Kraj 2012.-te i podrška planetarnim promjenama - TJEDNA MEDITACIJA LIFENET-a

TJEDNA MEDITACIJA MREŽE ZA ZAJEDNIČKU INSPIRACIJU IZMEĐU ZEMLJE I ČOVJEKA - LIFE NET

Prema novim spoznajama kolege geomanta Marka Pogačnika koje donosi u Life-net - Mreži za uzajamnu inspiraciju čovjeka i Zemlje kraj 2012. se bliži i s njim važan prag na putu planetarnih promjena. Procesi transformacije se intenziviraju.
Iz tih razloga kolega geomant Marko Pogačnik predlaže nekoliko tjednih meditacija umjesto mjesečnih, prvu tjednu meditaciju također kolege geomanta, Martina Krauscha prenosimo u rubrici Ostala zbivanja iz Hrvatske i svijeta na web-site - u Ekološko-geomantijske Udruge "Vilenice", kao i ostale vijesti iz Mreže povezane uz posljednje tjedne 2012. u hrvatskom prijevodu:

http://vileniceudruga.yolasite.com/


Marina B. za "Vilenice"

30.10.2012. u 22:52 | 0 Komentara | Print | # | ^

Mecklenburg-Zapadno Pomorje - regija tisuću jezera, poučnih staza i cjeloživotnog učenja o prirodi, gdje drveće ima svoj glas

Smještenu na sjeveru Njemačke saveznu pokrajinu Mecklenburg Zapadno Pomorje čini prostor tzv. Meklenburškog platoa jezera i obala Baltičkog mora. Tijekom 20 godina, od kad je ova regija prošla procese ujedinjenja nekadašnje Istočne i Zapadne Njemačke usmjerila je svoj razvoj u odmorišni i zdravstveni turizam, uz njegovanje proizvodnje domaće i ekološki uzgojene hrane.

opis slike


Foto: Ledenjačko jezero, MV


Područje nastalo iz ledenjačkog krajobraza prekriveno je tisućama jezera i jezeraca,s jednako toliko i plaža, koja se isprepliću s prirodnim i uzgojenim šumama, je uistinu jedinstveni prirodni fenomen u svijetu. Dio kulturne povijesti čini i dugotrajno prisustvo Slavena na ovim područjima. Između ostalih, pronalazimo i arheološka nalazišta, te ostatke specifičnih kružnih gradina, naseobina nekadašnjih slavenskih stanovnika/stanovnica.

Kako bi očuvala svoje prirodne i kulturne osobitosti regija izrazito njeguje posljednjih 20 godina ekološki i održivi pristup prirodnim krajobrazima, ali i kulturnim dobrima poput niza dvoraca s parkovima i poljoprivrednim dobrima koje je plemstvo nekada gradilo u ovom jedinstvenom krajobrazu. Niz dvoraca s parkovima obnovljeno je inicijativama pojedinaca i pojedinki koji su poželjeli investirati u dobrobit svoje zemlje na ekološki i kulturno osviješten način. Također se i na razini gradova i zajednica brine o takvim kulturnim dobrima, a doprinos obnovi daju i potpore EU. Neki od dvoraca i tvrđava su pretvoreni u muzeje, kulturne centre s prenoćištima i organiziranim tzv. Bio-odmorima, izletima u prirodu i drugim sličnim sadržajima.Snage obnove povijesno-kulturnih dobara i zaštite priodnih cjelina za razvoj zajednicaOvim snagama obnove povijesno-kulturnih dobara i zaštite prirodnih cjelina, pokrenuti su procesi održivog razvoja i uređenja i mnogih malih gradova i seoca, razasutih unutar ruralnog krajobraza i krajobraza ledenjačkih jezera, koji su danas krajobrazno-kreativno i uredno uređeni.


opis slike


Foto: Novoimenovana Aleja ruža s posađenim ružama - ulica prema Vrtu Marihn u mjestu Marihn


opis slike


Foto: Krajobrazno uređena ulica u gradiću Penzlin


Samo dječjim igralištima se pridala izuzetna pažnja, te su kao originalna i stručno osmišljena od dizajnera/ica i krajobraznih arhitektica/arhitekata postala dio prepoznatljive i originalne slike gradića i sela okolice.

opis slike


Foto: Dječje igralište originalnog dizajna sagrađeno uz potporu EU, Marihn


opis slike


Foto: Dječje igralište sagrađeno uz potporu EU, Penzlin


Edukacija, poučne rute i cjeloživotno obrazovanje kao sastavni dio ponude posjetiocu/posjetiteljici Mecklenburg-Zapadnog Pomorja

Izuzetno se cijeni krajobrazno uređenje koje je u skladu s prirodom, te koje je sposobno povezati divlju prirodu s novo oblikovanim cjelinama. Uređene pješačke cjeline sa zelenim zonama danas prate opisne ploče koje upućuju u kulturnu povijest grada i ekološku vrijednost pojedinih krajobraza. Uređenje parkova uz dvorce je također područje kojem se pridaje osobita pažnja.

opis slike


Foto: Jezero i dvorac Schwerin


Napisana su i tiskana izdanja o pristupima očuvanju prirode ove regije, te metodama zaštite prirodnih krajolika, šuma, održive poljoprivrede, krajobraznog planiranja.opis slike


Foto: Ploča s opisom važnosti aleja i stabala u ljudskom rukom mijenjanom krajobrazu


opis slike


Foto: Poučna staza s pločama opisom važnosti aleja i stabala u ljudskom rukom oblikovanom krajobrazu


Jedinstvene izvorne prirodne cjeline Mecklenburg – Zapadne Pomeranije zaštićene su posljednjih 20 godina visokim stupnjima zaštite, te je regija isprepletena prirodnim krajolicima, nacionalnim parkovima, parkovima prirode i rezervatima biosfere, kao i uređenjem u funkciji parkova-šuma za šetnju i rekreaciju.

opis slike


Foto: Divlje ptice u parku dvorca Schwerin

U centrima poput Centar prirode "Müritzeum" u Warenu može se saznati i naučiti kroz organizirane rute, ali i posebno osmišljene edukativne programe za različite uzraste o nastanku i razvoju prirodnih krajobraza, te sastavu prirode i utjecaja čovjeka tijekom vremena na njih, prije svega područja "Müritz", te Nacionalnog parka "Müritz", ali i prirode Mecklenburg – Zapadne Pomeranije općenito. Kreativno i multisenzorno i interaktivno osmišljen centar nudi mogućnost učenja ali i zabave o prirodi ovoga kraja, a posebno se njeguje istraživački pristup i spoznajni uspjeh, i to od malena, što se odražava i u uređenju cjelina za igru djece unutar muzeja. Višestoljetna stabla su osobita vrijednost očuvanih predjela prašuma, pa tako je i jedno pola tisućljeća staro i još uvijek živuće drvo dobilo počasni odljev debla izložen u prostorima ovog centra prirode. U deblo se može čak i ući i sjesti, a interaktivni program posjetiteljima/icama omogućuje čuti kako drvo priča neke od poznatih priče iz svjetske književnosti na temu prirode. Objekt "Müritzeum"-a također odlikuje djelo moderne arhitekture koje asocira na brod, ali se i svojim organskim rubnim obrisima želi uklopiti u ideju centra koji okuplja znanje o prirodi, kao i u parkovno oblikovani jezerski krajobraz oko njega. Knjižnica centra pohranjuje širok spektar knjiga o prirodi ovog područja.opis slike


Foto: Centar doživljaja prirode "Müritzeum" s parkom


opis slike


Foto: Zeleni krov objekta "Müritzeum"


opis slike


Foto: Stoljetna stabla kao osobita vrijednost krajolika regije Mecklenburg-Zapadno Pomorje


Grad Waren, je također u publikacijama i turističkim vodičima predstavljen kao mjesto zračne kure ili mjesto blagotvornog zraka, što se usitinu može jasno vidjeti i na osvježenoj koži nakon dana provedenog u ovom lijepom gradiću s lukom na jednom od najvećih jezera u regiji.

Znanja o morskom krajobrazu pak su osmišljeno predstavljena za posjetu u gradu Stralsund u muzeju mora "Ozeaneum".

Krajobrazi istočnog mora zaštićeni su u Nacionalnom parku "Vorpommersche Boddenlandschaft", Nacionalnom parku "Jasmund", te Rezervatu biosfere " Jugoistočni Rügen".

Organizirane poučne šetnje, pješačke, biciklističke rute, te rute brodovima, kao i noćna promatranja prirode i ruta kroz šumske staze osobita su zanimljivost svakodnevnih pounda parkova prirode i centara prirode.


Eko - , Bio- i Klima-hoteli s vegetarijanskim delikatesama

U vodičima za posjet mjesta može se naći niz hotela koji ističu vrijednost kao Bio-hoteli, Natura-hoteli, hoteli-prirode, Eko-hoteli, koji su primjerice bio – gradnje, ekološkog uređenja interijera i eksterijera, te imaju ponudu Bio-hrane.
Također može se pronaći niz Vege-hotela, dakle hotela s ponudom vegetarijanske hrane i vegetarijanskih delikatesa. Osobitost odmora na Platou jezera je Bio-odmor, odmor u prirodi i na prirodnim pješčanim jezerskim plažama u jezerima čiste vode čija se kvaliteta redovito provjerava.
Jezera, rječice i kanali, te vodeni krajobraz se unutar gradova njeguje te osim za uživanje i šetnju služi i za rekreaciju, te razne vodene sportove.


opis slike


Foto: Sportovi na vodi - Neubrandenburg


Osim ekološki usmjerenog turizma, poučnih staza, tu je i niz projekata podržanih od EU fondova koji pomažu u očuvanju životinjskog i biljnog svijeta, zaustavljanju nestanka ugroženih i iznimno rijetkih vrsta poput primjerice jezerskog orla, ptičje vrste koju se može vidjeti kako doslovce pleše u paru u letu.

Regija Mecklenburg Zapadne Pomeranije njeguje svoj jedinstven prirodni krajolik, te je odraz duha koji prožima cijelu Njemačku, osobito velike gradove, poput prijestolnice Berlina.


opis slike


Foto: Prostrane zelene površine ispred Glavnog kolodvora u Berlinu

opis slike


Foto: Biciklistička kultura: Parking za bicikle, Berlin

opis slike


Foto: Biciklistička kultura: Parkiralište za bicikle ispred trgovačkog centra, Neubrandenburg


opis slike


Foto: Parkiralište za bicikle na glavnom željezničkom kolodvoru, Schwerin


Vrtna akademija M-V u mjestu Marihn također je zaslužna za mnoge procese osnaženja ekološke svijesti u regiji i vrijednosti parkova, parkovne arhitekture, dizajna s prirodom, kao i ekološkog uzgoja hrane i njegova pozitivnog utjecaja na očuvanje zdravog okoliša.


opis slike


Foto: Park "Marihn"


Razgovarajući s ljudima ove pokrajine uvidjela sam da posjete iz Hrvatske nisu česte, ili još posjete iz Hrvatske nisu zabilježili, no prekrasan i jedinstven Plato jezera Njemačke svakako vrijedi ne jednom, nego više puta posjetiti.


Napisala tekst & fotografije: Marina Butorac


Grundtvig asistenti aktivnost se provodila u sklopu Programa Cjeloživotnog učenja Agencije za mobilnosti i programe EU iz Zagreba.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije

Program za cjeloživotno učenje


Ova publikacija je ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije.
Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

29.10.2012. u 08:57 | 0 Komentara | Print | # | ^

Cjelovit pristup zdravlju i energetskom tijelu čovjeka - QI GONG uz zdravstveno osiguranje


opis slike


Foto: Ružičasta vrpca
Izvor foto: WikipediaOve godine povodom mjeseca ružičaste vrpce kada se obraća pažnja na, u posljednim desetljećima učestaliju bolesti u žena - raka dojke, donosim kratku priču iz Njemačke o cjelovitom pristupu zdravlju, kao jednom od najvažnijih sustava preventive, ali i liječenja ove bolesti i očuvanja ženskog zdravlja općenito, o čemu je opširno bilo riječ na prošlogodišnjem predavanju Udruge "Vilenice".

Qi gong koji poučava o energetskom tijelu čovjeka i sustavu energetskih meridijana (baš kao što pronalazimo i u tijelu Zemlje) koji prožimaju naše ljudsko tijelo te utječu na naše cjelokupno zdravlje, te na temelju čega je stvoren cijeli sustav vježbi za poboljšanje zdravlja, rješavanje zdravstvenih tegoba, a dio je znanja poznatog kao tradicionalna kineska medicina u Njemačkoj se može trenirati i uz potporu sustava zdravstvenog osiguranja.

Uz potvrdu liječnika opće prakse o zdravstvenim tegobama koje obuhvaća sustav vježbi usmjerenih na te specifične zdravstvene tegobe (npr. išijas, bolovi u kralježnici, bolovi u zglobovima) ili ukoliko trenirate kao preventivu bolesti, tj. služi vam održavanju dobrog zdravlja moguće je da vam zdravstveno osiguranje pokrije troškove polaska na tečaj Qi gonga. Također, uobičajeno je da primjerice doktori/ice medicine poučavaju ove vježbe.


Ovaj pomak u zdravstvenom sustavu svakako pomaže u cjelovitom pristupu rješavanja zdravstvenih tegoba, kao i u poboljšanju općeg zdravlja pojedinca/ke, tj. preventive.

Dobro je podsjetiti i na važnost ekološki uzgojene prehrane koja je potvrđena i istraživanjem objavljenim u časopisu "Occupational and Environmental Medicine", a koje je potvrdilo međuutjecaj pesticida i bolesti raka dojke.
Ekološkim pristupom uzgoju hrane čuva se zdravlje žena, čuva se zdravlje prirode, šuma, rijeka, izvora pitke vode, mora.


opis slike


Foto: Šetnica, Penzlin, Mecklenburg-Zapadno Pomorje
Izvor foto: Marina B.Marina B.

27.10.2012. u 22:51 | 0 Komentara | Print | # | ^

Vegetarijanska hrana u održivom razvoju Slavonije i doprinos očuvanju okoliša vegetarijanstvom

Inspiracijom obilježavanja Dana hrane 16. listopada vrijedno je sjetiti se kako je jedan od doprinosa očuvanju prirode , okoliša, ali i vlastitog zdravlja i vegetarijanska prehrana:

1. Zbog proizvodnje mesa sjeku se ogromne količine drveća. Svake godine Amazonska prašuma se sve više i više krči, čak 79.000.000 jutara godišnje, da bi se osigurala zemlja za ispašu ili za uzgoj žitarica. Nastavi li se krčiti istim tempom, nestat će za 30 godina.

2. Prehrana bazirana na mesu kostantno sadrži velike količine zasićenih masti, životinjskih bjelančevina i kolesterola koji podižu razinu kolesterola u krvi - znak upozorenja za srčanu bolest i srčani udar.

3. Da bi se proizveo 1 kg mesa potrebno je oko 200.000 litara vode, dok za proizvodnju 1 kg pšenice treba samo 110 litara vode.

4. Da bi se nahranio prosječan Hrvat/Hrvatica, stanovnik/stanovnica Hrvatske koji/koja jede meso potrebno je 31 jutara zemlje dok je za osobu koja ne jede meso i mesne proizvode dovoljna 1/6 jutra. (1 jutro - 40,476 ara).

Ostatak liste razloga možete pronaći na stranici:
http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=256

Osim domaće kuhinje, održivi turizam podrazumijeva i ponudu vegetarijanske hrane.

Slavonija tradicionalno slovi kao regija u kojoj danas prevladava mesna kuhinja, te je ponekad bilo gastronomski uživati u vegetarijanskoj prehrani pri izlasku u restoran u ovoj regiji gotovo ne moguće. Ipak posljednjih godina pronalazimo restorane koji imaju odličnu ponudu vegetarijanske hrane.

Važno je također demistificirati ovu regiju kao tradicionalno mesnu, jer nekad, u slavonskoj regiji, ali i drugim regijama Hrvatske gdje su se životinje za prehranu samostalno uzgajale, meso jelo često tek dva puta tjedno, i u posebnim prigodama, dok je danas to svakodnevno, čime je i ekološki otisak drastično veći.

Uz posjet područjima zaštićene prirode poput "Kopačkog rita" , može se posjetiti restoran "Baranjska kuća" s integriranim zanimljivim kulturnim sadržajima - Ulicom tradicionalnih zanata s ponudom domaće vegetarijanske hrane u Etno - selu Karanac i i prolaskom kroz jedinstvene krajobraze obale Dunava restoran "Dunav Ilok".

U najvećem pak gradu Hrvatske Zagrebu, odnedavno zavidnu ponudu vegetarijanskih pizza ima pizzeria "Kum".

opis slikeFoto: Domaće sejtan-šnicle s prilogom
Izvor foto: M.B.
Marina

21.10.2012. u 22:11 | 0 Komentara | Print | # | ^

Fotografije s 3.kreativnog geomantijskog okupljanja geomantijske mreže "Mreža života" u Londonu

Fotografije sa Trećeg kreativnog okupljanja u organizaciji geomantijske mreže "Mreža života" u Londonu možete pogledati na slijedećem linku:


http://lebensnetz-geomantie.de/fotos.htmlLijep pozdrav,Za "Vilenice" Marina

21.10.2012. u 14:55 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

0

< listopad, 2012 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Siječanj 2017 (2)
Svibanj 2016 (1)
Veljača 2016 (2)
Kolovoz 2015 (1)
Travanj 2015 (2)
Ožujak 2015 (3)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (3)
Studeni 2014 (3)
Listopad 2014 (4)
Rujan 2014 (6)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (6)
Svibanj 2014 (6)
Travanj 2014 (3)
Ožujak 2014 (6)
Veljača 2014 (2)
Siječanj 2014 (5)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (5)
Listopad 2013 (7)
Rujan 2013 (5)
Kolovoz 2013 (3)
Srpanj 2013 (2)
Lipanj 2013 (6)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (2)
Ožujak 2013 (1)
Studeni 2012 (2)
Listopad 2012 (5)
Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (2)
Lipanj 2012 (2)
Svibanj 2012 (2)
Travanj 2012 (4)
Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (1)
Prosinac 2011 (3)
Studeni 2011 (2)
Listopad 2011 (3)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (2)
Travanj 2011 (4)
Ožujak 2011 (4)
Veljača 2011 (1)

OPIS BLOGA & RADIONICE,TEČAJEVI
OPIS BLOGA:


Blog geomantijsko-ekološke udruge "Vilenice" - Udruga za očuvanje vilinskih krajeva, život u skladu sa Zemljom i kulturu duha
Udruga "Vilenice" je nestranačko, neprofitno i dobrovoljno udruženje građana/ki.

Sjedište udruge: Zagreb, Hrvatska


KONTAKT:
udrugavilenice@gmail.comWEB UDRUGE:
http://vileniceudruga.yolasite.com/Udruga "Vilenice" u svojem radu nastoji poštivati ljudska prava iz Opće deklaracije o ljudskim pravima, te podržava svaki napor za uspostavu i poštivanje istih, kao i svih do sad stečenih ljudskih i građanskih prava,te ženskih ljudskih i građanskih prava, građana/ki Republike Hrvatske :


Opća deklaracija o ljudskim pravima: http://www.ffzg.hr/hre-edc/Deklaracijaljp.pdf


AKTUALNO:

Eko-inicijativa: Zagreb kao Klima grad - naselja Eko-habitati

Parkonomija - održivi razvoj temeljen na parkovima /Ideja: Marina Butorac/više o tome pročitajte u prilozima o Eko-inicijativi


Udruga "Vilenice"

Diseminacija za projekt Grundtvig aktivnost asistenti objavljena je na web-u Udruge "Vilenice":

Dissemination for project Grundtvig Assistanship activity is published on web-site of Association "Vilenice":

http://vileniceudruga.yolasite.com/projekti_projects.phpVIŠE O AKTIVNOSTIMA UDRUGE U TIJEKU PROVJERITE NA WEB-U UDRUGE


MISAO MJESECA:

Jedina istinska briga za djecu i mlade je briga za njihov okoliš.


Marina


opis slike


Šume Gorskog kotara, Hrvatska

PREPORUKE:

- Za surfanje internetom preporuka koristite tražilicu: http://ecosia.org/how.php
i surfanjem čuvajte Kišne šume.AKTIVNOSTI UDRUGE:

-razmjena znanja
- edukativne radionice
- istraživački i radni projekti, projekti geomantijskih studija/analiza, te karti za pojedine prostore u svrhu daljnje edukacije o geomantiji kao ekološkoj disciplini koja promiče specifična znanja o Zemlji, te njenom korištenju za opće dobro
- ekološki projekti na temu održivih načina življenja, odnosno življenja u skladu sa Zemljom,
permakultura
- organiziranje kulturno-umjetničkih zbivanja
- putovanja, izleti
- vilologija & angelologija
- knjižnicaCiljevi udruge su također unaprijeđenje kvalitete življenja, održivi razvoj i doprinos skladnom suživotu sa Zemljom i svih njenih bića kao jednakovrijednih, te stvaranje i podrška kulturi i prostorima slobode, tolerancije, mira i nenasilja kroz zalaganje za življenje u skladu sa duhovnim vrijednostima i različitostima svakog pojedinca/pojedinke te njihovo poštivanje, poštivanje ljudskih prava, zaštitu životinja, doprinos rodnoravnopravnom društvu.
.


Opća deklaracija o ljudskim pravima:
http://www.ffzg.hr/hre-edc/Deklaracijaljp.pdf


"Koja(koji) izgubi svoj oslonac i svoja stopala i koja (koji) razumije ono očajno stanje na kraju bajke, to je žena/muškarac koja/koji posjeduje osobitu i vrijednu mudrost. Ona/On je poput saguara, čvrstog, divnog kaktusa koji živi u pustinji. Saguaro možete prostrijeliti, možete rezbariti po njemu, srušiti ga, zgaziti, a on će ipak živjeti, ipak će u sebi nositi spremište živodajne vode, ipak će divlje rasti i s vremenom se sam izliječiti."
C. Pinkola EstésVišedimenzionalnost prostorske strukture grada – Zagreb - u pripremi

opis slike


PROGRAMI:

SEMINARI I RADIONICE IZ EKOLOŠKE DISCIPLINE ZEMLJANE GEOMANTIJE

- Knjižnica: u knjižnici se okupljaju knjige na temu književnosti inspirirane svijetom prirode, običajima koji su inspirirani drvećem, šumama, prirodom, literaturom o geomantiji (stručne knjige, te studije izrađene od članova/članica "Vilenica"), ljekovitosti prirode, krajolika i literatura o održivim načinima življenja (dizajn,arhitektura, vrtovi, poljoprivreda)


Vilinska tvornica - ekološko-umjetnički program:

KREATIVNOST, STVARALAŠTVO, IGRA, UMJETNOST U SVRHU OČUVANJA PRIRODE I ZNANJA O PRIRODI -

POSJETITE VILINSKU TVORNICU NA LINKU U NASTAVKU!
:

: http://vilinskatvornica-fairyfactory.yolasite.com
Skripte i pamfleti - pogledaj pod SKRIPTEopis slike


Energijska slika - Deve, M.B.


Vilenice

"Mercy and compassion are the higher qualities which dissolve ego and aggression. " Diana Cooper.ETIKA GEOMANTIJSKE PRAKSE:

Geomantija se upotrebljava uz visoku etičnost.


AKTUALNO - "VILENICE"

- Info aktivnosti: na našem web-sajtu, e-mail-u i blogu možete se informirati o specifičnim temama kojima se bavi udruga


- knjižnica

Hrvatska je imala jedinstvenu priliku biti jedna od zemalja poput Austrije, Brazila, Sjeverne Irske i drugih koje će sudjelovati u projektima litopunkture i time naučiti o vitalno-energetskoj strukturi planete Zemlje, čime ujedno doprinosi ekologiji cijele planete i time dobiva važnu ulogu u Europi i šire:

Najavite se za vođene rute energetskim točkama u prirodi:
- ekološko-umjetničke skulpture rađene na temelju geomantijskih analiza postavljene u gradu Zagrebu (posjet Solar pleksusu i očuvanom dijelu litopunkture na Jarunu, rute su u dogovoru s voditeljem/autorom projekta M.Pogačnikom), voditelji/ice ruta: suradnici u projektu, školovani geomanti/kinje
- ecological-artistic sculptures made by geomantic analyisis in Zagreb (visit "Solar pleskus of Europe and preserved part of litopuncture on lake Jarun)- vođene rute kroz energetske točke u prirodi (trenutno : rute - Zagreb, ostali gradovi: u pripremi)
- lead rutes to energy points (Zagreb)Posjeti se organiziraju kao individualni i u manjim grupama, te uz donaciju.
Za vrijeme i datum posjeta dogovoriti se na mail:
udrugavilenice@gmail.com.


Informiramo i o prirodnim krajobrazima različite geomantijske kvalitete- energetskim točkama Zemlje.


e-mail: udrugavilenice@gmail.com


SKRIPTE:

pamflet: "O bićima prirode - elementali zraka"
, M.B.
studija :
"Očuvanje vilinskih krajeva-šuma Jelenovac", M.B.

skripta:"Školovanje u geomantiji orijentiranoj na tijelo
i zapadnom feng shuiju"
, Institut za geomantiju "Anima loci"

- Skripta, pamflet se mogu dobiti na upit na e-mail - freedownload.

- Studija "Očuvanje vilinskih krajeva", print u boji na ekopapiru sa originalnim slikama, fotkama i grafičkim prikazima - uz donaciju.


Donacijama se podržava daljnji rad udruge.Rad udruge do sada je bio moguć i podržan donacijama članova/članica udruge i volonterskim radom članova i članica udruge,
te donacijama građanki i građana.

Broj računa udruge: 2340009-1110214705, PBZ


NATJEČAJI:

http://programjako.info/

Linkovi & ostala cool cool zbivanja


Zagreb:

TV:


IZLOŽBA:

Izložba Strling Cities: japanski urbanistički projekti iz 1960-tih
Od 11. lipnja do 4.srpnja, u Gliptoteci HAZU, U organizaciji Veleposlanstva Japana


IZLOŽBA „VERT ZA BILINE: Izložba fotografija od osnutka do Drugoga svjetskog rata“ – u izložbenom paviljonu Botaničkog vrta PMF-a od 19. svibnja 2014., od srijede do nedjelje, između 12.00 i 18.30 (nakon 1. listopada do 17.30) sati.

Uvećane stare fotografije Vrta dočaravaju vremena s konca 19. stoljeća te prikazuju osnutak Vrta i njegovih prvih pet desetljeća djelovanja... Ulaz je SLOBODAN


PLES:


FESTIVALI:ZBIVANJE:

Đir po Ruđeru
http://djir.irb.hr/KAZALIŠTE:


KONCERTI:Čakovec:


Rijeka
Karlovac


Osijek:


Pula:Opatijakoncerti:

Prijateljska udruga: "Engelberge", Njemačkaza EKO-RODITELJSTVO posjetite:

http://www.roda.hr
ŠTO JE GEOMANTIJA? Ekološka disciplina - Skup znanja i vještina kojima se daje podrška prostoru, pa tako i čovjeku da ostvari svoju cjelovitost. Bavi se suptilnim energijama prostora i Zemlje.
Uz pomoć nje povezujemo se sa sviješću drag
e nam planete ZemljeŠTO SU VILINSKI KRAJEVI?

Na tim mjestima će vas vile same dotaknuti ako im otvorite srce...

KAKO SE ČUVAJU VILINSKI KRAJEVI?

- razumijevanjem veze čovjek - priroda
- zakonima o očuvanju prirode i okoliša
- senzibiliziranjem čovjeka za suptilne energije prirode
- uvažavanjem planete kao živog sustava
- kreativnom zaštitom - uređenjem prirodnih i kulturnih krajeva na način koristan čovjeku, a koji ne narušava ekološku ravnotežu
EKOLOGIJA: Ekologija je prirodna i interdisciplinarna nauka, koja gradi svoje temelje u biologiji, geografiji, geologiji, fizici, kemiji i matematici. U zadnje vrijeme, informatika igra veliku ulogu u sintezi i prikupljanju ekoloških podataka. Ekologija potiče od grčkih riječi oikos :dom i logos :rasprava, izučavanje.

EKOLOGIJA DUHA: Iscjeljenje prirode i našeg okoliša počinje od iscjeljenja čovjekova duha, odnosno, nas samih i našeg odnosa prema planeti Zemlji.SKRIPTE:

"O bićima prirode - elementali zraka"
, M.B.
- studija :"Očuvanje vilinskih krajeva-šuma Jelenovac", M.B.

- skripta:Školovanje u geomantiji orijentiranoj na tijelo
i zapadnom feng shuiju", Institut za geomantiju "Anima loci"
- Skripta, pamflet se mogu dobiti na upit na e-mail - freedownload.
- Studija "Očuvanje vilinskih krajeva", print u boji na ekopapiru sa originalnim slikama, fotkama i grafičkim prikazima - uz donaciju.


Donacijama se podržava daljnji rad udruge.VIŠE O GEOMANTIJI:

Geomantija je teorija i praksa „liječenja“ Zemlje, odnosno podrske Zemlji da ostvari svoju cjelovitost. Podučava o suptilnim energijama krajolika i naše planete, te o njihovu međuodnosu s čovjekom. Geomantija je također življenje u skladu sa Zemljom, te može biti vid osobnog razvoja. Pristupa prostoru kao cjelovitom, te ga uvažava kao višedimenzionalan. Danas se ova djelatnost sa višestoljetnim korjenima, već počinje prepoznavati kao važna ekološka praksa.

U tehničkom smislu, geomantija je uporabna geofizika, koja s cjelovitim mjerenjem i detekcijom svih prisutnih frekventnih polja i vitalnih tokova prostora omogućava pogled u prirodne datosti lokacije, da li prostor odražava harmoniju, ili je prisutan škodljiv upliv, te kako prostor služi človeku. (citat, izvor: http://www.lanovo.si/sl/geomantija/)PRIMJENA GEOMANTIJE:


U vlastitom životu, odnosno prostoru kroz opažanje npr. najudobniji mjesta za spavanje, rad i drugo.


Pri useljenu u novi prostor.
Primjer: Jedna gospođa je u svojem stanu imala stalne glavobolje. Geomantijskim pregledom je utvrđeno kako su na mjestu njene kuće, prije gradnje posječena velika stabla, te su njihovi energetski ostaci njoj izazivali glavobolje.

Energiziranja prostora se rade na slijedeći način:

- zvukom (geomantijsko pjevanje - pjeva se samo glas/fon A)
- energetskim radom
- sadnjom stabala na oštećenim mjestima, npr. poslije oluje i rušenja stabala u šumi
- ljekovitim pripravcima (za npr. oštećeno tlo)
- postavljanjem energetskih skulptura: kozmograma, kamenih krugova, kamenjem (zašto? : prije svega kamenje i čvrste stijene nas povezuju bolje sa Zemljom - "kosti Zemlje", neutraliziraju neka zračenja itd.)
- fraktalima
- pri dizajnu uređenja prostora – odabirom oblika, boja, materijala, prirodnih materijala
- kristalima


Može se izvrsno primijeniti u održivom graditeljstvu, pri izboru zemljišta, gradnji kuće i u vrtovima, sa ciljem podupiranja snaga i energija Zemlje & čovjeka.
Geomantkinje i geomanti pri analizi zemljišta/prostora upotrebljavaju kao instrument čitanja energija svoje ruke ili pak tijelo, i/ili visak.

Prema mjerenjima se izrađuje karta.

Također se primjenjuje u web dizajnu.


POSTOJEĆI PROJEKTI U SVIJETU:

- rad sa šumama u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji
- neki od najvećih geomantijskih projekata poput kamenog kruga u eko-selu Tameri su rađeni u suradnji sa mirovnim aktivistima kao spoj mirovnog, ekoaktivizma i duhovnosti.
- Litopunktura (ili akupuntura tijela Zemlje) - Brazil
- desetljeće istraživačkih projekata arhitekture i krajobrazne arhitekture na BOKU Institutu u Austriji

EDUKACIJA: Postoji nekoliko akademija, te instituta za geomantiju u Europi, ponajviše u Njemačkoj, te Sloveniji. U Hrvatskoj se trenutno mogu naći seminari koji obuhvaćaju neke od tema, te ih vode različiti voditelji. Udruga "Vilenice" organizira trenutno radionice vezane uz rad sa šumama, što se pokazuje u sadašnjosti vrlo važnim, no u planu su i radionice sa drugim temama.GEOMANTIJSKE ANALIZE PROSTORA: Riječ je o pregledu prirodnih suptilnih energija prostora koje neki prostor ima. Geomantijskom analizom te točke se stavljaju svjesno u upotrebu, primjerice u svrhu revitalizacije nogu ukoliko je riječ o energetskoj točci takve prirode.

opis slike