Održano predavanje „Uloge i potencijali uređenja zelenih površina u suvremenom ekološkom oblikovanju naselja i održivom razvoju s primjerima iz Hrvatske i svijeta”

Gradovi su jedni od najosjetljiviji ekoloških sustava na planeti. Pojedini veliki svjetski gradovi suočavaju se s nestašicom vode, poput Sao Paola, dok primjerica američka država California najvjerojatnije ulazi u četvrtu godinu suše. Na ulazu u pojedine gradove mogli su se vidjeti čak i natpisi upozorenja u kojima se moli za štednju vode. Ove pojave neka istraživanja povezuju i sa nestajanjem kišnih šuma Južne Amerike. Očuvanje šuma je važno, uređenje zelenih parkovnih i prirodnih sustava u gradovima koji se susreću s novim ekološkim potrebama je važno.

opis slike


Foto 1.Upozorenja o suši i štednji vode postavljene uz ceste,California,
Izvor foto: https://kssunews.wordpress.com/2014/03/01/the-california-drought-ways-to-save-water/

Jeste li znali da je zemlja Kuba očuvanje svoje klime i okoliša temeljila na edukaciji o okolišu i ekologiji (Environmental educational program) kao jednom od glavnih rješenja, te je popravila stanje svojeg okoliša jer su ljudi postali educiraniji i naučili promatrati okoliš. Klimatskim međuodnosima na globalnoj razini ekolozi i stručnjaci prirodnih znanosti se već bave dugi niz godina. Djeluj lokalno, misli globalno je misao vodilja u kojoj je sadržana svjesnost o tome.

opis slike


Foto 2. Ekološke poruke Eko-grupe doma uklesane u opločenje Edukativnog-rekreacijskog vrta Uč. doma "Podmurvice" Rijeka, 2010.

Ono što se može učiniti je doprinijeti stvaranju tzv. mikroklima, tj. uređenju okoliša na razini pojedinog naselja, a misleći pritom na grad u cjelini, tkđ. uređenjem pojedinačnog vrta, balkona, terase, krova. Upravo to, osim edukacije je bio cilj i Inicijative Zagreb : klima grad – naselja Eko-habitati.

Predavanje "Uloge i potencijali uređenja zelenih površina u suvremenom ekološkom oblikovanju naselja i održivom razvoju s primjerima iz Hrvatske i svijeta” je održano u četvrtak, u prostorijama škole 29.01.2015. u 19h za pedagoško, nastavno osoblje i Vijeće roditelja O.Š. „Fran Galović” Dugave.
Cilj predavanja bilo je reći osim o općim dobrobitima prirode, tj. boravka u okruženju prirode za djecu i mlade, te prirodi kao podršci zdravlju i drugim društvenim skupinama, također i o ulozi i potencijalu zelenih površina u održivom razvoju gradova, te njihovom ekološkom oblikovanju u budućnosti. Uz kratki pregled povijesti naselja Dugave, predavanje je sadržavalo pregled vrijednosti postojećeg oblikovanja naselja u ekološkom smislu, kao i vrijednosti postojećih rekreativno-sportskih sadržaja u njemu, te susjednim naseljima poput sportskih sadržaja u Travnom (ping-pong stolovi s mini golfom) koji bi se mogli dodatno urediti ili obnoviti. Cilj predavanja bio je također reći i o drvenoj tradicijskoj arhitekturi ovog dijela Novog Zagreba, te o mogućnostima oplemenjivanja postojećih zelenih površina novim sadržajima. Prikazan je i pregled povijesti vrtne kulture u Hrvatskoj s primjerima aktivne uloge građana i građanskih organizacija u suradnji sa stručnjacima/kinjama u uređenju parkova i park šuma (Društva za poljepšanje gradova s kraja 19., poč. 20 st., pošumljavanje Malog Lošinja).

U temi suvremeno i ekološko oblikovanje zelenih površina, uz pregled njihovih uloga i potencijala za moderne gradove prikazani su primjeri tematskih parkova i vrtova iz Hrvatske i svijeta: terapeutski vrtovi (pr. specijalizirani vrtovi uz Odjele bolnica za oboljele od raka u Americi, povijesni tzv. liječilišni parkovi uz komplekse toplica u Hrvatskoj i klimatska liječilišta na hrvatskoj obali), te je bilo riječi o doprinosu parkova rodnoj ravnopravnosti muškaraca i žena, vrtovima uređenim s rodno-osjetljivim pristupom (vrt koji se dizajnira kako bi bio prilagođen upotrebi djevojaka i mladića, zatim različitih dobnih i društvenih skupina: vrt za osobe s invaliditetom, vrt za slijepe i slabovidne osobe, vrt za gluhoslijepe, vrt za osobe s autizmom), vrtovima učenja o prirodi metodom doživljaja i istraživanjem i vrtovima s pozitivnim društvenim ulogama u odgoju djece i mladih: vrt rekoncilijacije, vrt za učenje nenasilne komunikacije, vrt kao podrška u sklopu odgojnih ustanova, uloga vrtova i parkova u sprečavanju upotreba droga i opojnih sredstava kod mladih, uz prateće edukativne programe prevencije, vrtovi s elementima za odvijanje kulturno-umjetničkih zbivanja (vrt s natkrivenim paviljonom, pozornicom, eko-elementima za sjedenje), park sa sportsko - rekreacijskim ulogama uz korištenje prirodnih resursa (skate park s ponovnim korištenjem kišnice), vrt s terapijskom ulogom podrške iscjeljenju poratnih trauma, te o ulozi vrtova u resocijalizaciji.

Pokazani su primjeri ekološkog oblikovanja zelenih površina u gradovima: krajobrazno oblikovanje i integracija jezera s ribama u naselje (pr. Velika gorica, sjeveroistočno njemačko meklenburško pomorje), upotreba solarne rasvjete, sustavi korištenja kišnice u održavanju zelenih površina, održavanje cvjetnjaka bez pesticida i uz ponovnu upotrebu kišnice, višestrukoj ekološkoj ulozi stabala u sprečavanju nepovoljnih klimatskih promjena u gradovima,te onečišćenja zraka, sanacijskoj ulozi značajnoj za područje u neposrednoj blizini odlagališta Jakuševac.
Prikazani su i potencijali i vrijednosti umjetničkog elementa u krajobraznom oblikovanju gradova, ali i sela: prepoznatljiv kulturni identitet, turističke vrijednosti, kroz raznolikost i varijaciju boja (u opločenju, vertikalnim elementima: oslikanim zidovima, skulpturalnim elementima), te o višestrukim ulogama kvalitetne biciklističke infrastrukture u uređenju grada i njegovu niskougljičnom razvoju.

Bilo je riječi o pokretima ekološke i zdrave hrane „Slow food“ pokret, te pokretima uzgoja hrane u gradovima nastalim kao potreba za opskrbom gradova dostupne i ekološke hrane, te međugeneracijske solidarnosti i jednog od odgovora na ekonomsku krizu poput Društvenih vrtova i Urbanih farmi hrane.

Na predavanju je predstavljeno sudjelovanje učenika i učenica O.Š. Fran Galović u radionici na temu suvremenog ekološkog oblikovanja naselja, te rezultati ankete u kojoj su sudjelovali svojim prijedlozima. Predavanje je zamišljeno kao dio edukativnog dijela volonterske ekološke Inicijative s temom Zagreb – Kilma grad, naselja: Eko-habitati, Dugave – Eko-habitat. Uz konceptualni plan nadopune uređenja zelenih površina naselja Dugave, prikazani su i dosadašnji rezultati inicijative u vidu nadopune sadnje dijela postojećeg drvoreda uz centralnu stazu Dugave, te oplemenjivanja drugih dijelova naselja stablima, kao i uređenje i nadopuna postojećih dječjih igrališta, podizanje zaštitnih ograda oko vrtića, kao i nove sadnje i u drugim novozagrebačkim i zagrebačkim naseljima, nabrojane aktivnosti koje smo prepoznali kao odgovor na molbe i Dopise prema predstavnicima lokalne samouprave na zahtjeve iz naše Eko - Inicijative.
U naselju Dugave predviđeno je i postavljanje trim staze iz prijašnjeg programa MO Dugave. Vijeće gradske četvrti je također dalo podršku biciklističkom poligonu uz školu iz projekta „Franov bicikl“ koji je Udruga „Vilenice“ Dopisom također podržala.

Pojedinačne Inicijative za uređenje parka na centralnoj livadi naselja Dugave su već pokretane od predstavnika iz Vijeća roditelja osnovne škole, te je već prepoznata vrijednost potencijalnog uređenja parka, tj. oplemenjivanja zelenih površina rekreacijsko-sportskim, odmorišnim i drugim sadržajima.

Bilo je riječi i o prepoznavanju osobite vrijednosti otvorene zelene livade, osobito od tinejdžerske skupine mladih, ali i potencijala uređenja tog dijela livade manje formalnim elementima za sjedenje,koji bi omogućili sjedenje unutar livade, te pojedinačnim natkrivenim manjim paviljonima također za odmor i sjedenje.


opis slikeFoto 3. : S predavanja, foto izradila: Maja Lisska, školska pedagoginja

opis slikeFoto 4. Centralna livada naselja Dugave

opis slikeFoto 5.: Foto: Arboretum Trsteno, Trsteno, Hrvatska

opis slike


Foto 6.: Urbana farma hrane, Sole-food, Vancouver, Kanada, Izvor foto: Facebook stranica: Sole - food

http://land8.com/video/the-edible-bus-stop-community-gardens-from-neglected-sites
Video: Community projekt - Jestive autobusne stanice u Londonu

opis slike


Foto 7.: Foto iz predavanja: Igre zvukom implementirane u krajobrazno oblikovanje dječjeg igrališta, Penzlin, Njemačka, izvor foto: Marina Butorac

opis slike


Foto 8.: Skupljanje kišnice u sklopu Skate parka, izvor foto:http://www.dac.dk/en/dac-cities/sustainable-cities/all-cases/water/roskilde-storm-water-skate-park/

opis slike


Foto 9. Energetski učinkovito uređeno naselje Ecolonia, Nizozemska,
Izvor foto: http://patm.home.xs4all.nl/GERWEN.ARCHITECT/---Ecolonia.I.Alphen.text.html

opis slike


opis slike


opis slikeFoto 10.: Foto: High Line park , New york city, SAD,
izvor foto: http://en.wikipedia.org/wiki/High_Line_(New_York_City)

Predavanje izradila i provela za O.Š. Fran Galović, Dugave
u sklopu Inicijative “Zagreb Klima grad: Dugave – Eko habitat”, Udruga “Vilenice”,

te za Blog Udruge "Vilenice" o zbivanju prenijela uz odabir fotografija i video
i izvor Foto br.2, 4, 5, 7. Marina Butorac, magistra inženjerka krajobrazne arhitekture/mag.ing.prosp.arch.


U predavanju su korišteni materijali prikupljeni provedbom Grundtvig aktivnosti Programa cjeloživotnog učenja Agencije za mobilnost i programe EU iz Zagreba

In the lecture are used materials gathered during execution of Grundtvig activities of Lifelong learning programme of Agency for mobility and EU programmes from Zagreb


Program za cjeloživotno učenje

Ova publikacija je ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije.
Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

Oznake: vrtna kultura, ekološko oblikovanje gradova

03.02.2015. u 19:11 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

0

< veljača, 2015 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Siječanj 2017 (2)
Svibanj 2016 (1)
Veljača 2016 (2)
Kolovoz 2015 (1)
Travanj 2015 (2)
Ožujak 2015 (3)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (3)
Studeni 2014 (3)
Listopad 2014 (4)
Rujan 2014 (6)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (6)
Svibanj 2014 (6)
Travanj 2014 (3)
Ožujak 2014 (6)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (5)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (5)
Listopad 2013 (7)
Rujan 2013 (5)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (2)
Lipanj 2013 (6)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (2)
Ožujak 2013 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (5)
Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (2)
Lipanj 2012 (2)
Svibanj 2012 (2)
Travanj 2012 (4)
Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (1)
Prosinac 2011 (3)
Studeni 2011 (2)
Listopad 2011 (3)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (2)
Travanj 2011 (4)
Ožujak 2011 (4)
Veljača 2011 (1)

OPIS BLOGA & RADIONICE,TEČAJEVI
OPIS BLOGA:


Blog geomantijsko-ekološke udruge "Vilenice" - Udruga za očuvanje vilinskih krajeva, život u skladu sa Zemljom i kulturu duha
Udruga "Vilenice" je nestranačko, neprofitno i dobrovoljno udruženje građana/ki.

Sjedište udruge: Zagreb, Hrvatska


KONTAKT:
udrugavilenice@gmail.comWEB UDRUGE:
http://vileniceudruga.yolasite.com/Udruga "Vilenice" u svojem radu nastoji poštivati ljudska prava iz Opće deklaracije o ljudskim pravima, te podržava svaki napor za uspostavu i poštivanje istih, kao i svih do sad stečenih ljudskih i građanskih prava,te ženskih ljudskih i građanskih prava, građana/ki Republike Hrvatske :


Opća deklaracija o ljudskim pravima: http://www.ffzg.hr/hre-edc/Deklaracijaljp.pdf


AKTUALNO:

Eko-inicijativa: Zagreb kao Klima grad - naselja Eko-habitati

Parkonomija - održivi razvoj temeljen na parkovima /Ideja: Marina Butorac/više o tome pročitajte u prilozima o Eko-inicijativi


Udruga "Vilenice"

Diseminacija za projekt Grundtvig aktivnost asistenti objavljena je na web-u Udruge "Vilenice":

Dissemination for project Grundtvig Assistanship activity is published on web-site of Association "Vilenice":

http://vileniceudruga.yolasite.com/projekti_projects.phpVIŠE O AKTIVNOSTIMA UDRUGE U TIJEKU PROVJERITE NA WEB-U UDRUGE


MISAO MJESECA:

Jedina istinska briga za djecu i mlade je briga za njihov okoliš.


Marina


opis slike


Šume Gorskog kotara, Hrvatska

PREPORUKE:

- Za surfanje internetom preporuka koristite tražilicu: http://ecosia.org/how.php
i surfanjem čuvajte Kišne šume.AKTIVNOSTI UDRUGE:

-razmjena znanja
- edukativne radionice
- istraživački i radni projekti, projekti geomantijskih studija/analiza, te karti za pojedine prostore u svrhu daljnje edukacije o geomantiji kao ekološkoj disciplini koja promiče specifična znanja o Zemlji, te njenom korištenju za opće dobro
- ekološki projekti na temu održivih načina življenja, odnosno življenja u skladu sa Zemljom,
permakultura
- organiziranje kulturno-umjetničkih zbivanja
- putovanja, izleti
- vilologija & angelologija
- knjižnicaCiljevi udruge su također unaprijeđenje kvalitete življenja, održivi razvoj i doprinos skladnom suživotu sa Zemljom i svih njenih bića kao jednakovrijednih, te stvaranje i podrška kulturi i prostorima slobode, tolerancije, mira i nenasilja kroz zalaganje za življenje u skladu sa duhovnim vrijednostima i različitostima svakog pojedinca/pojedinke te njihovo poštivanje, poštivanje ljudskih prava, zaštitu životinja, doprinos rodnoravnopravnom društvu.
.


Opća deklaracija o ljudskim pravima:
http://www.ffzg.hr/hre-edc/Deklaracijaljp.pdf


"Koja(koji) izgubi svoj oslonac i svoja stopala i koja (koji) razumije ono očajno stanje na kraju bajke, to je žena/muškarac koja/koji posjeduje osobitu i vrijednu mudrost. Ona/On je poput saguara, čvrstog, divnog kaktusa koji živi u pustinji. Saguaro možete prostrijeliti, možete rezbariti po njemu, srušiti ga, zgaziti, a on će ipak živjeti, ipak će u sebi nositi spremište živodajne vode, ipak će divlje rasti i s vremenom se sam izliječiti."
C. Pinkola EstésVišedimenzionalnost prostorske strukture grada – Zagreb - u pripremi

opis slike


PROGRAMI:

SEMINARI I RADIONICE IZ EKOLOŠKE DISCIPLINE ZEMLJANE GEOMANTIJE

- Knjižnica: u knjižnici se okupljaju knjige na temu književnosti inspirirane svijetom prirode, običajima koji su inspirirani drvećem, šumama, prirodom, literaturom o geomantiji (stručne knjige, te studije izrađene od članova/članica "Vilenica"), ljekovitosti prirode, krajolika i literatura o održivim načinima življenja (dizajn,arhitektura, vrtovi, poljoprivreda)


Vilinska tvornica - ekološko-umjetnički program:

KREATIVNOST, STVARALAŠTVO, IGRA, UMJETNOST U SVRHU OČUVANJA PRIRODE I ZNANJA O PRIRODI -

POSJETITE VILINSKU TVORNICU NA LINKU U NASTAVKU!
:

: http://vilinskatvornica-fairyfactory.yolasite.com
Skripte i pamfleti - pogledaj pod SKRIPTEopis slike


Energijska slika - Deve, M.B.


Vilenice

"Mercy and compassion are the higher qualities which dissolve ego and aggression. " Diana Cooper.ETIKA GEOMANTIJSKE PRAKSE:

Geomantija se upotrebljava uz visoku etičnost.


AKTUALNO - "VILENICE"

- Info aktivnosti: na našem web-sajtu, e-mail-u i blogu možete se informirati o specifičnim temama kojima se bavi udruga


- knjižnica

Hrvatska je imala jedinstvenu priliku biti jedna od zemalja poput Austrije, Brazila, Sjeverne Irske i drugih koje će sudjelovati u projektima litopunkture i time naučiti o vitalno-energetskoj strukturi planete Zemlje, čime ujedno doprinosi ekologiji cijele planete i time dobiva važnu ulogu u Europi i šire:

Najavite se za vođene rute energetskim točkama u prirodi:
- ekološko-umjetničke skulpture rađene na temelju geomantijskih analiza postavljene u gradu Zagrebu (posjet Solar pleksusu i očuvanom dijelu litopunkture na Jarunu, rute su u dogovoru s voditeljem/autorom projekta M.Pogačnikom), voditelji/ice ruta: suradnici u projektu, školovani geomanti/kinje
- ecological-artistic sculptures made by geomantic analyisis in Zagreb (visit "Solar pleskus of Europe and preserved part of litopuncture on lake Jarun)- vođene rute kroz energetske točke u prirodi (trenutno : rute - Zagreb, ostali gradovi: u pripremi)
- lead rutes to energy points (Zagreb)Posjeti se organiziraju kao individualni i u manjim grupama, te uz donaciju.
Za vrijeme i datum posjeta dogovoriti se na mail:
udrugavilenice@gmail.com.


Informiramo i o prirodnim krajobrazima različite geomantijske kvalitete- energetskim točkama Zemlje.


e-mail: udrugavilenice@gmail.com


SKRIPTE:

pamflet: "O bićima prirode - elementali zraka"
, M.B.
studija :
"Očuvanje vilinskih krajeva-šuma Jelenovac", M.B.

skripta:"Školovanje u geomantiji orijentiranoj na tijelo
i zapadnom feng shuiju"
, Institut za geomantiju "Anima loci"

- Skripta, pamflet se mogu dobiti na upit na e-mail - freedownload.

- Studija "Očuvanje vilinskih krajeva", print u boji na ekopapiru sa originalnim slikama, fotkama i grafičkim prikazima - uz donaciju.


Donacijama se podržava daljnji rad udruge.Rad udruge do sada je bio moguć i podržan donacijama članova/članica udruge i volonterskim radom članova i članica udruge,
te donacijama građanki i građana.

Broj računa udruge: 2340009-1110214705, PBZ


NATJEČAJI:

http://programjako.info/

Linkovi & ostala cool cool zbivanja


Zagreb:

TV:


IZLOŽBA:

Izložba Strling Cities: japanski urbanistički projekti iz 1960-tih
Od 11. lipnja do 4.srpnja, u Gliptoteci HAZU, U organizaciji Veleposlanstva Japana


IZLOŽBA „VERT ZA BILINE: Izložba fotografija od osnutka do Drugoga svjetskog rata“ – u izložbenom paviljonu Botaničkog vrta PMF-a od 19. svibnja 2014., od srijede do nedjelje, između 12.00 i 18.30 (nakon 1. listopada do 17.30) sati.

Uvećane stare fotografije Vrta dočaravaju vremena s konca 19. stoljeća te prikazuju osnutak Vrta i njegovih prvih pet desetljeća djelovanja... Ulaz je SLOBODAN


PLES:


FESTIVALI:ZBIVANJE:

Đir po Ruđeru
http://djir.irb.hr/KAZALIŠTE:


KONCERTI:Čakovec:


Rijeka
Karlovac


Osijek:


Pula:Opatijakoncerti:

Prijateljska udruga: "Engelberge", Njemačkaza EKO-RODITELJSTVO posjetite:

http://www.roda.hr
ŠTO JE GEOMANTIJA? Ekološka disciplina - Skup znanja i vještina kojima se daje podrška prostoru, pa tako i čovjeku da ostvari svoju cjelovitost. Bavi se suptilnim energijama prostora i Zemlje.
Uz pomoć nje povezujemo se sa sviješću drag
e nam planete ZemljeŠTO SU VILINSKI KRAJEVI?

Na tim mjestima će vas vile same dotaknuti ako im otvorite srce...

KAKO SE ČUVAJU VILINSKI KRAJEVI?

- razumijevanjem veze čovjek - priroda
- zakonima o očuvanju prirode i okoliša
- senzibiliziranjem čovjeka za suptilne energije prirode
- uvažavanjem planete kao živog sustava
- kreativnom zaštitom - uređenjem prirodnih i kulturnih krajeva na način koristan čovjeku, a koji ne narušava ekološku ravnotežu
EKOLOGIJA: Ekologija je prirodna i interdisciplinarna nauka, koja gradi svoje temelje u biologiji, geografiji, geologiji, fizici, kemiji i matematici. U zadnje vrijeme, informatika igra veliku ulogu u sintezi i prikupljanju ekoloških podataka. Ekologija potiče od grčkih riječi oikos :dom i logos :rasprava, izučavanje.

EKOLOGIJA DUHA: Iscjeljenje prirode i našeg okoliša počinje od iscjeljenja čovjekova duha, odnosno, nas samih i našeg odnosa prema planeti Zemlji.SKRIPTE:

"O bićima prirode - elementali zraka"
, M.B.
- studija :"Očuvanje vilinskih krajeva-šuma Jelenovac", M.B.

- skripta:Školovanje u geomantiji orijentiranoj na tijelo
i zapadnom feng shuiju", Institut za geomantiju "Anima loci"
- Skripta, pamflet se mogu dobiti na upit na e-mail - freedownload.
- Studija "Očuvanje vilinskih krajeva", print u boji na ekopapiru sa originalnim slikama, fotkama i grafičkim prikazima - uz donaciju.


Donacijama se podržava daljnji rad udruge.VIŠE O GEOMANTIJI:

Geomantija je teorija i praksa „liječenja“ Zemlje, odnosno podrske Zemlji da ostvari svoju cjelovitost. Podučava o suptilnim energijama krajolika i naše planete, te o njihovu međuodnosu s čovjekom. Geomantija je također življenje u skladu sa Zemljom, te može biti vid osobnog razvoja. Pristupa prostoru kao cjelovitom, te ga uvažava kao višedimenzionalan. Danas se ova djelatnost sa višestoljetnim korjenima, već počinje prepoznavati kao važna ekološka praksa.

U tehničkom smislu, geomantija je uporabna geofizika, koja s cjelovitim mjerenjem i detekcijom svih prisutnih frekventnih polja i vitalnih tokova prostora omogućava pogled u prirodne datosti lokacije, da li prostor odražava harmoniju, ili je prisutan škodljiv upliv, te kako prostor služi človeku. (citat, izvor: http://www.lanovo.si/sl/geomantija/)PRIMJENA GEOMANTIJE:


U vlastitom životu, odnosno prostoru kroz opažanje npr. najudobniji mjesta za spavanje, rad i drugo.


Pri useljenu u novi prostor.
Primjer: Jedna gospođa je u svojem stanu imala stalne glavobolje. Geomantijskim pregledom je utvrđeno kako su na mjestu njene kuće, prije gradnje posječena velika stabla, te su njihovi energetski ostaci njoj izazivali glavobolje.

Energiziranja prostora se rade na slijedeći način:

- zvukom (geomantijsko pjevanje - pjeva se samo glas/fon A)
- energetskim radom
- sadnjom stabala na oštećenim mjestima, npr. poslije oluje i rušenja stabala u šumi
- ljekovitim pripravcima (za npr. oštećeno tlo)
- postavljanjem energetskih skulptura: kozmograma, kamenih krugova, kamenjem (zašto? : prije svega kamenje i čvrste stijene nas povezuju bolje sa Zemljom - "kosti Zemlje", neutraliziraju neka zračenja itd.)
- fraktalima
- pri dizajnu uređenja prostora – odabirom oblika, boja, materijala, prirodnih materijala
- kristalima


Može se izvrsno primijeniti u održivom graditeljstvu, pri izboru zemljišta, gradnji kuće i u vrtovima, sa ciljem podupiranja snaga i energija Zemlje & čovjeka.
Geomantkinje i geomanti pri analizi zemljišta/prostora upotrebljavaju kao instrument čitanja energija svoje ruke ili pak tijelo, i/ili visak.

Prema mjerenjima se izrađuje karta.

Također se primjenjuje u web dizajnu.


POSTOJEĆI PROJEKTI U SVIJETU:

- rad sa šumama u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji
- neki od najvećih geomantijskih projekata poput kamenog kruga u eko-selu Tameri su rađeni u suradnji sa mirovnim aktivistima kao spoj mirovnog, ekoaktivizma i duhovnosti.
- Litopunktura (ili akupuntura tijela Zemlje) - Brazil
- desetljeće istraživačkih projekata arhitekture i krajobrazne arhitekture na BOKU Institutu u Austriji

EDUKACIJA: Postoji nekoliko akademija, te instituta za geomantiju u Europi, ponajviše u Njemačkoj, te Sloveniji. U Hrvatskoj se trenutno mogu naći seminari koji obuhvaćaju neke od tema, te ih vode različiti voditelji. Udruga "Vilenice" organizira trenutno radionice vezane uz rad sa šumama, što se pokazuje u sadašnjosti vrlo važnim, no u planu su i radionice sa drugim temama.GEOMANTIJSKE ANALIZE PROSTORA: Riječ je o pregledu prirodnih suptilnih energija prostora koje neki prostor ima. Geomantijskom analizom te točke se stavljaju svjesno u upotrebu, primjerice u svrhu revitalizacije nogu ukoliko je riječ o energetskoj točci takve prirode.

opis slike