Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Prokoško jezero: od gorskog oka do septičke jame


U četvrtak, 16. ožujka u 9.00 sati održat će se, kako je najavljeno, 76. sjednice Vlade naše županije, a iz obimnog dnevnog reda ovaj put izdvajamo 34. točku pod kojom je predviđeno davanje suglasnosti za pokretanje postupka za izradu "Upravljačke studije" za Prokoško jezero - spomenik prirode - Ministarstvo prostornog uređenja, obnove i povratka.
Prokoško jezero nismo baš često spominjali na ovim stranicama, mada je ovaj spomenik prirode bio - u prošlosti više, danas nešto manje - veoma često izletište mnogih Uskopljana i nezaobilazna točka planinarskog puta po Vranici. Izrada Upravljačke studije, koja bi trebala otpočeti davanjem suglasnosti Vlade na sjednici u četvrtak čini nam se izuzetno značajnom zbog stanja u kojemu se Prokoško jezero trenutno nalazi, to jest zbog destrukcije koja je na ovom "gorskom oku" učinjena.
Naime, umjesto prijeratnih par kolibica, koje su služile stočarima, danas se uz samo jezero nalazi prava mahala, vikend naselje s preko dvjesto vikendica. Vodeći ljudi iz općinskih i županijskih struktura vlasti, liječnici, poslovni ljudi, jednom riječi uglednici doveli su bagere na obale jezera, prokopali puteve, izvadili tone šljunka, mulja i šaša, kako bi imali nesmetan put do vode i plaža, potoke pregradili i plastičnim cijevima skrenuli u svoje vikendice, pa je razina jezera niža za sedamdesetak centimetara s tendencijom daljnjeg snižavanja. Osim toga ista ta društvena krema u jezero je ubacila mlađ kalifornijske pastrve, koja je kad je poodrasla, nemajući se čime hraniti pojela endemičnog Reiserovog tritona (Triturus alpestris reiseri)......
Sve je to učinjeno na državnom zemljištu, dakle, na zemljištu one države koja je prošle godine po drugi put (!!!) proglasila Prokoško jezero spomenikom prirode, mada je od stare države, Jugoslavije, preuzela ranije zaštite prostora, pa i zaštitu Prokoškog jezera kao spomenika prirode iz davne 1965. godine.
Zato mi se čini značajnom ona 34. točka 76. sjednice Vlade naše županije koja će početi preksutra. Hoće li ona davanje suglasnosti za pokretanje postupka Upravljačke studije za Prokoško jezero značiti i početak kraja njegove barbarske devastacije?
Dakako, potpuna zaštita i borba protiv devastacije Prokoškog jezera dug je i mukotrpan put, put, koji bi u svakoj normalnoj državi završio samo jednim mogućim ishodom: rušenjem ama baš svih vikendica izgrađenih uz Prokoško jezero.
No, je li ovo normalna država?

Post je objavljen 14.03.2006. u 22:30 sati.