Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Vlado Soldo

Gdje su i što rade


Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim. Danas podsjećam na dipl. ing šumarstva Vladu Soldu, odnosno prenosim ono što o njemu piše u Hrvatskom šumarskom životopisnom leksikonu...

Sin Ivana i Biserke r. Šunjić. Hrvat, hrvatskoga i BiH državljanstva, rimokatolik. Otac mu je bio radnik, a majka domaćica. Osnovnu školu završio je u Pavić-Polju 1974., a Školu učenika u privredi u Uskoplju 1977.
Šumarstvo je studirao na Šum. fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je na ŠG odjelu 26.12.1983. iz lovstva. Obranio je diplomski rad pod naslovom "Medvjed mrki u lovištu "VranicaGoletica"". Na istom fakultetu 1989. specijalizirao je lovstvo.
Prvo zaposlenje dobio je u ŠG Bugojno - OOUR "Koprivnica" Bugojno. Nakon jednogodišnjeg pripravničkog staža imenovan je inženjerom projektantom u Razvojnoj službi šumarstva (1985.-1989.). Kad je osnovano Lovno gospodarstvo "Koprivnica" Bugojno, najprije je njegov tehnički direktor (1989.-1991.), a zatim direktor (1991.-92.). Slijedi zaposlenje u HVO gospodarstvu (1993.) na radnome mjestu struč. suradnika za šumarstvo u Odjelu za gospodarstvo. Osnivanjem JP "Šume Herceg-Bosne" postavljen je za prvog direktora (1993.-98.), a početkom 1999. god. zamjenik je direktora poduzeća.
Zahvaljujući dipl. ing. Vladi Soldi od prvog je dana postojala uska suradnja između "Hrv. šuma" i "Šuma Herceg-Bosne", koje su, prošavši tegoban put razvitka u ratnim okolnostima, danas stasale u suvremeno poduzeće koje uspješno gospodari šumskim resursima dijela BiH. U znak priznanja HŠD dodijelilo mu je 1998. godine plaketu i Zlatnik s likom kralja Tomislava.
Uz članstvo u HŠD, član je stručnog nacionalnog tima za izvješće o stanju šuma u BiH za Phare program i član Uredničkog kolegija i jedan od osnivača lovačkog časopisa "Hoop", glasila Lovačkog i kinološkog saveza BiH (prvi broj izašao lipnja 1998.).
Sudjelovao je na više stručnih skupova u zemlji i inozemstvu, obavivši stručnu praksu u Šum. institutu u Zürichu (1998.).

RADOVI
Lovnoprivredna osnova privrednog lovišta "Vranica-Goletica" Gornji Vakuf. Bugojno 1998.
Lovnoprivredna osnova privrednog lovišta "Koprivnica" Bugojno. Bugojno 1989.



Post je objavljen 16.02.2006. u 22:30 sati.