Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Zavjet svetom Ivi

Ilija Žuljević se zavjetovao da će pomoći u obnovi crkve svetog Ive u Podmilačju...


Jučerašnji Večernji list donosi članak o koncertu Zajedno kojeg organizira Uskopaljska zajednica u RH, a o kojemu je na ovom blogu već bilo riječi. U njemu između ostaloga piše da je Ilija Žuljević, nekadašnji ministar u Herceg-Bosni, osmislio cijelu akciju, a na to ga je potaknula činjenica da je svetište Svetog Ive u Podmilačju jedno od najvećih hodočasničkih mjesta u BiH. Crkvu Svetog Ive i sve objekte oko nje srušile su u ratu srpske snage, a mještani zajedno s ljudima iz Crkve poslije oslobađanja toga dijela ponovo su nastavili tradiciju okupljanja i hodočašćenja svetom Ivi Čudotvorcu.
Sveti Ivan Krstitelj, čije je ovo svetište, izgubio je glavu uz pjesmu, crkva i svetište u Podmilačju u prošlom ratu srušeni su uz pjesmu. To me je potaknulo da organiziramo ovaj koncert i da to svetište i crkvu u njemu sagradimo uz ljubav, pjesmu i štovanje svetog Ive
kaže Ilija Žuljević, koji se zavjetovao da će pomoći u obnovi crkve Svetog Ivana Krstitelja. Više...

Podmilačje


Crkva je građena 1910./12. godine. U njoj je, kao pobočna kapela ugrađena jedina sačuvana franjevačka crkva iz srednjega vijeka. Stara crkva iz XV. stoljeća obnovljena je 1705. godine, zatim sredinom XVIII. stoljeća, te 1822. i 1872. godine. Crkva je obnovljena šezdesetih godina XX. stoljeća. Stara župna kuća je sagrađena 1925., a nova 1979./81. godine. Izuzetno povijesno vrijedna crkva preživjela je turska vremena i osmanlijsku vladavinu, ali ne i srpsku okupaciju tijekom ovoga rata, iako je srpski general Talić dao riječ banjalučkom biskupu Komarici da će zapovjediti da se crkva čuva.
Uistinu, bila je čuvana dok su je srpske snage rabile kao skladište za municiju, no kad im više nije trebala, 1. III. 1993. godine pripadnici srpskih snaga, miniranjem su potpuno srušili crkvu, obje župne kuće, te sve prateće objekte Svetišta, teren raščistili jaružalima, a građevni materijal nagurali u rijeku Vrbas. Prije nego su učinili navedeno, sve su dobrano popljačkali. Vanjski oltar i sjenicu za kip sv. Ive su uništili. Staru župnu kuću i prateće objekte svetišta su spalili, a novu župnu kuću opljačkali. Pomalo čudesno je to što su kipovi sv. Ivana Krstitelja i sv. Ivana Evanđelista ostali potpuno neoštećeni unatoč težini razaranja Svetišta.(bkbih)


Post je objavljen 03.02.2006. u 14:00 sati.