uskoplje

31.03.2006., petak

Povratak otpisanih

Svi ponovo svaki dan na slogauskoplje.blog.hr...


Sloga je oduvijek imala talentirane nogometaše, nogometaše za najveće domete. No, nitko od njih nije postigao zavidnu nogometnu karijeru. Nitko nije sumnjao u iznimnu nogometnu kvalitetu jednog, da nabrojimo samo nekoliko nogometaša iz bliske prošlosti, Branka Stojanovića, Borisa Smoljića, Duke Granića, Šehe Karamustafića, Nikole Milića, Anđelka Kvesića, Bože Pilića, Junuza Zekotića, Nike Ivoša, Ivana Pilića pa na kraju i Berislava Miloša.
Mnogi od njih su nastupali u prvoligaškim klubovima ondašnje države, ali nitko od njih nije postigao ni približno onoliko koliko jeobjektivno mogao. Kažu neki da je to tako suđeno, da je to zbog vode, a neki da je u pitanju boemski način života...

Dio je to jednog zanimljivog teksta sa slogauskoplje.blog.hr, bloga koji se, nakon gotovo tromjesečne stanke, ponovo relativno redovito osvježava.
Veliki je to dobitak za uskopaljsku blogosferu, pa zato, ali i da biste pročitali nastavak gorecitiranog teksta obvezno kliknite ovdje...

- 23:30 - Komentari (16) - Isprintaj - #

30.03.2006., četvrtak

Ukradena zlatnina

U policijskom izvješću zabilježena jedna provala u stan...


U današnjem policijskom izvješću stoji da je jučer, 29.3.2006. godine, PS Gornji Vakuf - Uskoplje prijavljeno da je u vremenu od 09,00 do 21,10 sati, u ulici 305. Sbbr u Gornjem Vakufu - Uskoplju počinjena krađa provaljivanjem u stan, vlasništvo Đenite J. iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja.
Tom prigodom je ukradena određena količina zlatnog nakita. Očevid je obavio istražitelj PS Gornji Vakuf - Uskoplje. Istraga je, naravno, u tijeku.
- 11:45 - Komentari (4) - Isprintaj - #

29.03.2006., srijeda

MATO

Sjećanje...


Mato Kunkić rođen je 29. ožujka 1970. godine u Bugojnu. Dolazi u Zagreb i upisuje Šumarski fakultet, koji nije uspio završiti jer se prijavio u dobrovoljačke postrojbe. U Zagrebu je živio sa suprugom i jednim djetetom.
25. studenog 1991. godine pristupa 2. gardijskoj brigadi. Zbog iskazanih vojničkih, organizatorskih i ljudskih kvaliteta postavljen je na dužnost zapovjednika voda ABKO početkom 1992. godine, s kojim prolazi sva tadašnja ratišta: Sunja, Glinska poljana, Slana...
Nakon toga odlazi kao dragovoljac na hercegovačko ratište, gdje ostaje do 10. veljače 1995. godine, kada se vraća u 2. grb. Tijekom boravka u Hercegovini ustrojava Izvidničku satniju koja ulazi u sastav 2. gardijske brigade HVO (satnija je poznata pod nazivom "ALPHA FORCE"). S postrojbom kojom zapovjeda prolazi sva ratišta u srednjoj Bosni i Hercegovini. Treba svakako istaći njegov velik doprinos u obrani rodnog mu Bugojna i Uskoplja, gdje je i organizirao obranu. Ranjen je tri puta i uvijek se poslije oporavka vraćao u postrojbu.
Povratkom u brigadu 1. ožujka postavljen je na dužnost savjetnika u ONP. I tu također potvrđuje svoje kvalitete, naročito u ustrojavanju Nastavnog središta 2. gbr. u Ivanić Gradu. Svoje bogato iskustvo vrlo uspješno je prenosio na nove pripadnike postrojbe. Tijekom operacije Oluja odlično se snalazio u vođenju i zapovijedanju, čime je još jednom potvrdio sve svoje odlike profesionalnog vojnika i časnika. Posebno se istakao u akcijama kod zauzimanja Petrinje. U akciji kod Hrvatske Dubice poginuo je 19. rujna 1995.g. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata 1990. - 1992., a posmrtno je promaknut u čin bojnika.

Gornje retke o Mati Kunkiću napisao je u svojoj knjizi SVE MOJE BITKE (str.: 660) general Janko Bobetko.
Da je živ, Mato bi danas imao 36 godina.
- 21:00 - Komentari (16) - Isprintaj - #

"Poruka prijetećeg sadržaja"

Iz današnjeg policijskog izvješća...


Dana 28.3.2006. godine, oko 08,00 sati, prijavljeno je PS Gornji Vakuf/Uskoplje, da je u noći 27./28.3.2006. godine, na «Osnovnoj školi» u mjestu Voljevac, općina Gornji Vakuf/Uskoplje razbijeno prozorsko staklo.
Kroz prozor navedene škole je ubačena pisana poruka prijetećeg sadržaja. Očevid je obavio dežurni istražitelj PS Gornji Vakuf/Uskoplje. Istraga je u tijeku.

- 12:45 - Komentari (14) - Isprintaj - #

28.03.2006., utorak

Plan preobražaja Sebešića

Načelnik Općine Novi Travnik Marko Vidak i direktor Urbanističkog Zavoda BiH iz Sarajeva Mugdim Čukle potpisali su Ugovor o izradi prostornog plana općine Novi Travnik, a čiji sastavni dio će činiti tzv. master plan za katastarsku općinu Sebešić


Lokalitet Sebešića, planinski dio općine Novi Travnik, kojega i Uskopljani oduvijek smatraju pomalo i "svojim" (a u prošlosti je i bio dio Uskoplja) nalazi se na nadmorskoj visini od 2170 metara, bogat je gustim šumama i terenima izuzetno pogodnim za razvoj zimskih sportova, a time i zimskog turizma, prostor je na kojemu se planira izgraditi sportsko - rekreativni centar u kom će zaposlenje naći velik broj ljudi.
Mislim da se s potpisivanjem ovog Ugovora uveliko ulazi u sferu ostvarenja zacrtanih planova i projekata zimskog sportsko rekreativnog centra Sebešić, što je jedan od važnih projekata Općine Novi Travnik
istakao je Vidak.
«Master» planom, kako je planirano, posebno će biti locirana odredišta skijališta, ski- liftova, turistička naselja s hotelima i pratećom ugostiteljskom ponudom.
Na Sebešiću će biti ustanovljena botanička bašta kao i brojna šetališta za potrebe izletnika i planinara
dodao je novotravnički načelnik.
Prva snimanja na lokalitetu Sebešića počinju već ovoga tjedna.
- 22:30 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Raspoređena sredstva od neizravnih poreza

Danas je u ranim prijepodnevnim satima, uz dodatnu točku Dnevnog reda, završena 27. izvanredna sjednica Vlade SBK/ŽSB.


Vlada je, nakon uvodnih obrazloženja Ministra financija Josipa Kvasine donijela Odluku o Privremenoj raspodjeli sredstava od neizravnih poreza sa depozitnog računa Županije kojom se dio prihoda od neizravnih poreza koji pripada Županiji, privremeno raspoređuje izmedju Županije i općina u omjeru:
Županija....89,84 %
Općine....10,16 %


Dio prihoda raspoređuje se prema općinama na slijedeći način:

Travnik................................2,57 %
Novi Travnik.........................0,60 %
Bugojno...............................0,87 %
Vitez....................................2,46 %
Kiseljak................................1,17 %
Jajce....................................0,65 %
Donji Vakuf..........................0,43 %
G.Vakuf-Uskoplje..................0,43 %
Kreševo...............................0,22 %
Fojnica.................................0,34 %
Busovača.............................0,40 %
Dobretići..............................0,01 %

Navedena Odluka stupit će na snagu danom dobijanja suglasnosti Sabora Županije i bit će objavljena u Službenim novinama.

U nastavku sjednice Vlada donijela je i Odluku o određivanju osnovice za plaću i iznosa naknade toplog obroka za veljaču 2006.g. Ovom Odlukom Osnovica plaće za drugi mjesec 2006.g. za zaposlene u županijskim tijelima uprave i sve korisnike proračuna iznosi 100,00 KM dok će naknada za topli obrok svim proračunskim korisnicima biti isplaćena u iznosu od 8,00 KM po radnom danu. (eninews)
- 22:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Spriječimo izbijanje požara

Obavijest MUP-a:


Obzirom da je vrijeme proljetnih radova (čišćenje šuma, livada, spaljivanje sitnog rastinja, okućnica, korova i slično), postoji mogućnost izazivanja šumskih i drugih požara.
Ovim putem upozoravamo građane da prigodom obavljanja navedenih poslova poduzmu potrebite mjere osiguranja i zaštite od izbijanja i širenja požara, a posebice u blizini minskih polja.
Službenici policije će poduzeti dodatne mjere na evidentiranju i otkrivanju osoba koje su izazvale ili podmetnule požar, te protiv njih će poduzeti zakonom propisane mjere.

- 14:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

26.03.2006., nedjelja

Prosvjed hrvatskih ratnih vojnih invalida

Mirni prosvjed pred zgradom Vlade naše županije održat će se sutra od 11.00 do 14.00 sati


Udruga HVIDR-a HVO HB Županija Središnja Bosna uputila je priopćenje javnosti, odnosno poziv svojim članovima na sutrašnje mirne prosvjede. U pozivu, kojega potpisuje Dragan Radić, između ostaloga, stoji:
Obavještavaju se hrvatski ratni vojni invalidi ŽSB da će se u ponedjeljak, 27.ožujka, u vremenu od 11.00 do 14.00 sati održati mirni prosvjedi ispred zgrade Vlade ŽSB, a razlog održavanja je vrlo teška materijalno-financijska situacija u kojoj se HRVI nalaze nakon primjene Federalnog zakona o pravima branitelja kojim su drastično smanjena novčana primanja navedene populacije. Razlog održavanja mirnih prosvjeda je i opstrukcija ratifikacije međudržavnog ugovora RH-BiH o pravima pripadnika HVO-a od strane Federalnog partnera. Istovremeno se zahtjeva izmjena propisa iz oblasti MIO kojim bi se pod povoljnijim uvjetima vršilo umirovljenje HRVI te uspostavljanje nacionalnog balansa na svim razinama vlasti kada je u pitanju rješavanje prava HRVI, te insistiranje na ustroju Uprave za pitanje branitelja ŽSB na način da se formiraju dva sektora za rješavanje prava stradalnika tj. Sektor za HVO i sektor za A BiH.

Na kraju priopćenja iz HVIDR-e naše Županije još jednom pozivaju sve hrvatske ratne vojne invalide da se odazovu i sudjeluju na ovom mirnom prosvjedu.
- 23:00 - Komentari (9) - Isprintaj - #

24.03.2006., petak

Uskopaljski Dom zdravlja tri godine se sustavno zakida

O nedostatku cjepiva u Uskoplju piše i Ana Burić u Večernjem listu:


U Domu zdravlja Uskoplje građani hrvatske nacionalnosti već su godinama suočeni s poteškoćama u redovitom cijepljenju novorođenčadi i djece predškolskog uzrasta. Po informacijama prikupljenima na terenu, Dom zdravlja Gornji Vakuf, koji postoji na bošnjačkoj strani, nema takve probleme. Uvijek je spreman za suradnju pa je nekoliko puta posudio cjepivo uskopaljskom Domu zdravlja.
Kako nam je kazao Ilija Zeko, zamjenik ravnatelja i rukovoditelj Higijensko-epidemiološke službe, u toj ustanovi već tri godine imaju permanentni problem s isporukom i distribucijom cjepiva. Zavod za javno zdravstvo ne osigurava dovoljno cjepiva, pa su stotine djece propustile redovito cijepljenje. Prije nekoliko dana tražili su da im pošaljemo prazne hladnjake, ali su nam ih vratili prazne, bez cjepiva. Zašto se sustavno zakida uskopaljski Dom zdravlja znaju valjda političari kaže Zeko, dodajući kako smatra da djeca ne smiju biti žrtve nečijeg (ne)dogovora.
Ravnatelj Doma zdravlja Uskoplje dr. Ivica Škoro s tim je problemom upoznao federalno Ministarstvo zdravstva. Na nekoliko sastanaka od početka godine iznose se informacije da u BiH postoji odličan program imunizacije, no primjer Uskoplja potvrđuje suprotno. Zeko ističe da će, ako cjepivo stigne, djeca odmah biti pozvana na cijepljenje. Usporedo s tim problemom Dom zdravlja Uskoplje suočen je i s problemom smještaja, jer trenutačno borave u prostoru prijeratne tvornice konfekcije Borac i vlasniku plaćaju najam 3.000 KM mjesečno. Tijekom ljeta problem podstanarstva liječnika i ordinacija postat će prošlost, jer se planira preseljenje u novu zgradu Doma zdravlja, čija je gradnja počela još prije šest godina, uz financiranje iz općine Uskoplje i druge donacije. Ove godine uložit će se 200.000 kuna donacije Vlade Republike Hrvatske, a federalno ministarstvo ugovorom se obvezalo da će opremiti tri ambulante obiteljske medicine.
Na razini Srednjobosanske županije donesena je odluka o mreži zdravstvenih ustanova, pa će dva doma zdravlja u Uskoplju/G. Vakufu uskoro postati jedan pravni subjekt, ali će i dalje postojati dva objekta - jedan na hrvatskoj, a drugi na bošnjačkoj strani. (VL)

- 23:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #

23.03.2006., četvrtak

Za hrvatsku djecu nema cjepiva

Prosvjed uskopaljskoga HDZ-a: Nezakoniti i drski postupci ministra Šatrovića i ravnatelja Karakaša


Ministar zdravstva i socijalne politike gosp. Nurdin Šatrović i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo gosp. Sead Karakaš koristeći institucije na čijem su čelu nastoje, poštujući politiku SDA, diskriminirati Hrvate Uskoplja. Najnoviji slučaj diskriminacije se dogodio 20. ožujka 2006. godine kada je na zahtjev ravnatelja Doma zdravlja "Uskoplje" prim. dr. Ivice Škore za dodjelu pripadajućih cjepiva dječje vakcine za potrebe vakcinacije djece u Domu zdravlja "Uskoplje" iz Zavoda za javno zdravstvo odgovoreno da za Dom zdravlja "Uskoplje" nema cjepiva dok se ne izvrši objedinjavanje dva doma zdravlja.
Podsjećam navedu gospodu da u području općine Gornji Vakuf – Uskoplje djeluju dva doma zdravlja kao pravni subjekti, uredno registrirani na sudu u Travniku. Do registracije novog, zajedničkog doma zdravlja Gornji Vakuf – Uskoplje, ova dva doma zdravlja su ravnopravna u pružanju svojih usluga potencijalnim korisnicima. Točna je činjenica da usluge u Domu zdravlja "Uskoplje" koriste uglavnom Hrvati. Na ovaj način ste zanemarili svoju profesionalnu i liječničku etiku i za račun politike svjesno uskratili pravo djece Hrvata u Uskoplju na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.
Općinski odbor HDZ Uskoplje traži od institucija vlasti Županije Središnja Bosna, prije svih, Predsjednika Vlade gosp. Salke Selmana i Predsjednika Sabora gosp. Mirka Batinića da zaustave ovakvu diskriminaciju, a da odgovorne pozovu na poštivanje zakona i zakonskih odredbi. Hrvati Uskoplja i njihova djeca ne mogu biti kažnjeni zbog toga što nisu objedinjena dva doma zdravlja. Da se radi o diskriminaciji sa nacionalnim predznakom govori činjenica da je dom zdravlja "Gornji Vakuf" dobio pripadajuće količine cjepiva.



- 11:45 - Komentari (27) - Isprintaj - #

22.03.2006., srijeda

Uskopaljske vode

Uz Svjetski dan voda


Opća skupština Ujedinjenih naroda je rezolucijom A/RES/47/193 od 22. veljače 1993. odlučila da se 22. ožujka svake godine obilježi kao Svjetski dan voda. Ideja se sastoji u tome da se na taj dan u čitavom svijetu posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse.
Tim povodom objavljujemo fotografije uskopaljskih voda...










Fotografije Ždrimačkog slapa (1), jezera (2), Bistričke rike (3) i Prokoškog jezera (1) preuzete sa stranice backpack.ba.
- 18:15 - Komentari (20) - Isprintaj - #

21.03.2006., utorak

Velika pećina uskopaljskih srednjoškolaca

Veliki uspjeh uskopaljskih srednjoškolaca na državnom natjecanju u ekološkom kvizu Lijepa naša


Terme Tuhelj iz Tuheljskih Toplica prošlog su vikenda bile domaćin državnog natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola u ekološkom kvizu Lijepa naša koje 13. organiziraju Pokret prijatelja prirode Lijepa naša, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Zavod za školstvo RH.
Na završno natjecanje plasirale su se ekipe 30 najboljih županijskih osnovnih škola te 27 srednjih škola iz Hrvatske, ekipe hrvatskih škola iz Federacije BiH koji su ravnopravno sudjelovali u natjecanju, a kao gosti bili su tu i predstavnici tri hrvatske škole iz Vojvodine. Bilo je više od 300 sudionika. Natjecanje se sastojalo od pisanog i usmenog dijela te predstavljanja plakata iz područja prirode, biologije, kemije, zemljopisa i vjeronauka.
U konkurenciji srednjoškolaca ekipa Srednje škole Uskoplje osvojila je izvrsno treće mjesto s radom pod naslovom Velika pećina. Prvo mjesto osvojili su srednjoškolci iz Pregrade s praktičnim radom Samoniko bilje u prehrani i liječenju, a drugo mjesto pripalo je 15. matematičkoj gimnaziji iz Zagreba s radom naslovljenim Cvjetanje mora.
- 08:00 - Komentari (13) - Isprintaj - #

20.03.2006., ponedjeljak

Bugojno "zona sumraka" za Hrvate

Još jedan pogled na stanje u susjednom gradu


Nikakav napredak u Bugojnu nije postignut. Hrvati nisu dobili nikakva prava, a očito je da napadi i nedavno ubojstvo povratnika Ilije Šute pokazuje kakvo je pravo stanje u tom gradu,
rekla je tajnica Udruge obitelji poginulih i nestalih Bugojno Vanda Havranek. Opširnije...
- 11:00 - Komentari (16) - Isprintaj - #

Teško ranjen Abid Muminović

Policija privela dva muškarca....


U subotu navečer oko 22:00 sata pred ugostiteljskim objektom Venecija u G. Vakufu - Uskoplju u pucnjavi je teško ozlijeđen Abid Muminović.
Abid, kako je javila Federalna televizija smješten je na Neurokirurško odjeljenje Kliničkog centra Univeziteta u Sarajevu, gdje je operiran i u teškom je stanju.
Lakše je ozlijeđen njegov 16-godišnji sin Ervin, koji je na liječenju u bugojanskoj bolnici. Zbog osnova sumnje da su počinili ovo krivično djelo, privedena su dva muškarca iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja, a tijekom dana pronađeno je i oružje korišteno u pucnjavi.



- 09:00 - Komentari (16) - Isprintaj - #

19.03.2006., nedjelja

Ubojice bugojanskih Hrvata već 12-u godinu na slobodi!

"Počinitelje i nalogodavce svojim pasivnim odnosom štiti glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte, ali i predstavnici bh. pravosudnih tijela..."


Koordinacija udruga HVO-a proisteklih iz Domovinskog rata Bugojno poziva domaće i međunarodne institucije da konačno učine nešto na rasvjetljavanju zločina nad zatočenim Hrvatima Bugojna i sudbini 20 odvedenih iz Bugojanske skupine.
Podsjećajući da su na današnji dan prije 12 godina oslobođeni iz bošnjačkih logora, napominju da je 20 njihovih prijatelja odvedeno iz logora, te da se o njihovoj sudbini ne zna ni danas ništa.
«Po tko zna koji put pitamo se je li moguće da se u jednoj europskoj državi, za koju se svaki dan govori da je demokratska i pravna, već 12 godina ne nalaze niti procesuiraju krivci za odvođenje i nestanak 20 logoraša»,
naglašavaju iz bugojanskih udruga HVO-a.
Pitaju se bi li krivci dosad bili pronađeni da nisu u pitanju hrvatski stradalnici te ističu da se odgovorni za nestanak Bugojanske skupine se slobodno kreću.
«Takav odnos prema hrvatskim stradalnicima nimalo ne čudi ako se zna da počinitelje i nalogodavce svojim pasivnim odnosom štiti glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte, ali i predstavnici bh. pravosudnih tijela koji kažu da unatoč izjavama preživjelih, ne mogu kazniti odgovorne dok tijela nestalih ne budu pronađena»,
smatraju u koordinaciji udruga HVO-a Bugojno. (NINA)
Fotografija: Trenutak izlaska zarobljenika iz logora Armije BiH Stadion u Bugojnu
- 00:05 - Komentari (24) - Isprintaj - #

18.03.2006., subota

Dođi i sudjeluj!!!

Kako sudjelovati u akciji Uskrs je i siromašnima


Na našu adresu stiglo je nekoliko Vaših upita vezanih za način na koji je moguće iz inozemstva izvršiti uplatu novčanih sredstava, te tako sudjelovati u akciji “Uskrs je i siromašnima”, koju i ovog Uskrsa organizira Hrvatska uzdanica iz Uskoplja.
Za uplate iz inozemstva, poručuju iz Hrvatske uzdanice (samo mnogi od vas, očito, ne čitaju komentare), potrebno je navesti sljedeće:

UNICREDIT ZAGREBAČKA BANKA DD MOSTAR
SWIFT ZABABA 22
Račun broj: 338-280-22-000602-30
s naznakom " USKRS I SIROMAŠNIMA "


Vezano na upite o odabiru osoba, odnosno obitelji kojima se pomoć dodjeljuje, iz Hrvatske uzdanice također napominju da su inicijalne podatke o osobama prikupili uz pomoć Centra za socijalnu skrb i pojedinih župnika, a njihov broj nikako nije ograničen, pa ukoliko bi netko htio preporučiti neku osobu kojoj je potrebna pomoć, podatke o njoj može dostaviti u Uzdanicu ili u poštanski pretinac 51. Članovi Hrvatske uzdanice učinit će sve ostalo.
Na kraju, iz Hrvatske uzdanice pozivaju i sve one koji bi htjeli biti dio njihove ekipe, koja će dijeliti prikupljenu pomoć uoči Uskrsa, da se jave, te na taj način i sami vide i osjete radost darovanih.
Uz zahvalu svim darovateljima i podupirateljima ove akcije, iz Hrvatske uzdanice još jednom skreću pozornost na potpunu transparentnost ove akcije, budući da svaki sudjelovatelj, ako to želi, može izvršiti uvid u popis darovanih i iznos sredstava.

- 08:00 - Komentari (12) - Isprintaj - #

17.03.2006., petak

Sramotno niske kazne oficirima Armije BiH Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi u Hagu


ZA UBOJSTVO 4000 HRVATA
dobili 7,5 godina zatvora


Zanimljiv osvrt Slobodne Dalmacije


Iza pripadnika postrojbi Trećeg korpusa i Sedme muslimanske brigade (osnovao je Alija Izetbegović, a zapovjednik Amir Kubura bio je njegov čovjek od iznimnog povjerenja) ostali su nekažnjeni zločini u Miletićima, Maljinama, Travniku, Bugojnu, Rostovu, Šušnju, Bilivodama, Crkvicama, Gućoj Gori, Križančevu Selu... Ostala su pusta i uništena sela, a krivci su kažnjeni kao da su krivokradice ili su skrivili neku tešku prometnu nesreću.
Usporedbe radi, Anto Furundžija dobio je deset godina zatvora jer nije spriječio silovanje jedne Bošnjakinje, a Drago Josipović 12 godina iako mu uopće nije dokazano sudjelovanje u ubojstvu jednog zarobljenog Bošnjaka. Opširnije...

- 23:00 - Komentari (47) - Isprintaj - #

Vrhbosanska nadbiskupija u brojkama

Uskoplje među 10 najbrojnijih župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji


U 2005. godini u Vrhbosanskoj nadbiskupiji je živjelo ukupno 213.590 katolika, što je u odnosu na 2004. godinu, kada je taj broj bio 213.462, povećanje za 128 vjernika. Gledajući u postotcima, to je gotovo neprimjetnih 0,06 %. U odnosu na prijeratno vrijeme kada je Vrhbosanska nadbiskupija brojila 528.000 vjernika, danas ih je od tog broja ostalo svega 40,45%. To je tek jedan od podataka što ih donosi statistički prikaz podataka za župe i dekanate Vrhbosanske nadbiskupije za 2005. godinu, kojega pogledajte ovdje

- 13:00 - Komentari (8) - Isprintaj - #

Veći broj kaznenih djela

Izvješće o sigurnosnoj situaciji tijekom veljače...


Tijekom veljače Policijska stanica G. Vakuf - Uskoplje podnijela je ukupno 14 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka zbog narušavanja javnog reda i mira. Iako je dakle, u prosjeku, svaki drugi dan podnesen po jedan zahtjev, njihov broj, u usporedbi s drugim općinama u našoj županiji i nije tako velik.
A koliko je takvih zahtjeva bilo u drugim općinama i kakvo je bilo ukupno sigurnosno stanje čitajte ovdje...
- 11:45 - Komentari (1) - Isprintaj - #

16.03.2006., četvrtak

Putovanje u bolji svijet

Povodom večerašnjeg predstavljanja romana Psi i klaunovi Josipa Mlakića


VBZ, izdavač najnovijega Mlakićeva romana, na svojim stranicama donosi i prvo njegovo poglavlje, dobar uvod u sam roman, koji će mnoge, vjerujem, navesti da posegnu za ovom knjigom:

Ma m a j e p r v o rekla da mogu ići, a onda se sjetila domaće zadaće. Starom je bilo svejedno. Kopao je nešto po ladicama ormara i nije ni slušao o čemu govorimo.
— Pusti, bona, dite — rekao je staroj, iako nije imao pojma o čemu se radi.
— More, al da ponese uradit zadaću u autobusu. Već ima dva keca iz hrvatskog.
Za zadaću smo trebali napisati slobodni sastav »Putovanje u bolji svijet«, s posebnim osvrtom na hrvatski jezik, odnosno »naš jezik«. To je trebao biti ogroman sastav, na jedno sedam-osam stranica, ispod sedam nije smio biti. Dobili smo ga za kaznu, jer smo ja i Hamće dan ranije razbili prozor na učionici. Nešto smo se posvađali, ja sam mu opsovao Aliju, a on je bacio kliker na mene, i to onaj veliki, promašio i razbio prozor. Srećom, nitko drugi to nije vidio. Nastavnik nam je rekao da će onaj tko ne uradi zadaću dobiti tri keca, a tko promaši temu samo dva. Spominjao nam je nešto Europu, ona je kao taj bolji svijet, nekakva krila demokracije, stoljetne težnje naroda s ovih prostora, pogotovo nekih koji su bili proeuropskiji od drugih, pa opet Europu. Europa je bila nastavnikova omiljena riječ. Ja ga nisam ništa shvatio. Ali sam zadaću morao napisati. Bolje dva keca, nego tri. Hamće je rekao kako je on neće napisat. Lako je njemu, ima dvicu i tricu. Neka dobije i tri keca, opet je to, kad se sabere, tri dvice i dva keca: dvica k’o kuća.
Odmah sam skontao da mogu komotno pisati o ovom našem putovanju na miting u Sarajevo. I to je putovanje. Jest da Sarajevo nije Zagreb, ali je opet za nas sa sela bolji svijet. A zemljopisno je u Europi. Ne možeš promašiti.
Planirao sam pisati o svemu što mi padne napamet, a kasnije prekrižiti sve ono što ružno napišem o nastavniku i ono da smo ja i Hamće razbili prozor. I morat ću se potruditi oko hrvatskog, to nastavnik voli. Sada su svi jezik nazivali hrvatskim, pa i moja stara. Mi smo to prije zvali es-ha, jedino je Dragec govorio ha-es, ali je Dragec, opet, posebna priča. Kad mu je stariji brat otišao studirati u Zagreb, skroz je promijenio govor, sve nešto razvlači, izmišlja,
mulja: te nije grupa nego skupina, nije prodavaonica nego dućan, počeo je tačku zvati točkom i hiljadu tisućom prije i nastavnika... A u dnevniku sve petica do petice. Kako se ovo uzjebalo sa Srbima u Hrvatskoj, svi smo postali pomalo Drageci. Jedino nas petice neće kao njega. Nastavnik nam je rekao da se naš jezik odsad zove hrvatski i nikako drugačije. Nismo ga otada više zvali es-ha. A Hamće, moj najbolji drug, ga je zvao »naš jezik«, valjda dok ovi njihovi ne smisle kako će ga na kraju nazvati. Hamćetu je u stvari pravo ime Hamid, mater ga je zvala Hamom, a nama u školi je izgledao premalen i za Hamu, pa smo ga zvali Hamćetom. Doduše, naš nastavnik bi bio najsretniji da i Hamće zove svoj jezik hrvatskim, jednom mu je i objašnjavao zbog čega. Spominjao je nekakvo hrvatsko cvijeće, ali ga ni ja ni Hamće nismo ništa razumjeli. Ali jest hodžica Rahmo, kako su ga zvale njegove džematlije, pa i mi, bez obzira što se on ljutio, Hamćetov stari, koji je nastavniku sjebao i cvijeće i majku i sve živo, kompletnu floru i faunu, što bi rekao naš nastavnik biologije kad mu pukne film. Hodžica je bio ljut, sve je nešto sijevao očima i zaskakivao se, kao da se i sam sebi, sa svojih metar i žilet, činio premalen za onoliku huju.
Dalje...
- 14:45 - Komentari (16) - Isprintaj - #

15.03.2006., srijeda

Psi i klaunovi

Najava


Predstavljanje novog romana uskopaljskog književnika Josipa Mlakića Psi i klaunovi, o kojemu je na ovom blogu već bilo riječi, održat će se u četvrtak, 16. ožujka 2006. godine s početkom u 18:30 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu (Ulica Hrvatske bratske zajednice 4).
Uopće ni ne sumnjamo da će ovom predstavljanju nazočiti i brojni zagrebački Uskopljani, kojima će uz Mlakića o romanu «Psi i klaunovi» govoriti Jagna Pogačnik, književna kritičarka, te Nenad Rizvanović, glavni urednik u V.B.Z.-u.


- 16:00 - Komentari (12) - Isprintaj - #

14.03.2006., utorak

Prokoško jezero: od gorskog oka do septičke jame


U četvrtak, 16. ožujka u 9.00 sati održat će se, kako je najavljeno, 76. sjednice Vlade naše županije, a iz obimnog dnevnog reda ovaj put izdvajamo 34. točku pod kojom je predviđeno davanje suglasnosti za pokretanje postupka za izradu "Upravljačke studije" za Prokoško jezero - spomenik prirode - Ministarstvo prostornog uređenja, obnove i povratka.
Prokoško jezero nismo baš često spominjali na ovim stranicama, mada je ovaj spomenik prirode bio - u prošlosti više, danas nešto manje - veoma često izletište mnogih Uskopljana i nezaobilazna točka planinarskog puta po Vranici. Izrada Upravljačke studije, koja bi trebala otpočeti davanjem suglasnosti Vlade na sjednici u četvrtak čini nam se izuzetno značajnom zbog stanja u kojemu se Prokoško jezero trenutno nalazi, to jest zbog destrukcije koja je na ovom "gorskom oku" učinjena.
Naime, umjesto prijeratnih par kolibica, koje su služile stočarima, danas se uz samo jezero nalazi prava mahala, vikend naselje s preko dvjesto vikendica. Vodeći ljudi iz općinskih i županijskih struktura vlasti, liječnici, poslovni ljudi, jednom riječi uglednici doveli su bagere na obale jezera, prokopali puteve, izvadili tone šljunka, mulja i šaša, kako bi imali nesmetan put do vode i plaža, potoke pregradili i plastičnim cijevima skrenuli u svoje vikendice, pa je razina jezera niža za sedamdesetak centimetara s tendencijom daljnjeg snižavanja. Osim toga ista ta društvena krema u jezero je ubacila mlađ kalifornijske pastrve, koja je kad je poodrasla, nemajući se čime hraniti pojela endemičnog Reiserovog tritona (Triturus alpestris reiseri)......
Sve je to učinjeno na državnom zemljištu, dakle, na zemljištu one države koja je prošle godine po drugi put (!!!) proglasila Prokoško jezero spomenikom prirode, mada je od stare države, Jugoslavije, preuzela ranije zaštite prostora, pa i zaštitu Prokoškog jezera kao spomenika prirode iz davne 1965. godine.
Zato mi se čini značajnom ona 34. točka 76. sjednice Vlade naše županije koja će početi preksutra. Hoće li ona davanje suglasnosti za pokretanje postupka Upravljačke studije za Prokoško jezero značiti i početak kraja njegove barbarske devastacije?
Dakako, potpuna zaštita i borba protiv devastacije Prokoškog jezera dug je i mukotrpan put, put, koji bi u svakoj normalnoj državi završio samo jednim mogućim ishodom: rušenjem ama baš svih vikendica izgrađenih uz Prokoško jezero.
No, je li ovo normalna država?
- 22:30 - Komentari (7) - Isprintaj - #

13.03.2006., ponedjeljak

400 novih radnih mjesta

Programi poticanja zapošljavanja prilika su i za uskopaljske poduzetnike i obrtnike...


Zavod za zapošljavanje naše Županije u okviru Programa poticanja zapošljavanja u ovoj će godini osigurati iznos od 2.120.000 KM, koji će biti usmjeren za otvaranje 400 novih radnih mjesta i zapošljavanje 300 osoba na određeno vrijeme na području svih 12 općina naše Županije.
Nova radna mjesta bit će, kako je predviđeno, otvorena u malim i srednjim poduzećima, te u obiteljskom gospodarstvu. Također, kroz programe poticanja zapošljavanja financirat će se i zapošljavanje vježbenika s višom i visokom stručnom spremom, te invalidnih osoba, a poticat će se i programi prekvalifikacija i dokvalifikacija za deficitarna zanimanja.
Zavod za zapošljavanje krajem ožujka raspisat će natječaj za dodjelu poticajnih sredstava, a na njemu će, vjerujemo, sudjelovati i uskopaljski poduzetnici i obrtnici, što će, nadamo se, rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta i u našoj općini.

- 17:30 - Komentari (19) - Isprintaj - #

12.03.2006., nedjelja

Kao u horor - filmovima

Krajem prošle godine u Sarajevu je izišao dnevnik pokojnog fra Ljube Lucića Između neba i granata, Sarajevski dnevnik 1992.-1995. za kojeg P. Sudar napisa (i ostade živ!) da će mnoge potaknuti na dobro, a napose na - tako potrebnu - ispravnu ljubav prema domovini Bosni i Hercegovini, ali da će "najviše i ponajprije doliti ulje na vatru podjela, kojih je već odavno previše među Hrvatima u BiH" (gornje riječi, vjerovali ili ne, stoje kao preporuka za ovu knjigu na stranicama izdavača, Svjetla riječi!!!).
Fra Ljubo je tijekom rata boravio i na području Uskoplja, pa ovom prilikom prenosimo njegov tekst o posjeti bistričkoj crkvi, koji se zbio još u vrijeme kada su Bistričani bili u progonstvu:
"Ušli smo u crkvu u Bistrici i jedva prolazili kroz nered. Mnoštvo gipsanih zavoja porazbacanih po podu i obješenih o lustere, o svašta na što su se mogli zakačiti. Puše nekakva vjetrina i ljulja ih sablasno kao u horor-filmovima. Vjetar kotura prazne limenke razbacane svuda po opustošenoj crkvi. S desne strane vide se tragovi paljevine. Na tlu su velike slike-platna, pogažena i nakvašena. Brončani Gospin kip ima gips na glavi: netko joj je razbio glavu pa je zamotao gipsanim zavojem! Zjapi prazan tabernakul. Razbijen. Drugi brončani kip (sv. Ivana) je bez glave. U prostoru ispovjedaonice ljudski izmet. Kor pun razbacanih gipsanih zavoja. Na fasadi župne kuće povelik natpis: `Za vas ovdje nema nafake. U župnom stanu tragovi razvaljenih kauča i spaljenih madraca. U jednoj sobi vide se ostaci paljevine. Župnik (koji je ovdje bio prije godinu dana, a sada opet došao s nama) reče kako mu je onda komandant rekao kako nije znao da je to župnikova kuća, da je znao - dopustio nebi da je zapale. A on zna tko ju je spalio.
S nama je po devastiranoj crkvi hodao jedan dječak iz susjedstva. Rekao je da mu je ime Ibrahim i da će ubuduće čuvati crkvu "jer je ona Božja". Na fasadi piše: Slavna 317. Brigada G.V. Bistrica boj. Armija BiH. Naslikan je i grb brigade. Nećeš dugo biti šehid - piše nad crtežom mostarskog starog mosta. Župnik je razgovarao s jednim susjedom koji se očito stidi svega što je počinjeno. Kaže da su sve počeli oni HVO-ovci što su došli iz Hercegovine i iz Rame, a onda su uslijedili odgovori. Doznajemo od župnika da su HVO - vojnici zapalili tridesetak kuća u Bistrici. Dječak koji je s nama bio u crkvi kaže: `Ovaj vamo skino crijep, Hajrić.
Na fasadi jedne kuće piše: Ne diraj muslimanska.
Krećući dalje, vidjeli smo da dimnjaci traju, jer jedino oni strše iznad srušenih krovova i zidova..."

- 08:00 - Komentari (18) - Isprintaj - #

11.03.2006., subota

Snowcross utrka Vlašić 2006.

Na Vlašiću je u srijedu, 1. ožujka organizirana utrka motornih sanki. Pred velikim brojem gledatelja na platou ispred vile «Ugor», natjecali su se brojni domaći i strani "snowcrosseri" , a među njima je bio i član uskopaljskog ski kluba Boško Rezo, koji je, osvojivši ukupno 17 bodova u ukupnom poretku zauzeo veoma dobro 7. mjesto.
REZULTATI SNOWCROSS UTRKE 3VLAŠI
20063

NATJECATELJ KLUB BODOVI

1. Marko Jager SEA-SKI-ATV 40
2. Dario Čerkez SNOWMOBIL VLAŠIĆ 32
3. Jure Saviozzi SEA-SKI-ATV 32
4. Armen Velić JUTRO-Kreševo 26
5. Jasmin Malićbegović SNOWMOBIL VLAŠIĆ 21
6. Amer Hodžić SARAJEVO 21
7. Boško Rezo SKI KLUB-Uskoplje 17
8. Nermin Širbegović SNOWMOBIL VLAŠIĆ 17
9. Bego Grahić SNOWMOBIL VLAŠIĆ 14
10. Draženko Pervan SNOWMOBIL VLAŠIĆ 6


- 22:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Uskopaljski pregovori Nijemaca i partizana

Dogodilo se na današnji dan: 11.3.1943.


Ranković, Tito i Đilas Na današnji dan 1943. godine, u vrijeme trajanja poznate Bitke na Neretvi, u Uskoplju su održani pregovori između Nijemaca i partizana, koji su u exjugoslavenskoj historiografiji poznati pod nazivom “martovski pregovori”. Partizansku delegaciju, koja je u Uskoplje došla iz pravca Prozora, predstavljali su Koča Popović, zapovjednik 1. proleterske divizije, Milovan Đilas (pod pseudonimom Miloš Marković), član Vrhovnog štaba NOVJ i Politbiroa KPJ, i dr Vladimir Velebit (pod pseudonimom Vladimir Petrović). Nijemce su predstavljali general-leitnant Benignus Dippold, zapovjednik 717. divizije, jedan mlađi časnik, te jedan predstavnik Hitlerjugenda (?!).
O ovim pregovorima u bivšoj Jugoslaviji se dugo šutjelo, a četnici su ih koristili kao dokaz o suradnji partizana s Njemcima. Inače, i jugoslavenski povjesničari danas smatraju da je NOB do "martovskih" pregovora bio rat protiv okupatora, a nakon “martovskih” pregovora to je, prije svega, postao građanski rat i rat za vlast u zemlji nakon vjerojatnog sloma Njemaca.
Do ovih pregovora došlo je nakon uhićenja od strane partizana njemačkog časnika Streckera i oko 25 vojnika, te su oni prvotno bili zamišljeni kao pregovori oko razmjene, no, iz zapisnika s tih pregovora među povjesničarima je ostala nedoumica oko točke 3 koja glasi:
Vladimir Velebit «a) Da u sadašnjoj situaciji nema razloga zbog kojeg bi njemački Wehrmacht vršio ratne akte protiv Oslobodilačke vojske Jugoslavije, osobito u svjetlu položaja, neprijatelja i interesa obje strane-prema tome, bilo bi u interesu obje strane kad bi neprijateljstva prestala. U vezi s tim, njemačka komanda i ova delegacija trebaju odrediti svoje prijedloge koji se tiču eventualne zone i navesti ciljeve ekonomskih i drugih interesa.
b) Oslobodilačka vojska Jugoslavije smatra četnike glavnim neprijateljima»

17. ožujka 1943. godine o ovim pregovorima njemački poslanik u NDH Siegfried Kasche obavijestio je svoje ministarstvo u Berlinu . U međuvremenu su njemačkim zrakoplovom u Zagreb stigli Đilas i Velebit i nastavili pregovore sa Kascheom i generalom Glaiseom von Horstenauom, njemačkim vojnim izaslanikom u NDH. Kasche je potom Berlinu predložio sklapanje trajnijeg sporazuma sa partizanima, ali je to odbijeno od strane njegovih pretpostavljenih i čitava priča o “martovskim” pregovorima je zaključena. Ipak, zarobljenici su razmijenjeni, a razmijene su nastavljene skoro do kraja rata.
- 15:15 - Komentari (8) - Isprintaj - #

"Rat zastava"

Dogodilo se na današnji dan: 11.3.1993.


Točno pedeset godina nakon «martovskih pregovora» u Uskoplju je trajao, nazovimo ga za ovu priliku tako, «rat zastava». Skopaljski vjesnik piše:



«U 12.00 sati u prisustvu predstavnika PMEZ-a postavljena je, prethodno skinuta, hrvatska zastava na Alipašića brdo, nekoć jedno od najjačih uporišta muslimanskih snaga.

U 13.10 sati muslimanski ekstremisti skinuli su hrvatsku zastavu s Releja. U 16.30 sati pripadnici HVO-a vratili su na Relej hrvatsku zastavu.

Ovu informaciju izdvojio sam kao najvažniju za 11. 3.1993. godine i to zbog činjenice da su postavljanju hrvatske zastave na Alipašića brdo prisustvovali predstavnici Promatračke misije europske zajednice. A što je tu čudno, pitat ćete se. Predstavnici PMEZ-a su bili prisutni postavljanju, odnosno vraćanju zastave na Alipašića brdo, zato što su lokacije na kojima će biti postavljene hrvatske zastave bile dogovorene ranije, na sastanku predstavnika HVO-a i Armije BiH, kojima su bili nazočni i europski promatrači i zato u njihovu prisustvu nema ništa niti čudno, niti sporno, reći ćete.
Da, u njihovu prisustvu i činjenici da su mjesta za postavljanje hrvatskih zastava određena dogovorom dviju strana ne bi bilo ništa čudno i niti sporno da glavna tužiteljica suda u Hagu Carla Del Ponte nije upravo tu činjenicu postavljanja hrvatske zastave samo nešto više od mjesec dana ranije, okarakterizirala kao provokaciju muslimanskog stanovništva, što je bila uvertira i za tobožnje ratne zločine, za koje se terete šestorica Hrvata iz BiH (vidi točku 64. Optužnice).
Po istoj logici, dakle, ispada da i predstavnike Promatračke misije europske zajednice treba teretiti po istoj točki ove optužnice.
Jer, ne mogu neki postupci koje danas definiramo kao zločin, za samo mjesec dana postati društveno prihvatljivo, dapače, poželjno ponašanje.
- 14:00 - Komentari (3) - Isprintaj - #

09.03.2006., četvrtak

Uskrs je i siromašnima!

Kulturna udruga Hrvatska uzdanica iz Uskoplja već osmu godinu zaredom pred uskrsne blagdane organizira humanitarnu akciju “Uskrs i siromašnima” kojom želi skrenuti pozornost na one naše sugrađane koji žive doslovno na rubu egzistencije, a mi na njih isuviše često zaboravljamo...


Kroz darove u novcu i kućanskim potrepštinama, članovi Uzdanice i ove godine žele podijeliti radost Uskrsa s onim Uskopljanima koji žive na granici bijede, ali, možda još važnije, i pokušati senzibilizirati javnost za probleme naših siromašnih, a često i zaboravljenih, sugrađana.
Proteklih godina prikupljenim prilozima (novčanim iznosima i poklon paketima uskopaljskih trgovina, odn. tvrtki) uspjeli su razveseliti po dvadesetak uskopaljskih obitelji, no broj onih kojima je potrebna pomoć da bi preživjeli u Uskoplju se, na žalost, ne smanjuje, te je svaka, pa i najmanja pomoć, naglašavaju u Uzdanici, dobro došla.
Stoga, pozivaju se svi koji mogu da svojim, pa i najmanjim, prilozima pomognu našim najsiromašnijim sugrađanima.
Prilozi se mogu dati u samoj Uzdanici ili, pak, uplatom na njen račun otvoren u Zagrebačkoj banci u Uskoplju broj:

338-280-22-000602-30


(s naznakom:”Uskrs je i siromašnima”).

- 08:00 - Komentari (14) - Isprintaj - #

Susjedi


Bugojno: grad slučaj


Incidenti sustižu jedan drugog. Nedavno je okrutno ubijen 78- godišnji povratnik Ilija Šuta, nepoznati napadač vezao je 11-godišnjeg dječaka koji se zatekao sam u obiteljskoj kući koju je napadač potom opljačkao, a sada je premlaćen i sin predsjednice bugojanskog HDZ-a …


Moj je sin napadnut već nekoliko puta, a zamjenik komandira policije Ibro Bajraktarević mene i supruga je izbacio iz svog ureda kada smo došli prijaviti napad na našeg sina,
ispričala je večernjakovoj novinarki predsjednica bugojanskog HDZ-a Greta Kuna, inače majka petoro djece i profesorica u bugojanskoj, ali i u uskopaljskoj školi.
Više...
foto:bugojanci.ch
- 07:30 - Komentari (30) - Isprintaj - #

08.03.2006., srijeda

633.247,20 kn i 2.210 EUR za Podmilačje

Veliki uspjeh koncerta Zajedno...


Na humanitarnom koncertu "Zajedno", na kojem su 21. veljače za obnovu svetišta Sv. Ive u Podmilačju kod Jajca pred više od 10.000 gledatelja nastupili Dražen Zečić, Baruni, Mate Bulić, Miroslav Škoro i Marko Perković Thompson skupljeno je rekordnih 633.247,20 kuna i 2.210 eura, objavljeno je jučer na novinskoj konferenciji u zagrebačkom MMC-u na kojoj su govorili Ivica Bikić, predsjednik Uskopaljske zajednice u RH, fra Zoran Mandić, župnik župe u Podmilačju, Juraj Hrvačić, producent koncerta, i Miroslav Rus, začetnik ideje o spektaklu "Zajedno". Više...
- 07:00 - Komentari (8) - Isprintaj - #

07.03.2006., utorak

HDZ: Ima li smisla sudjelovati u radu Općinskog vijeća?

Priopćenje OO HDZ Uskoplja


Na posljednjoj, šestoj sjednici Općinskog vijeća općine G. Vakuf – Uskoplje, na kojoj se bez prethodnog političkog dogovora partnera u vlasti ( HDZ i SDA ) i suprotno traženju vijećnika hrvatskog naroda između ostalog raspravljalo i odlučivalo o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja zajedničkog Doma zdravlja G. Vakuf-Uskoplje, bošnjački vijećnici su još jedanput potvrdili kontinuirano nepoštivanje načela o odgovarajućoj nacionalnoj zastupljenosti naroda u općinskim tijelima vlasti i javnim ustanovama općine G. Vakuf – Uskoplje.
Naime, hrvatski vijećnici, obrazlažući razloge zbog kojih v. d. ravnatelja Doma zdravlja treba biti imenovan iz reda hrvatskog naroda, pozivali su se između ostalog i na Ustav i Ustavom zajamčenu srazmjernu nacionalnu zastupljenost kod imenovanja osoba na rukovodeće pozicije na razini općine, upozoravali na činjenicu da je od ukupnog broja imenovanih dužnosnika u općini G. Vakuf-Uskoplje njih 70% imenovano iz bošnjačkog naroda i da je takav odnos za hrvatske vijećnike, i ne samo vijećnike, neprihvatljiv i dalje neodrživ, i tražili da navedeni odnosi odražavaju proporcionalni nacionalni odnos stanovništva sukladno popisu stanovništva iz 1991. godine, odnosno 43% Hrvati i 56% Bošnjaci.
Bošnjački vijećnici, koji su članovi različitih političkih stranaka – SDA, SBiH, SDP, itd., i koji u Općinskom vijeću imaju natpolovičnu većinu , i koji ne misle o različitom političkom miljeu, preglasavanjem i majorizirajući hrvatske vijećnike za svoj narod osiguravaju poziciju (pravo) više, osjećaju se zadovoljno i pobjednicima.
Hrvatski vijećnici, rezignirani i zabrinuti poslije navedene sjednice pitaju se, ima li smisla sudjelovati u radu Općinskog vijeća, ako će osnovni princip rada Općinskog vijeća biti većinsko i nacionalno odlučivanje.
Način odlučivanja u Općinskom vijeću i u svim drugim tijelima i ustanovama gdje su Hrvati u manjini anticipira budući položaj Hrvata u G. Vakufu – Uskoplju, ekonomski i kulturološki razvoj ove općine, i to je ono što zabrinjava.
Zabrinjava što takvo odlučivanje šalje jasnu poruku svim budućim integracijskim procesima.
Kako dalje, što je rješenje?
U općini u kojoj je više od 60% radno sposobnog stanovništva neuposleno, u kojoj je značajan broj osoba u socijalnoj potrebi, u kojoj komunalna infrastruktura ni izdaleka ne zadovoljava potrebe građana i koja nije niti će skoro biti prioritet bilo koje vladajuće strukture u F BiH i BiH, u najvećoj mjeri treba tražiti izlaz i rješenje kroz suradnju lokalnih hrvatsko-bošnjačkih snaga koje mogu i moraju sukladno pozitivnim demokratsko-civilizacijskim vrijednostima, ravnopravno i u duhu tolerancije, uvažavanja i otvorenosti, zajedno raditi za i na korist svih stanovnika općine G. Vakuf – Uskoplje .
Načelo općega dobra neka bude temeljni kriterij rada svake političke stranke, Općinskog vijeća, Načelnika.
Dijalog, argumenti i međunacionalna tolerancija su pretpostavke razvoja, ili nemamo budućnosti.
- 09:00 - Komentari (7) - Isprintaj - #

Privremeno uklonjeni postovi

Obavijest blog.hr


Uslijed radova na blog.hr, privremeno su uklonjeni postovi objavljeni u vremenu od 20. veljače do danas.
Izgubljeni postovi s, dakako, Vašim komentarima, bit će vraćeni do kraja današnjeg dana.
Zahvaljujemo na razumijevanju!

- 08:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #

05.03.2006., nedjelja

240 godina uskopaljskih župnih matica

Nenadomjestiv izvor povijesti Hrvata Skopaljske doline


Prema jednoj agencijskoj vijesti Vrhbosanska katolička teologija sutra, 6. ožujka u 20 sati u dvorani Pavla VI. u zgradi Bogoslovije, Josipa Stadlera 5, organizira teološku tribinu pod nazivom „Crkvene matice-nenadomjestiv izvor povijesti Hrvata katolika u BiH“. Gost tribine je mr. fra Robert Jolić.
S tim u svezi podsjećamo na činjenicu da se matice naše, uskopaljske župe vode od daleke 1766. godine, te predstavljaju doista, kako se to i u naslovu tribine kaže, nenadomjestiv izvor povijesti Hrvata katolika ne samo uskopaljske župe, nego i cijele Skopaljske doline.
Iz sastava uskopaljske župe izdvojena je kapelanija Malo Selo, koja 1858. godine postaje samostalnom župom, te od tada vodi svoje matice. Također, 1862. godine od uskopaljske župe odvojena je i kapelanija sv. Ilije Proroka sa sjedištem u Rostovu.
Ove godine se, dakle, navršava 240 godina otkako se vode uskopaljske matice. Je li to i godina kada će taj "nenadomjestivi izvor" naše povijesti konačno biti iskorišten i za njeno pisanje?

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.03.2006., subota

Koliko je prikupljeno novaca na koncertu Zajedno?

Neobjavljivanje prikupljene krajnje svote ni u jednom mediju izazvalo nedoumice, pa i sumnje...


Medijska prašina koju je podigao koncert Zajedno u organizaciji Uskopaljske zajednice u Republici Hrvatskoj, a na kojemu su nastupili M. Škoro, M.P. Thompson, D. Zečić, M. Bulić i sastav Baruni, još uvijek se ne sliježe. Nakon velikog uspjeha i iste takve posjećenosti ovoga koncerta, najprije Glas Istre, a potom i Dnevni list postavili su pitanje gdje je novac od velikog humanitarnog koncerta, budući da organizatori ni u jednom mediju nisu službeno objavili krajnju svotu koja je prikupljena na tom koncertu za svetište sv Ive u Podmilačju.
Smatram da je novac otišao u prave ruke. Cijela akcija je pod patronatom provincijala Mije Đolana i župnika Podmilačja Zorana Mandića koji će sigurno za nekoliko dana objaviti medijima sve potrebne informacije o tome je li novac uplaćen, kad i koliko je novca prikupljeno,

izjavio je za Dnevni list M. Bulić, jedan od sudionika koncerta. Više...
- 08:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

03.03.2006., petak

Predaja zaostalog naoružanja

Obavijest MUP-a:


Obavještavamo stanovništvo da će se na području Kantona Središnja Bosna, u vremenu od 3.3. do 21.3.2006. godine, u okviru akcije „Žetva plus“ provesti zajedničke aktivnosti policije MUP-a KSB/SBK i EUFOR-a.
U sklopu ove akcije građeni će moći predati zaostalo naoružanje i MES-a pripadnicima EUFOR-a. Pozivamo građane da predaju ili prijave nelegalno posjedovano naoružanje i drugu vojnu opremu. Protiv osoba kod kojih se pronađe nezakonito posjedovano oružje i drugo u svezi stim, poduzet će se zakonom propisane mjere. Pored navedenog, aktivnosti potporte EUFOR-a provest će se u oblastima suzbijanja organiziranog kriminala.
Očekujemo razumjevanje i suradnju.

- 14:45 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Krađa u Bistrici

Policija ponovo izvještava o provalnoj krađi u obiteljsku kuću. Ovaj put u selu Bistrici:


Dana 2.3.2006. godine, oko 09,45 sati, PS Gornji Vakuf/Uskoplje se obratio Salih K. iz mjesta Bistrica, općina Gornji Vakuf/Uskoplje i prijavio da mu je u razdoblju od 10.2. do 2.3.2006. godine počinjena krađa provaljivanjem u obiteljsku kuću, koja se nalazi na navedenoj adresi. Tom prigodom je ukradeno: TV marke “Gorenje”, radio kazetofon, brusilica marke «Bleken-Deker», bušilica marke «Bosch», ručni cekular marke «Bosch» i ručna oblarica marke «Bosch». Očevid je obavio istražitelj PS Gornji Vakuf-Uskoplje. Istraga je u tijeku.

- 13:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.03.2006., četvrtak

Krađa u Batuši

Iz današnjeg policijskog izvješća


Dana 28.2.2006. godine, oko 16,00 sati, prijavljeno je PS Gornji Vakuf/Uskoplje, da je u mjestu Batuša, općina Gornji Vakuf/Uskoplje počinjena krađa provaljivanjem u neuseljenu kuću, vlasništvo Kate V. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja.
Tom prigodom je ukradeno: 5 unutarnjih vrata, tepih, WC školjka, umivaonik, vodokotlić i 2 česme za vodu. Očevid je obavio dežurni istražitelj PS Gornji Vakuf/Uskoplje. Istraga je u tijeku.

- 14:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Opis bloga

Linkovi

Lektira