzila i Os kontinuiteta koja predstavlja vrijeme nakon holokausta. Interijer je oblikovan na način da pokušava dočarati unutarnji krajobraz, tj. tjeskobu i osjećaje kao posljedice holokausta. Pritom su u oblikovanju prostora, uz medij arhitekture, te krajobrazne arhitekture ulogu imali i oblikovanje rasvjetom, te skulpturalni elementi.
U sklopu muzeja postoji i multimedijalan Rafael Roth učilišni centar.


opis slike


Foto 1.: Os kontinuiteta


opis slike


Foto 2.: Nova zgrada s vrtom, Muzej židovske kulture, Berlin


opis slike


Foto 2.: Pogled na Vrt egzila iz interijera

opis slike


Foto: 3.

opis slike


Foto 4.

opis slike


Foto 5.

Foto 3.,4.,5.: Vrt egzila


Os kontinuiteta muzeja vodi u dijelove muzeja koji osim što prikazuju procese stvaranja antagonizma te progona Židova u Njemačkoj, također prikazuju bogatu židovsku kulturu Njemačke kroz različita razdoblja povijesti.
Pritom, jedan dio muzeja je uređen slikovnim prikazima duhova prirode iz njemačke kulture, poput Lorelei - ženski duh prirode, opisuje se kao sličan sirenama ili "rajnskim djevojkama" ili kćerima Rajne (Rheinemaiden, Rheintöchter ) /tri vodene nimfe koje se pojavljuju u operi Prsten nibelunga Richarda Wagnera/, a povezanim uz stijenu na istočnoj obali rijeke Rajne, poznatima u popularnom folkloru i radovima glazbe, likovne umjetnosti i književnosti.


opis slikeFoto 6.: instalacije sa likovnim prikazom ženskih duhova prirode u umjetnosti

opis slikeopis slikeFoto 7. :

opis slikeFoto 8.

Foto 7., 8. : instalacija sa slikom Lorelei ili Loreley (njem.)


opis slikeFoto 9.: Dvorac Katz s pogledom na stijenu Lorelei, skraćeno od Burg Katzenelnbogen (ugrubo prevedeno Dvorac "Mačji laktovi"), izvor foto: wikipedia


opis slikeFoto 10.: Rajna, izvor foto: wikipedia


Za blog "Vilenice" napisala: Marina Butorac
Fotografije 1.-8. izradila u Muzeju židovske kulture, Berlin : Marina Butorac

U članku su korišteni materijali prikupljeni provedbom Grundtvig aktivnosti Programa cjeloživotnog učenja Agencije za mobilnost i programe EU iz Zagreba
In the article are used materials gathered during execution of Grundtvig activities of Lifelong learning programme of Agency for mobility and EU programmes from Zagreb


Program za cjeloživotno učenje

Ova publikacija je ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije.
Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.


Oznake: Vrtovi, Holokaust, priroda, umjetnost

27.01.2014. u 19:20 | 0 Komentara | Print | # | ^

Otvorenje izložbe fotografija: Krk - otok vila

Otvorenje izlozbe fotografija


KRK-OTOK VILA


Ponedjeljak, 20. 1.2014. u 19 sati

Galerija Modulor

Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1, ZagrebIz poziva na izložbu:

Riječ je o predstavljanju izložbe fotografija, nastalih u okviru projekta/suradnje autorice Ive Lulić i Centra za kulturu grada Krka. Osim što nas uvodi u svijet legendi, on ukazuje i na raznolikost otočnih krajolika koji su kao kulisa vilinske predstave odabrani u suradnji s Javnom ustanovom Priroda, otočnim općinama i njihovim turističkim zajednicama.

Uz autoricu Ivu Lulić, pridružiti će se na otvorenju i Nikolina Stanišić, bajkopričalica iz Centra za kreativni razvoj “U oblacima”. Ovom prilikom ona će se predstaviti kao jedna od vila te ispričati vejsku (krčku) legendu o vili na kojoj je temeljen projekt “Krk-otok vila” .

Mirela Duvnjak, kustosica: ‘Radi se o projektu za koji je uporište pronađeno u trećoj od deset Krčkih legendi (Vęyskih povęda) koja govori o naseljavanju otoka Krka, odnosno o susretu došljaka Matana sa zlatnom vilom (Div˙com).
Narodne predaje kasnije uobličene u mitove i legende ili pak u bajke u kojima vile imaju glavnu ulogu ili se pojavljuju samo usput, rasprostranjene su po cijeloj Europi pa tako i u našim krajevima. Vile su nježne i prozračne djevojke neopisive ljepote, najčešće imaju zlatnu raspuštenu kosu. Stanovnice su šuma, duhovi raslinja, planina, pećina, oblaka i voda na kojima se pokazuju obasjane mjesečinom. Kao vile niskih oblaka čuvaju boga Peruna, a kao vile izvorkinje oblijeću oko izvora i daju im ljekovita svojstva. Takvi izvori nikada ne presušuju, a zovu ih vilinska vodica. Svaka priča o vilama ne izostavlja dio u kome ona nestaje. One osim sposobnosti da se nenadano pojave isto tako nestanu. Redovito plešu u kolu, a na mjestima vilinskog kola rastu gljive i međusobno stvaraju čudesne krugove po planinama.


Odabrala: Marina za "Vilenice"

Oznake: izložba

20.01.2014. u 12:27 | 0 Komentara | Print | # | ^

Solarne šume

Poznato je da se energija Sunca akumulira u okolišu te se smatra kako može zadovoljiti sve energetske potrebe društva primjenom odgovarajućih tehnologija.
Jedna od kreativnih primjena je ideja dizajna solarne šume koju je zamislio dizajner Neville Mars, gdje se solarni paneli okreću prema Suncu.


opis slike
izvor:
Portal o zanimanjima vezanim uz solarnu energiju
http://www.solarprojobs.com/out-of-the-woods-and-into-the-solar-forest/


06.01.2014. u 23:41 | 0 Komentara | Print | # | ^

Izložba 'Prašume - tiha ljepota biljnih okamina'


Otvorena je izložba 'Prašume - tiha ljepota biljnih okamina'

U Zagrebu, 31. prosinca 2013. - U prostorijama Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu otvorena je izložba 'Prašume - tiha ljepota biljnih okamina'.

opis slikeOva izložba prezentira cjelovitu sliku o pradavnoj vegetaciji hrvatskih krajeva prateći najnovija znanstvena saznanja i rezultate brojnih istraživanja. Izložba ima izrazito edukativni karakter s naglaskom na rekonstrukcije osobitih biljnih zajednica koje su postojale na našim prostorima u različitim geološkim razdobljima. Izloženi su primjerci fosilnog bilja koje je prije otprilike 300 milijuna godina prekrivalo današnje područje Velebita i Like, ostaci biljaka stari oko 35 milijuna godina iz okolice Drniša i Knina te brojni biljni fosili iz sjevernog dijela Hrvatske koji su sačuvani kao svjedoci postojanja šuma prije otprilike 13 milijuna godina.

Po prvi put u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju na ovaj način izlaže prošlost vegetacije koja se prostirala diljem Lijepe naše.

Izvor: http://www.croenergo.eu/Otvorena-izlozba-Prasume-tiha-ljepota-biljnih-okamina-19078.aspx


Odabrala Marina za "Vilenice"

Oznake: izložba-šume

04.01.2014. u 00:33 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

0

< siječanj, 2014 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Siječanj 2017 (2)
Svibanj 2016 (1)
Veljača 2016 (2)
Kolovoz 2015 (1)
Travanj 2015 (2)
Ožujak 2015 (3)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (3)
Studeni 2014 (3)
Listopad 2014 (4)
Rujan 2014 (6)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (6)
Svibanj 2014 (6)
Travanj 2014 (3)
Ožujak 2014 (6)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (5)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (5)
Listopad 2013 (7)
Rujan 2013 (5)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (2)
Lipanj 2013 (6)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (2)
Ožujak 2013 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (5)
Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (2)
Lipanj 2012 (2)
Svibanj 2012 (2)
Travanj 2012 (4)
Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (1)
Prosinac 2011 (3)
Studeni 2011 (2)
Listopad 2011 (3)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (2)
Travanj 2011 (4)
Ožujak 2011 (4)
Veljača 2011 (1)

OPIS BLOGA & RADIONICE,TEČAJEVI
OPIS BLOGA:


Blog geomantijsko-ekološke udruge "Vilenice" - Udruga za očuvanje vilinskih krajeva, život u skladu sa Zemljom i kulturu duha
Udruga "Vilenice" je nestranačko, neprofitno i dobrovoljno udruženje građana/ki.

Sjedište udruge: Zagreb, Hrvatska


KONTAKT:
udrugavilenice@gmail.comWEB UDRUGE:
http://vileniceudruga.yolasite.com/Udruga "Vilenice" u svojem radu nastoji poštivati ljudska prava iz Opće deklaracije o ljudskim pravima, te podržava svaki napor za uspostavu i poštivanje istih, kao i svih do sad stečenih ljudskih i građanskih prava,te ženskih ljudskih i građanskih prava, građana/ki Republike Hrvatske :


Opća deklaracija o ljudskim pravima: http://www.ffzg.hr/hre-edc/Deklaracijaljp.pdf


AKTUALNO:

Eko-inicijativa: Zagreb kao Klima grad - naselja Eko-habitati

Parkonomija - održivi razvoj temeljen na parkovima /Ideja: Marina Butorac/više o tome pročitajte u prilozima o Eko-inicijativi


Udruga "Vilenice"

Diseminacija za projekt Grundtvig aktivnost asistenti objavljena je na web-u Udruge "Vilenice":

Dissemination for project Grundtvig Assistanship activity is published on web-site of Association "Vilenice":

http://vileniceudruga.yolasite.com/projekti_projects.phpVIŠE O AKTIVNOSTIMA UDRUGE U TIJEKU PROVJERITE NA WEB-U UDRUGE


MISAO MJESECA:

Jedina istinska briga za djecu i mlade je briga za njihov okoliš.


Marina


opis slike


Šume Gorskog kotara, Hrvatska

PREPORUKE:

- Za surfanje internetom preporuka koristite tražilicu: http://ecosia.org/how.php
i surfanjem čuvajte Kišne šume.AKTIVNOSTI UDRUGE:

-razmjena znanja
- edukativne radionice
- istraživački i radni projekti, projekti geomantijskih studija/analiza, te karti za pojedine prostore u svrhu daljnje edukacije o geomantiji kao ekološkoj disciplini koja promiče specifična znanja o Zemlji, te njenom korištenju za opće dobro
- ekološki projekti na temu održivih načina življenja, odnosno življenja u skladu sa Zemljom,
permakultura
- organiziranje kulturno-umjetničkih zbivanja
- putovanja, izleti
- vilologija & angelologija
- knjižnicaCiljevi udruge su također unaprijeđenje kvalitete življenja, održivi razvoj i doprinos skladnom suživotu sa Zemljom i svih njenih bića kao jednakovrijednih, te stvaranje i podrška kulturi i prostorima slobode, tolerancije, mira i nenasilja kroz zalaganje za življenje u skladu sa duhovnim vrijednostima i različitostima svakog pojedinca/pojedinke te njihovo poštivanje, poštivanje ljudskih prava, zaštitu životinja, doprinos rodnoravnopravnom društvu.
.


Opća deklaracija o ljudskim pravima:
http://www.ffzg.hr/hre-edc/Deklaracijaljp.pdf


"Koja(koji) izgubi svoj oslonac i svoja stopala i koja (koji) razumije ono očajno stanje na kraju bajke, to je žena/muškarac koja/koji posjeduje osobitu i vrijednu mudrost. Ona/On je poput saguara, čvrstog, divnog kaktusa koji živi u pustinji. Saguaro možete prostrijeliti, možete rezbariti po njemu, srušiti ga, zgaziti, a on će ipak živjeti, ipak će u sebi nositi spremište živodajne vode, ipak će divlje rasti i s vremenom se sam izliječiti."
C. Pinkola EstésVišedimenzionalnost prostorske strukture grada – Zagreb - u pripremi

opis slike


PROGRAMI:

SEMINARI I RADIONICE IZ EKOLOŠKE DISCIPLINE ZEMLJANE GEOMANTIJE

- Knjižnica: u knjižnici se okupljaju knjige na temu književnosti inspirirane svijetom prirode, običajima koji su inspirirani drvećem, šumama, prirodom, literaturom o geomantiji (stručne knjige, te studije izrađene od članova/članica "Vilenica"), ljekovitosti prirode, krajolika i literatura o održivim načinima življenja (dizajn,arhitektura, vrtovi, poljoprivreda)


Vilinska tvornica - ekološko-umjetnički program:

KREATIVNOST, STVARALAŠTVO, IGRA, UMJETNOST U SVRHU OČUVANJA PRIRODE I ZNANJA O PRIRODI -

POSJETITE VILINSKU TVORNICU NA LINKU U NASTAVKU!
:

: http://vilinskatvornica-fairyfactory.yolasite.com
Skripte i pamfleti - pogledaj pod SKRIPTEopis slike


Energijska slika - Deve, M.B.


Vilenice

"Mercy and compassion are the higher qualities which dissolve ego and aggression. " Diana Cooper.ETIKA GEOMANTIJSKE PRAKSE:

Geomantija se upotrebljava uz visoku etičnost.


AKTUALNO - "VILENICE"

- Info aktivnosti: na našem web-sajtu, e-mail-u i blogu možete se informirati o specifičnim temama kojima se bavi udruga


- knjižnica

Hrvatska je imala jedinstvenu priliku biti jedna od zemalja poput Austrije, Brazila, Sjeverne Irske i drugih koje će sudjelovati u projektima litopunkture i time naučiti o vitalno-energetskoj strukturi planete Zemlje, čime ujedno doprinosi ekologiji cijele planete i time dobiva važnu ulogu u Europi i šire:

Najavite se za vođene rute energetskim točkama u prirodi:
- ekološko-umjetničke skulpture rađene na temelju geomantijskih analiza postavljene u gradu Zagrebu (posjet Solar pleksusu i očuvanom dijelu litopunkture na Jarunu, rute su u dogovoru s voditeljem/autorom projekta M.Pogačnikom), voditelji/ice ruta: suradnici u projektu, školovani geomanti/kinje
- ecological-artistic sculptures made by geomantic analyisis in Zagreb (visit "Solar pleskus of Europe and preserved part of litopuncture on lake Jarun)- vođene rute kroz energetske točke u prirodi (trenutno : rute - Zagreb, ostali gradovi: u pripremi)
- lead rutes to energy points (Zagreb)Posjeti se organiziraju kao individualni i u manjim grupama, te uz donaciju.
Za vrijeme i datum posjeta dogovoriti se na mail:
udrugavilenice@gmail.com.


Informiramo i o prirodnim krajobrazima različite geomantijske kvalitete- energetskim točkama Zemlje.


e-mail: udrugavilenice@gmail.com


SKRIPTE:

pamflet: "O bićima prirode - elementali zraka"
, M.B.
studija :
"Očuvanje vilinskih krajeva-šuma Jelenovac", M.B.

skripta:"Školovanje u geomantiji orijentiranoj na tijelo
i zapadnom feng shuiju"
, Institut za geomantiju "Anima loci"

- Skripta, pamflet se mogu dobiti na upit na e-mail - freedownload.

- Studija "Očuvanje vilinskih krajeva", print u boji na ekopapiru sa originalnim slikama, fotkama i grafičkim prikazima - uz donaciju.


Donacijama se podržava daljnji rad udruge.Rad udruge do sada je bio moguć i podržan donacijama članova/članica udruge i volonterskim radom članova i članica udruge,
te donacijama građanki i građana.

Broj računa udruge: 2340009-1110214705, PBZ


NATJEČAJI:

http://programjako.info/

Linkovi & ostala cool cool zbivanja


Zagreb:

TV:


IZLOŽBA:

Izložba Strling Cities: japanski urbanistički projekti iz 1960-tih
Od 11. lipnja do 4.srpnja, u Gliptoteci HAZU, U organizaciji Veleposlanstva Japana


IZLOŽBA „VERT ZA BILINE: Izložba fotografija od osnutka do Drugoga svjetskog rata“ – u izložbenom paviljonu Botaničkog vrta PMF-a od 19. svibnja 2014., od srijede do nedjelje, između 12.00 i 18.30 (nakon 1. listopada do 17.30) sati.

Uvećane stare fotografije Vrta dočaravaju vremena s konca 19. stoljeća te prikazuju osnutak Vrta i njegovih prvih pet desetljeća djelovanja... Ulaz je SLOBODAN


PLES:


FESTIVALI:ZBIVANJE:

Đir po Ruđeru
http://djir.irb.hr/KAZALIŠTE:


KONCERTI:Čakovec:


Rijeka
Karlovac


Osijek:


Pula:Opatijakoncerti:

Prijateljska udruga: "Engelberge", Njemačkaza EKO-RODITELJSTVO posjetite:

http://www.roda.hr
ŠTO JE GEOMANTIJA? Ekološka disciplina - Skup znanja i vještina kojima se daje podrška prostoru, pa tako i čovjeku da ostvari svoju cjelovitost. Bavi se suptilnim energijama prostora i Zemlje.
Uz pomoć nje povezujemo se sa sviješću drag
e nam planete ZemljeŠTO SU VILINSKI KRAJEVI?

Na tim mjestima će vas vile same dotaknuti ako im otvorite srce...

KAKO SE ČUVAJU VILINSKI KRAJEVI?

- razumijevanjem veze čovjek - priroda
- zakonima o očuvanju prirode i okoliša
- senzibiliziranjem čovjeka za suptilne energije prirode
- uvažavanjem planete kao živog sustava
- kreativnom zaštitom - uređenjem prirodnih i kulturnih krajeva na način koristan čovjeku, a koji ne narušava ekološku ravnotežu
EKOLOGIJA: Ekologija je prirodna i interdisciplinarna nauka, koja gradi svoje temelje u biologiji, geografiji, geologiji, fizici, kemiji i matematici. U zadnje vrijeme, informatika igra veliku ulogu u sintezi i prikupljanju ekoloških podataka. Ekologija potiče od grčkih riječi oikos :dom i logos :rasprava, izučavanje.

EKOLOGIJA DUHA: Iscjeljenje prirode i našeg okoliša počinje od iscjeljenja čovjekova duha, odnosno, nas samih i našeg odnosa prema planeti Zemlji.SKRIPTE:

"O bićima prirode - elementali zraka"
, M.B.
- studija :"Očuvanje vilinskih krajeva-šuma Jelenovac", M.B.

- skripta:Školovanje u geomantiji orijentiranoj na tijelo
i zapadnom feng shuiju", Institut za geomantiju "Anima loci"
- Skripta, pamflet se mogu dobiti na upit na e-mail - freedownload.
- Studija "Očuvanje vilinskih krajeva", print u boji na ekopapiru sa originalnim slikama, fotkama i grafičkim prikazima - uz donaciju.


Donacijama se podržava daljnji rad udruge.VIŠE O GEOMANTIJI:

Geomantija je teorija i praksa „liječenja“ Zemlje, odnosno podrske Zemlji da ostvari svoju cjelovitost. Podučava o suptilnim energijama krajolika i naše planete, te o njihovu međuodnosu s čovjekom. Geomantija je također življenje u skladu sa Zemljom, te može biti vid osobnog razvoja. Pristupa prostoru kao cjelovitom, te ga uvažava kao višedimenzionalan. Danas se ova djelatnost sa višestoljetnim korjenima, već počinje prepoznavati kao važna ekološka praksa.

U tehničkom smislu, geomantija je uporabna geofizika, koja s cjelovitim mjerenjem i detekcijom svih prisutnih frekventnih polja i vitalnih tokova prostora omogućava pogled u prirodne datosti lokacije, da li prostor odražava harmoniju, ili je prisutan škodljiv upliv, te kako prostor služi človeku. (citat, izvor: http://www.lanovo.si/sl/geomantija/)PRIMJENA GEOMANTIJE:


U vlastitom životu, odnosno prostoru kroz opažanje npr. najudobniji mjesta za spavanje, rad i drugo.


Pri useljenu u novi prostor.
Primjer: Jedna gospođa je u svojem stanu imala stalne glavobolje. Geomantijskim pregledom je utvrđeno kako su na mjestu njene kuće, prije gradnje posječena velika stabla, te su njihovi energetski ostaci njoj izazivali glavobolje.

Energiziranja prostora se rade na slijedeći način:

- zvukom (geomantijsko pjevanje - pjeva se samo glas/fon A)
- energetskim radom
- sadnjom stabala na oštećenim mjestima, npr. poslije oluje i rušenja stabala u šumi
- ljekovitim pripravcima (za npr. oštećeno tlo)
- postavljanjem energetskih skulptura: kozmograma, kamenih krugova, kamenjem (zašto? : prije svega kamenje i čvrste stijene nas povezuju bolje sa Zemljom - "kosti Zemlje", neutraliziraju neka zračenja itd.)
- fraktalima
- pri dizajnu uređenja prostora – odabirom oblika, boja, materijala, prirodnih materijala
- kristalima


Može se izvrsno primijeniti u održivom graditeljstvu, pri izboru zemljišta, gradnji kuće i u vrtovima, sa ciljem podupiranja snaga i energija Zemlje & čovjeka.
Geomantkinje i geomanti pri analizi zemljišta/prostora upotrebljavaju kao instrument čitanja energija svoje ruke ili pak tijelo, i/ili visak.

Prema mjerenjima se izrađuje karta.

Također se primjenjuje u web dizajnu.


POSTOJEĆI PROJEKTI U SVIJETU:

- rad sa šumama u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji
- neki od najvećih geomantijskih projekata poput kamenog kruga u eko-selu Tameri su rađeni u suradnji sa mirovnim aktivistima kao spoj mirovnog, ekoaktivizma i duhovnosti.
- Litopunktura (ili akupuntura tijela Zemlje) - Brazil
- desetljeće istraživačkih projekata arhitekture i krajobrazne arhitekture na BOKU Institutu u Austriji

EDUKACIJA: Postoji nekoliko akademija, te instituta za geomantiju u Europi, ponajviše u Njemačkoj, te Sloveniji. U Hrvatskoj se trenutno mogu naći seminari koji obuhvaćaju neke od tema, te ih vode različiti voditelji. Udruga "Vilenice" organizira trenutno radionice vezane uz rad sa šumama, što se pokazuje u sadašnjosti vrlo važnim, no u planu su i radionice sa drugim temama.GEOMANTIJSKE ANALIZE PROSTORA: Riječ je o pregledu prirodnih suptilnih energija prostora koje neki prostor ima. Geomantijskom analizom te točke se stavljaju svjesno u upotrebu, primjerice u svrhu revitalizacije nogu ukoliko je riječ o energetskoj točci takve prirode.

opis slike