Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Izgorio Dom sv Ante

Dogodilo se na današnji dan


Noć sa 6. na 7. veljače 1993. godine u Uskoplju je bila veoma burna. Oko 23.30 sati započeo je veoma jak pješački napad muslimanskih snaga na položaje HVO u središtu grada,a osobito snažno napadana je zgrada pošte. Žestoke borbe trajale su do 1.15 sati, kada su napadi uspješno odbijeni. Skopaljski vjesnik (broj 10, ožujak 1993.) bilježi da su tom prilikom u gradu zapaljene brojne zgrade, a najveće zaprepaštenje Uskopljana izazvao je požar u kojemu je potpuno izgorio Dom svetog Ante, koji je, nakon Samostana časnih sestara u selu Bistrici, drugi po redu vjerski objekat kojeg su do kraja uništile muslimanske snage.
U 12.30 sati 7. veljače u bazi UNPROFOR-a održan je još jedan sastanak predstavnika HVO-a i Armije BiH na kojemu su se, između ostaloga, dvije strane suglasile da će sve postrojbe koje su u Uskoplje došle iz drugih mjesta biti odmah povučene. To se osobito odnosi na jajačku brigadu Armije BiH koja će, kako je dogovoreno, biti stacionirana u Zenici, a HVO će istoj omogućiti nesmetan prolaz do toga grada.(foto:BKBIH)
Godinu dana kasnije, 7.veljače 1994. godine u Uskoplju je bilo srazmjerno mirno, a jedan od razloga takvomu miru bila je i razmjena tijela poginulih između HVO-a i muslimanskih snaga. Ovoj razmjeni prethodili su dugi i iscrpljujući pregovori koje je muslimanska strana sustavno opstruirala tražeći uvijek iznova od HVO-a da ispuni nove, često i nemoguće uvjete. Prvi dio razmjene izvršen je oko podneva na cesti između Dobrošina i Boljkovca. Tom prilikom HVO-u su za tijela trojice poginulih pripadnika muslimanskih snaga predana također tri tijela poginulih pripadnika HVO-a.
Drugi dio razmjene je zbog tehničkih problema kasnio, pa je izvršen oko 15.30 sati na cesti koja od Uskoplja vodi prema Prozoru. Muslimanskoj strani je za tijela osam poginulih pripadnika HVO-a predano sedam tijela poginulih muslimanskih vojnika.
Istoga dana je iz Trnovače, uz pratnju UNPROFOR-a, u Bugojno otišao još jedan kamion humanitarne pomoći. Akciju prikupljanja pomoći organizirao je bugojanski Caritas.

Post je objavljen 07.02.2006. u 22:30 sati.