Stvaranje obilja - Preporuka za besplatan Internet tečaj na temu permakulture uz Larrya Korna i druge dugogodišnje instruktore permakulture

Geomantija i permakultura se mogu nadopuniti svojim znanjima, no u Hrvatskoj su te primjene tek u začetku, te je provedeno tek nekoliko projekata predstavljenih kroz Udrugu „Vilenice“.

Permakultura je niz alata za življenje na ekološkiji i održiviji način, te prije svega donosi niz vrlo vrijednih tehnika ekološkog uređenja krajobraza i raspolaganja prirodnim resursima, kroz uspostavu ekološke infrastrukture, uzgoja hrane u stanu, malom prostoru ili velikim imanjima, a koji je čist za okoliš.
Svatko može doprinijeti stvaranju ekološke ravnoteže, ali i materijalnog i duhovnog obilja, te mira i zdravlja okoliša i ljudi kroz održivo korištenje prirodnih resursa, te etike međuljudske suradnje.

opis slikeIzvor foto: http://aetherforce.com/permaculture-ecological-farming/
Oblikovani jestivi krajolik sa jezerima koja su omogućila stvaranje povoljne mikroklime za uzgoj povrća i voća u nekad stjenovitom i hladnom planinskom krajobrazu, Krameterhof, imanje gosp. Seppa Holzera
Ekološko uređenje voda i vodotoka jedno je od ključnih u sprečavanju poplava, očuvanju vodenih ekoloških habitata, ali i potencijal za stvaranje jedinstvenih vizura doživljajno-estetske vrijednosti


Istina je, kako permakultura ne donosi rješenja za sve društvene probleme, već se oslanja na postojeće socijalne sustave, osobito kada je riječ o zbrinjavanju socijalno osjetljivih socijalnih skupina, poput nezaposlenih, osoba s invaliditetom, trudnica, starijih ljudi, te na DYS („do it yourself“ = „uradi sam“ metode.

Također, pojedini permakulturnjaci u Hrvatskoj imaju odmak prema domaćim životinjama poput mačaka, te ih se navodi štetnim u vrtu, primjerice zbog izmeta. Premda bih odabir kućnih životinja ostavila osobnom izboru i prema vlastitim mogućnostima, u korist mačaka bih rekla kako je poznato da su mačke vrlo uredne životinje, te ih se može naučiti , uz nešto truda da obavljaju nuždu na određenom mjestu. Mogu također tjerati ptice od voćaka, te time smanjiti njihov prekomjeran broj u vrtu tijekom perioda sazrijevanja niskog bobičastog voća. Osim toga, životinje, pa tako i domaće mačke dokazano pomažu ljudima u emotivnom smislu, a vjernost psa prema čovjeku je poznata od davnina, kao i njegova pomoć u terapiji ili primjerice kretanju slijepih osoba. Domaće životinje često se koriste u terapijskim i edukativnim projektima s djecom.

Unatoč nedostacima, permakulturne tehnike mogu pripomoći, osobito u doba ekonomske i ekološke krize, te nude niz izlaza iz nje. Riječ nije samo o stvaranju novih krajolika i krajobraza, već i sanacija devastiranih.

72-satni tečajevi u svijetu, a u posljednje vrijeme i u Hrvatskoj moraju platiti, te svakako nose vrijednost izravnog kontakta sa predavačima/icama, te razmjenu praktičnog iskustva s autohtonim krajobrazima, vrijednost grupnog rada i drugo. U potrazi za mogućnošću dostupnog stručnog usavršavanja pronašla sam niz besplatnih uvodnih predavanja u osnovne, ali i pojedine napredne tehnike permakulture, koje je nedavno u svijetu osigurao Regenerative Leadership Institute-Community foundation iz Amerike, s ciljem da ova znanja koja u sebi nose cilj skrbi za Zemlju, prirodne resurse i ljude učine dostupna i u vidu predavanja iskusnih permakulturnih instruktora poput Larrya Korna, krajobraznog arhitekta koji je proveo niz godina u praksi i primjeni permakulturnih načela, ujedno prevoditelja knjige autora Masanobu Fukuoke „One straw revolution“ na engleski.

opis slike


izvor foto: Wikipedia
Opis foto: Masanobu Fukuoka, japanski agrikulturni znanstvenik, farmer i autor, baca seedballs - kuglice sjemena koje se koriste i u pošumljavanju teško dostupnih područja, te oporavku ekoloških sustava pustinja uzrokovanih ljudskom djelatnošću (2 February 1913 – 16 August 2008)

Osobito mi je drago preporučiti ova besplatna predavanja jer od 2004. godine, od kada se bavim primjenom permakulturnih principa u dizajnu sam i niz godina i volontirala u svrhu primjene permakulturnih znanja i u Hrvatskoj.

Ovaj oblik predavanja može biti koristan osobito nezaposlenim osobama, nezaposlenim ženama, osobama sa smanjenom mogućnošću kretanja (osobama s invaliditetom), starijim osobama, mladima bez osobnih prihoda, kako bi saznali više o permakulturnim znanjima, knjigama i sl.
Za slušanje predavanja je potrebno znanje engleskog jezika.
O svemu tome i drugom možete poslušati, te nešto od toga i primijeniti u pokretanju vlastitih jestivih vrtova, balkona i drugih ekoloških sustava:

http://www.permaculturedesigntraining.com/


Zbog čega još pogledati predavanja:

Nekada nije bilo poznato zbog čega se događaju velike suše, oluje koje odnose živote, poplave, čak se uz te pojave povezivalo mnogo praznovjerja, no danas su nakon vrijednih istraživanja stručnjaka/kinja o tlu, šumama i poljoprivredi pronađeni uzroci i u pojedinim metodama ekstenzivne poljoprivrede, kao i u ekstenzivnom gospodarenju šumama, te krajobrazima. U permakulturnim ekološkim tehnikama je bit u ispravnoj primjeni i razumijevanju funkcioniranja međuodnosa vode, tla, zraka, sunčeve energije, bilja i životinja, te u konačnici čovjeka u ekološkom sustavu.


Primjer dizajna s primjenom permakulturnih principa nastao u sklopu projekta Cjeloživotnog obrazovanja Agencije za mobilnosti i programe EU možete pogledati i na web-u Udruge „Vilenice“Sestion for Free Internet Course of permaculture
at Regenerative Leadership Institute-Community foundation:

http://www.permaculturedesigntraining.com/


Use of geomancy analysis and permaculture lanadscape design can be nicely intagrated and some of the projects are presented also on the Blog and web site of Association of "Vilenice".Marina Butorac za blog „Vilenice“

Oznake: permakultura, ekološki uzgoj hrane

22.11.2013. u 13:14 | 0 Komentara | Print | # | ^

19. Konferencija stranaka Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime u Varšavi

Pomoćnica ministra za klimatske aktivnosti, zaštitu ozonskog sloja, tla i mora Marija Šćulac Domac danas, 19.11.2013. pridružila se 19. Konferenciji stranaka Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime, UNFCCC, te 9. Konferenciji stranaka Kyotskog protokola, koje se održavaju od 11. do 22. studenoga u Varšavi.

Kako bi se ostvarilo ograničenje rasta globalne temperature za 2°C do 2050. godine, potrebno je hitno pojačati mjere smanjenja emisija stakleničkih plinova u razdoblju do 2020. godine. Stoga bi na konferenciji trebale biti dogovorene osnove globalnog sporazuma za smanjenje emisija stakleničkih plinova te vremenskog rasporeda vezanog za njegovu provedbu. Europska unija preferira sporazum u formi protokola kojim bi se sve države obvezale na usporedive obveze uspostavljene temeljem mjerljivih indikatora. Ne očekuje se donošenje ključnih odluka, već bi ova konferencija trebala otvoriti put za konferenciju u Parizu 2015. i novi sporazum o borbi protiv klimatskih promjena. Novi sporazum će zamijeniti Protokol iz Kyota, koji istječe 2020. godine.

Važan dio o kojem će se raspravljati su i financije, odnosno rokovi i način na koji će razvijene države osigurati 100 milijardi dolara godišnje za mjere ublaženja i prilagodbu klimatskim promjenama u nerazvijenim državama.

Paralelno će se odvijati i sastanci za izradu novog globalnog sporazuma o smanjenju emisija nakon 2020. godine. Raspravljat će se o povećanju obveza smanjenja emisija za države koje ih imaju te uvođenje obveza za države koje njima još nisu obuhvaćene.

Hrvatska će u okviru popratnih događaja prezentirati svoje aktivnosti na izradi Strategije niskougljičnog razvoja. Izrada Strategije obaveza je Hrvatske kao članice Europske unije koja je postavila ambiciozan cilj smanjenja emisija CO2 za 20 posto do 2020., te kao potpisnice Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime.

‘Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj, UNDP-om, tijekom 2012. godine izradilo Okvir za izradu Strategije niskougljičnog razvoja za Hrvatsku, koji će poslužiti kao podloga za izradu Strategije niskougljičnog razvoja Hrvatske sa sektorskim ciljevima smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2050. Usvajanje same Strategije očekuje se u prvoj polovici 2015. godine.’ – istaknula je Marija Šćulac Domac, pomoćnica ministra.Izvor: MOZIP, 19/11/2013

19.11.2013. u 18:49 | 0 Komentara | Print | # | ^

Vijesti iz obrazovanja u geomantiji u Europi

"Axis mundi" iz Mühldorfa, geomantijska akademija dobiva državno priznati certifikat u Njemačkoj.


Za "Vilenice" prenosi Marina

12.11.2013. u 13:38 | 0 Komentara | Print | # | ^

Dodatna meditacija za podršku elementalima vode Atlantika i Pacifika

Dodatna meditacija "Dodir Gaia-e" preporučena od Lifenet kao podrška elementalima vode Pacifika i Atlantika nakon izljeva otpadnih voda Fukushime.

Uvod:
Poteškoća je u pomicanju zagađenih radioaktivnih voda sa strujama Pacifika prema sjeveru. Što to znači za život?
Oba velika oceana koja brinu o ravnoteži života vodenog tijela Zemlje imaju različite uloge. Pacifički ocean drži vezu na priključak na skladište iskonske vode (matrix vode) unutar Zemlje. Atlantik se brine za distribuciju životno podržavajućih voda na površini Zemlje. Zagađene vode Pacifika ugrožavaju vezu između života organizama planeta Gaia-e i skladišta praiskonske vode unutar Zemlje.

Mreža geomanata/kinja Lifenet nudi još jednu geomantijsku meditaciju za podršku elementalima vode koju potražite na web stranici Udruge:

http://vileniceudruga.yolasite.com/contact-us.php


Prijevod s engleskog: Marina za blog "Vilenice"

Oznake: geomantijska meditacija

09.11.2013. u 20:14 | 0 Komentara | Print | # | ^

Preporuka za meditaciju geomantijske mreže Lifenet - podrška holonu Fukushimehttp://www.lebensnetz-geomantie.de/meditation-en.html


Marina za blog "Vilenice"

05.11.2013. u 16:19 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

0

< studeni, 2013 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Siječanj 2017 (2)
Svibanj 2016 (1)
Veljača 2016 (2)
Kolovoz 2015 (1)
Travanj 2015 (2)
Ožujak 2015 (3)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (3)
Studeni 2014 (3)
Listopad 2014 (4)
Rujan 2014 (6)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (6)
Svibanj 2014 (6)
Travanj 2014 (3)
Ožujak 2014 (6)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (5)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (5)
Listopad 2013 (7)
Rujan 2013 (5)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (2)
Lipanj 2013 (6)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (2)
Ožujak 2013 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (5)
Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (2)
Lipanj 2012 (2)
Svibanj 2012 (2)
Travanj 2012 (4)
Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (1)
Prosinac 2011 (3)
Studeni 2011 (2)
Listopad 2011 (3)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (2)
Travanj 2011 (4)
Ožujak 2011 (4)
Veljača 2011 (1)

OPIS BLOGA & RADIONICE,TEČAJEVI
OPIS BLOGA:


Blog geomantijsko-ekološke udruge "Vilenice" - Udruga za očuvanje vilinskih krajeva, život u skladu sa Zemljom i kulturu duha
Udruga "Vilenice" je nestranačko, neprofitno i dobrovoljno udruženje građana/ki.

Sjedište udruge: Zagreb, Hrvatska


KONTAKT:
udrugavilenice@gmail.comWEB UDRUGE:
http://vileniceudruga.yolasite.com/Udruga "Vilenice" u svojem radu nastoji poštivati ljudska prava iz Opće deklaracije o ljudskim pravima, te podržava svaki napor za uspostavu i poštivanje istih, kao i svih do sad stečenih ljudskih i građanskih prava,te ženskih ljudskih i građanskih prava, građana/ki Republike Hrvatske :


Opća deklaracija o ljudskim pravima: http://www.ffzg.hr/hre-edc/Deklaracijaljp.pdf


AKTUALNO:

Eko-inicijativa: Zagreb kao Klima grad - naselja Eko-habitati

Parkonomija - održivi razvoj temeljen na parkovima /Ideja: Marina Butorac/više o tome pročitajte u prilozima o Eko-inicijativi


Udruga "Vilenice"

Diseminacija za projekt Grundtvig aktivnost asistenti objavljena je na web-u Udruge "Vilenice":

Dissemination for project Grundtvig Assistanship activity is published on web-site of Association "Vilenice":

http://vileniceudruga.yolasite.com/projekti_projects.phpVIŠE O AKTIVNOSTIMA UDRUGE U TIJEKU PROVJERITE NA WEB-U UDRUGE


MISAO MJESECA:

Jedina istinska briga za djecu i mlade je briga za njihov okoliš.


Marina


opis slike


Šume Gorskog kotara, Hrvatska

PREPORUKE:

- Za surfanje internetom preporuka koristite tražilicu: http://ecosia.org/how.php
i surfanjem čuvajte Kišne šume.AKTIVNOSTI UDRUGE:

-razmjena znanja
- edukativne radionice
- istraživački i radni projekti, projekti geomantijskih studija/analiza, te karti za pojedine prostore u svrhu daljnje edukacije o geomantiji kao ekološkoj disciplini koja promiče specifična znanja o Zemlji, te njenom korištenju za opće dobro
- ekološki projekti na temu održivih načina življenja, odnosno življenja u skladu sa Zemljom,
permakultura
- organiziranje kulturno-umjetničkih zbivanja
- putovanja, izleti
- vilologija & angelologija
- knjižnicaCiljevi udruge su također unaprijeđenje kvalitete življenja, održivi razvoj i doprinos skladnom suživotu sa Zemljom i svih njenih bića kao jednakovrijednih, te stvaranje i podrška kulturi i prostorima slobode, tolerancije, mira i nenasilja kroz zalaganje za življenje u skladu sa duhovnim vrijednostima i različitostima svakog pojedinca/pojedinke te njihovo poštivanje, poštivanje ljudskih prava, zaštitu životinja, doprinos rodnoravnopravnom društvu.
.


Opća deklaracija o ljudskim pravima:
http://www.ffzg.hr/hre-edc/Deklaracijaljp.pdf


"Koja(koji) izgubi svoj oslonac i svoja stopala i koja (koji) razumije ono očajno stanje na kraju bajke, to je žena/muškarac koja/koji posjeduje osobitu i vrijednu mudrost. Ona/On je poput saguara, čvrstog, divnog kaktusa koji živi u pustinji. Saguaro možete prostrijeliti, možete rezbariti po njemu, srušiti ga, zgaziti, a on će ipak živjeti, ipak će u sebi nositi spremište živodajne vode, ipak će divlje rasti i s vremenom se sam izliječiti."
C. Pinkola EstésVišedimenzionalnost prostorske strukture grada – Zagreb - u pripremi

opis slike


PROGRAMI:

SEMINARI I RADIONICE IZ EKOLOŠKE DISCIPLINE ZEMLJANE GEOMANTIJE

- Knjižnica: u knjižnici se okupljaju knjige na temu književnosti inspirirane svijetom prirode, običajima koji su inspirirani drvećem, šumama, prirodom, literaturom o geomantiji (stručne knjige, te studije izrađene od članova/članica "Vilenica"), ljekovitosti prirode, krajolika i literatura o održivim načinima življenja (dizajn,arhitektura, vrtovi, poljoprivreda)


Vilinska tvornica - ekološko-umjetnički program:

KREATIVNOST, STVARALAŠTVO, IGRA, UMJETNOST U SVRHU OČUVANJA PRIRODE I ZNANJA O PRIRODI -

POSJETITE VILINSKU TVORNICU NA LINKU U NASTAVKU!
:

: http://vilinskatvornica-fairyfactory.yolasite.com
Skripte i pamfleti - pogledaj pod SKRIPTEopis slike


Energijska slika - Deve, M.B.


Vilenice

"Mercy and compassion are the higher qualities which dissolve ego and aggression. " Diana Cooper.ETIKA GEOMANTIJSKE PRAKSE:

Geomantija se upotrebljava uz visoku etičnost.


AKTUALNO - "VILENICE"

- Info aktivnosti: na našem web-sajtu, e-mail-u i blogu možete se informirati o specifičnim temama kojima se bavi udruga


- knjižnica

Hrvatska je imala jedinstvenu priliku biti jedna od zemalja poput Austrije, Brazila, Sjeverne Irske i drugih koje će sudjelovati u projektima litopunkture i time naučiti o vitalno-energetskoj strukturi planete Zemlje, čime ujedno doprinosi ekologiji cijele planete i time dobiva važnu ulogu u Europi i šire:

Najavite se za vođene rute energetskim točkama u prirodi:
- ekološko-umjetničke skulpture rađene na temelju geomantijskih analiza postavljene u gradu Zagrebu (posjet Solar pleksusu i očuvanom dijelu litopunkture na Jarunu, rute su u dogovoru s voditeljem/autorom projekta M.Pogačnikom), voditelji/ice ruta: suradnici u projektu, školovani geomanti/kinje
- ecological-artistic sculptures made by geomantic analyisis in Zagreb (visit "Solar pleskus of Europe and preserved part of litopuncture on lake Jarun)- vođene rute kroz energetske točke u prirodi (trenutno : rute - Zagreb, ostali gradovi: u pripremi)
- lead rutes to energy points (Zagreb)Posjeti se organiziraju kao individualni i u manjim grupama, te uz donaciju.
Za vrijeme i datum posjeta dogovoriti se na mail:
udrugavilenice@gmail.com.


Informiramo i o prirodnim krajobrazima različite geomantijske kvalitete- energetskim točkama Zemlje.


e-mail: udrugavilenice@gmail.com


SKRIPTE:

pamflet: "O bićima prirode - elementali zraka"
, M.B.
studija :
"Očuvanje vilinskih krajeva-šuma Jelenovac", M.B.

skripta:"Školovanje u geomantiji orijentiranoj na tijelo
i zapadnom feng shuiju"
, Institut za geomantiju "Anima loci"

- Skripta, pamflet se mogu dobiti na upit na e-mail - freedownload.

- Studija "Očuvanje vilinskih krajeva", print u boji na ekopapiru sa originalnim slikama, fotkama i grafičkim prikazima - uz donaciju.


Donacijama se podržava daljnji rad udruge.Rad udruge do sada je bio moguć i podržan donacijama članova/članica udruge i volonterskim radom članova i članica udruge,
te donacijama građanki i građana.

Broj računa udruge: 2340009-1110214705, PBZ


NATJEČAJI:

http://programjako.info/

Linkovi & ostala cool cool zbivanja


Zagreb:

TV:


IZLOŽBA:

Izložba Strling Cities: japanski urbanistički projekti iz 1960-tih
Od 11. lipnja do 4.srpnja, u Gliptoteci HAZU, U organizaciji Veleposlanstva Japana


IZLOŽBA „VERT ZA BILINE: Izložba fotografija od osnutka do Drugoga svjetskog rata“ – u izložbenom paviljonu Botaničkog vrta PMF-a od 19. svibnja 2014., od srijede do nedjelje, između 12.00 i 18.30 (nakon 1. listopada do 17.30) sati.

Uvećane stare fotografije Vrta dočaravaju vremena s konca 19. stoljeća te prikazuju osnutak Vrta i njegovih prvih pet desetljeća djelovanja... Ulaz je SLOBODAN


PLES:


FESTIVALI:ZBIVANJE:

Đir po Ruđeru
http://djir.irb.hr/KAZALIŠTE:


KONCERTI:Čakovec:


Rijeka
Karlovac


Osijek:


Pula:Opatijakoncerti:

Prijateljska udruga: "Engelberge", Njemačkaza EKO-RODITELJSTVO posjetite:

http://www.roda.hr
ŠTO JE GEOMANTIJA? Ekološka disciplina - Skup znanja i vještina kojima se daje podrška prostoru, pa tako i čovjeku da ostvari svoju cjelovitost. Bavi se suptilnim energijama prostora i Zemlje.
Uz pomoć nje povezujemo se sa sviješću drag
e nam planete ZemljeŠTO SU VILINSKI KRAJEVI?

Na tim mjestima će vas vile same dotaknuti ako im otvorite srce...

KAKO SE ČUVAJU VILINSKI KRAJEVI?

- razumijevanjem veze čovjek - priroda
- zakonima o očuvanju prirode i okoliša
- senzibiliziranjem čovjeka za suptilne energije prirode
- uvažavanjem planete kao živog sustava
- kreativnom zaštitom - uređenjem prirodnih i kulturnih krajeva na način koristan čovjeku, a koji ne narušava ekološku ravnotežu
EKOLOGIJA: Ekologija je prirodna i interdisciplinarna nauka, koja gradi svoje temelje u biologiji, geografiji, geologiji, fizici, kemiji i matematici. U zadnje vrijeme, informatika igra veliku ulogu u sintezi i prikupljanju ekoloških podataka. Ekologija potiče od grčkih riječi oikos :dom i logos :rasprava, izučavanje.

EKOLOGIJA DUHA: Iscjeljenje prirode i našeg okoliša počinje od iscjeljenja čovjekova duha, odnosno, nas samih i našeg odnosa prema planeti Zemlji.SKRIPTE:

"O bićima prirode - elementali zraka"
, M.B.
- studija :"Očuvanje vilinskih krajeva-šuma Jelenovac", M.B.

- skripta:Školovanje u geomantiji orijentiranoj na tijelo
i zapadnom feng shuiju", Institut za geomantiju "Anima loci"
- Skripta, pamflet se mogu dobiti na upit na e-mail - freedownload.
- Studija "Očuvanje vilinskih krajeva", print u boji na ekopapiru sa originalnim slikama, fotkama i grafičkim prikazima - uz donaciju.


Donacijama se podržava daljnji rad udruge.VIŠE O GEOMANTIJI:

Geomantija je teorija i praksa „liječenja“ Zemlje, odnosno podrske Zemlji da ostvari svoju cjelovitost. Podučava o suptilnim energijama krajolika i naše planete, te o njihovu međuodnosu s čovjekom. Geomantija je također življenje u skladu sa Zemljom, te može biti vid osobnog razvoja. Pristupa prostoru kao cjelovitom, te ga uvažava kao višedimenzionalan. Danas se ova djelatnost sa višestoljetnim korjenima, već počinje prepoznavati kao važna ekološka praksa.

U tehničkom smislu, geomantija je uporabna geofizika, koja s cjelovitim mjerenjem i detekcijom svih prisutnih frekventnih polja i vitalnih tokova prostora omogućava pogled u prirodne datosti lokacije, da li prostor odražava harmoniju, ili je prisutan škodljiv upliv, te kako prostor služi človeku. (citat, izvor: http://www.lanovo.si/sl/geomantija/)PRIMJENA GEOMANTIJE:


U vlastitom životu, odnosno prostoru kroz opažanje npr. najudobniji mjesta za spavanje, rad i drugo.


Pri useljenu u novi prostor.
Primjer: Jedna gospođa je u svojem stanu imala stalne glavobolje. Geomantijskim pregledom je utvrđeno kako su na mjestu njene kuće, prije gradnje posječena velika stabla, te su njihovi energetski ostaci njoj izazivali glavobolje.

Energiziranja prostora se rade na slijedeći način:

- zvukom (geomantijsko pjevanje - pjeva se samo glas/fon A)
- energetskim radom
- sadnjom stabala na oštećenim mjestima, npr. poslije oluje i rušenja stabala u šumi
- ljekovitim pripravcima (za npr. oštećeno tlo)
- postavljanjem energetskih skulptura: kozmograma, kamenih krugova, kamenjem (zašto? : prije svega kamenje i čvrste stijene nas povezuju bolje sa Zemljom - "kosti Zemlje", neutraliziraju neka zračenja itd.)
- fraktalima
- pri dizajnu uređenja prostora – odabirom oblika, boja, materijala, prirodnih materijala
- kristalima


Može se izvrsno primijeniti u održivom graditeljstvu, pri izboru zemljišta, gradnji kuće i u vrtovima, sa ciljem podupiranja snaga i energija Zemlje & čovjeka.
Geomantkinje i geomanti pri analizi zemljišta/prostora upotrebljavaju kao instrument čitanja energija svoje ruke ili pak tijelo, i/ili visak.

Prema mjerenjima se izrađuje karta.

Također se primjenjuje u web dizajnu.


POSTOJEĆI PROJEKTI U SVIJETU:

- rad sa šumama u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji
- neki od najvećih geomantijskih projekata poput kamenog kruga u eko-selu Tameri su rađeni u suradnji sa mirovnim aktivistima kao spoj mirovnog, ekoaktivizma i duhovnosti.
- Litopunktura (ili akupuntura tijela Zemlje) - Brazil
- desetljeće istraživačkih projekata arhitekture i krajobrazne arhitekture na BOKU Institutu u Austriji

EDUKACIJA: Postoji nekoliko akademija, te instituta za geomantiju u Europi, ponajviše u Njemačkoj, te Sloveniji. U Hrvatskoj se trenutno mogu naći seminari koji obuhvaćaju neke od tema, te ih vode različiti voditelji. Udruga "Vilenice" organizira trenutno radionice vezane uz rad sa šumama, što se pokazuje u sadašnjosti vrlo važnim, no u planu su i radionice sa drugim temama.GEOMANTIJSKE ANALIZE PROSTORA: Riječ je o pregledu prirodnih suptilnih energija prostora koje neki prostor ima. Geomantijskom analizom te točke se stavljaju svjesno u upotrebu, primjerice u svrhu revitalizacije nogu ukoliko je riječ o energetskoj točci takve prirode.

opis slike