Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

240 godina uskopaljskih župnih matica

Nenadomjestiv izvor povijesti Hrvata Skopaljske doline


Prema jednoj agencijskoj vijesti Vrhbosanska katolička teologija sutra, 6. ožujka u 20 sati u dvorani Pavla VI. u zgradi Bogoslovije, Josipa Stadlera 5, organizira teološku tribinu pod nazivom „Crkvene matice-nenadomjestiv izvor povijesti Hrvata katolika u BiH“. Gost tribine je mr. fra Robert Jolić.
S tim u svezi podsjećamo na činjenicu da se matice naše, uskopaljske župe vode od daleke 1766. godine, te predstavljaju doista, kako se to i u naslovu tribine kaže, nenadomjestiv izvor povijesti Hrvata katolika ne samo uskopaljske župe, nego i cijele Skopaljske doline.
Iz sastava uskopaljske župe izdvojena je kapelanija Malo Selo, koja 1858. godine postaje samostalnom župom, te od tada vodi svoje matice. Također, 1862. godine od uskopaljske župe odvojena je i kapelanija sv. Ilije Proroka sa sjedištem u Rostovu.
Ove godine se, dakle, navršava 240 godina otkako se vode uskopaljske matice. Je li to i godina kada će taj "nenadomjestivi izvor" naše povijesti konačno biti iskorišten i za njeno pisanje?


Post je objavljen 05.03.2006. u 08:00 sati.