Održano predavanje „Uloge i potencijali uređenja zelenih površina u suvremenom ekološkom oblikovanju naselja i održivom razvoju s primjerima iz Hrvatske i svijeta”

Gradovi su jedni od najosjetljiviji ekoloških sustava na planeti. Pojedini veliki svjetski gradovi suočavaju se s nestašicom vode, poput Sao Paola, dok primjerica američka država California najvjerojatnije ulazi u četvrtu godinu suše. Na ulazu u pojedine gradove mogli su se vidjeti čak i natpisi upozorenja u kojima se moli za štednju vode. Ove pojave neka istraživanja povezuju i sa nestajanjem kišnih šuma Južne Amerike. Očuvanje šuma je važno, uređenje zelenih parkovnih i prirodnih sustava u gradovima koji se susreću s novim ekološkim potrebama je važno.

opis slike


Foto 1.Upozorenja o suši i štednji vode postavljene uz ceste,California,
Izvor foto: https://kssunews.wordpress.com/2014/03/01/the-california-drought-ways-to-save-water/

Jeste li znali da je zemlja Kuba očuvanje svoje klime i okoliša temeljila na edukaciji o okolišu i ekologiji (Environmental educational program) kao jednom od glavnih rješenja, te je popravila stanje svojeg okoliša jer su ljudi postali educiraniji i naučili promatrati okoliš. Klimatskim međuodnosima na globalnoj razini ekolozi i stručnjaci prirodnih znanosti se već bave dugi niz godina. Djeluj lokalno, misli globalno je misao vodilja u kojoj je sadržana svjesnost o tome.

opis slike


Foto 2. Ekološke poruke Eko-grupe doma uklesane u opločenje Edukativnog-rekreacijskog vrta Uč. doma "Podmurvice" Rijeka, 2010.

Ono što se može učiniti je doprinijeti stvaranju tzv. mikroklima, tj. uređenju okoliša na razini pojedinog naselja, a misleći pritom na grad u cjelini, tkđ. uređenjem pojedinačnog vrta, balkona, terase, krova. Upravo to, osim edukacije je bio cilj i Inicijative Zagreb : klima grad – naselja Eko-habitati.

Predavanje "Uloge i potencijali uređenja zelenih površina u suvremenom ekološkom oblikovanju naselja i održivom razvoju s primjerima iz Hrvatske i svijeta” je održano u četvrtak, u prostorijama škole 29.01.2015. u 19h za pedagoško, nastavno osoblje i Vijeće roditelja O.Š. „Fran Galović” Dugave.
Cilj predavanja bilo je reći osim o općim dobrobitima prirode, tj. boravka u okruženju prirode za djecu i mlade, te prirodi kao podršci zdravlju i drugim društvenim skupinama, također i o ulozi i potencijalu zelenih površina u održivom razvoju gradova, te njihovom ekološkom oblikovanju u budućnosti. Uz kratki pregled povijesti naselja Dugave, predavanje je sadržavalo pregled vrijednosti postojećeg oblikovanja naselja u ekološkom smislu, kao i vrijednosti postojećih rekreativno-sportskih sadržaja u njemu, te susjednim naseljima poput sportskih sadržaja u Travnom (ping-pong stolovi s mini golfom) koji bi se mogli dodatno urediti ili obnoviti. Cilj predavanja bio je također reći i o drvenoj tradicijskoj arhitekturi ovog dijela Novog Zagreba, te o mogućnostima oplemenjivanja postojećih zelenih površina novim sadržajima. Prikazan je i pregled povijesti vrtne kulture u Hrvatskoj s primjerima aktivne uloge građana i građanskih organizacija u suradnji sa stručnjacima/kinjama u uređenju parkova i park šuma (Društva za poljepšanje gradova s kraja 19., poč. 20 st., pošumljavanje Malog Lošinja).

U temi suvremeno i ekološko oblikovanje zelenih površina, uz pregled njihovih uloga i potencijala za moderne gradove prikazani su primjeri tematskih parkova i vrtova iz Hrvatske i svijeta: terapeutski vrtovi (pr. specijalizirani vrtovi uz Odjele bolnica za oboljele od raka u Americi, povijesni tzv. liječilišni parkovi uz komplekse toplica u Hrvatskoj i klimatska liječilišta na hrvatskoj obali), te je bilo riječi o doprinosu parkova rodnoj ravnopravnosti muškaraca i žena, vrtovima uređenim s rodno-osjetljivim pristupom (vrt koji se dizajnira kako bi bio prilagođen upotrebi djevojaka i mladića, zatim različitih dobnih i društvenih skupina: vrt za osobe s invaliditetom, vrt za slijepe i slabovidne osobe, vrt za gluhoslijepe, vrt za osobe s autizmom), vrtovima učenja o prirodi metodom doživljaja i istraživanjem i vrtovima s pozitivnim društvenim ulogama u odgoju djece i mladih: vrt rekoncilijacije, vrt za učenje nenasilne komunikacije, vrt kao podrška u sklopu odgojnih ustanova, uloga vrtova i parkova u sprečavanju upotreba droga i opojnih sredstava kod mladih, uz prateće edukativne programe prevencije, vrtovi s elementima za odvijanje kulturno-umjetničkih zbivanja (vrt s natkrivenim paviljonom, pozornicom, eko-elementima za sjedenje), park sa sportsko - rekreacijskim ulogama uz korištenje prirodnih resursa (skate park s ponovnim korištenjem kišnice), vrt s terapijskom ulogom podrške iscjeljenju poratnih trauma, te o ulozi vrtova u resocijalizaciji.

Pokazani su primjeri ekološkog oblikovanja zelenih površina u gradovima: krajobrazno oblikovanje i integracija jezera s ribama u naselje (pr. Velika gorica, sjeveroistočno njemačko meklenburško pomorje), upotreba solarne rasvjete, sustavi korištenja kišnice u održavanju zelenih površina, održavanje cvjetnjaka bez pesticida i uz ponovnu upotrebu kišnice, višestrukoj ekološkoj ulozi stabala u sprečavanju nepovoljnih klimatskih promjena u gradovima,te onečišćenja zraka, sanacijskoj ulozi značajnoj za područje u neposrednoj blizini odlagališta Jakuševac.
Prikazani su i potencijali i vrijednosti umjetničkog elementa u krajobraznom oblikovanju gradova, ali i sela: prepoznatljiv kulturni identitet, turističke vrijednosti, kroz raznolikost i varijaciju boja (u opločenju, vertikalnim elementima: oslikanim zidovima, skulpturalnim elementima), te o višestrukim ulogama kvalitetne biciklističke infrastrukture u uređenju grada i njegovu niskougljičnom razvoju.

Bilo je riječi o pokretima ekološke i zdrave hrane „Slow food“ pokret, te pokretima uzgoja hrane u gradovima nastalim kao potreba za opskrbom gradova dostupne i ekološke hrane, te međugeneracijske solidarnosti i jednog od odgovora na ekonomsku krizu poput Društvenih vrtova i Urbanih farmi hrane.

Na predavanju je predstavljeno sudjelovanje učenika i učenica O.Š. Fran Galović u radionici na temu suvremenog ekološkog oblikovanja naselja, te rezultati ankete u kojoj su sudjelovali svojim prijedlozima. Predavanje je zamišljeno kao dio edukativnog dijela volonterske ekološke Inicijative s temom Zagreb – Kilma grad, naselja: Eko-habitati, Dugave – Eko-habitat. Uz konceptualni plan nadopune uređenja zelenih površina naselja Dugave, prikazani su i dosadašnji rezultati inicijative u vidu nadopune sadnje dijela postojećeg drvoreda uz centralnu stazu Dugave, te oplemenjivanja drugih dijelova naselja stablima, kao i uređenje i nadopuna postojećih dječjih igrališta, podizanje zaštitnih ograda oko vrtića, kao i nove sadnje i u drugim novozagrebačkim i zagrebačkim naseljima, nabrojane aktivnosti koje smo prepoznali kao odgovor na molbe i Dopise prema predstavnicima lokalne samouprave na zahtjeve iz naše Eko - Inicijative.
U naselju Dugave predviđeno je i postavljanje trim staze iz prijašnjeg programa MO Dugave. Vijeće gradske četvrti je također dalo podršku biciklističkom poligonu uz školu iz projekta „Franov bicikl“ koji je Udruga „Vilenice“ Dopisom također podržala.

Pojedinačne Inicijative za uređenje parka na centralnoj livadi naselja Dugave su već pokretane od predstavnika iz Vijeća roditelja osnovne škole, te je već prepoznata vrijednost potencijalnog uređenja parka, tj. oplemenjivanja zelenih površina rekreacijsko-sportskim, odmorišnim i drugim sadržajima.

Bilo je riječi i o prepoznavanju osobite vrijednosti otvorene zelene livade, osobito od tinejdžerske skupine mladih, ali i potencijala uređenja tog dijela livade manje formalnim elementima za sjedenje,koji bi omogućili sjedenje unutar livade, te pojedinačnim natkrivenim manjim paviljonima također za odmor i sjedenje.


opis slike



Foto 3. : S predavanja, foto izradila: Maja Lisska, školska pedagoginja

opis slike



Foto 4. Centralna livada naselja Dugave

opis slike



Foto 5.: Foto: Arboretum Trsteno, Trsteno, Hrvatska

opis slike


Foto 6.: Urbana farma hrane, Sole-food, Vancouver, Kanada, Izvor foto: Facebook stranica: Sole - food

http://land8.com/video/the-edible-bus-stop-community-gardens-from-neglected-sites
Video: Community projekt - Jestive autobusne stanice u Londonu

opis slike


Foto 7.: Foto iz predavanja: Igre zvukom implementirane u krajobrazno oblikovanje dječjeg igrališta, Penzlin, Njemačka, izvor foto: Marina Butorac

opis slike


Foto 8.: Skupljanje kišnice u sklopu Skate parka, izvor foto:http://www.dac.dk/en/dac-cities/sustainable-cities/all-cases/water/roskilde-storm-water-skate-park/

opis slike


Foto 9. Energetski učinkovito uređeno naselje Ecolonia, Nizozemska,
Izvor foto: http://patm.home.xs4all.nl/GERWEN.ARCHITECT/---Ecolonia.I.Alphen.text.html

opis slike


opis slike


opis slike



Foto 10.: Foto: High Line park , New york city, SAD,
izvor foto: http://en.wikipedia.org/wiki/High_Line_(New_York_City)

Predavanje izradila i provela za O.Š. Fran Galović, Dugave
u sklopu Inicijative “Zagreb Klima grad: Dugave – Eko habitat”, Udruga “Vilenice”,

te za Blog Udruge "Vilenice" o zbivanju prenijela uz odabir fotografija i video
i izvor Foto br.2, 4, 5, 7. Marina Butorac, magistra inženjerka krajobrazne arhitekture/mag.ing.prosp.arch.


U predavanju su korišteni materijali prikupljeni provedbom Grundtvig aktivnosti Programa cjeloživotnog učenja Agencije za mobilnost i programe EU iz Zagreba

In the lecture are used materials gathered during execution of Grundtvig activities of Lifelong learning programme of Agency for mobility and EU programmes from Zagreb


Program za cjeloživotno učenje

Ova publikacija je ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije.
Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

Oznake: vrtna kultura, ekološko oblikovanje gradova

03.02.2015. u 19:11 | 0 Komentara | Print | # | ^

Plan za Šumski vrt za održano predavanje u listopadu 2013. na temu vrtne kulture i uređenja Šumskog vrta

Idejno rješenje krajobraznog uređenja kao podloge za radionicu i predavanje na temu povijesti vrtne kulture: "Vrtovi uživanja" i Uvoda u uređenje Šumskog vrta provedeno u suradnji Udruge "Vilenice" i Udruge "Peron 8" svi koji nisu mogli prisustvovati i svi/sve zainteresirani/ne mogu pogledati i pročitati u nastavku:


opis slike





http://www.slideshare.net/Vilenice?utm_campaign=profiletracking&utm_medium=sssite&utm_source=ssslideview


http://www.slideshare.net/Vilenice?utm_campaign=profiletracking&utm_medium=sssite&utm_source=ssslideview


http://www.slideshare.net/Vilenice?utm_campaign=profiletracking&utm_medium=sssite&utm_source=ssslideview


http://www.slideshare.net/Vilenice?utm_campaign=profiletracking&utm_medium=sssite&utm_source=ssslideview


http://www.slideshare.net/Vilenice?utm_campaign=profiletracking&utm_medium=sssite&utm_source=ssslideview


Pripremila: Marina za "Vilenice"




Program za cjeloživotno učenje

Ova publikacija je ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije.
Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

Oznake: ekološko uređenje krajobraza, šumski vrt, vrtna kultura

10.03.2014. u 17:46 | 0 Komentara | Print | # | ^

Sa subotnjeg otvorenog predavanja "Šumski vrt u permakulturnom dizajnu nove vrtne kulture "Vrtova uživanja"

Unatoč promjeni u rasporedu i formi zbivanja, u subotu, 5. listopada u suradnji Udruge „Vilenice“ i Udruge „Peron 8“ održano je u klubu „Perona 8“ predavanje pod nazivom „Šumski vrt u permakulturnom dizajnu u novoj vrtnoj kulturi „Vrtova uživanja“ . Sudionici/ice iz Udruge „Vilenice“ , „Perona 8“, te prijatelji, imali su priliku čuti o povijesti nastanka tzv. „Vrtova uživanja“.

opis slike


Foto: Sa subotnjeg predavanja, Klub "Perona 8"
Photo: From saturdays lecture, Club of Association "Peron 8"
Izvor foto/Photo by: Marina


opis slike


Foto: Sa subotnjeg predavanja, Klub "Perona 8"
Photo: From saturdays lecture, Club of Association "Peron 8"
Izvor foto/Photo by::Jelena


Iz idejnog i oblikovnog naslijeđa spomenutih vrtova proizlaze mnogi današnji javni parkovi poput zagrebačkog i osječkog Zrinjevca,zagrebačkog Maksimira, opatijskih parkovnih bisera poput parka Angiolina, park Varaždinskih toplica i drugi.

opis slike


Foto: Park Angiolina, Opatija, Hrvatska
Photo: Park Angiolina, city Opatija, Croatia
Izvor foto: Marina


opis slike


Foto: Muzički paviljon u parku Varaždinskih toplica, Hrvatska
Photo: Musical pavillion in park of Varaždin spa, Croatia
Izvor foto/Photo by: Marina


Iz ove tradicije proizlaze festivali kreativne scenerije i originalnih kostima koji se odvijaju u parkovima uz dvorce Mecklenburg-Zapadne Pomeranije, te mnogi danas poznati i veliki festivali u parkovima poput danskog glazbenog Rosklide festivala, glazbeni festival „Gartenkulturfestival“ u gradskom vrtu u Bremenu u Njemačkoj, te u Hrvatskoj, Festival Opatija u parku Angiolina u gradu Opatiji, u kvarnerskom zaljevu.

opis slike


Foto: Umjetničke instalacije, Roskilde festival, Danska
Photo: Art installations, Roskilde festival, Denmark
Izvor foto/Photo by: Internet


Povijest tzv. „Vrtova uživanja“ seže u srednji vijek, te se može reći kako se razvio iz srednjovjekovnog Hortusa conclususa, ili zatvorenog vrta , koji je radi sigurnosti, u to vrijeme primarne potrebe bio okružen gradskim zidinama, zidinama samostana ili feudalnih dvorova. Ovaj dio povijesti vrtne kulture donosi predodžbe povezanosti vrta i vrtnih elemenata poput izvora vode u vrtu i tada umjetnosti dominantnog ženskog lika, religijskog lika Djevice Marije.
To je vidljivo u slikarstvu vrtova srednjeg vijeka i renesanse gdje postoji simbolična povezanost religijskog lika Djevice Marije i vrta: Hortus conclusus, što je vidljivo i iz Salomonove pjesme ili Pjesme nad pjesmama, 4:12:
"Hortus conclusus soror mea, sponsa, hortus conclusus, fons signatus"
"Ograđeno dvorište je moja sestra, moja supruga, vrt zatvoren i zdenac zapečaćen"

Vrt namijenjen prvenstveno gospodarskoj namjeni, tj. prehrani počinje dobivati i prostore za čitanje, igru, zabavu, odvijanje koncerata, i uživanje u hrani, jer i u tom dijelu vrta i dalje postoje voćke i jestivo bilje kako je vidljivo iz slikarstva toga doba, te postepeno nastaje začetak forme tzv. “Vrta uživanja” (Hortus deliciarium). Iz vrtnog slikarstva je vidljiv i visok domet hortikulturnih i vrtnih tehnika toga doba, a koje se i danas upotrebljava u vrtu poput formiranih penjačica i voćki “u špalir” (espalier), povišenih gredica, pletenih ukrasnih ograda od pruća, sustavi odvodnje u kutijama za uzgoj sadnica i sl. Vidljiva je i bioraznolikost bilja i ptica u vrtu.

opis slike



Foto: "Rajski vrt", Majstor s Rajne, 15.st.
Photo:Unknown Master, German (active in 1410s in the Upper Rhineland)
Izvor/Photo by: Wikimedia


Bilo je riječi i o vrtovima uživanja Hrvatske, od kojih najizvorniju formu imaju renesansni ladanjski vrtovi Dubrovnika.
Drugi dio predavanja prenio je razlog potrebe za sinergijom oblikovanja nekadašnjih srednjovjekovnih vrtova i novih metoda ekološkog uređenja vrta, primjene permakulturnih principa dizajna, te kako se metoda gosp. Roberta Harta, metoda “Šumskog vrta” može uklopiti u sve to.
Procesima globalizacije počeli smo svojim načinom življenja utjecati na daleke krajeve, pa tako krajobrazima u svojem životnom okruženju utječemo i na stanje leda na krajnjim polovima Zemlje, a koji je posljednjih godina izmjeren u smanjenom obujmu.
Iz istog razloga ekološki način življenja i pravilna raspodjela vlastitih prirodnih i drugih resursa također može doprinijeti blagostanju i miru u drugim zemljama, tj. uravnotežiti naš ekološki otisak.
Tijekom predavanja su prenešeni neki od modela i alata kojima se može djelovati malim koracima i u skladu s vlastitim mogućnostima. Pritom, kroz ekološki način uređenja, recikliranje, primjenu ekoloških materijala, primjenom „no dig“ metoda pripreme i sadnje vrta, primjenom, očuvanjem, te dijeljenjem autohtonih, na štetnike otpornijih biljnih sorti, te uspostavom „Šumskog vrta“, koji je osobito pogodan za hladoviti, šumoviti dio vrta ili nadogradnju postojećeg voćnjaka.
„Šumski vrt“ je metoda koju nalazimo kao sadnju u slojevima u nekom obliku i u drugim povijesnim razdobljima vrtne kulture, a koju je pod tim imenom razvio gosp. Robert Hart, želeći svojem bratu koji je rođen s poteškoćama u učenju stvoriti zdravo i terapeutsko okruženje. U „Šumskom vrtu“ sade se biljke poput bobičastog voća i orašarica, te se smatraju hranom koja se evolutivno podudara s čovjekom, te bi trebale češće biti dio čovjekove prehrane.

opis slike


Foto: Josta
Photo: Jostaberry
Izvor foto/Photo by: Internet,Wikipedia


Predavanje je obuhvatilo i popis bilja koje se u njemu može uzgojiti, a koje manje poznajemo, poput joste, ogrozda, trnine, žutike, mahonije, o značenju estetike u svemu tome, osobito ako imamo urbani vrt, tj. predvrt koji je dio cjelokupne slike ulice, a što je pokazano kroz primjere sličnih vrtova i vizura iz gradova i sela Mecklenburg-Zapadne Pomeranije gdje se odvijao projekt Grundtvig, te Grundtvig aktivnosti, iz kojih je proizašla inspiracija za vrtnu radionicu, te predavanje na temu „Šumski vrt“ i primjenu permakulturnog dizajna kao održive organizacije imanja, vrta, tj. sustava u kojem živimo ili radimo.
Na primjeru odabranog terena vrta „Peron 8“ , koji je bio inspiracija za primjenu metode „Šumski vrt“, dijela vrta u kojem prirodno rastu obične kupine i koje smo željeli ovim putem sačuvati pokazalo se kako graditi i razvijati dizajn s primjenom permakulturnih principa i metoda „Šumskog vrta“, te su sudionici dobili predložak dizajna izrađenog u svrhu ranije najavljene provedbe vrtne radionice, a koji se sastojao od oblikovanih vrtnih boxeva za gradnju povišenih gredica . Dizajn će se s obzirom na okolnosti možda kasnije prenijeti u vrt "Perona 8", a sudionici predavanja, će prikupljena saznanja, kako su rekli/rekle, u svoje zelene vrtne i balkonske prostore.

Sudionici/ice su imali/le priliku vidjeti mnoge prospekte i knjižice tematskih vrtova diljem Njemačke, također Austrije, prikupljene kroz suradnju s „Mrežom vrtova Njemačke“ („Gartennet Deutschland“, Berlin).

Kroz fotografije prikupljene tijekom provedbe Grundtvig aktivnosti moglo se vidjeti i kako cvjetne vile inspiriraju predstavnice pojedinih vrtova u izradi kostima u kojima predstavljaju svoje vrtove. Cvjetne vile su bile predstavljene i kroz fotografije scenerije festivala parkova uz dvorce Mecklenburg-Zapadnog Pomorja.


opis slike


Foto: Prezentacijski katalozi vrtova članica "Mreže vrtova Njemačke" ("Gartennet Deutschland")
Photo: Brosures of gardens of members of "Garden network Germany" ("Gartennet Deutschland")
Izvor foto/Photo by: Marina



opis slike


Foto: loganove bobice u cvatu
Photo: loganberry in bloom
Izvor foto/Photo by: Internet,Wikipedia




From the saturdays open lecture with a theme "Forest garden” in permaculture design in the new garden culture of “Gardens of pleasure”



Despite the change in the schedule and the form of event, on Saturday, 5 October in cooperation of Ecological-geomantic Association " Vilenice " and the Association for art and creativity " Peron 8" was held at the club of " Peron 8", lecture "Forest garden” in permaculture design in the new garden culture of “Gardens of pleasure”. Participants from the Association " Vilenice ", " Peron 8 " and friends had the opportunity to hear about the history of the so-called "Gardens of pleasure " from whose conceptual and design heritage derive many of today's public parks such as Zagreb's and Osijek's - Zrinjevac , Zagreb's Maksimir , Opatija park pearls like “Angiolina park”, park of Varaždin spa and others.

From this tradition derive festivals of creative scenery and original costumes that take place in parks with castles of Mecklenburg-Western Pomerania, and many now well-known and major festivals in parks like Rosklide Danish music festival, music festival "Gartenkulturfestival" the garden city of Bremen in Germany, and in Croatia, Opatija festival in park Angiolina in city Opatija in Kvarner bay, a bay in the northern Adriatic Sea .

The history of the park dates back to the middle Ages, and is developed from the medieval Hortus Conclusus or closed garden, which for safety reasons, at that time the primary need, was surrounded by city walls, the walls of the monastery or feudal castles. This part of the history of garden culture brings images connectivity of garden and nature elements as it is source of the water and female character dominant in that time, religious character of Virgin Mary.
That is visible in the paintings of the gardens of the Middle Ages and the Renaissance where is a symbolic connection between the religious character of the Virgin Mary and the garden : Hortus conclusus , which is evident from Solomon's Song of Songs :
" Horus concuss soror mea , sponsa , hortus conclusus , fons signatus "
" Fenced yard is my sister, my wife , a garden enclosed , a fountain sealed "

From the paintings of gardens is visible high range of horticultural and garden techniques of that time, which is still used today in the garden, such as climbing and formed fruit "in two lines" (espalier), and other shapes, raised beds, knitted decorative wicker fence, drainage systems in boxes for growing seedlings, etc. Visible is also biodiversity of plants and birds in the garden.

Garden designed primarily for economic purpose, and growing food, starting to get the space
for reading, playing and for concerts , and of course enjoying the food , because in this part of the garden there are still trees and edible plants as seen in paintings of the time, and gradually resulting garden forms called " Garden of enjoyment" or “Garden of pleasure” ( Hortus deliciarium). Lecture included part about one of the most indigenous forms of the “Gardens of pleasure” of Croatia, Renaissance gardens of Dubrovnik.

The second part of the lecture quoted reason for the need for synergy formatting former medieval gardens and new methods of ecological landscaping the garden, applying permaculture design principles, and how method of Mr. Robert Hart, method of “Forest garden” can fit into design.

The process of globalization started to affect way of living nearby and on Earth poles, so landscapes in our living environment affect the state of the ice at the poles of the Earth, and which is last years measured in the reduced volume.

For the same reason ecological way of life and the proper distribution of its natural and other resources can also contribute to the prosperity and peace in other countries , that is to balance our ecological footprint. .

During the lectures are transferred some of the models and tools that can operate in small steps and in accordance with our own capabilities. Here , through an environmentally sound manner decorating , recycling, use of ecological materials , using "No - dig " gardening method of preparing and planting the garden, use , preservation and sharing of indigenous pest resistant plant varieties , and the establishment of the “Forest garden”, which is especially suitable for shaded , wooded part of the garden or for upgrade existing orchards .
" Forest Garden „is a method that we find as planting in layers in some form in other historical periods of garden culture, which under name “Forest garden” developed Mr. Robert Hart , wanting for his brother, who was born with learning difficulties, to create a healthy and therapeutic environment . The "Forest garden " planted plants like fuits with berries and nuts and are considered food that evolution coincides with the man , and should be more often part of the human nutrition.
The lecture also included a list of plants that can be grow in this type of garden , which are less familiar , like jostaberry, gooseberries , blackthorn, barberry, mahonia .


The significance of aesthetics in this process of garden creation, especially if we have an urban garden, front garden that is part of the overall view of the street , which is shown by the example of similar gardens and vistas of cities and villages Mecklenburg- Western Pomerania , where took place the project Grundtvig and Grundtvig activities that gave rise to the inspiration for a garden workshop and lecture on " Forest Garden " and its application in permaculture design as a sustainable organization of estates, gardens , a system in which we live and work .

On the example of chosen terrain of the garden of Association " Peron 8 ," which was the inspiration for the application of the " Forest Garden " , part of the garden in which grow naturally ordinary blackberries, which was wanted to be preserved, was shown how to build and develop the design of the application of permaculture principles and methods "Forest garden". In that purpose participants got a design template drawn up for the implementation of the previously announced garden workshop, which consisted of tailored garden boxes to build a raised flowerbed. The design according to possibilities may later transfer to the garden of "Peron 8", and pariticipants of the lecture, will use gathered knowledge, as they said, in their green spaces, gardens or balconies.

Participants to a lecture had opportunity to see many brochures and booklets of thematic gardens throughout Germany, also gardens of Austria, gathered in cooperation with the "Garden network Germany“(“Gartennet Deutschland”, Berlin).

Through photographs collected during the Grundtvig activity could be seen how the flower fairies inspire representatives of individual gardens in creation of their costumes in which they represent their gardens. Flower fairies were presented through photographs of scenery from festivals in parks with castles in Mecklenburg-Western Pomerania.




Program za cjeloživotno učenje

Ova publikacija je ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije.
Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

Oznake: vrtna kultura, šumski vrt

09.10.2013. u 14:07 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

0

< siječanj, 2017  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2017 (2)
Svibanj 2016 (1)
Veljača 2016 (2)
Kolovoz 2015 (1)
Travanj 2015 (2)
Ožujak 2015 (3)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (3)
Studeni 2014 (3)
Listopad 2014 (4)
Rujan 2014 (6)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (6)
Svibanj 2014 (6)
Travanj 2014 (3)
Ožujak 2014 (6)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (5)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (5)
Listopad 2013 (7)
Rujan 2013 (5)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (2)
Lipanj 2013 (6)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (2)
Ožujak 2013 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (5)
Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (2)
Lipanj 2012 (2)
Svibanj 2012 (2)
Travanj 2012 (4)
Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (1)
Prosinac 2011 (3)
Studeni 2011 (2)
Listopad 2011 (3)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (2)
Travanj 2011 (4)
Ožujak 2011 (4)
Veljača 2011 (1)

OPIS BLOGA & RADIONICE,TEČAJEVI




OPIS BLOGA:


Blog geomantijsko-ekološke udruge "Vilenice" - Udruga za očuvanje vilinskih krajeva, život u skladu sa Zemljom i kulturu duha
Udruga "Vilenice" je nestranačko, neprofitno i dobrovoljno udruženje građana/ki.

Sjedište udruge: Zagreb, Hrvatska


KONTAKT:
udrugavilenice@gmail.com



WEB UDRUGE:
http://vileniceudruga.yolasite.com/



Udruga "Vilenice" u svojem radu nastoji poštivati ljudska prava iz Opće deklaracije o ljudskim pravima, te podržava svaki napor za uspostavu i poštivanje istih, kao i svih do sad stečenih ljudskih i građanskih prava,te ženskih ljudskih i građanskih prava, građana/ki Republike Hrvatske :


Opća deklaracija o ljudskim pravima: http://www.ffzg.hr/hre-edc/Deklaracijaljp.pdf


AKTUALNO:

Eko-inicijativa: Zagreb kao Klima grad - naselja Eko-habitati

Parkonomija - održivi razvoj temeljen na parkovima /Ideja: Marina Butorac/više o tome pročitajte u prilozima o Eko-inicijativi


Udruga "Vilenice"

Diseminacija za projekt Grundtvig aktivnost asistenti objavljena je na web-u Udruge "Vilenice":

Dissemination for project Grundtvig Assistanship activity is published on web-site of Association "Vilenice":

http://vileniceudruga.yolasite.com/projekti_projects.php



VIŠE O AKTIVNOSTIMA UDRUGE U TIJEKU PROVJERITE NA WEB-U UDRUGE


MISAO MJESECA:

Jedina istinska briga za djecu i mlade je briga za njihov okoliš.


Marina


opis slike


Šume Gorskog kotara, Hrvatska

PREPORUKE:

- Za surfanje internetom preporuka koristite tražilicu: http://ecosia.org/how.php
i surfanjem čuvajte Kišne šume.



AKTIVNOSTI UDRUGE:

-razmjena znanja
- edukativne radionice
- istraživački i radni projekti, projekti geomantijskih studija/analiza, te karti za pojedine prostore u svrhu daljnje edukacije o geomantiji kao ekološkoj disciplini koja promiče specifična znanja o Zemlji, te njenom korištenju za opće dobro
- ekološki projekti na temu održivih načina življenja, odnosno življenja u skladu sa Zemljom,
permakultura
- organiziranje kulturno-umjetničkih zbivanja
- putovanja, izleti
- vilologija & angelologija
- knjižnica



Ciljevi udruge su također unaprijeđenje kvalitete življenja, održivi razvoj i doprinos skladnom suživotu sa Zemljom i svih njenih bića kao jednakovrijednih, te stvaranje i podrška kulturi i prostorima slobode, tolerancije, mira i nenasilja kroz zalaganje za življenje u skladu sa duhovnim vrijednostima i različitostima svakog pojedinca/pojedinke te njihovo poštivanje, poštivanje ljudskih prava, zaštitu životinja, doprinos rodnoravnopravnom društvu.
.


Opća deklaracija o ljudskim pravima:
http://www.ffzg.hr/hre-edc/Deklaracijaljp.pdf


"Koja(koji) izgubi svoj oslonac i svoja stopala i koja (koji) razumije ono očajno stanje na kraju bajke, to je žena/muškarac koja/koji posjeduje osobitu i vrijednu mudrost. Ona/On je poput saguara, čvrstog, divnog kaktusa koji živi u pustinji. Saguaro možete prostrijeliti, možete rezbariti po njemu, srušiti ga, zgaziti, a on će ipak živjeti, ipak će u sebi nositi spremište živodajne vode, ipak će divlje rasti i s vremenom se sam izliječiti."
C. Pinkola Estés



Višedimenzionalnost prostorske strukture grada – Zagreb - u pripremi

opis slike


PROGRAMI:

SEMINARI I RADIONICE IZ EKOLOŠKE DISCIPLINE ZEMLJANE GEOMANTIJE

- Knjižnica: u knjižnici se okupljaju knjige na temu književnosti inspirirane svijetom prirode, običajima koji su inspirirani drvećem, šumama, prirodom, literaturom o geomantiji (stručne knjige, te studije izrađene od članova/članica "Vilenica"), ljekovitosti prirode, krajolika i literatura o održivim načinima življenja (dizajn,arhitektura, vrtovi, poljoprivreda)


Vilinska tvornica - ekološko-umjetnički program:

KREATIVNOST, STVARALAŠTVO, IGRA, UMJETNOST U SVRHU OČUVANJA PRIRODE I ZNANJA O PRIRODI -

POSJETITE VILINSKU TVORNICU NA LINKU U NASTAVKU!
:

: http://vilinskatvornica-fairyfactory.yolasite.com








Skripte i pamfleti - pogledaj pod SKRIPTE



opis slike


Energijska slika - Deve, M.B.


Vilenice

"Mercy and compassion are the higher qualities which dissolve ego and aggression. " Diana Cooper.



ETIKA GEOMANTIJSKE PRAKSE:

Geomantija se upotrebljava uz visoku etičnost.


AKTUALNO - "VILENICE"

- Info aktivnosti: na našem web-sajtu, e-mail-u i blogu možete se informirati o specifičnim temama kojima se bavi udruga


- knjižnica

Hrvatska je imala jedinstvenu priliku biti jedna od zemalja poput Austrije, Brazila, Sjeverne Irske i drugih koje će sudjelovati u projektima litopunkture i time naučiti o vitalno-energetskoj strukturi planete Zemlje, čime ujedno doprinosi ekologiji cijele planete i time dobiva važnu ulogu u Europi i šire:

Najavite se za vođene rute energetskim točkama u prirodi:
- ekološko-umjetničke skulpture rađene na temelju geomantijskih analiza postavljene u gradu Zagrebu (posjet Solar pleksusu i očuvanom dijelu litopunkture na Jarunu, rute su u dogovoru s voditeljem/autorom projekta M.Pogačnikom), voditelji/ice ruta: suradnici u projektu, školovani geomanti/kinje
- ecological-artistic sculptures made by geomantic analyisis in Zagreb (visit "Solar pleskus of Europe and preserved part of litopuncture on lake Jarun)



- vođene rute kroz energetske točke u prirodi (trenutno : rute - Zagreb, ostali gradovi: u pripremi)
- lead rutes to energy points (Zagreb)



Posjeti se organiziraju kao individualni i u manjim grupama, te uz donaciju.
Za vrijeme i datum posjeta dogovoriti se na mail:
udrugavilenice@gmail.com.


Informiramo i o prirodnim krajobrazima različite geomantijske kvalitete- energetskim točkama Zemlje.


e-mail: udrugavilenice@gmail.com


SKRIPTE:

pamflet: "O bićima prirode - elementali zraka"
, M.B.
studija :
"Očuvanje vilinskih krajeva-šuma Jelenovac", M.B.

skripta:"Školovanje u geomantiji orijentiranoj na tijelo
i zapadnom feng shuiju"
, Institut za geomantiju "Anima loci"

- Skripta, pamflet se mogu dobiti na upit na e-mail - freedownload.

- Studija "Očuvanje vilinskih krajeva", print u boji na ekopapiru sa originalnim slikama, fotkama i grafičkim prikazima - uz donaciju.


Donacijama se podržava daljnji rad udruge.



Rad udruge do sada je bio moguć i podržan donacijama članova/članica udruge i volonterskim radom članova i članica udruge,
te donacijama građanki i građana.

Broj računa udruge: 2340009-1110214705, PBZ


NATJEČAJI:

http://programjako.info/

Linkovi & ostala cool cool zbivanja


Zagreb:

TV:


IZLOŽBA:

Izložba Struggling Cities: japanski urbanistički projekti iz 1960-tih
Od 11. lipnja do 4.srpnja, u Gliptoteci HAZU, U organizaciji Veleposlanstva Japana


IZLOŽBA „VERT ZA BILINE: Izložba fotografija od osnutka do Drugoga svjetskog rata“ – u izložbenom paviljonu Botaničkog vrta PMF-a od 19. svibnja 2014., od srijede do nedjelje, između 12.00 i 18.30 (nakon 1. listopada do 17.30) sati.

Uvećane stare fotografije Vrta dočaravaju vremena s konca 19. stoljeća te prikazuju osnutak Vrta i njegovih prvih pet desetljeća djelovanja... Ulaz je SLOBODAN


PLES:


FESTIVALI:



ZBIVANJE:

Đir po Ruđeru
http://djir.irb.hr/



KAZALIŠTE:


KONCERTI:



Čakovec:


Rijeka




Karlovac


Osijek:


Pula:



Opatija



koncerti:





Prijateljska udruga: "Engelberge", Njemačka



za EKO-RODITELJSTVO posjetite:

http://www.roda.hr




ŠTO JE GEOMANTIJA? Ekološka disciplina - Skup znanja i vještina kojima se daje podrška prostoru, pa tako i čovjeku da ostvari svoju cjelovitost. Bavi se suptilnim energijama prostora i Zemlje.
Uz pomoć nje povezujemo se sa sviješću drag
e nam planete Zemlje



ŠTO SU VILINSKI KRAJEVI?

Na tim mjestima će vas vile same dotaknuti ako im otvorite srce...

KAKO SE ČUVAJU VILINSKI KRAJEVI?

- razumijevanjem veze čovjek - priroda
- zakonima o očuvanju prirode i okoliša
- senzibiliziranjem čovjeka za suptilne energije prirode
- uvažavanjem planete kao živog sustava
- kreativnom zaštitom - uređenjem prirodnih i kulturnih krajeva na način koristan čovjeku, a koji ne narušava ekološku ravnotežu




EKOLOGIJA: Ekologija je prirodna i interdisciplinarna nauka, koja gradi svoje temelje u biologiji, geografiji, geologiji, fizici, kemiji i matematici. U zadnje vrijeme, informatika igra veliku ulogu u sintezi i prikupljanju ekoloških podataka. Ekologija potiče od grčkih riječi oikos :dom i logos :rasprava, izučavanje.

EKOLOGIJA DUHA: Iscjeljenje prirode i našeg okoliša počinje od iscjeljenja čovjekova duha, odnosno, nas samih i našeg odnosa prema planeti Zemlji.



SKRIPTE:

"O bićima prirode - elementali zraka"
, M.B.
- studija :"Očuvanje vilinskih krajeva-šuma Jelenovac", M.B.

- skripta:Školovanje u geomantiji orijentiranoj na tijelo
i zapadnom feng shuiju", Institut za geomantiju "Anima loci"
- Skripta, pamflet se mogu dobiti na upit na e-mail - freedownload.
- Studija "Očuvanje vilinskih krajeva", print u boji na ekopapiru sa originalnim slikama, fotkama i grafičkim prikazima - uz donaciju.


Donacijama se podržava daljnji rad udruge.



VIŠE O GEOMANTIJI:

Geomantija je teorija i praksa „liječenja“ Zemlje, odnosno podrske Zemlji da ostvari svoju cjelovitost. Podučava o suptilnim energijama krajolika i naše planete, te o njihovu međuodnosu s čovjekom. Geomantija je također življenje u skladu sa Zemljom, te može biti vid osobnog razvoja. Pristupa prostoru kao cjelovitom, te ga uvažava kao višedimenzionalan. Danas se ova djelatnost sa višestoljetnim korjenima, već počinje prepoznavati kao važna ekološka praksa.

U tehničkom smislu, geomantija je uporabna geofizika, koja s cjelovitim mjerenjem i detekcijom svih prisutnih frekventnih polja i vitalnih tokova prostora omogućava pogled u prirodne datosti lokacije, da li prostor odražava harmoniju, ili je prisutan škodljiv upliv, te kako prostor služi človeku. (citat, izvor: http://www.lanovo.si/sl/geomantija/)



PRIMJENA GEOMANTIJE:


U vlastitom životu, odnosno prostoru kroz opažanje npr. najudobniji mjesta za spavanje, rad i drugo.


Pri useljenu u novi prostor.
Primjer: Jedna gospođa je u svojem stanu imala stalne glavobolje. Geomantijskim pregledom je utvrđeno kako su na mjestu njene kuće, prije gradnje posječena velika stabla, te su njihovi energetski ostaci njoj izazivali glavobolje.

Energiziranja prostora se rade na slijedeći način:

- zvukom (geomantijsko pjevanje - pjeva se samo glas/fon A)
- energetskim radom
- sadnjom stabala na oštećenim mjestima, npr. poslije oluje i rušenja stabala u šumi
- ljekovitim pripravcima (za npr. oštećeno tlo)
- postavljanjem energetskih skulptura: kozmograma, kamenih krugova, kamenjem (zašto? : prije svega kamenje i čvrste stijene nas povezuju bolje sa Zemljom - "kosti Zemlje", neutraliziraju neka zračenja itd.)
- fraktalima
- pri dizajnu uređenja prostora – odabirom oblika, boja, materijala, prirodnih materijala
- kristalima


Može se izvrsno primijeniti u održivom graditeljstvu, pri izboru zemljišta, gradnji kuće i u vrtovima, sa ciljem podupiranja snaga i energija Zemlje & čovjeka.
Geomantkinje i geomanti pri analizi zemljišta/prostora upotrebljavaju kao instrument čitanja energija svoje ruke ili pak tijelo, i/ili visak.

Prema mjerenjima se izrađuje karta.

Također se primjenjuje u web dizajnu.


POSTOJEĆI PROJEKTI U SVIJETU:

- rad sa šumama u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji
- neki od najvećih geomantijskih projekata poput kamenog kruga u eko-selu Tameri su rađeni u suradnji sa mirovnim aktivistima kao spoj mirovnog, ekoaktivizma i duhovnosti.
- Litopunktura (ili akupuntura tijela Zemlje) - Brazil
- desetljeće istraživačkih projekata arhitekture i krajobrazne arhitekture na BOKU Institutu u Austriji

EDUKACIJA: Postoji nekoliko akademija, te instituta za geomantiju u Europi, ponajviše u Njemačkoj, te Sloveniji. U Hrvatskoj se trenutno mogu naći seminari koji obuhvaćaju neke od tema, te ih vode različiti voditelji. Udruga "Vilenice" organizira trenutno radionice vezane uz rad sa šumama, što se pokazuje u sadašnjosti vrlo važnim, no u planu su i radionice sa drugim temama.



GEOMANTIJSKE ANALIZE PROSTORA: Riječ je o pregledu prirodnih suptilnih energija prostora koje neki prostor ima. Geomantijskom analizom te točke se stavljaju svjesno u upotrebu, primjerice u svrhu revitalizacije nogu ukoliko je riječ o energetskoj točci takve prirode.

opis slike