Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilenice

Marketing

Održano predavanje „Uloge i potencijali uređenja zelenih površina u suvremenom ekološkom oblikovanju naselja i održivom razvoju s primjerima iz Hrvatske i svijeta”

Gradovi su jedni od najosjetljiviji ekoloških sustava na planeti. Pojedini veliki svjetski gradovi suočavaju se s nestašicom vode, poput Sao Paola, dok primjerica američka država California najvjerojatnije ulazi u četvrtu godinu suše. Na ulazu u pojedine gradove mogli su se vidjeti čak i natpisi upozorenja u kojima se moli za štednju vode. Ove pojave neka istraživanja povezuju i sa nestajanjem kišnih šuma Južne Amerike. Očuvanje šuma je važno, uređenje zelenih parkovnih i prirodnih sustava u gradovima koji se susreću s novim ekološkim potrebama je važno.

opis slike


Foto 1.Upozorenja o suši i štednji vode postavljene uz ceste,California,
Izvor foto: https://kssunews.wordpress.com/2014/03/01/the-california-drought-ways-to-save-water/

Jeste li znali da je zemlja Kuba očuvanje svoje klime i okoliša temeljila na edukaciji o okolišu i ekologiji (Environmental educational program) kao jednom od glavnih rješenja, te je popravila stanje svojeg okoliša jer su ljudi postali educiraniji i naučili promatrati okoliš. Klimatskim međuodnosima na globalnoj razini ekolozi i stručnjaci prirodnih znanosti se već bave dugi niz godina. Djeluj lokalno, misli globalno je misao vodilja u kojoj je sadržana svjesnost o tome.

opis slike


Foto 2. Ekološke poruke Eko-grupe doma uklesane u opločenje Edukativnog-rekreacijskog vrta Uč. doma "Podmurvice" Rijeka, 2010.

Ono što se može učiniti je doprinijeti stvaranju tzv. mikroklima, tj. uređenju okoliša na razini pojedinog naselja, a misleći pritom na grad u cjelini, tkđ. uređenjem pojedinačnog vrta, balkona, terase, krova. Upravo to, osim edukacije je bio cilj i Inicijative Zagreb : klima grad – naselja Eko-habitati.

Predavanje "Uloge i potencijali uređenja zelenih površina u suvremenom ekološkom oblikovanju naselja i održivom razvoju s primjerima iz Hrvatske i svijeta” je održano u četvrtak, u prostorijama škole 29.01.2015. u 19h za pedagoško, nastavno osoblje i Vijeće roditelja O.Š. „Fran Galović” Dugave.
Cilj predavanja bilo je reći osim o općim dobrobitima prirode, tj. boravka u okruženju prirode za djecu i mlade, te prirodi kao podršci zdravlju i drugim društvenim skupinama, također i o ulozi i potencijalu zelenih površina u održivom razvoju gradova, te njihovom ekološkom oblikovanju u budućnosti. Uz kratki pregled povijesti naselja Dugave, predavanje je sadržavalo pregled vrijednosti postojećeg oblikovanja naselja u ekološkom smislu, kao i vrijednosti postojećih rekreativno-sportskih sadržaja u njemu, te susjednim naseljima poput sportskih sadržaja u Travnom (ping-pong stolovi s mini golfom) koji bi se mogli dodatno urediti ili obnoviti. Cilj predavanja bio je također reći i o drvenoj tradicijskoj arhitekturi ovog dijela Novog Zagreba, te o mogućnostima oplemenjivanja postojećih zelenih površina novim sadržajima. Prikazan je i pregled povijesti vrtne kulture u Hrvatskoj s primjerima aktivne uloge građana i građanskih organizacija u suradnji sa stručnjacima/kinjama u uređenju parkova i park šuma (Društva za poljepšanje gradova s kraja 19., poč. 20 st., pošumljavanje Malog Lošinja).

U temi suvremeno i ekološko oblikovanje zelenih površina, uz pregled njihovih uloga i potencijala za moderne gradove prikazani su primjeri tematskih parkova i vrtova iz Hrvatske i svijeta: terapeutski vrtovi (pr. specijalizirani vrtovi uz Odjele bolnica za oboljele od raka u Americi, povijesni tzv. liječilišni parkovi uz komplekse toplica u Hrvatskoj i klimatska liječilišta na hrvatskoj obali), te je bilo riječi o doprinosu parkova rodnoj ravnopravnosti muškaraca i žena, vrtovima uređenim s rodno-osjetljivim pristupom (vrt koji se dizajnira kako bi bio prilagođen upotrebi djevojaka i mladića, zatim različitih dobnih i društvenih skupina: vrt za osobe s invaliditetom, vrt za slijepe i slabovidne osobe, vrt za gluhoslijepe, vrt za osobe s autizmom), vrtovima učenja o prirodi metodom doživljaja i istraživanjem i vrtovima s pozitivnim društvenim ulogama u odgoju djece i mladih: vrt rekoncilijacije, vrt za učenje nenasilne komunikacije, vrt kao podrška u sklopu odgojnih ustanova, uloga vrtova i parkova u sprečavanju upotreba droga i opojnih sredstava kod mladih, uz prateće edukativne programe prevencije, vrtovi s elementima za odvijanje kulturno-umjetničkih zbivanja (vrt s natkrivenim paviljonom, pozornicom, eko-elementima za sjedenje), park sa sportsko - rekreacijskim ulogama uz korištenje prirodnih resursa (skate park s ponovnim korištenjem kišnice), vrt s terapijskom ulogom podrške iscjeljenju poratnih trauma, te o ulozi vrtova u resocijalizaciji.

Pokazani su primjeri ekološkog oblikovanja zelenih površina u gradovima: krajobrazno oblikovanje i integracija jezera s ribama u naselje (pr. Velika gorica, sjeveroistočno njemačko meklenburško pomorje), upotreba solarne rasvjete, sustavi korištenja kišnice u održavanju zelenih površina, održavanje cvjetnjaka bez pesticida i uz ponovnu upotrebu kišnice, višestrukoj ekološkoj ulozi stabala u sprečavanju nepovoljnih klimatskih promjena u gradovima,te onečišćenja zraka, sanacijskoj ulozi značajnoj za područje u neposrednoj blizini odlagališta Jakuševac.
Prikazani su i potencijali i vrijednosti umjetničkog elementa u krajobraznom oblikovanju gradova, ali i sela: prepoznatljiv kulturni identitet, turističke vrijednosti, kroz raznolikost i varijaciju boja (u opločenju, vertikalnim elementima: oslikanim zidovima, skulpturalnim elementima), te o višestrukim ulogama kvalitetne biciklističke infrastrukture u uređenju grada i njegovu niskougljičnom razvoju.

Bilo je riječi o pokretima ekološke i zdrave hrane „Slow food“ pokret, te pokretima uzgoja hrane u gradovima nastalim kao potreba za opskrbom gradova dostupne i ekološke hrane, te međugeneracijske solidarnosti i jednog od odgovora na ekonomsku krizu poput Društvenih vrtova i Urbanih farmi hrane.

Na predavanju je predstavljeno sudjelovanje učenika i učenica O.Š. Fran Galović u radionici na temu suvremenog ekološkog oblikovanja naselja, te rezultati ankete u kojoj su sudjelovali svojim prijedlozima. Predavanje je zamišljeno kao dio edukativnog dijela volonterske ekološke Inicijative s temom Zagreb – Kilma grad, naselja: Eko-habitati, Dugave – Eko-habitat. Uz konceptualni plan nadopune uređenja zelenih površina naselja Dugave, prikazani su i dosadašnji rezultati inicijative u vidu nadopune sadnje dijela postojećeg drvoreda uz centralnu stazu Dugave, te oplemenjivanja drugih dijelova naselja stablima, kao i uređenje i nadopuna postojećih dječjih igrališta, podizanje zaštitnih ograda oko vrtića, kao i nove sadnje i u drugim novozagrebačkim i zagrebačkim naseljima, nabrojane aktivnosti koje smo prepoznali kao odgovor na molbe i Dopise prema predstavnicima lokalne samouprave na zahtjeve iz naše Eko - Inicijative.
U naselju Dugave predviđeno je i postavljanje trim staze iz prijašnjeg programa MO Dugave. Vijeće gradske četvrti je također dalo podršku biciklističkom poligonu uz školu iz projekta „Franov bicikl“ koji je Udruga „Vilenice“ Dopisom također podržala.

Pojedinačne Inicijative za uređenje parka na centralnoj livadi naselja Dugave su već pokretane od predstavnika iz Vijeća roditelja osnovne škole, te je već prepoznata vrijednost potencijalnog uređenja parka, tj. oplemenjivanja zelenih površina rekreacijsko-sportskim, odmorišnim i drugim sadržajima.

Bilo je riječi i o prepoznavanju osobite vrijednosti otvorene zelene livade, osobito od tinejdžerske skupine mladih, ali i potencijala uređenja tog dijela livade manje formalnim elementima za sjedenje,koji bi omogućili sjedenje unutar livade, te pojedinačnim natkrivenim manjim paviljonima također za odmor i sjedenje.


opis slike



Foto 3. : S predavanja, foto izradila: Maja Lisska, školska pedagoginja

opis slike



Foto 4. Centralna livada naselja Dugave

opis slike



Foto 5.: Foto: Arboretum Trsteno, Trsteno, Hrvatska

opis slike


Foto 6.: Urbana farma hrane, Sole-food, Vancouver, Kanada, Izvor foto: Facebook stranica: Sole - food

http://land8.com/video/the-edible-bus-stop-community-gardens-from-neglected-sites
Video: Community projekt - Jestive autobusne stanice u Londonu

opis slike


Foto 7.: Foto iz predavanja: Igre zvukom implementirane u krajobrazno oblikovanje dječjeg igrališta, Penzlin, Njemačka, izvor foto: Marina Butorac

opis slike


Foto 8.: Skupljanje kišnice u sklopu Skate parka, izvor foto:http://www.dac.dk/en/dac-cities/sustainable-cities/all-cases/water/roskilde-storm-water-skate-park/

opis slike


Foto 9. Energetski učinkovito uređeno naselje Ecolonia, Nizozemska,
Izvor foto: http://patm.home.xs4all.nl/GERWEN.ARCHITECT/---Ecolonia.I.Alphen.text.html

opis slike


opis slike


opis slike



Foto 10.: Foto: High Line park , New york city, SAD,
izvor foto: http://en.wikipedia.org/wiki/High_Line_(New_York_City)

Predavanje izradila i provela za O.Š. Fran Galović, Dugave
u sklopu Inicijative “Zagreb Klima grad: Dugave – Eko habitat”, Udruga “Vilenice”,

te za Blog Udruge "Vilenice" o zbivanju prenijela uz odabir fotografija i video
i izvor Foto br.2, 4, 5, 7. Marina Butorac, magistra inženjerka krajobrazne arhitekture/mag.ing.prosp.arch.


U predavanju su korišteni materijali prikupljeni provedbom Grundtvig aktivnosti Programa cjeloživotnog učenja Agencije za mobilnost i programe EU iz Zagreba

In the lecture are used materials gathered during execution of Grundtvig activities of Lifelong learning programme of Agency for mobility and EU programmes from Zagreb


Program za cjeloživotno učenje

Ova publikacija je ostvarena uz financijsku potporu Europske komisije.
Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.



Post je objavljen 03.02.2015. u 19:11 sati.