Trgovina dionicama i opcijama

< kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Srpanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Prosinac 2008 (2)
Listopad 2008 (2)
Srpanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (6)
Siječanj 2008 (8)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (5)
Listopad 2007 (7)
Rujan 2007 (19)
Kolovoz 2007 (10)
Srpanj 2007 (3)
Svibanj 2007 (9)
Travanj 2007 (12)
Ožujak 2007 (21)
Veljača 2007 (18)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
15-dnevni chartovi:

qqqq - Nasdaq 100 ETF

FREE Swing Day Trading Stock Charts from www.mrswing.com - qqqq

VIX - CBOE Volatility index

FREE Swing Day Trading Stock Charts from www.mrswing.com - vix


Ovaj blog je moj osobni osvrt na pojedine dionice, opcije i kretanja u ekonomiji općenito i kako ona utječu na tržišta kapitala.
Služi mi prvenstveno za komunikaciju sa drugim bloggerima istog interesa, komunikaciju sa prijateljima koji nemaju blog i kao moja evidencija.
Nadam se da ću sa vremenom imati dovoljno iskustva da ima i edukativnu svrhu za druge posjetitelje.

Blog ne sadrži preporuke za kupnju dionica i opcija i svaki ulagač se treba posavjetovati sa svojim financijskim savjetnikom i ulagati na svoju odgovornost!

Broj posjetilaca:
poker games

Najčešći linkovi
CNN premarket
CNN market data
Trader Mike
Wall Street Warrior

Mad Money / Fast Money blog
Stockcharts
Schaeffer
Sy Hardingov blog
Investors intelligence chartovi
Opcije.com
Swing trade edukativni blog
StockTock YouTube channel
Stock Tock web page
Alpha Tredns YouTube channel
AlphaTrends web pagerends YouTube channel






















31.08.2007., petak

Najarian: XLF unusuall call Buying

Financije su drugi najpogođeniji sektor u ovoj korekciji.
Najarian je primjetio veliku količinu kupljenih call-ova. Ako je u pravu i XLF se oporavi (XLF- sektorski exchange traded fond za financije), povući će cijelo tržište gore i izazvati shorteve za pokrivanjem pozicija.
Tako da iako možda korekcija i nije gotova, kratkoročno se svašta može očekivati i treba biti spreman na sve.
Današnji futuresi su u plusu, DOW trenutno +70, Nasdaq +15.
Osobno bih prije čekao priliku da se rally ispuše i ušao u puteve, no veliko pitanje je kada?!!
- 11:28 - Komentari (6) - Isprintaj - #

Investors intelligence 28.8.2007

Pozorno treba pratiti i raspoloženje investitora. Ono je odličan pokazatelj market bottoma:

Image Hosted by ImageShack.us


Gledajući graf, mogli bi zaključiti da su se linije optimista i pesimista gotovo susrele, što je znak market bottoma, ALI u bear marketu su se linije i sjekle, zalazeći duboko jedna u drugu, što bi značilo da je broj bear-ova veći od broja bull-ova, što je jako ekstremno očitanje i obično znak preokreta.
Kako se nalazimo u negativnom razdoblju godine (Sy Hardingova teorija), i kako su problemi na tržištu kredita zaista veliki, AKO SE TRŽIŠTE ZBILJA JOŠ URUŠI u slijedećih mjesec-dva, ovo je jedan od indikatora koji će nam ukazati na market bottom. Tada treba biti hrabar i uletiti u neku investiciju (za opcijske tradere je ovo "presporo" ali za klasične ulagače u dionice i fondove može biti vrlo važan indikator).
Ovaj rally koj je u toku je na jako slabom volumenu i zaista izaziva sumnju u održivost istoga.
Bottom bi mogli vidjeti u slijedećih mjesec-dva, ako gledamo sezonski.
Za opcijske tradere je timing najbitniji i tu je puno teže odrediti trenutak.
Naravno, sve ovo može biti i pogrešno, možda smo sada zaista na bottomu, no uzevši u obzir povijest i dubinu krize na kreditnom tržištu, vrlo je moguć takav razvoj događaja u mjesec-dva. To ne znači da se ovaj trenutni rally neće nastaviti, ali smatram da je na klimavim nogama.

U svakom slučaju, vidjet ćemo! Jedino što možemo je u pojedinim trenucima odrediti veću vjerojatnost da se nešto desi, ne možemo ništa sa sigurnošću tvrditi. Ali AKO se desi takav pad, strah će biti visok i ovaj indikator uz ostale (VIX, Put&call ratio) će to pokazati. Individualni investitori bi upravo tada trebali imati hrabrosti ući!
- 11:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.08.2007., ponedjeljak

Osvrt na tržišta nakon short term rally-ja

Tržište je trenutno short term overbought, nakon rally-ja započetog sredinom dana u petak 24-tog. Rally se nastavio cijeli tjedan na toliko malom volumenu da zaista postavlja pitanje koliko je ozbiljan, ili su to samo institucije koje dižu cijene na malom volumenu, ne bi li prodavale po višim cijenama.

Iako indikatori pokazuju dno tržišta od spomenutog petka (volatility se znatno smanjio, tržišta su se smirila, put&call ratio već pokazao ekstremna očitanja, jaki pesimizam...), treba biti vrlo oprezan jer sve ukazuje da bi mogli imati najmanje još jedan "leg down", kao što smo imali 2006.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Ekstremna očitanja vix i put&call ratio-a obično označavaju market bottom.
Hoće li u slijedećih mjesec dana postati još ekstremnija dok se pravo dno ne utvrdi? Kako god bilo, dobar dio mid term korekcije je iza nas, a imali smo i short term rally.


Mala opaska: za nasdaq bi trebao upotrebljavati vxn a ne vix, ali budući da su vrlo slični, ostavljam vix jer sam nekako navikao na njega...

Evo i 5-dnevnog prosjeka za put&call ratio (ispod grafa za nasdaq, radi usporedbe):

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


Slika je za 1 godinu, drugačiji raspon nego za slike gore.

Tjedni graf nam otkriva i sasvim drugačiju sliku. Ako se situacija razvija u ozbiljnu korekciju, onda se tek počela razmotavati (da o bear marketu ne govorimo):

Image Hosted by ImageShack.us


Bilo kako bilo, teško je pogoditi smjerove na burzi točno u dan i tjedan, tako da treba vidjeti hoće li institucije braniti cijene na burzi i ovaj tjedan.
- 11:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.08.2007., četvrtak

Volatility 37,5 !!!

Je li to to? Je li uspostavljeno nekakvo intermidiate dno za tržište?
Osobno, vjerujem da će tržište mid term još dolje, ali short term, jesmo li na nekakvom dnu?
Jako visoke vrijednosti VIX-a su obično pokazatelj toga, ali ne postoji neka apsolutna vrijednost koja bi označila samo dno. U ranijem postu sam spomenuo da to u bear marketu ide i preko 40. Sada smo vrlo blizu takve vrijednosti. No međutim, nemam nekakav dojam da je tržište kapituliralo (možda jer sam bio u put-evima :)).
Jedna druga stvar je interesantna. Pete Najarian kaže da institucije danas KUPUJU volatilnost i da očekuju u slijedeća dva dana SPIKE PREMA GORE od ovako već visokih nivoa!!!
Zašto? Jer svi koji su imali kupljenu zaštitu danas, navrnut će kupovati istu za slijedeći mjesec danas, sutra ili u ponedjeljak! Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se to ostvariti i hoće li TO označiti dno tržišta (barem kratkoročno).


Image Hosted by ImageShack.us

Za čitatalje koji su počeli pratiti a ne znaju što je VIX - to je premija koji su opcijski ulagači spremni platiti na put opcije (zaštita od pada ili zarada na padu) i obično je MJERILO STRAHA. Na ekstremima straha obično je preokret blizu, samo što nikada ne znamo apsolutnu vrijednost koliko bi to trebalo biti!
Iz grafa se vidi da je ova vrijednost nezabilježena u zadnje tri godine i ovakve vrijednosti bi morali potražiti u doba bear marketa 2000-2002.
- 19:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Yen Climbs, High Yielders Tumble on Carry Unwind

Dodajem još i realiziranje Yen Carry Trade Unwind-a. Oni koji su u igri sada moraju brzo pokrivati svoje pozicije, tako da FXY fond raste - također preporuka sa Fast Money-a od četvrtka spomenuta na ovome blogu u istom postu kao i CFC i pogodno za trade:

Image Hosted by ImageShack.us


Yen Climbs, High Yielders Tumble on Carry Unwind

Naravno, ovdje se radilo o long preporuci, pa bi u obzir došli callovi.




- 14:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

CNBC Fast Money - Najarian + kratak komentar tržišta

Kratki post:
Baš kada sam pomislio da će se korekcija nakratko zaustaviti (početkom jučerašnjeg dana) i da ćemo imati kratak rally kako se približava ekspiracija opcija, prije nastavka korekcije, nastao je još jedan veliki zaokret u negativu burzovnih indexa.

Image Hosted by ImageShack.us
Formiranje slova W na McClellan oscilatoru?

Najarian je preporučivao prodaju CFC-a (kupnju puteva) već prije par dana (a mislim još i prije). Jučer ga je bilo interesantno slušati: kupuju se putevi za sve moguće strikeove, tako i za one od $5, što bi značilo da opcijski igrači mirišu - bankrot! CFC je bila jedno od najaktivnijih dionica na burzi i jedna od vodećih u padu od 13-tak %.
U novom Final Trade videu na Fast Money-u ponovno preporučuje kupnju puteva za ETFC.

Radi se o firmama vezanim za financiranje zajmova za nekretnine (mortgage banking, banking and mortgage warehouse lending, dealing in securities and insurance underwriting).

Image Hosted by ImageShack.us


Na slici se vidi pad započet 14-tog (Najarianova preporuka za shortanje CFC-a prenesena i na ovom blogu prije par dana - dva posta niže, prije otvaranja tržišta u utorak).

Najveći pad u sektorskim ETF-ovima u zadnjih mjesec dana - nije XLF (financijski sektor), već - materijali! XLB je najviše pao. Preslika očekivanja slabijeg globalnog rasta?

Mislite da je VipNet u Hrvatskoj napravio dobar posao? :)
CHL - China Mobile - pretplatnika koliko SAD ima stanovnika, a prostor za rast ogroman. Tek 15% penetracija tržišta. Dionica u zadnje vrijeme pada kao i ostatak tržišta i vjerojatno sada ne bi bila dobar trade, ali kao dugoročna investicija kada se tržište okrene je vrlo perspektivna.
Članak u Poslovnom dnevniku.
- 10:02 - Komentari (3) - Isprintaj - #

14.08.2007., utorak

CNBC Fast Money komentar na tržište

The Dow started off strong on Monday but failed to hold its gains rolling over as bank stocks lead the way down. Eric Bolling says never trade a quite market the volumes are to low. Guy Adami says if you thought today was a good day, you’re wrong. Jeff Macke says the market had every excuse to rally on Monday and it didn’t happen. Goldman Sachs Group Inc. (GS) came to the rescue of its struggling Global Equity Opportunities Hedge Fund adding $3 Billion on Monday. Pete Najarian says Goldman Sachs sneezed and the market got a cold. If the smartest folks (i.e. Goldman Sachs) on Wall Street were down 30% - what is going on at the other firms? Najarian says the mortgage companies have big problems and he is seeing lots of put options trading on these stocks.

- 09:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

CNBC Fast Money tips

Najarian:
-Najarian noticed some unusual options activity in the call options for Office Depot Inc. (ODP). Najarian says volumes for September $25 calls are a tell to possible upside. He feels something could be happening here.

-Lexmark International (LXK) saw some unusual options activity today. Najarian says 12,000 of the September $40 calls traded today and this could be a bottom on the stock here.

-Najarian would short Countrywide Financial Corporation (CFC)

-FDC - velika kupnja november puteva - klade se da će propasti deal kao sa LEND.
BTW Najarian je imao te puteve i na spike je izašao.

Adami didn’t like the action today so he would short the Dow by buying the Short Dow30 Proshares (DOG)

Eric Bolling: FXY - Yen trade

Macke would trade the Retail HOLDRS Trust (RTH) for a quick trade.
- 09:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.08.2007., utorak

Scaeffer se ispričava - kriva procjena marketa

Kao što sam prije pisao i prenio Schaefferovo mišljenje da postoji puno kupljene zaštite i da bi sa contrarian pristupa stvarima market trebao nastaviti rast, Schaeffer priznaje grešku, a i navodi kako bi ovaj puta VIX mogao dogurati i do 30 dok se čvrsto dno ne uspostavi (mid term).
Evo i priznanja:

A bit of a mea culpa is certainly warranted at this point. Obviously, the market action of the past few weeks hasn't exactly been consistent with my expectations. While I guessed there would be some speed-bumps at Dow 14,000 and the S&P's March 24, 2000 peak (above which the index never did manage a daily close), the depth of the recent selling pressure has been more dramatic than I'd expected. Part of a trader's life's work is learning from his mistakes, so I "analyzed my own analysis" to try and determine where I went astray. Stay tuned to SR.com for my thoughts on "where I went wrong on the market."

But even as we analyze where we might have gone wrong in the short-term, we must be careful not to capitulate emotionally to the market gyrations du jour and lose sight of core arguments that continue to make sense. If in fact this market has just put in a major top, it will be against a sentiment backdrop that is vastly different from all tops in recent memory, and while "this time may be different" it is very often a bad bet to assume so. Again, more to come in the upcoming commentary I just referenced.

As the bulls and bears prepare for battle this week, we'll have the latest interest-rate decision from Ben and the gang, but other than that a fairly light week from an economic basis (read: nothing on the housing front). Cisco Systems ( CSCO: View sentiment for CSCOsentiment, chart, options) will report earnings news, as will CheckFree, Duke Energy, and countless others, though there is a perceptible decline in high-profile reports. While there is the potential for disappointment on the Fed front and with Cisco's earnings, under current circumstances each of these events has - in my opinion - more potential upside than downside impact for the market.


Smatram da je uvijek dobro pročitati ovako nešto od iskusnog igrača na opcijskom tržištu.
Sa druge strane Sy Harding je pisao već prije nekoliko mjeseci o nadolazećoj credit/debt krizi.
U oba slučaja, ova korekcija se može, ali i ne mora pretvoriti u bear market. No čak i kada bi bull market ostao netaknut, slažu se da ovo vjerojatno nije pravo dno.
- 14:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.08.2007., ponedjeljak

Bear Stearns potaplja tržište

Image Hosted by ImageShack.us


Evo jednog vrlo zabavnog Cramerovog istupa:

“This is about Bernanke. This is about Bernanke. He has to be on that call. Forget the investors…. Bernanke needs to open the discount window. That’s how bad things are out there. Bernanke needs to focus on this. Alan Greenspan told everyone to take a teaser rate and then raised the rates seventeen times, and Bernanke is being an academic. It is no time to be an academic; it is time to get on the Bear Stearns call, listen, open the darn Fed window. He Has No Idea How Bad It Is Out There, HE HAS NO IDEA. HE HAS NO IDEA.

I HAVE TALKED TO THE HEADS OF ALMOST EVERY SINGLE ONE OF THESE FIRMS IN THE LAST 72 HOURS AND HE HAS NO IDEA WHAT IT’S LIKE OUT THERE. NONE! AND BILL POOLE HAS NO IDEA WHAT IT’S LIKE OUT THERE. MY PEOPLE HAVE BEEN IN THIS GAME FOR 25 YEARS AND THEY’RE LOSING THEIR JOBS AND THESE FIRMS ARE GOING TO GO OUT OF BUSINESS, AND HE’S NUTS, THEY’RE NUTS! THEY KNOW NOTHING!! … THE FED IS ASLEEP!!! "

Još bolje je ako na YouTube nađete snimku, ja je ne mogu linkati zbog restrikcija na mom radnom mjestu!

Što se stvarno zbilo u petak i kako credit/debt bubble počinje svoju eksploziju:

Image Hosted by ImageShack.us


Markets will watch keenly for any sign the U.S. central bank, which has persistently identified the risk of inflation as its main concern, is beginning to worry a bit more about the potential for an undesirable weakening in the economy.

The possibility of such a shift rose late on Friday as stocks tumbled sharply in the closing hours of trading after comments by a senior executive at investment bank Bear Stearns that credit conditions were the worst in two decades.

The Dow Jones Indusrial Average closed down more than 281 points, or 2%, at 13,181.91. The blue chip index is off 5.8% from a record high close on July 19.

Ono što treba naglasiti je da je propadanje Bear Stearnsovih hedge fondova vjerojatno samo vrh ledenog brijega. Mnogi investitori na fixed income marketu trenutno ne znaju niti koliko njihovi papiri vrijede!
Ako je ovo početak bear marketa, nije za očekivati da će ići ravnom linijom dolje. Bit će mnogo pokušaja rally-ja. Možemo očekivati lower highs- lower lows pattern pri takvom marketu, koji će mnoge investitore privuči sa tvrdnjom o pravim buying opportunities.

Ponovno imamo kratkoročnu oversold situaciju (koja može postati i još više oversold):

Image Hosted by ImageShack.us


W formacija bi bila kratkoročno bullish.


- 09:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.