Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Kao u horor - filmovima

Krajem prošle godine u Sarajevu je izišao dnevnik pokojnog fra Ljube Lucića Između neba i granata, Sarajevski dnevnik 1992.-1995. za kojeg P. Sudar napisa (i ostade živ!) da će mnoge potaknuti na dobro, a napose na - tako potrebnu - ispravnu ljubav prema domovini Bosni i Hercegovini, ali da će "najviše i ponajprije doliti ulje na vatru podjela, kojih je već odavno previše među Hrvatima u BiH" (gornje riječi, vjerovali ili ne, stoje kao preporuka za ovu knjigu na stranicama izdavača, Svjetla riječi!!!).
Fra Ljubo je tijekom rata boravio i na području Uskoplja, pa ovom prilikom prenosimo njegov tekst o posjeti bistričkoj crkvi, koji se zbio još u vrijeme kada su Bistričani bili u progonstvu:

"Ušli smo u crkvu u Bistrici i jedva prolazili kroz nered. Mnoštvo gipsanih zavoja porazbacanih po podu i obješenih o lustere, o svašta na što su se mogli zakačiti. Puše nekakva vjetrina i ljulja ih sablasno kao u horor-filmovima. Vjetar kotura prazne limenke razbacane svuda po opustošenoj crkvi. S desne strane vide se tragovi paljevine. Na tlu su velike slike-platna, pogažena i nakvašena. Brončani Gospin kip ima gips na glavi: netko joj je razbio glavu pa je zamotao gipsanim zavojem! Zjapi prazan tabernakul. Razbijen. Drugi brončani kip (sv. Ivana) je bez glave. U prostoru ispovjedaonice ljudski izmet. Kor pun razbacanih gipsanih zavoja. Na fasadi župne kuće povelik natpis: `Za vas ovdje nema nafake. U župnom stanu tragovi razvaljenih kauča i spaljenih madraca. U jednoj sobi vide se ostaci paljevine. Župnik (koji je ovdje bio prije godinu dana, a sada opet došao s nama) reče kako mu je onda komandant rekao kako nije znao da je to župnikova kuća, da je znao - dopustio nebi da je zapale. A on zna tko ju je spalio.
S nama je po devastiranoj crkvi hodao jedan dječak iz susjedstva. Rekao je da mu je ime Ibrahim i da će ubuduće čuvati crkvu "jer je ona Božja". Na fasadi piše: Slavna 317. Brigada G.V. Bistrica boj. Armija BiH. Naslikan je i grb brigade. Nećeš dugo biti šehid - piše nad crtežom mostarskog starog mosta. Župnik je razgovarao s jednim susjedom koji se očito stidi svega što je počinjeno. Kaže da su sve počeli oni HVO-ovci što su došli iz Hercegovine i iz Rame, a onda su uslijedili odgovori. Doznajemo od župnika da su HVO - vojnici zapalili tridesetak kuća u Bistrici. Dječak koji je s nama bio u crkvi kaže: `Ovaj vamo skino crijep, Hajrić.
Na fasadi jedne kuće piše: Ne diraj muslimanska.
Krećući dalje, vidjeli smo da dimnjaci traju, jer jedino oni strše iznad srušenih krovova i zidova..."


Post je objavljen 12.03.2006. u 08:00 sati.