Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Kad se stanice ljudskog organizma brane od karcinoma...

Jedan od najtraženijih svjetskih znanstvenika podrijetlom je iz - Uskoplja...


Uvijek je lijepo čuti da netko tko potječe iz sredine (ili, pak, kraja) iz koje i sami potječemo, postigne neki značajan uspjeh u području kojim se bavi i to, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog toga što nam pruža mogućnost da sebi i dalje možemo utvarati (to je ona riječ što je obožava Ćiro Blažević!) da je za taj uspjeh ako ne bila presudna, a ono da je svakako na njega značajno utjecala i sredina iz koje potječe, a s njom, je li, barem posredno, i mi sami. Svaki takav uspjeh, dakle, postaje i naš vlastiti, pa se zato pri spomenu nekoga od naših uspješnika u razgovoru možemo praviti važni, te tobože usput i nehajno dometnuti: Znam ga ja! On je od nas!
Doktor Ivan Đikić rođen je 1966. godine u Zagrebu, gdje je 1991. godine završio i . Medicinski fakultet (prosječnom ocjenom pet), i to za samo četiri i po godine. Doktorirao je u New Yorku, a potom ga je put znanosti vodio u Izrael, Švedsku i Njemačku, gdje je danas najmlađi profesor na Sveučilištu u Frankfurtu. Kao vođa tima Instituta za biokemiju Goethe Instituta otkrio je mehanizam kojim se stanice ljudskog organizma brane od razvoja karcinoma. Časopis Science u svom broju iz prosinca 2005. godine objavio je ovaj rad kao najznačajnije medicinsko otkriće u prošloj godini (dobitnik ovogodišnje nagrade Američke asocijacije za istraživanje raka (AACR))....
Pitate se zašto sve ovo pišem o jednom od danas najtraženijih svjetskih znanstvenika? Pa zato što je Ivan Đikić, iako rođen u Zagrebu, svoje rano djetinjstvo proveo u Bugojnu, a otac mu je rodom iz, pogađate, - Uskoplja!
Dakle, Ivan Đikić?
Ma znam ga ja! Ćaća mu je iz Uskoplja...


Post je objavljen 23.02.2006. u 08:00 sati.