uskoplje

28.02.2006., utorak

Otkriveni rušitelji nadgrobnih spomenika na groblju u Grnici

Počinitelji su, kao i u toliko slučajeva do sada, maloljetnici...


U današnjem policijskom izvješću navodi se da su službenici PS G. Vakuf - Uskoplje jučer, 27. veljače 2006. godine rasvijetlili kazneno djelo skrnavljenja nadgrobnih spomenika na katoličkom groblju u selu Grnici, općina G. Vakuf - Uskoplje.
Ovo kazneno djelo, kako smo i izvještavali, počinjeno je 19. veljače 2006. godine, a počinitelji su malodobnici: F.Š., D.Z. i A.Z., svi iz sela Grnice. Protiv navedenih počinitelja, kaže se dalje u izvješću, poduzete su zakonom propisane mjere.

- 13:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.02.2006., ponedjeljak

Usvojen proračun

Kratka vijest


Općinsko vijeće (OV) G. Vakuf - Uskoplje jednoglasno je usvojilo proračun općine za 2006. godinu u iznosu od 1.895.000,00 KM. Ovo je značajan napredak u odnosu na prošlu godinu, kada je, zbog neusaglašenih stavova parlamentarnih stranaka, proračun Općine usvojen tek početkom srpnja. (izvor: onasa)

- 13:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.02.2006., nedjelja

Uskopaljski abecedarij (39): J kao Jareb

Iz perspektive današnjeg potrošačkog društva u kojemu živimo, u kojemu svi stanovnici iole značajnijeg mjesta mogu bez prevelike gužve stati u prodajni prostor trgovina koje postoje u njemu, govoriti o uličnim trgovcima, njihovu privlačenju kupaca i "marketingu" može djelovati u najmanju ruku kao priča iz nekih davno minulih, sretnih vremena. I ne samo da može djelovati, nego to ona i jest.
Ulični trgovci postavljali su svoje štandove uvijek tamo gdje se nešto slavilo, pa su s ringišpilima, šatorima sa stolnim nogometom i mini streljanom s plišanim igračkama ili kolutovima koji se nabacuju na boce alkoholnog pića, bili prvi, ali nepogrešivi znak kako će se, recimo, u Bistrici proslaviti sveta Terezija ili na Pidrišu sveti Ante.
Ponuda na njihovim štandovima bila je u usporedbi s današnjom više nego skromna, ali je i takva, znala od čuda razrogačiti oči brojne djece koja su duboko u džepovima stiskala poneku kovanicu dugo čuvanu upravo za to blještavilo: džidže uličnih trgovaca! Svatko tko ih je barem jednom u životu kupovao i danas će ih se, sigurno je, sjetiti. Svih onih okruglih ogledalca s Dinamovim ili Hajdukovim grbom na poleđini i dvije sitne kuglice koje je trebalo utjerati u isto toliko rupa, sitnih figurica kauboja i indijanaca, Winetoua, pištolja plašljivaca s crvenim mecima ili krupnih plastičnih traktora koji su mirisali onako kako mirišu samo nove, tek kupljene stvari...
Ulični prodavači bili su glasni. Vičući su (a kako bi drukčije?) skretali pozornost potencijalnih mušterija na sebe, a djecu su nerijetko privlačili i zakučastim, brzopoteznim pitanjima tipa: Riba i pol - dinar i pol. Koliko košta jedna riba? Na taj način oni su se do kraja i bez zadrške posvećivali samo jednom kupcu (jer ih više u danom momentu nisu ni imali) i normalno je da se je u takvim uvjetima, neki mali klipan sa svojih nekoliko kovanica, koji se je na ručku toliko najeo da sad ne može ni disati, osjećao kao centar cijelog onog slavlja koje se oko njega, ni kriva ni dužna, cijeloga dana održava i kojega je on, shvaća to dok sluša trgovca džidžama, eto, najvažniji dio.
Ulični prodavači postavljali su svoje štandove i srijedom, samo ih je tada bilo manje, a i ponuda im je bila nekako svakodnevnija, manje šarena i neobična.
Jareb se iz živopisnog društva uličnih trgovaca izdvajao samo po jednoj stvari: bio je domaći čovjek s tim, nimalo domaćim zanimanjem! Kao takvoga su ga prihvatili i uskopaljski dječaci, koji nisu propuštali priliku da se s njima šegače i da ga, vižlad, uvijek iznova sramote i sikiraju. Dolazili bi kobajagi nešto kupiti, dugo razgledali dugo neprodane, već pomalo prašnjave igračke, a onda tobože zaozbiljno pitali: A Jareb, imaš li ti tinte za sedmi razred, drugo polugodište? Potom bi uz vrisku i smijeh šmugnuli među svijet koji se srijedom tobože poslom tiskao baš među štandovima uličnih trgovaca. Jareb im, dakako, nije ostajao dužan. Dugo je za njima psovao "ne ostavljajući im ni od tave držak". Ako su poneki roditelji i zamjerali i branili djeci da tjeraju šegu sa Jarebom, Jarebu njegovo vikanje nitko nije zamjerio, niti je njegove psovke držao neprimjerenim: ta bila je to jednostavno predstava bez koje ni srijeda ne bi bila srijeda, a niti bi narod tada u grad dolazio. Ne bi imao zbog čega, jer poslove koje treba, narod srijedom ioanko usput obavi.
Činilo se tako da je i Jareb bio potpuno svjestan te predstave, pa je izgledalo da i on srijedom postavlja svoj štand više zbog predstave, a manje zbog samog trgovanja.
Tako se znalo desiti da mu nakon klipana s pitanjima o tinti za drugo polugodište ili gazu za baterije, dođe neki dječak, koji doista namjerava nešto kupiti, a kojemu Jareb i ne podižući glavu, sukladno kodeksu ponašanja tadašnjih uličnih trgovaca, iskreno i bez zadrške odgovori:
- Ajde kući pa svog ćaću zajebavaj, a ne mene!
- 23:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.02.2006., subota

Invalidima HVO-a 30 KM!

Strašan udar na kućni proračun uskopaljskih invalida...


Kada je sredinom ovoga tjedna započela isplata invalidnina po jedinstvenom federalnom zakonu o pravima branitelja, najvećem broju stradalnika HVO-a, no ne onim i najtežim, drastično su umanjena primanja, čak i više od 1000 %, zbog čega se ne isključuje mogućnost prosvjednih okupljanja.
Naime prema zakonu koji je u primjeni za stradalnike Armije BiH od 2004., a od 1. siječnja 2006. za stradalnike HVO-a 20-postotni invalidi dobili su oko 36 maraka na svojemu bankovnom računu. Samo mjesec dana ranije 20-postotni invalid koji je imao čin satnika dobivao je oko 900 maraka skrbi. Prema novim odredbama čin ne predstavlja ništa dok je jedina osnovica invalidnost. Više...
- 22:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

23.02.2006., četvrtak

Kad se stanice ljudskog organizma brane od karcinoma...

Jedan od najtraženijih svjetskih znanstvenika podrijetlom je iz - Uskoplja...


Uvijek je lijepo čuti da netko tko potječe iz sredine (ili, pak, kraja) iz koje i sami potječemo, postigne neki značajan uspjeh u području kojim se bavi i to, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog toga što nam pruža mogućnost da sebi i dalje možemo utvarati (to je ona riječ što je obožava Ćiro Blažević!) da je za taj uspjeh ako ne bila presudna, a ono da je svakako na njega značajno utjecala i sredina iz koje potječe, a s njom, je li, barem posredno, i mi sami. Svaki takav uspjeh, dakle, postaje i naš vlastiti, pa se zato pri spomenu nekoga od naših uspješnika u razgovoru možemo praviti važni, te tobože usput i nehajno dometnuti: Znam ga ja! On je od nas!
Doktor Ivan Đikić rođen je 1966. godine u Zagrebu, gdje je 1991. godine završio i . Medicinski fakultet (prosječnom ocjenom pet), i to za samo četiri i po godine. Doktorirao je u New Yorku, a potom ga je put znanosti vodio u Izrael, Švedsku i Njemačku, gdje je danas najmlađi profesor na Sveučilištu u Frankfurtu. Kao vođa tima Instituta za biokemiju Goethe Instituta otkrio je mehanizam kojim se stanice ljudskog organizma brane od razvoja karcinoma. Časopis Science u svom broju iz prosinca 2005. godine objavio je ovaj rad kao najznačajnije medicinsko otkriće u prošloj godini (dobitnik ovogodišnje nagrade Američke asocijacije za istraživanje raka (AACR))....
Pitate se zašto sve ovo pišem o jednom od danas najtraženijih svjetskih znanstvenika? Pa zato što je Ivan Đikić, iako rođen u Zagrebu, svoje rano djetinjstvo proveo u Bugojnu, a otac mu je rodom iz, pogađate, - Uskoplja!
Dakle, Ivan Đikić?
Ma znam ga ja! Ćaća mu je iz Uskoplja...

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.02.2006., srijeda

Dogodilo se na današnji dan: 22. veljače 1993.


Događaj koji je obilježio današnji dan, 22. veljače, 1993. godine, a iznova zaprepastio stanovnike Uskoplja, prema pisanju Skopaljskog vjesnika, svakako je pronalazak tijela Franje i Finke Okadar, civila hrvatske nacionalnosti starije dobi iz sela Bojska koje su muslimanski ekstremisti na zvjerski način mučili i masakrirali.
Prema izvješću mješovite komisije nepokretni starac Franjo Okadar nađen je zaklan u svome krevetu, a njegova kćerka Finka (stara oko 55 godina) nađena je gola do pojasa, što upućuje na to da je bila silovana te, također, na zvjerski način masakrirana. Njihova tijela pronađena su 22.veljače, a izručena predstavnicima HVO-a 25.veljače1993. godine. Ni za ovaj zločin, kao ni za prethodne masakre koji su se desili na području Uskoplja (a o kojima je bilo riječi na ovome blogu) do sada nitko nije odgovarao.
Zašto?

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.02.2006., utorak

Karte za utakmicu protiv Argentine

Obavijest Uskopljanima u Švicarskoj


Iz uredništva hrvatskog portala u Švicarskoj, www.croatia.ch, stigla nam je obavijest koja će, sigurno je, zanimati i brojne Uskopljane koji rade u toj zemlji, a osobito one među njima koji smatraju da nogomet jest najvažnija, ali nisu sigurni je li i sporedna stvar u životu.
Naime, obavještavaju iz www.croatia.ch, dvostruki prvak svijeta, Argentina, odigrat će prijateljsku utakmicu protiv Hrvatske, treceplasirane sa svjetskog prvenstva iz Francuske 1998 godine.
Susret ce se odigrati 1. ožujka 2006 godine, a karte možete nabaviti kliknete li ovdje...

- 22:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vidi što sam ti uradio od bloga, mama!

Jedna godina u životu uskoplje.blog.hr


21. veljače 2005. godine, kada je uskoplje.blog.hr postojao tek četiri mjeseca, objavljen je post sa statističkim podacima, pa mi se činilo zanimljivim te podatke usporediti sa današnjima, kako bi se dobila slika o jednoj godini uskoplje.blog.hr.
Do 21. veljače prošle godine na ovom blogu bilo je objavljeno ukupno 167 postova (36.398 riječi), a sa današnjim danom ukupno 643 posta (111.118 riječi). U prva četiri mjeseca postojanja na ovom blogu ostavili ste ukupno 1.007 komentara (6 prosječno po postu), a do danas taj broj se popeo na 6.795 komentara (10,6 prosječno po postu). Do 21. veljače 2005. godine uskoplje.blog.hr posjetilo je ukupno 5.300 posjetitelja, a taj broj je do danas (u 15.30 sati) narastao na 82.114 posjeta.
Dakle u jednoj godini (21.2.2005. - 21.2.2006.) objavljeno je 476 postova (ili 1,31 prosječno dnevno), 74.720 riječi (ili 204 prosječno dnevno), 5.788 komentara (ili 15,86 prosječno dnevno), a u istom razdoblju zabilježeno je i ukupno 76.814 posjeta (ili 210,45 prosječno dnevno).

Za jedan mali lokalni blog i nije tako loše, zar ne?

- 15:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.02.2006., ponedjeljak

Zajedno

Na koncert će, osim onih koji vole ovakvu vrstu glazbe, doći i oni koji vole - Podmilačje...


Veliki humanitarni koncert pod nazivom "ZAJEDNO" u organizaciji Uskopaljske zajednice u Republici Hrvatskoj održat će se sutra, 21. veljače, u velikoj dvorani Doma sportova.
Kako smo već pisali, ovaj koncert, na kojemu će nastupiti Miroslav Škoro, M. Perković Thompson, Mate Bulić, Dražen Zečić i grupa Baruni, organiziran je kako bi se prikupio novac za obnovu crkve u Podmilačju, koja je uništena u proteklom ratu. Više...
- 23:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vandalizam na katoličkom groblju u Grnici

Nakon živih, iz Grnice se nastoje protjerati i njeni mrtvi stanovnici...


U subotu, 18. ovog mjeseca podsjetili smo na dan kada su iz sela Grnice protjerani i posljednji Hrvati, a već dan kasnije, 19. veljače, iz istoga sela stigla je vijest koja nedvosmisleno govori da dio naših susjeda još uvijek živi u «vremenu mržnje i zločina» za koja smo svi vjerovali da su davno iza nas. No, na žalost, nakon živih, iz Grnice se, čini se, nastoje protjerati i njeni mrtvi stanovnici.
Naime, jučer, 19.veljače 2006. godine, oko 15 sati prijavljeno je PS Gornji Vakuf - Uskoplje, da su nepoznate osobe na katoličkom groblju u mjestu Grnica, općina Gornji Vakuf/Uskoplje porušile: šest spomenika, dva križa i razbile jednu mramornu ploču. Očevid je obavio istražitelj PS Bugojno, a, kao i svako, tako i ovo policijsko izvješće završava konstatacijom da je istraga u tijeku.

U istome policijskom izvješću donosi se i informacija o teškoj prometnoj nezgodi:
Dana 18.2.2006. godine, oko 02,00 sati, na putnom pravcu Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje, u mjestu Gračanica, općina Bugojno, dogodila se prometna nezgoda u kojoj je došlo do slijetanja sa ceste i udaranja u stup rasvjete pmv marke “Golf-A3”, registarskih oznake 662-M-458, kojim je upravljao Adis M. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja. U nezgodi je smrtno stradao saputnik Abid T., rođen 1984. godine, dok su tjelesne ozljede zadobili saputnici Enes B., Muamer G. i vozač Adis M., svi iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja i prevezeni su u Dom zdravlja u Gornji Vakuf/Uskoplje. Očevid su obavili djelatnici OKP PU Bugojno. Istraga je u tijeku.

- 14:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Od 16.00 sati onemogućen pristup komentarima

Obavijest blog.hr


Poštovani korisnici, u ponedjeljak 20. veljače s početkom u 16 sati, MySQL poslužitelj će biti zamijenjen novim strojem.
Za vrijeme remonta bit će onemogućen pristup blogeditoru i komentarima.


- 13:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.02.2006., nedjelja

Sustich Vsopio, castello et contato

Dogodilo se na današnji dan: 19. veljače 1444.


Na današnji dan daleke 1444. godine aragonski kralj Alfonso V. izdao je povelju u kojoj je hercegu Stjepanu Vukčiću Kosači potvrdio posjede, a među njima naveden je i utvrđeni grad Susid u Uskoplju (Sustich Vsopio, castello et contato). O Susidu je već bilo riječi na ovome blogu, pa da se ne bismo ponavljali kliknite na abecedarij...

- 21:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #

18.02.2006., subota

Grnica bez Hrvata

Dogodilo se na današnji dan


Najvažniji događaj koji se desio 18. veljače 1993. godine prema pisanju Skopaljskog vjesnika jest protjerivanje zadnjih Hrvata iz sela Grnice. Riječ je o 13 civila, koji su svo vrijeme trajanja sukoba, od 11. siječnja 1993., proveli u kućnom pritvoru - bili su, naime, svi zajedno smješteni u jednoj kući. U njihovu izvlačenju posredovao je UNPROFOR, a grnički Hrvati su u prvim večernjim satima stigli u selo Trnovaču.
Tako je Grnica, nakon višegodišnjeg tihog iseljavanja, na današnji dan prije 13 godina, u potpunosti ostala bez Hrvata.
18. veljače 1993. nastavljeni su i pregovori predstavnika HVO-a i Armije BiH uz sudjelovanje predstavnika Promatračke misije europske zajednice i UNPROFOR-a. Intenzivan je bio i rad mješovitih komisija, a opće je mišljenje da, iako pregovori teku sporo, ipak daju vidne rezultate.
Istoga dana počelo je i izvlačenje postrojbi koje su u Uskoplje došle iz drugih mjesta. To se prije svega odnosi na jajačku brigadu Armije BiH koja je prebačena u Travnik, a ne, kako je ranije dogovoreno, u Zenicu, što je očit dokaz kršenja potpisanih sporazuma koji, između ostaloga, proizvodi dalje nepovjerenje između dva naroda i nikako ne doprinosi smirivanju stanja na području Uskoplja.
Istoga dana počelo je, pod nadzorom zajedničkih timova, i zatrpavanje položaja okrenutih prema Hrvatima, a koje je šest mjeseci prije izbijanja sukoba izgradila Armija BiH na brdima oko grada (2005.).
Iseljavanje grničkih Hrvata trajalo je veoma dugo. U knjizi Ruža na vjetru (Hrvatska uzdanica, 2003.) na str. 133. donijet je nepotpun popis grničkih obitelji, Marinčića, Mlakića, Nikolića, Spajića, Vukoja i najbrojnijih Trbara, koje su napustile Grnicu. Mjesta u koja su odselile ove obitelji doista su raznolika. Pored uskopaljskih mjesta tako nailazimo i na Bešku, Piškorevce, Đakovo, Vukovar, Mostar, Široko Polje, Koprivnicu, Dugo Selo, Osijek, Pulu, Australiju....

Na fotografiji: Grobljanska kapelica u Grnici (Trbare) koju su, kao i groblje, djelomično oštetili pripadnici muslimanskih snaga (foto: Vrhbosanska nadbiskupija)
- 23:00 - Komentari (9) - Isprintaj - #

17.02.2006., petak

Ptičja gripa je tu!

Na uginulim labudovima kod Jajca otkrivena ptičja gripa...


Brzim testiranjem dva sumnjiva uginula labuda sa Malog plivskog jezera kod Jajca na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu utvrđena je pozitivna reakcija na prisustvo avijarne influence, odnosno ptičje gripe, priopćio je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu direktor Ureda za veterinarstvo BiH Jozo Bagarić. Bagarić je, međutim, upozorio da se radi o sumnji, a ne o potvrdi pojave ptičje gripe u BiH.
No, izvršene su ili su u tijeku pripreme za karantenu područja gdje su pronađeni labudovi, u radijusu od tri kilometra, asanaciju terena, organizirana su stalna dežurstva, a donesena je i zabrana držanja peradi na otvorenom. Mjere, također, uključuju zabranu ulaska u blokirano područje bez posebnog odobrenja. Više...



- 22:20 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Sto godina uskopaljskog Napretka

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan daleke 1906. godine u Uskoplju je osnovana podružnica hrvatskog potpornog društva Napredak. Ova podružnica je s većim ili manjim uspjehom djelovala 43 godine, sve do 1. travnja 1949. godine, kada je likvidaciona komisija (Ivo Sunarić, Jure Begić i Alojz Benac) konstatirala da svoje djelovanje obustavljaju svi organi i ustanove HKD Napredak, a među njima, dakako, i uskopaljska podružnica.
Rad podružnice HKD Napredak u Uskoplju obnovljen je 30.12.1990. godine. Za prvog predsjednika obnovljene uskopaljske podružnice izabran je Nikola Milić, a za dopredsjednika Rade Kvesić. Zvonimir Fontana izabran je za tajnika, Ludmila Kovačević za rizničarku, dok su odbornici postali Ivan Bašić, Ivan Šarić, Ivan Kraljević, Janja Barnjak i David Perić.
- 08:00 - Komentari (6) - Isprintaj - #

16.02.2006., četvrtak

Vlado Soldo

Gdje su i što rade


Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim. Danas podsjećam na dipl. ing šumarstva Vladu Soldu, odnosno prenosim ono što o njemu piše u Hrvatskom šumarskom životopisnom leksikonu...

Sin Ivana i Biserke r. Šunjić. Hrvat, hrvatskoga i BiH državljanstva, rimokatolik. Otac mu je bio radnik, a majka domaćica. Osnovnu školu završio je u Pavić-Polju 1974., a Školu učenika u privredi u Uskoplju 1977.
Šumarstvo je studirao na Šum. fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je na ŠG odjelu 26.12.1983. iz lovstva. Obranio je diplomski rad pod naslovom "Medvjed mrki u lovištu "VranicaGoletica"". Na istom fakultetu 1989. specijalizirao je lovstvo.
Prvo zaposlenje dobio je u ŠG Bugojno - OOUR "Koprivnica" Bugojno. Nakon jednogodišnjeg pripravničkog staža imenovan je inženjerom projektantom u Razvojnoj službi šumarstva (1985.-1989.). Kad je osnovano Lovno gospodarstvo "Koprivnica" Bugojno, najprije je njegov tehnički direktor (1989.-1991.), a zatim direktor (1991.-92.). Slijedi zaposlenje u HVO gospodarstvu (1993.) na radnome mjestu struč. suradnika za šumarstvo u Odjelu za gospodarstvo. Osnivanjem JP "Šume Herceg-Bosne" postavljen je za prvog direktora (1993.-98.), a početkom 1999. god. zamjenik je direktora poduzeća.
Zahvaljujući dipl. ing. Vladi Soldi od prvog je dana postojala uska suradnja između "Hrv. šuma" i "Šuma Herceg-Bosne", koje su, prošavši tegoban put razvitka u ratnim okolnostima, danas stasale u suvremeno poduzeće koje uspješno gospodari šumskim resursima dijela BiH. U znak priznanja HŠD dodijelilo mu je 1998. godine plaketu i Zlatnik s likom kralja Tomislava.
Uz članstvo u HŠD, član je stručnog nacionalnog tima za izvješće o stanju šuma u BiH za Phare program i član Uredničkog kolegija i jedan od osnivača lovačkog časopisa "Hoop", glasila Lovačkog i kinološkog saveza BiH (prvi broj izašao lipnja 1998.).
Sudjelovao je na više stručnih skupova u zemlji i inozemstvu, obavivši stručnu praksu u Šum. institutu u Zürichu (1998.).

RADOVI
Lovnoprivredna osnova privrednog lovišta "Vranica-Goletica" Gornji Vakuf. Bugojno 1998.
Lovnoprivredna osnova privrednog lovišta "Koprivnica" Bugojno. Bugojno 1989.


- 22:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

15.02.2006., srijeda

Ptice na njih nikad ne slijeću

Vjerovanja o "kamenim svatovima"


O "Kamenim svatovima", kamenim stupovima koji se izdižu iznad rječice Bunte nedavno smo pisali na ovome blogu (ovdje). Točnije, prenijeli smo predaju o kamenim svatovima, onakvu kakva se sve do danas održala u narodu ( i kako ju je prema kazivanju Zrinke Gvozden zapisala Bjonda Visković).
Tu predaju obrađivali su u svojim književnim djelima i brojni književnici, od kojih su svakako najznačajniji August Šenoa i Narcis Jenko, no, predaja o kamenim svatovima svoju dugovječnost
može zahvaliti i činjenici da Uskopljani i danas uz kamene stupove, koje i u izrazito vedrom danu, zna zastrti začudna koprena magle, vežu određena vjerovanja. Tako se kaže da stoka u širokom luku zaobilazi ove stijene, a i lovački psi dobro paze da im se ne približavaju. Žice dalekovoda iznad kamene kolone sasvim drukčije zvone i nekako čudno trepere, a ptice na njih uopće ne slijeću, iako vrlo često kruže iznad njih i grakću.
Grakću kao da opominju....


Fotografije kamenih svatova preuzete su sa stranice www.rd-donjahercegovina.ba


- 23:50 - Komentari (6) - Isprintaj - #

14.02.2006., utorak

Ptičja gripa nadomak Uskoplju?

Ptičja gripa pedeset kilometara od Uskoplja...


Na Plivskom jezeru kod Jajca prekjučer su primijećena dva mrtva labuda, zbog čega je jučer ujutro na terenu već bila ekipa laboratorija Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.
Pronađena su dva uginula labuda, a treći se čudno ponašao. Brza virusološka pretraga koja je urađena isključuje gripu, a detaljna analiza bit će urađena u Sarajevu. Međutim, uzorke ćemo poslati i u Veliku Britaniju u referentnu laboratoriju Europske unije. Tako želimo testirati proces, ali i provjeriti naše dijagnostičarske mogućnosti
istaknuo je Jozo Bagarić direktor Ureda za veterinarstvo BiH. Više...

- 12:30 - Komentari (9) - Isprintaj - #

13.02.2006., ponedjeljak

Zamjena MySQL poslužitelja

Još jedna obavijest blog.hr...


Poštovani korisnici, sljedećih dana Blog će imati još jedan remont poslužitelja. Nakon primarnog i MySQL poslužitelj će biti zamijenjen jačim strojem. Za vrijeme upgradea bit će onemogućen pristup blogeditoru i komentarima.
- 07:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.02.2006., nedjelja

"U njihovim grudima kuca Uskoplje..."

Još o akciji Uskopljana iz Linza i gornje Austrije...


O akciji prikupljanja pomoći maloj Leontini Sliško, koju su pokrenuli Uskopljani iz Linza i cijele gornje Austrije već smo pisali na ovom blogu (v. prethodne postove). Jučer u 19.00 sati u Hrvatskom domu u Linzu (Friedhofstrasse 25) održan je humanitarni koncert na kojemu je nastupio Party band, a danas i malonogometni turnir momčadi uskopaljskih sela.
Na ove dvije priredbe Uskopljani iz Linza i gornje Austrije za malu Leontinu skupili su preko 10.0000 EUR-a.
Uopće ni ne sumnjamo da će uspješna akcija Uskopljana iz Linza potaknuti i Uskopljane u drugim mjestima, te će 100.000 KM, koliko je potrebno za Leontininu operaciju, veoma brzo biti skupljeno.
- 22:00 - Komentari (12) - Isprintaj - #

Uskopljanin na čelu novog ministarstva

Miroslav Nikolić bit će ministar turizma i zaštite okoliša...


Federalni premijer Ahmet Hadžipašić i dvojica dopredsjednika Dragan Vrankić i Gavrilo Grahovac dogovorili su da novo ministarstvo ima resor turizma i zaštite okoliša. Zanimljivo je kako su istodobno potaknuli inicijativu za smanjivanje broja ministarstava i drugih tijela federalne uprave. Informaciju je za Večernjak potvrdio ministar Vrankić, ističući da je napravljen prvi korak kako bi Federacija dobila proračun za 2006. godinu, jer je do sada proces bio blokiran. Novi resor, po ranijim najavama iz HDZ-a, vodit će Uskopljanin Miroslav Nikolić, koji je početkom godine ostao bez ministarstva obrane. Više...
- 15:50 - Komentari (17) - Isprintaj - #

11.02.2006., subota

75 godina župe Bistrica

Župa Bistrica danas slavi 75 godina svoga postojanja ...


Selo Bistrica poznato je iz najdavnije historije. Rimska nalazišta drage kovine - "Bistrička Rijeka" bila je zlatonosni potok. Slovila je sa svojim pazarom "Dernečište". Postoji starodrevna tradicija: u davno doba stajale su u selu Bistrici - rezidenciji današnje župe - nedaleko današnjeg župnog stana dvije crkve: Sv. Mihaela Arkanđela i Svete Ružice na mjestu, koje se i danas zove "Crkvine". I danas pokazuju to mjesto. Bilo je to brojno katoličko mjesto, kudikamo brojnije i veće i uglednije od današnjeg sela. Dolaskom Turaka nestaje svakog spomena kršćanstvu osim brojnih groblja, zvanih "Grčko groblje" ...
Ovaj kratki ulomak dio je historijata bistričke župe što ga je za potrebe Vrhbosanskog ordinarijata napisao Zvonimir Blažun (1906. - 1975.), prvi župnik župe Bistrica, 1932. godine. Upravo on je na današnji dan, 11. veljače 1931. godine, u privremenoj drvenoj kapeli, služio prvu svetu misu u novoosnovanoj župi.
Inače bistrička župa sv Terezije od Djeteta Isusa u Bistrici osnovana je dekretom br. 34/931 vrhbosanskog nadbiskupa Ivana Evanđelista Šarića.. U ovu župu uključena su sela Bistrica, Saraj-Vilić, Volari, Gaj, Hrasnica, Grnica i dio Krupe, koja su do tada bila u sastavu župe Uskoplje.
Župa Bistrica danas slavi 75. obljetnicu svoga postojanja.
- 08:00 - Komentari (23) - Isprintaj - #

10.02.2006., petak

Pripadnicima "Bugojanske skupine" status hrvatskih branitelja

Priznavanje statusa hrvatskih branitelja pripadnicima "Bugojanske skupine" na jednoj od idućih sjednica Sabora...


Predsjednik HSP-a i osječki gradonačelnik Ante Đapić najavio je prekjučer kako će njegova stranka u Saboru zatražiti priznavanje statusa hrvatskih branitelja pripadnicima "Bugojanske skupine", koja je nakon uvježbavanja u Austriji u ljeto 1972. godine upala na područje bivše Jugoslavije, točnije na područje Uskoplja - na planinu Radušu, odakle je neuspješno krenula u ostvarenje svoga cilja: podizanja općenarodnog ustanka na tromeđi Bosne, Hercegovine i Dalmacije.
U progonu Bugojanske skupine angažirano je nekoliko divizija JNA i veliki broj teritorijalaca, a brojni Uskopljani i danas se sjećaju opsadnog stanja koje je vladalo u našoj dolini prije više od trideset godina, te sa zanimanjem prate sve informacije i nova saznanja o ovim događanjima, koja se svako malo pojave u hrvatskoj javnosti.
Iako se mišljenja o "Bugojanskoj skupini" u hrvatskoj javnosti izrazito podijeljena, Đapićeva incijativa nije, čini se, naišla na značajniji odjek. Zabilježen je tek jedan zbrdazdolski komentar iz pera zbornopjevajućeg Radovana Stipetića u Jutarnjem listu. Pročitajte ga ovdje...
- 18:30 - Komentari (28) - Isprintaj - #

Pomozimo joj da diše punim plućima

Na potrebe teško oboljele Leontine Sliško iz Dobrošina upozorio nas je nepotpisani posjetitelj svojim komentarom, bolje reći pozivom za pomoć Leontini. Zavičajni klub Uskoplje iz Linza u Austriji, obavještava nas rečeni posjetitelj, u subotu, 11. veljače o.g. organizira i humanitarnu vecer, a dan kasnije, u nedjelju 12. veljače i malonogometni turnir uskopaljskih sela, a sav prihod s ovih dviju priredaba namijenjen je tesko oboljeloj Leontini.
Riječ je, dakle, o još jednoj hvalevrijednoj akciji Uskopljana iz Linza, pa, ako baš hoćete, i primjer kako se pomaže Uskoplju, a za nadati je se da za njima neće zaostajati ni Uskopljani koji žive u drugim gradovima.
Leontina Sliško je djevojčica koja se već sedmu godinu bori da dođe do daha. Boluje od Stenosis tracheae, urođene bolesti dišnih kanala, te diše pomoću kanile koja joj je ugrađena na vratu.
Nevolje za malu Leontinu su počele njezinim preranim rođenjem. Rođena je s pet i pol mjeseci i težila je nešto više od 900 grama. Zbog čestih gušenja ugradili su joj tubu pomoću koje je disala, ali koja je uzrokovala česte infekcije i upale pluća. Kasnije je u predjelu grkljana došlo do naglog suženja dišnih putova pa joj je ugrađena kanila. Stanje se pogoršalo kada joj je 2003. pukla kanila i strano tijelo ostalo u grkljanu. Operaciju i ugradnju Montobrene tube njezini su roditelji platili 20.000 KM, ali je ubrzo došlo do komplikacija pa je Leontina gotovo zamrla. Morali su skidati hrskavicu s rebara i stavljati joj u dio grkljana gdje se nalazila tuba koju su ponovno zamijenili kanilom.
Njezini roditelji, Ljilja i Mihovil Sliško, su saznali da postoje veliki izgledi za potpuno izlječenje. No, to bi koštalo 100.000 KM. Operaciju bi izveo tim švedskih liječnika koji jamči uspjeh. Ljilja i Mihovil ne mogu sami snositi sve troškove pa mole sve ljude dobre volje da im pomognu kako bi se Leontina mogla igrati, pričati i disati punim plućima.
Svi oni koji mogu i koji žele pomoći, svoje novčane priloge mogu uplatiti na račun Hypo Alpe-Adria banke 3060008000000086, broj štednog računa 1037166268. (svjetloriječi)

- 07:25 - Komentari (5) - Isprintaj - #

09.02.2006., četvrtak

Sufinanciranje prijevoza učenika

S današnje sjednice Vlade naše Županije izdvajamo donošenje Odluke o akontativnoj isplati sredstava za sufinanciranje prijevoza učenika u 2006.godini za mjesec siječanj i veljaču. Sredstva za sufinanciranje prijevoza učenika planirana Proračunom županije za 2006.godinu utvrdjena su u akontativnom iznosu od 98.002,00 KM a bit će rasporedjena na slijedeće korisnike:
Općina Bugojno..........................................12.840,00 KM
Općina Jajce................................................9.636,00 KM
Općina Gornji Vakuf/Uskoplje......................12.582,00 KM
Općina Donji Vakuf......................................4.664,00 KM
Općina Novi Travnik.....................................6.150,00 KM
Općina Travnik..........................................10.080,00 KM
Općina Fojnica............................................7.326,00 KM
Općina Vitez.............................................12.920,00 KM
Općina Busovača........................................6.566,00 KM
Općina Kiseljak..........................................7.506,00 KM
Općina Dobretići...........................................822,00 KM
Općina Kreševo.........................................6.910,00 KM

- 15:25 - Komentari (9) - Isprintaj - #

Manje krivičnih djela

Na području naše županije u protekloj godini zabilježeno je 16 % manje krivičnih djela...


Stanje sigurnosti na području naše Županije u 2005. godini karakterizira značajno smanjenje broja krivičnih djela u odnosu na 2004.godinu. Počinjeno je 1.761 krivično djelo, za 345 ili 16 % manje nego predhodne godine. Za otkrivena krivična djela prijavljene su 1.584 osobe, od toga 160 maloljetnika, te 447 povratnika u vršenju krivičnih djela. Mjera pritvora određena je za 71 lice. Najviše krivičnih djela evidentirano je na području PU Travnik – 784 ili 45 %, zatim PU Kiseljak – 444, PU Bugojno 334, te PU Jajce-172.
U istom razdoblju evidentirano je 6 eksplozija zaostalih minsko - eksplozivnih sredstava. Na našim prostorima i dalje se nailazi na zaostale mine iz rata, čijim aktiviranjem su poginula 3 lica: na području općine G. Vakuf – Uskoplje- 1 i na području općine Jajce- 2 poginula...

Izvaci su to iz policijskog izvješća o stanju sigurnosti na području Županije središnja Bosna u 2005. godini, a za detalje kliknite ovdje...



- 12:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kratki prekidi

Obavijest blog.hr


Poštovani korisnici, Blog se sada vrti na novim poslužiteljima koji bi trebali zadovoljiti rastući promet. Tijekom prijenosa podataka došlo je do tehničkih poteškoća zbog kojih je remont trajao duže od planiranog.
Do kraja tjedna poslužitelji će se dodatno podešavati što će rezultirati kratkim prekidima u radu zbog resetiranja strojeva.
Hvala vam na strpljenju.
Vaš Blog!

- 00:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.02.2006., srijeda

Stravičan zločin u selu Bojska

Dogodilo se na današnji dan: 8. veljače 1993.


Skopaljski vjesnik (br.10, ožujak 1993.) kao najznačajniju vijest za 8. veljače 1993. godine bilježi saznanje o zvjerski ubijenim i zaklanim starcima Iliji Okadaru i njegovoj sestri Pavki Okadar u selu Bojska. S ovim ubojstvom, počinjenim 4. veljače, članove mješovite komisije sastavljene od predstavnika HVO, Armije BiH, te UNPROFOR-a, upoznao je Džemal Bektić, zapovjednik prostorne jedinice Armije BiH u selu Bojska. (II/2005.)

- 23:15 - Komentari (17) - Isprintaj - #

Mladi u politici

Luca Milišić postala je članica Predsjedništva županijskog HDZ-a...


U ponedjeljak 6. veljače zasjedao je ŽO HDZ-a Županije Središnja Bosna u Travniku i na sjednici je odlučeno o novim članovima ove stranke koji će u periodu koje dolazi vršiti određene funkcije, a za nas je zanimljiva vijest da je statutarno iz reda mladeži ove stranke, član Predsjedništva ŽO i ŽO HDZ-a ŽSB postala Luca Milišić iz Uskoplja, predsjednica Županijskog odbora Mladeži HDZ-a ŽSB.
Sukladno statutu HDZ-a u samom Predsjedništvu treba biti 15% mladeži pa se u svakom slučaju taj postotak nastoji i održati.
- 08:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

07.02.2006., utorak

Izgorio Dom sv Ante

Dogodilo se na današnji dan


Noć sa 6. na 7. veljače 1993. godine u Uskoplju je bila veoma burna. Oko 23.30 sati započeo je veoma jak pješački napad muslimanskih snaga na položaje HVO u središtu grada,a osobito snažno napadana je zgrada pošte. Žestoke borbe trajale su do 1.15 sati, kada su napadi uspješno odbijeni. Skopaljski vjesnik (broj 10, ožujak 1993.) bilježi da su tom prilikom u gradu zapaljene brojne zgrade, a najveće zaprepaštenje Uskopljana izazvao je požar u kojemu je potpuno izgorio Dom svetog Ante, koji je, nakon Samostana časnih sestara u selu Bistrici, drugi po redu vjerski objekat kojeg su do kraja uništile muslimanske snage.
U 12.30 sati 7. veljače u bazi UNPROFOR-a održan je još jedan sastanak predstavnika HVO-a i Armije BiH na kojemu su se, između ostaloga, dvije strane suglasile da će sve postrojbe koje su u Uskoplje došle iz drugih mjesta biti odmah povučene. To se osobito odnosi na jajačku brigadu Armije BiH koja će, kako je dogovoreno, biti stacionirana u Zenici, a HVO će istoj omogućiti nesmetan prolaz do toga grada.(foto:BKBIH)
Godinu dana kasnije, 7.veljače 1994. godine u Uskoplju je bilo srazmjerno mirno, a jedan od razloga takvomu miru bila je i razmjena tijela poginulih između HVO-a i muslimanskih snaga. Ovoj razmjeni prethodili su dugi i iscrpljujući pregovori koje je muslimanska strana sustavno opstruirala tražeći uvijek iznova od HVO-a da ispuni nove, često i nemoguće uvjete. Prvi dio razmjene izvršen je oko podneva na cesti između Dobrošina i Boljkovca. Tom prilikom HVO-u su za tijela trojice poginulih pripadnika muslimanskih snaga predana također tri tijela poginulih pripadnika HVO-a.
Drugi dio razmjene je zbog tehničkih problema kasnio, pa je izvršen oko 15.30 sati na cesti koja od Uskoplja vodi prema Prozoru. Muslimanskoj strani je za tijela osam poginulih pripadnika HVO-a predano sedam tijela poginulih muslimanskih vojnika.
Istoga dana je iz Trnovače, uz pratnju UNPROFOR-a, u Bugojno otišao još jedan kamion humanitarne pomoći. Akciju prikupljanja pomoći organizirao je bugojanski Caritas.
- 22:30 - Komentari (31) - Isprintaj - #

06.02.2006., ponedjeljak

Cicvarići

Dogodilo se na današnji dan


Male, naoko nevažne crtice iz svakodnevnog života usput negdje pribilježene, često govore više o prošlim vremenima, nego stotine stranica povijesnih rasprava. Jednu takvu crticu bilježi i Krunoslav Draganović u monografiji S kupreške visoravni.
Pišući o obitelji Cicvarić, Draganović bilježi da je 6.veljače 1767. godine, stanoviti Petar Račić iz Bistrice oženio Anicu Cicvarić, kćer Lukinu, iz Brda na Kupresu. Kumovi su im bili Nikola Bulaić i Lovro Vračarušić. Naredne godine kupreški Cicvarići i sami su preselili u Bistricu, odakle su, kasnije, odselili u Kijevo kod Knina, gdje ih i danas ima.
- 08:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

05.02.2006., nedjelja

Psi i klaunovi

O Mlakićevoj novoj knjizi koja bi se ove godine trebala pojaviti u izdanju zagrebačke izdavačke kuće VBZ već smo pisali na ovom blogu, a nedavno su ovu knjigu iz VBZ-a i službeno najavili na svojim stranicama:


Za kaznu je morao napisati zadaću na temu "Putovanje u bolji svijet". Kako je nastavnik tu zamjensku Arkadiju običavao nazivati Europom, dječak iz bosanske zabiti mudro je zbrojio dva i dva: Odmah sam skontao da mogu komotno pisati o ovom našem putovanju na miting u Sarajevo. I to je putovanje. Jest da Sarajevo nije Zagreb, ali je opet za nas sa sela bolji svijet. A zemljopisno je u Europi. Ne možeš promašiti.
Opskrbljen svescima teorijske literature (knjižicama Zagora, Komandanta Marka i Alana Forda), ukrcao se u očev rasklimani autobus u kojemu se do jučer nerazdruživa seoska raja već bila podijelila u nacionalne razrede. Svi osim glazbenika iz rock’n’roll trija Ritchijeva djeca, koje bolji svijet ionako nije zanimao. Njima je Sarajevo trebalo biti tek prolazna stanica na putu u Sokolac, gdje se imala održati gitarijada. Umjesto da dospije u novi svijet, dječak će, međutim, svjedočiti raspadanju starog, a čitateljima će biti pružena prilika da konačno vide što je prethodilo događajima koje je Josip Mlakić opisao u svojim ratnim prozama koje su i kritika i publika dočekale s nepodijeljenim oduševljenjem.
Osim što zrcale sve otprije znane vrline njegova rukopisa, Psi i klaunovi otkrivaju nam Mlakića kao pripovjedača koji s lakoćom posvoja infantilni diskurs te nadmoćno demonstrira vještinu kontrapunktiranja komičnog i jezovitog.
- 12:00 - Komentari (10) - Isprintaj - #

04.02.2006., subota

Dodiri, smjene

Nova knjiga Antuna Lučića


Nedavno je u izdanju HKD Napredak, Podružnica Split, objavljena nova knjiga uskopaljskog književnika Antuna Lučića. Riječ je o knjizi ogleda naslovljenoj Dodiri, smjene u kojoj Lučić "sažima osobitosti književnog stvaralaštva svih relevantnih razdoblja starije i novije povijesti pisane riječi".
Knjiga je podijeljena u dva dijela. U prvom dijelu, Smjenjivo, autor piše o Šopovu prepjevu trojice rimskih liričara, Marulićevim vizijama o jeziku i svijetu, povijesti ljubavi u Shakespearovim djelima, Andrićevim španjolskim prizorima, Exuperiyevu Malom princu...
Drugi dio, Ruho, počinje ogledom o jeziku kočerinske ploče, a nastavlja se Marulićevim Naslidovanjem i Juditom, te Lastrićevim propovjedima i Kačićevim pjesništvom...
Za kraj, kao preporuku, navedimo riječi jednog Lučićeva kritičara (A. Matić):
Ova knjiga dobro će doći sladokuscima pisane riječi i onima koji namjeravaju proširiti vidike starije i novije, naše i svjetske, književnosti.

Na fotografiji: naslovnica jedne ranije Lučićeve pjesničke knjige
- 00:15 - Komentari (22) - Isprintaj - #

03.02.2006., petak

Zavjet svetom Ivi

Ilija Žuljević se zavjetovao da će pomoći u obnovi crkve svetog Ive u Podmilačju...


Jučerašnji Večernji list donosi članak o koncertu Zajedno kojeg organizira Uskopaljska zajednica u RH, a o kojemu je na ovom blogu već bilo riječi. U njemu između ostaloga piše da je Ilija Žuljević, nekadašnji ministar u Herceg-Bosni, osmislio cijelu akciju, a na to ga je potaknula činjenica da je svetište Svetog Ive u Podmilačju jedno od najvećih hodočasničkih mjesta u BiH. Crkvu Svetog Ive i sve objekte oko nje srušile su u ratu srpske snage, a mještani zajedno s ljudima iz Crkve poslije oslobađanja toga dijela ponovo su nastavili tradiciju okupljanja i hodočašćenja svetom Ivi Čudotvorcu.
Sveti Ivan Krstitelj, čije je ovo svetište, izgubio je glavu uz pjesmu, crkva i svetište u Podmilačju u prošlom ratu srušeni su uz pjesmu. To me je potaknulo da organiziramo ovaj koncert i da to svetište i crkvu u njemu sagradimo uz ljubav, pjesmu i štovanje svetog Ive
kaže Ilija Žuljević, koji se zavjetovao da će pomoći u obnovi crkve Svetog Ivana Krstitelja. Više...

Podmilačje


Crkva je građena 1910./12. godine. U njoj je, kao pobočna kapela ugrađena jedina sačuvana franjevačka crkva iz srednjega vijeka. Stara crkva iz XV. stoljeća obnovljena je 1705. godine, zatim sredinom XVIII. stoljeća, te 1822. i 1872. godine. Crkva je obnovljena šezdesetih godina XX. stoljeća. Stara župna kuća je sagrađena 1925., a nova 1979./81. godine. Izuzetno povijesno vrijedna crkva preživjela je turska vremena i osmanlijsku vladavinu, ali ne i srpsku okupaciju tijekom ovoga rata, iako je srpski general Talić dao riječ banjalučkom biskupu Komarici da će zapovjediti da se crkva čuva.
Uistinu, bila je čuvana dok su je srpske snage rabile kao skladište za municiju, no kad im više nije trebala, 1. III. 1993. godine pripadnici srpskih snaga, miniranjem su potpuno srušili crkvu, obje župne kuće, te sve prateće objekte Svetišta, teren raščistili jaružalima, a građevni materijal nagurali u rijeku Vrbas. Prije nego su učinili navedeno, sve su dobrano popljačkali. Vanjski oltar i sjenicu za kip sv. Ive su uništili. Staru župnu kuću i prateće objekte svetišta su spalili, a novu župnu kuću opljačkali. Pomalo čudesno je to što su kipovi sv. Ivana Krstitelja i sv. Ivana Evanđelista ostali potpuno neoštećeni unatoč težini razaranja Svetišta.(bkbih)

- 14:00 - Komentari (10) - Isprintaj - #

02.02.2006., četvrtak

Puljić u Gračanici

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić nastavio je službeni pohod župama bugojanskog dekanata, a 27. siječnja boravio je u Skopaljskoj Gračanici...


Dana, 27. siječnja kardinal Vinko Puljić pohodio je župu Skopaljska Gračanica kod Bugojna koja je osnovana 1911. godine. Tijekom nedavnoga rata pretrpjela je teška razaranja pa su župljani bili u izbjeglištvu u Hrvatskoj, Uskoplju, Rami, Splitu i Livnu. Župa je prije ratnih stradanja brojala 450 obitelji dok sada ima 250 obitelji s oko 900 vjernika. Bogata je duhovnim zvanjima, a Crkvi je darovala 11 svećenika i 18 časnih sestara u različitim družbama te ima 5 bogoslova i 6 sjemeništaraca. Obnovljen je župni zbor koji vodi sestra Kćeri Božje ljubavi Marinela Gavrić. Župnik vlč. Franjo Tomić, koji je tijekom svog djelovanja u župi Zavidovići ostavio prepoznatljiv znak svećeničkog služenja i djelovanja, radi na unutarnjem uređenju župne kuće i župnog dvorišta. Više...
Na fotografiji: Crkvu na Humcu razrušili su muslimanski vojnici tijekom protekloga rata
- 11:30 - Komentari (11) - Isprintaj - #

Zločin u Bistrici

Dogodilo se na današnji dan: 2.veljače 1993.


Detalj iz sela Bistrice Ono po čemu se 2. veljače 1993. godine u kroničarskim bilješkama izdvaja od ostalih ratnih dana na području Uskoplja svakako je pronalazak tri tijela pripadnika HVO-a i civila hrvatske nacionalnosti iz sela Bistrice, koji su prethodno bili zarobljeni u svojim kućama. Riječ je o tijelima Ante Ivankovića, te Stipe Škraba i Ivice Škraba, koje su preuzeli predstavnici UNPROFOR-a, a koji su ujedno izvršili i obdukciju, te u svom izvješću konstatirali da se nedvojbeno može zaključiti da su trojica ubijenih Hrvata prije smrti na najokrutniji način mučeni i masakrirani.
Treba napomenuti da se sve ovo događalo samo dva dana nakon razmjene u kojoj je HVO pustio 57 pripadnika muslimanskih snaga, a Armija BiH 17 civila hrvatske nacionalnosti i pripadnika HVO-a.
Za ovaj zločin još uvijek nitko nije odgovarao, a veoma lako se može doći do imena svih odgovornih ljudi u muslimanskim snagama u Bistrici i Uskoplju, a preko njih i do imena neposrednih izvršitelja. No, do danas ništa nije poduzeto da se počinitelji i krivci za ovaj okrutni zločin otkriju i primjereno kazne.
Zašto?
- 08:30 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< veljača, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Opis bloga

Linkovi

Lektira