Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/trzista

Marketing

Osvrt na tržišta nakon short term rally-ja

Tržište je trenutno short term overbought, nakon rally-ja započetog sredinom dana u petak 24-tog. Rally se nastavio cijeli tjedan na toliko malom volumenu da zaista postavlja pitanje koliko je ozbiljan, ili su to samo institucije koje dižu cijene na malom volumenu, ne bi li prodavale po višim cijenama.

Iako indikatori pokazuju dno tržišta od spomenutog petka (volatility se znatno smanjio, tržišta su se smirila, put&call ratio već pokazao ekstremna očitanja, jaki pesimizam...), treba biti vrlo oprezan jer sve ukazuje da bi mogli imati najmanje još jedan "leg down", kao što smo imali 2006.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Ekstremna očitanja vix i put&call ratio-a obično označavaju market bottom.
Hoće li u slijedećih mjesec dana postati još ekstremnija dok se pravo dno ne utvrdi? Kako god bilo, dobar dio mid term korekcije je iza nas, a imali smo i short term rally.


Mala opaska: za nasdaq bi trebao upotrebljavati vxn a ne vix, ali budući da su vrlo slični, ostavljam vix jer sam nekako navikao na njega...

Evo i 5-dnevnog prosjeka za put&call ratio (ispod grafa za nasdaq, radi usporedbe):

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


Slika je za 1 godinu, drugačiji raspon nego za slike gore.

Tjedni graf nam otkriva i sasvim drugačiju sliku. Ako se situacija razvija u ozbiljnu korekciju, onda se tek počela razmotavati (da o bear marketu ne govorimo):

Image Hosted by ImageShack.us


Bilo kako bilo, teško je pogoditi smjerove na burzi točno u dan i tjedan, tako da treba vidjeti hoće li institucije braniti cijene na burzi i ovaj tjedan.

Post je objavljen 27.08.2007. u 11:09 sati.