uskoplje

24.03.2006., petak

Uskopaljski Dom zdravlja tri godine se sustavno zakida

O nedostatku cjepiva u Uskoplju piše i Ana Burić u Večernjem listu:


U Domu zdravlja Uskoplje građani hrvatske nacionalnosti već su godinama suočeni s poteškoćama u redovitom cijepljenju novorođenčadi i djece predškolskog uzrasta. Po informacijama prikupljenima na terenu, Dom zdravlja Gornji Vakuf, koji postoji na bošnjačkoj strani, nema takve probleme. Uvijek je spreman za suradnju pa je nekoliko puta posudio cjepivo uskopaljskom Domu zdravlja.
Kako nam je kazao Ilija Zeko, zamjenik ravnatelja i rukovoditelj Higijensko-epidemiološke službe, u toj ustanovi već tri godine imaju permanentni problem s isporukom i distribucijom cjepiva. Zavod za javno zdravstvo ne osigurava dovoljno cjepiva, pa su stotine djece propustile redovito cijepljenje. Prije nekoliko dana tražili su da im pošaljemo prazne hladnjake, ali su nam ih vratili prazne, bez cjepiva. Zašto se sustavno zakida uskopaljski Dom zdravlja znaju valjda političari kaže Zeko, dodajući kako smatra da djeca ne smiju biti žrtve nečijeg (ne)dogovora.
Ravnatelj Doma zdravlja Uskoplje dr. Ivica Škoro s tim je problemom upoznao federalno Ministarstvo zdravstva. Na nekoliko sastanaka od početka godine iznose se informacije da u BiH postoji odličan program imunizacije, no primjer Uskoplja potvrđuje suprotno. Zeko ističe da će, ako cjepivo stigne, djeca odmah biti pozvana na cijepljenje. Usporedo s tim problemom Dom zdravlja Uskoplje suočen je i s problemom smještaja, jer trenutačno borave u prostoru prijeratne tvornice konfekcije Borac i vlasniku plaćaju najam 3.000 KM mjesečno. Tijekom ljeta problem podstanarstva liječnika i ordinacija postat će prošlost, jer se planira preseljenje u novu zgradu Doma zdravlja, čija je gradnja počela još prije šest godina, uz financiranje iz općine Uskoplje i druge donacije. Ove godine uložit će se 200.000 kuna donacije Vlade Republike Hrvatske, a federalno ministarstvo ugovorom se obvezalo da će opremiti tri ambulante obiteljske medicine.
Na razini Srednjobosanske županije donesena je odluka o mreži zdravstvenih ustanova, pa će dva doma zdravlja u Uskoplju/G. Vakufu uskoro postati jedan pravni subjekt, ali će i dalje postojati dva objekta - jedan na hrvatskoj, a drugi na bošnjačkoj strani. (VL)

- 23:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Opis bloga

Linkovi

Lektira