Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilenice

Marketing

Povodom Mjeseca rujna posvećenog Alzheimeru - Dobrobiti vrtova za oboljele od Alzheimerove bolesti i demencije

Praksa u nekim svjetskim centrima primjene terapeutskih vrtova pokazala je kako pomaže vježbi tijela jednako kao i uma i djeluje stimulirajuće za one koji pate od oboljenja mentalnog zdravlja poput Alzheimerove bolesti.
Primjena hortikulturne terapije kod oboljelih od Alzheimerove bolesti pokazala je kako vrtlarenje pomaže oboljelim seniorima od Alzheimerove bolesti „posaditi“ nova sjećanja. Pomaže prebroditi nadilaženje gubitka kratkoročnog pamćenja kroz povratak dobrih emocija i izgubljenih trenutaka u prošlosti. Pomaže prebroditi ograničenja demencije kroz koristan i kreativan rad.
Primjeri su pokazali kako oboljelima pomaže u stvaranju pozitivnih osjećaja u radu s biljem, ali i kako se možda ne sjećaju s kim su razgovarali maloprije, no sjećaju se latinskog imena bilja u vrtu.

opis slike


Foto: Vrt namijenjen oboljelima od Alzheimera, "Wandering garden", Virginia
Izvor foto: http://www.telegraph.co.uk/gardening/gardeningadvice/8920209/How-gardening-helps-Alzheimers-sufferers.html

Primjeri su pokazali kako oboljelima od Alzheimera rad u vrtu daje mir umu, te im pomaže da budu okupirani i sretni na mjestu gdje se osjećaju sigurno.
Mentalni problemi su zastrašujući, no znati da se i dalje može raditi nešto što nagrađuje ili je produktivno donosi svjetlo u život oboljelih. Ljudi koji su u ranoj fazi bolesti mogu si urediti vrt i njegove dijelove u kojima će kasnije osobito uživati.

Postoje također primjeri dizajna koji se oblikuju osobito za osobe s gubitkom pamćenja. Cleve West´s vrt u Chelsei iz 2008., za Bupa je bio usmjeren na vrijednosti oblikovanja vanjskog prostora kako bi bio poticajan za ljude koji pate od Alzheimerove bolesti ili demencije. Ključni aspekt kreacije vrta je bilo stvaranje osjećaja sigurnog poput svojevrsnog svetišta, dok je istovremeno stimulirajuće i uzbudljivo.
Staze se grade u formi osmice, jer slijepe ulice mogu uzrokovati osjećaj izgubljenosti. Staza je široka i glatka, bez odsjaja, koji također može uzrokovati poteškoće, odrazi mogu djelovati kao voda, a sjene kao jezive rupe.
Ovo su tek neke od propozicija oblikovanja vrta za oboljele od Alzheimerove bolesti, a kojima se u svijetu uz centre za brigu oboljelih od Alzheimera pristupa na kompleksan i stručan način.

Povodom Mjeseca posvećenog Alzheimerovoj bolesti kao nastavaka informiranja na temu vrtova kao podrške oboljelima na Alzheimeru koji se odvio prilikom predstavljanja teme teraputskih vrtova s Udrugom "Vilenice" sa članicama Hrvatske udruge za borbu protiv Alzheimerove bolesti na niihovom štandu za Dane udruga, pozivaju se svi koji/koje se bave terapeutskim djelatnostima vezanim uz Alzheimerovu bolest i bolesti demencije, te oboljelima da aktivno uključe vrtove u poboljšanje njihovih životnih uvjeta.

Nažalost u Hrvatskoj se ovakvim specijaliziranim vrtovima još uvijek pristupa s premalo pažnje,površno, te na način guerilla uređenja, djelomično zbog nedostatka informiranosti o ovoj temi, nedostatka financijskih sredstava vrednovanih i usmjerenih u ove svrhe i sl., te je cilj i ovog članka podići svjesnost o ovoj temi.
Kako se kaže u članku o Vrtu za šetanje u vrtu oboljeli od Alzheimera dobivaju sunčevu svjetlost i vjetar nužno potrebni za dobrobit i zdravlje.

Marina Butorac, mag.ing.prosp.arch.

Neki od linkova:
http://www.telegraph.co.uk/gardening/gardeningadvice/8920209/How-gardening-helps-Alzheimers-sufferers.html
http://www.alzheimersweekly.com/2013/01/horticulture-therapy.html


Post je objavljen 29.09.2014. u 14:01 sati.