True food kitchen by Monika

utorak, 14.01.2014.

Jestivo cvijeće,veseli život;)

Zadnjih nekoliko godina uočila sam da se na tanjurima svjetskih kuhara sve više nalaze latice cvijeća, i to ne samo u desertima nego i u juhama, rižotima i ribljim i mesnim jelima. Pokušala sam istražiti čitajući knjige i proučavajući neke internet sajtove, o kojim vrstama je riječ i koje su nama dostupne. Najvažnije od svega je da ne kupujete cvijeće u cvjećarnici, trebate ga sami uzgojiti ili nabaviti ono koje nije prskano pesticidima. Jako morate paziti sa otrovnim cvjetovima, ima ih i previše. Ali zašto od danas u vašoj salati ne bi bilo malo cvjetova ruže i nevena ili predivnim ljubičicama obogatite neki desert, šafranom neki rižoto, lavandom sladoled, dok će sa fuksijom i karanfilom vaše jelo izgledat moderno i privlačno svakom gastronomu.

Allium
Svi cvjetovi iz Allium obitelji su jestivi ( poriluk, vlasac , češnjak, češnjak vlasac ) . Jakog i intezivnog mirisa i okusa.
Anis hyssop
I cvijeće i lišće imaju suptilan slatki okus . Anis se kroisti za pripremu kolača, daje poseban i aromatičan ukus gulašima i varivima.

Rukola
Rikola odnosno Eruca sativa Mill. je jednogodišnja povrtnica kratkog uzgojnog ciklusa. U Dalmaciji samoniklo raste njen sitniji rođak. Skromna je brzorastuća biljka porijeklom s Mediterana. Član je porodice kupusnjača. Ima duboko urezane tamno zelene listove koji rastu iz rozete. Rano cvate blijedim cvjetovima tamnijih žila (do 1m visine).
Od biljke se koristi list i sjemenka. Ovo povrće gorkastog okusa služi kao pikantni dodatak za tjestenine, rižota, pizze, i sl. Sjemenke se prešaju u svrhu dobivanja ulja. Iz ulja se dobiva eruka kiselina (toksična mononezasićena masna kiselina koju nalazimo u sjemenkama uljane repice i gorušice). Upotrebljava se za proizvodnju kliznog sredstva erukamida. Također, ulje se koristi u proizvodnji boja i lubrikanata, te za masažu. Neprerađeno ulje je biorazgradivo pa je dobra alternativa mineralnim uljima u industriji. „Pogačom“ koja ostaje nakon proizvodnje hrani se stoka. Zbog sastava glukozinolata i flavonoida rikola ima snažno antioksidativno svojstvo. Njeno uzimanje potiče izlučivanje enzima sa antikanceroznim djelovanjem. Dodatno, rikuli se pripisuje: adstringentno, diuretičko, digestivno, laksativno i protu-upalno djelovanje. Dobra je kao stimulans, tonik i afrodizijak. Nalazi primjenu u proizvodima za poticanje rasta kose, tretiranje masnog vlasištva, te kao tonik za kožu lica. Efikasna je kod suzbijanja blagih bakterijskih i gljivičnih upala, a visoka koncentracija vitamina C djeluje antiskorbutski. Sadrži vitamin K koji pomaže jačanju i rastu kostiju.

Boražina (lat. Borago officinalis), biljka je prekrasnog upečatljivog zvjezdastog cvijeta plave boje, stabljika i listova prekrivenih bjelkastim dlačicama.
Zbog svoje privlačnosti, čest je motiv goblena i drugih tkanja.
Neko je vrijeme bila zanemarena u liječenju, ali danas joj se opet vraća stara slava.
U Europu su je donijeli Arapi, danas samoniklo raste u Sredozemlju i Južnoj Europi, a uzgaja se u cijelome svijetu.
Prema rimskoj povijesti, Dioskurid je koristio boražinu za utjehu srca i tjeranje tuge.
U 17. stoljeću John Evelyn je zaključio da njene grančice oživljavaju hipohondre i povećavaju koncentraciju kod studenata. Danas znamo da je cijela biljka iznimno blagotvorna za sveukupno zdravlje. Njeni pripravci se koriste u unutarnjoj, vanjskoj i aromaterapijskoj primjeni.


Neven (Calendula officinalis) jedna je od najšire korištenih biljaka u fitoterapiji , narodnim običajima i magiji naroda širom svijeta.
Zahvaljujući svom složenom sastavu neven se koristi za liječenje širokog spektra bolesti. Neven sadrži značajnu količinu flavonoida zahvaljujući kojima djeluje protivupalno. U ovoj biljci pronađeni su i triterpenski saponozidi, tanin, glikozid kaledulozid, kartenoidi (zahvaljujući kojima neven ima divno narandžaste cvjetove), malo etarskog ulja neprijatnog mirisa i nekoliko organskih kisjelina.
Neven je bitan sastojak čajnih mješavina kojima se otklanjaju tegobe u digestivnom traktu. Zacjeljuje ranice na želudcu i pomaže kod rada jetre i lučenje zuči.

Karanfil
Ima zeljastu stabiljku visoku do 80 cm. Listovi su zeleni do zeleno-plavi, dugi do 15 cm. Cvjetovi mogu biti pojedinačni ili do 5 zajedno. Dugi su 3-5 cm. Originalna boja cvijeta je ljubičasta, a nastali su kultivari crvene, bijele, žute i zelene boje.
Karanfil zahtijeva prozračno, neutralno ili blago kiselo tlo i puno sunca. Postoje mnogi kultivari npr. 'Helen', 'Gina Porto', 'Laced Romeo' itd. Latice su slatkog okusa, idealne za pripremu salata.
Ruža
Cvijet ruže pomaže radu jetre i crijeva. Kamilica ublažava stres i osnažuje imunitet. Begonija eliminira toksine i čisti jetru. Krizanteme liječe gripu i prehladu.
Valerijana smiruje i olakšava nesanicu. Kadifica je poznata po svojim antiseptičkim i anti-gljivičnim svojstvima i koristi se u homeopatskoj i konvencionalnoj medicini za brže zacjeljivanje rana.



JOŠ NEKOLIKO VRSTA U KOJIMA MOŽETE UŽIVATI


kanadski hižop
cvijet jabuke
artičoka
rikula
različak (plavulja, modrulja ili modruš)
cvijeće banane
bosiljak
bergamot
borač (boražina)
neven
karanfil
kamilica
cikorija (radič, vodopija)
vlasac
krizantema
korijander
cvijeće agruma
djetelina
maslačak
dnevni ljiljan
kopar
bazga
tratinčica
komorač
frezija
fuksija
gardenija
češnjak
geranij
gladiola
hibiskus
sljez
orlav nokat (lonicera)
izop (miloduh)
vodenika
jasmin
mačuhica
lavanda limun sporiš
jorgovan
lipa
kadifica
mažuran
menta
gorušica
potočarka
origano
okra
luk
cvijet naranče
pasiflora (gospodinova kruha)
cvijet kruške
Salvia elegans
rani jaglac
rotkvica
crvena djetelina
kanadski judić (judino drvo)
ruža
ružmarin
vrtni hibiskus (Roze of Sharon)
grah punocvjetni
šafranika
kadulja
čubar (vrisak)
pelargonija
zevalica
Tulbaghia violacea
cvijet tikvice
suncokret
licorice
karanfil turski
majčina dušica
hibridna gomoljasta begonija (tuberous begonia)
tulipan
ljubičica
juka


- 05:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 12.01.2014.

Reinventing Food Ferran Adria THE MAN WHO CHANGED THE WAY WE EAT BY COLOMAN ANDREWS

Šetam gradom s prijateljicom iz Omiša koja mi je došla u posjetu, već je večer, kasni sati, pojela sam ogroman kolač u Starbucksu, tortu od sira i malina, jedva se podigla sa stolice. Nema veze prijateljica je tu još samo par dana, moram joj pokazat grad, uda nastavim, ušle smo u knjižaru ili kako moj rođak koji živi tu u Njemačkoj kaže „knjigaru“, ona gleda neke knjige za sestru dizajnericu interijera, ja naravno na strani gdje su kuharice i putopisi. Naletim na ovu knjigu od Colomana i mislim se ovo je stvarno suđeno da je uzmem. Pošto radim za 8 eura po satu 30 eura za knjigu mi je u datom momentu preteško dati. Ali šta da radim kada je knjiga o mojoj inspiraciji i čovjeku od kojeg sam zbilja puno naučila slušajući ga, rekla sam sama sebi kupuješ!! Makar bi to značilo tjedan dana bez kolača u Starbucksu, al ni to nije loše, nekada hahah
Dolazim na kasu i prodavačica kaže 9, 99 eura, knjiga je bila na sniženju, sreća i veselje za mene, iako bi je ja kupila garant i da je bila i 100 eura. Znači u rukama držim 300 stranica tešku knjigu, Reinventing Food Ferran Adria „THE MAN WHO CHANGED THE WAY WE EAT BY COLOMAN ANDREWS“
Uglavnom sada je čitam i proučavam, učim o počecima Ferran Adrie, gledam njegove obiteljske slike iz 70-tih . Učim o malom prekrasnom restoranu El Bulli, kako piše u knjizi o restorančiću smješten u sred ničega, van grada, van grada Costa Brava grada ruža, 30 km južno od Francuske granice.
Coloman kaže da je već u to vrijeme se znalo da je samo jedan restoran najbolji u blizini Barcelone, to je El Bulli! Restoran u kojem su spojene dvije najveće po meni kuhinje svijeta, a to su španjolska i francuka kuhinja. Zbog toga što je jedan glavni chef španjolac Ferran Adria, a drugi francuz Lyonnais Kristian Lutaud.
Sada tu priča počinje, predlažem da je sami pročitate, zaleđeni parmezan, papar o eukaliptusa, juha od rajčice sa virtualnim pršutom, savršeno pripremljen losos s imitacijom kavijara El Bulli.
U početku Ferran nije želio biografiju o sebi. Govorio je da je premlad da bi se o njemu pisala takva vrsta knjige. Devet mjeseci Coloman nije odustao od nagovaranja, i na kraju su se našli u malom tapas baru u Kataloniji Ferranova žena je srećom pričala engleski sto je u mnogome olakšalo novinaru. Čim su sjeli počela je stizati hrana bijele mesnate šaroge iz Valladolida, 4 vrste prekrasnih maslina, jamon iberico iz Guijuelo in Salmanca, cijeli tanjur je prštio bojama. Poslije toga na stol stiže Katalan salata sa prženim artičokama, prženim inćunima, rajčicama na grilu sa slanim inćunima, kozice na žaru samo sa savršenim maslinovim uljem i soli. Coloman i žena od Ferrana su pili vino, a on samo pivo. Zadivilo ga je kako Ferran jede iberico pršut sa rukama i uživa u svakom zalogaju čak i onom masnom. Priča za stolom završava tako što Ferran nalaže novinaru da mora provesti prvo tjedan dana s njim u El Bulliu , kada će već pisati knjigu o njemu.
Svi koji vole hranu, modernu kuhinju, molekularnu ili tradicionalnu, definitivno će nešto naučiti iz ovog.
Ja sada nastavljam sa svojim čitanjem tek sam na 50 stranici, ali ne mogu prestati .
Pozdrav;)

- 21:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 16.12.2013.

Happy face ;)

ding-don, ding-don, ding-don Božić dolazi, ovaj ću proslaviti daleko od kuće, prvi takav!
Trebala bi biti tužna ali nisam, dapače jako sam sretan, novi posao novi grad, novi ljudi, puno nove hrane, raj na zemlji rekla bi. Nisam otišla jako daleko, samo dovoljno da mi bude zabavno.

Sada svaki dan "pasem" u kineskim, koreanskim, vijetnamskim, peruanskim, brazilskim, turskim i grčkim restoranima;) Mislim da je ovo raj za mene, za moje nepce, sada tek ne mogu prestati razmisljati o hrani, prije se svodilo na 10 h dnevno, ali dragi moji sada to vise nije normalno 24h dnevno mislim o hrani, jelima koja ću jesti, koja ću tek kuhati, koja sam kuhala, pa opet malo o onima koje sam vec jela i kako ih mogu sama napraviti. Shvatit će me samo oni koji vole hranu koliko i ja. Sve mi se čini da svaki dan rastem i to u širinu, kada živite ovako kao ja teretana ili trčanje moraju bit sastavni dio tjedna, inače ćete se pretvorit u okruglu buhtlice. Nekada ni to nije loše, što fali buhtlicama, aha sada opet mislim o toplim slatkim buhtlicama, možda da ih idem sada napravit??? Ok, ok necu necu...
Sada živim sa tri cimera, Ratko, Rene i Max, postali su mi kao braća, volim im kuhati, a i oni mene vole kada kuham;) Samo da ne zaboravim znači sada živim u Cologne ili Kölnu;) 4 najveći grad u Njemačkoj, bivša rimska kolonija i ima prekrasno ime Colonia Claudia Ara Agrippinensium, s dvije strane okružen rijekom Rajnom za mene je raj na zemlji.


- 21:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 06.05.2013.

Malo jednostavnih stvari za kuhati;)

Muffini sa kozicama

Naziv ''muffin'' dolazi od francuske riječi ''moufflet'' što znači mekani kruh, ili od njemačke riječi ''muffe'' što je naziv za vrstu torte. Razlikuju se dvije vrste muffin-a, američki i engleski. Engleski muffini su načinjeni od dizanog tijesta, dok američki u smjesi sadrže prašak za pecivo ili sodu, a i više su rašireniji i popularniji.

200 g kozica
200g mascarponea
200 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
100 g rikole
1 žlica soli
3 žlice maslinovog ulja
1 žlica šećera
2 jaja
1 mozzarella

Zamiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer, mascarpone i jaja. Možete sve to promiješati sa mikserom za kolače. Dodajte soli po potrebi, možete dodati još začina po želji ( chili, kopar, origano) svejedno.
Kada ste dobili tekuće tijesto ulijte ga u posudice za maffine na svaki maffin posložite tri kozice ili više, i po jednu fetu mozzarelle. Neka se sve peče u prethodno zagrijanoj pećnici na 240 stupnjeva oko 25 minuta.
Servirajte sa malo rikole i par kapi dobrog ulja.
Za pripremu ovog jela potrebno je: 30 min



Slane princeze

Uvijek sam više voljela slano nego slatko. Odlučila sam napraviti kuhano tijesto ali ovaj put sam ga namijenili puniti sa nečim slanim, gosti su bili oduševljeni, svima su izgledale kao princes krafne ali znali su da to nije to. Možete ih puniti sa svim i svačim, sa šunkom i sirom, sa svježim sirom, kajmakom, pancetom, povrćem bilo čim i mislim da sa ovako ukusnim tijestom ne možete pogriješiti.

˝ vode
˝ brašna ( pola oštro - pola meko)
2 žlice soli
10 dkg maslaca
2 jaja
2 feferona
1 crvena paprika

Vodu, margarin i sol stavite da zakuha. Uspite brašno i brzo miješajte dok ne dobijete kompaktnu masu Skinite sa vatre. Tijesto premjestite u veću posudu i malo ga “raširite” da se brže ohladi. U hladno dodajte jaja i rukom umijesite tijesto. Uzimajte komade tijesta,željene veličine, stavljajte nadjev i pravite okruglice. Kuglice poredajte na pleh i stavite peći na 200 stupnjeva nekih 20 min. Poslije ih samo prepolovite, napunite sa grčkim jogurtom i vlascem, pospite sa pečenim paprikama i feferonima .
Za pripremu ovog jela potrebno je: 40min

Pohani kozji sir sa umakom

Luda sam za sirevima, svih vrsta, oblika, mirisa i boja. Kada su novinari Charlieja Chaplina za njegov 89. rođendan pitali što najviše voli jesti i piti, odgovorio je: "Kozji sir, češnjak, maslinovo ulje, crni kruh i crno vino". Doživio je 94 godine i imao trinaestero djece. oš od davnina poznato je da kozje mlijeko ima ljekovita svojstva te da pomaže kod bronhitisa, alergija, bolesti bubrega te problema sa želucem. Pomaže u reduciranju simptoma PMS-a ukoliko ga konzumirate tijekom druge polovice ciklusa. Kalij je također prisutan u kozjem mlijeku te je kao esencijalni mineral direktno uključen u održavanje normalnog krvnog tlaka te rada srca.

1 kozji sir
2 jaja
200 g krušnih mrvica
1 šalica sojinog ulja
1 vezica špinata
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica soli
100 g brašna

Pripremite prvo sve za pohanje, razmutite jaja posolite ih, na jedan tanjur stavite brašno, na drugi razmućena jaja, a na treći krušne mrvice( prezlu), ovim redoslijedom i pohajte kozji sir. Sir prije pohanja narežite na deblje komade da se ne raspadne prilikom okretanja u tavi. Zagrijte ulje ali ne previše, i stavite pohati sir. Okrećete ga nakon što je jedna strana dobila zlatnožutu boju. Sa strane skuhajte špinat i sa štapnim mikserom ga usitinite, napravite kao pesto od špinata, izvrsno odgovara s ovim sirom.
Za pripremu ovog jela potrebno je : 20 min

- 22:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 26.04.2013.

ISTANBUL,DVA KONTINETA ;)


Istanbul je najveći grad u Turskoj, ima preko 13 milijuna ljudi, zapravo ima oko 15 miljuna ali ih dosta nije prijavljeno. Nalazi se u Bosforskom tjesnacu i obuhvaća prirodnu luku Zlatni rog. Istanbul je grad na dva kontinenta, jedan dio se nalazi u Aziji, a drugi u Europi. Smatra se da on ipak pripada Europi.
Grand Bazaar i Egyptian Bazaar su pazari koje morate posjetiti ako dolazite u Istanbul. Na Grand Bazaaru ima preko 4000 malih trgovina, robe, torbi, nakita, začina, čajeva, marama, mislim nema čega nema, on je i jedan od razloga što ću se tamo uskoro vratiti. Egyptian Bazaar je isto tako pazar sa tisuće malih trgovina u tim ulicama se lako možete pogubiti, pa prije nego uđete zapamtite neke orijentacijske točke, na koji ulaz ste ušli i kako se zove, zapamtite dućane, jer svaki dućan izgleda jednako to je jedini način da se ne izgubite. Pravi doživljaj ćete upotpuniti ako se cjenkate na pazaru, tako sam ja uspjela sniziti cijene za dvije torbe i cipele za nećakinju. Ljudi su jako dragi, ljubazni i naravno popustljivi što se tiče cijena. Doživite Istanbul u punom ruhu, izlazite u ulične restorane, plešite onako kako cigani sviraju, jedite onoliko koliko vam organizam dopušta, jer hrana ima je mrak. Zavidim im na njihovoj gastronomiji, raznolikosti jela i uživanju u hrani. Evo neka od jela koja bi Vam preporučila da pojedete: voćne meze, povrtne i mesne meze. Meze su mali zalogaji kao u Španjolskoj što imate tapase, u Turskoj su to meze, svaki zalogaj je posebno začinjen i pripremljen, u svakoj školjci vas nešto iznenadi, marinirani inčuni sa chiliom, slani sir u crvenoj paprici, to uglavnom poslužuju ujutro, pa imate cigarilose od sira, odlični su, to se jede stalno. Rade ručno tijesto u koje motaju sir, i na kraju dobije oblik cigare. Predlažem da probate humus, humus je i tursko i libanonsko jelo, to je namaz od slanutka, tahini paste, malo češnjaka, limunovog soka i maslinovog ulja, samo ću reći preukusno i zdravo.
Turci u svojoj kuhinji koriste puno patliđana i paprike, piju uglavnom čaj, a ne tursku kavu kao što smo mi mislili . Piju čaj od jabuke i cimeta, u malim staklenim čašama, popiju oko 15 čaša čaja dnevno. Probajte salatu s patliđanima, rajčicama i chiliom, prženi špinat s pinjolima, tursku grah salatu, salatu od naranče, luka i maslina, rolice od marelica i mrkve u umaku od mente i jogurta, ribane pržene tikvice, salatu od krumpira sa feta sirom i rajčicama, salatu od artičoka i boba, bamiju ili ženske prste tako ih zovu zbog izgleda, s umakom od limuna i crvene paprike, pileću jetricu s pinjolima i lješnjacima itd.
Za piće uzmite sok od rajčice ili sok koji rade na ulici od šipka, imaju posebne uređaje za cijeđenje, uz kebab popijte ajran, jogurt koji se pije sa par zrna soli, uz večeru preporučam turska vina ili tursko pivo Efes;) Uživajte ...

Evo nekoliko fotografija s putovanja:


- 15:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 23.04.2013.

Spremne za bosanski lonac;) ( test: Hercegovka+ Dalmatinka)


Sofra, inače ako niste čuli kultni bosanski restoran, postoje dva u Zagrebu mi smo išle u onaj novi u Green Goldu. Restoran se nalazi na katu centra, uređen u bosanskom štihu uz stihove Hanke Paldum i opuštenu atmosferu, poslužuje vas konobar u tradicionalnoj nošnji. Počele smo ja s Begovom čorbom, a Ive je jela krumpirušu. Begova čorba vam je zapravo varivo s bamijom, raznim drugim povrćem i piletinom, posluženo sa žlicom vrhnja, moram priznat da je bilo predivno servirano i slasno za prste polizati. Ivanina pita je bila ono baš, baš domaća pita, ručno rađeno tijesto, fino se osjeti papar, ma pita je bila avionska.


Za glavno jelo uzelo smo Merak čevap, tj. punjene čevape sa pršutom i kajmakom u umaku od vrhnja, s povrćem na žaru. Porcije su dosta velike, svakoj od nas ostao je po jedan taj čevap, jednostavno nije bilo mjesta. Uz to što su porcije ogromne, meso je ukusno, mekano i sočno. Uz to smo uzele miješanu salatu, moram priznat malo je bila previše začinjena, previše octa u kupusu, tako da ih nismo pojele. Sve u svemu ocjena od jedan do pet, četri;)

Za desert smo se počastile: ja s baklavom, a ona s urmašicom. Odmah moram reći puno smo baklava jele i Ive je maherica u pripremaju urmašica isto kao i njena majka, tako da nije bila zadovoljna. Iskreno nikada mi nisu bile nešto privlačnete urmašice, to je tijesto u šećeru, ali Ivana kaže da će pobiti moje mišljenje i da će mi pripremiti urmašice sa kokosom, tvrdi da ću pasti na guzicu. Kad smo kod baklave, razočarala me malo, bila je preslatka i suha, orasi su bili mljeveni, a ja eto baš volim kad osjetim komadiće pod zubima.
Toliko o Sofri za sada, definitivno ću se vratiti tamo jesti, probati ću neki drugi desert u nadi da će me oduševiti kao jela koja se tamo pripremaju. Preporučam svima ljubiteljima bosanske ali i turske kuhinje da odu i da uživaju u ugođaju i hrani.

- 20:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 22.04.2013.

ESPANA U MOM SRCU <3

Madrid-Espana
Ako niste bili u Madridu, svakako otiđite, a ako ste bili nadam se da će vam moje fotografije probuditi lijepe uspomene, na grad flamenca i dobre spize.
Priča o Madridu počinje 852. Kada su Mauri izgradili utvrdu blizu rijeke Manzanares. Po španjolskim standardima grad je tek u pubertetu, nastao je nakon što su Feničani osnovali Cadiz i šest stoljeća nakon što su Rimljani sagradili Italicu blizu Seville.
Početkom osmog stoljeća maurska vojska iz sjeverne Afrike iskrcala se na Gibraltaru i u nekoliko godina osvojila veći dio Iberskog poluotoka. Mauri su osnovali nezavisni emirat sa sjedištem u Cordobi u južnoj Španjolskoj te su 852. Pod emirom Muhamedom I. izgradili utvrdu (alcazar) da zaštite sjeverni pristup Toledu: nalazila se na mjestu današnje kraljevske palače u Madridu. Oko utvrde koja se zvala Mayrit ( kasnije se preimenovala u Magerit i zatim u Madrid) kako je ostalo i do dan danas.
Madrid je poseban grad, grad koji ne spava, grad u kojem se na večeru izlazi iza 22h i gdje je stalno živo. Ljudi su nasmijani, veseli, uvijek u velikom društvu. Poznati su po tapas restoranima, a tapasi su zapravo mali zalogajčići hrane, razne kombinacije, koje se jedu uglavnom na šanku restorana ili s nogu. Imate dosta kombinacija ja sam provala nekoliko: krušćiće na kojima ima malo svinjetine, marmelade od marelice i karamelizirane kapule, pa imate male jegulje sa bijelim umakom to svi jedu, oni ih zovu Gulas, pa svakojake vrste sireva, ugl. kozjih i ovčjih , nekoliko vrsta maslina, neizostavna Chorizo kobasica, Na (tržnici) Mercado de San Miguel možete sve to kušati na jednom mjestu.
U restoranima i kafićima, se također poslužuje tapas, želite dec ili dva deca crnog vina, konobar vam uvijek otvara bocu od sedam deci i ulijeva. Vina su im bez konkurencije, od svih vina koje sam provala tokom putovanja, a provala sam ih dosta, Madrid me oborio s nogu. Možda je tu čak na mene ostavila dojam i ta usluga, ti fini konobari koji se prema ženama odnose kao damama, a prema muškarcima s poštovanjem . Takvu uslugu već dugo nisam doživjela,a znam da i ja radim u restoranu i jedem često po restoranima. Cijene vina se kreću od 10 eura do 50, ma i ovo od deset je sasvim ukusno, bijela vina su im isto jako kvalitetna, pitka i lagana. Ali ako volite crno vino, onda je Madrid pravo mjesto za počastiti svoje nepce. Crna vina imaju okus karamele, jagoda, čokolade, ne mogu vam riječima opisati onaj doživljaj kada ga stavite u usta, a osmijeh vam se složi od uha do uha. Neću više duljiti ali moram za sve čokoladoljubce spomenuti da se na svakom uglu nalaze čokolaterije, sa desertima i ručno rađenim vrućim čokoladama od kakao sjemenki .
Evo malo fotografija hrane ali i arhitekture, nadam se da sam Vam prenijela barem dio ugođaja;)


- 21:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Rižoto s koprivom;)

200g koprive (5kn)
1 gorgonzola sir
1 žlica soli
1 žlica papra
1 žlica galangala
1 žlica chilia
1 dl mlijeka
5 žlica maslinovog ulja
150 g riže
1 kocka maslaca
Prvo operete koprivu i skuhate je oko 10 minuta, procijedite je ali sačuvajte vodu u kojoj se kuhala, kad budete procjeđivali procijedite je nad nekim vrčom. Od te vode ste zapravo dobili čaj od koprive koji ima ljekovita svojstva o tome možete pročitati više ispod fotografija. Koprivi izrežite vrhove i stavite je u mikser. Usitnite je tako da napravite pesto s maslinovim uljem. Skuhajte rižu sa strane i samo ubacite mljevenu koprivu. Naribajte gorgonzolu, dodajte kocku maslaca i začine. Na kraju možete servirati sa par kriški limuna, kojeg možete iscijediti na rižoto, dati će poseban okus. To bi vam bilo to.
Jednostavno, jeftino i brzo.
Za pripremu ovog jela potrebno je: 25 min
Trošak: 20kn
Ovo su slike kako sam ja to danas radila, nadam se da će pomoći;) Uživajte


NEĆE GROM U KOPRIVE
Kopriva je jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka. Kad bi ljudi shvatili, koliko je ova biljka ljekovita, sadili bi samo koprive. Svi dijelovi koprive – stabljika, lišće, korijen i cvijet – imaju ljekovita svojstva. Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Zbog toga koprivu preporučuju kao dio proljetnog čišćenja organizma.
U biljnoj medicini čaj od koprive se koristi za bolesti jetre i žući, za poremećaje sna, kod tumora slezene, za grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd. Čaj se pije 4 tjedna. Nemojte čaj zakuhati, jer će to uništiti dragocjene sastojke. Možete piti 1 čašu čaja od koprive svaki dan tokom cijele godine, radi prevencije. Čaj od koprive također je blagotvoran kod virusnih i bakterijskih infekcija. Ako imate manjak željeza u organizmu i osjećate se umorno i beskorisno, kopriva je to što Vam treba! Kopriva sadrži puno željeza, i uspješno se koristi kod anemije. Nakon određenog vremena, opet ćete se osjećati puni energije i zdravlja.

- 21:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Hranom začinite život, a začinima hranu;)



Danas ću vas upoznati sa jednim super začinom, kupila sam ga u Londonu, zove se Dhania Jeera prah.
To je prah od sjemenki korijandera i kumina, sa raznim kobinacijama drugih začina. Koristi se uglavnom u Indijskoj kuhinji i intezivnog je okusa. Dhania su zapravo sjemenke korijandera , a jeera su sjemenke kumina. Ako ga želite pripremiti kod kuće onda sjemenke prije no što ih sameljete malo popržite na tavi, zbog arome. Sjemenke korijandera brzo gube na okusu ako se prže na prevelikoj temperaturi, tako da preporučam da ih lagano popečete i u mužaru usitnite. Ovaj začin je poznat u Zapadnoj Indiji, koristi se kod pripreme povrća i carrya. Ja ga koristim sa piletinom i rižom najčešće, nekada ga volim staviti u salatu, malo samo po vrhu, također može se i po desertima stavljat, dobijete egzotičnu notu.
Shepherds Bush Market London
Ovo je tržnica na kojoj sam bila u Londonu, ljudi su srdačni i pristupačni, cijene povoljne, izbor velik, tržnica čak i nije prevelika tako da se nećete moći izgubiti, a ako se i to dogodi uvijek će vam netko pomoći. Tržnica se nalazi u blizini metroa, tj. 50 m od metro stanice koja se zove kao i tržnica. Na tržnici imate veliki izbor voća, povrća, orašastih plodova, ima i nekoliko ribarnica sa velikim izborom ribe, naći ćete za svakog ponešto u to budite sigurni. ;)


Ovo prvo su sjemenke korijandere možete ih kupiti u bilo kojem dućanu, sjmenke kumina su desno i imate ih u svim boljim dućanima sa začinima.
Ovo je dio mog malog carstva u Zagrebu, skupljen tijekom putovanja: preko Turske, Amerike, Španjolske, Francuske, Engleske, Češke, Slovačke, Austrije i Mađarske.

- 16:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 19.04.2013.

Lutanja...

Jutro je bilo ko stvoreno za istraživanje tržnice Dolac, svaki put kada se popnem uz one stepenice na trgu, shvatim da je to najljepša tržnica u Zagrebu. Ljudi su ljubazni pristupačni, dobro pamte, još bolje snižavaju cijene. Zato dragi moji tržnica tome i služi, pa preporučam da se cjenkate, dok još možete. Fiskalizacija će nas malo zafrknuti što se toga tiče.
Poslije Dolca kava sa društvom na Cvjetnom u Bavarije . Uživanje u suncu , upijanje tih zraka koje smo jaaako dugo čekali, savršeno. Što mi više treba u životu? Da da zaboravila sam reći napokon sam i ja posjetila novootvorenu trgovinu sa začinima : Harissa! Samo ću vam predložiti da odete, trgovina se nalazi u Masarikovoj ulici broj tri. Ako iti malo volite kuhati ili piti čajeve, dajte posjetite ih nećete se pokajti.

Medvjeđi luk

Stručak: 5 kn (tržnica Dolac)
Proljeće je, nemojte ga ni slučajno zaobići na tržnici. Ova samonikla biljka po ljekovitim svojstvima je slična češnjaku, imaju sličan okus i miris, dobra je kod problema sa lišajevima i reumom. Svi su dijelovi biljke jestivi - lukovice i listovi, te cvijeće i zeleni plodovi. Za jelo se listovi beru do cvatnje, uz napomenu da su najukusniji oni posve mladi, prije izbijanja cvjetne stapke. Svjež se može koristiti u salatama, a isto tako možete raditi umake za tjestenine, namaze za kruh, u kombinaciji sa svježim sirom rekla bih da rastura. Raste uglavno u šumama diljem Europe i u pojedinim dijelovima Azije. Hrvatski narodni nazivi su i crijemuš, srijemuš, divlji luk, šumski luk. Svaki dan mi je sve više jasno da je proljeće moje doba. Majka me rodila u četvrtom mjesecu, sigurno da i to ima utjecaja.
Recepte ću uskoro staviti kada smislim što ću s njim.




Prepeličja jaja

Prvi moj susret s ovim malim predivnim jajima je bio u osmom razredu, kada sam otkrila da imam gastritis, koji sam naslijedila od svog oca, mislim nije to ništa strašno, ali je mama čitala da su dobra sirova protiv toga pa sam ih pila svako jutro, bila je to muka Isusova. Olga ( moja mimita) stavila bi mi žlicu šećera, tri jaja i ajmo gucaj! Nije bilo lako ali jesam pila sam ih svako jutro i znate što, nisam poslije toga imala ozbiljnih problema, niti grčeva, niti sam pila ikakve tablete za želudac.
Evo jedan koristan tekst o slatkim malim čudima, pa možda i vama pomognu;
Japanska prepelica potječe iz istočne Azije. To su ptice selice koje se gnijezde u Mandžuriji, Istočnom Sibiru i Sjevernom Japanu, a prezimljuju u Južnom Japanu, na Korejskom poluotoku i u Južnoj Kini, iako se, naročito u posljednje vrijeme, sve više uzgajaju širom svijeta.
Jaja i meso japanske prepelice su bili neizostavni dio trpeze egipatskih faraona, a njihova ljekovitost je u Kini i Japanu već stoljećima poznata. Brojni su i pisani tragovi o pozitivnom utjecaju na ljudski organizam, naročito na krv i krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i mozak.
U novije vrijeme su ljekovita svojstva jaja japanske prepelice ispitivana od strane brojnih znanstvenika iz Rusije, Engleske, Poljske i Češke, a rezultati su iznenađujući: pokazala su se kao izvanredan prirodni lijek za liječenje brojnih bolesti. Ipak, najfascinantniji eksperiment koji nedvosmisleno prikazuje veliku regenerativnu sposobnost ovih ptica su izveli upravo oni koji su sa njihovim osobinama najduže i upoznati. Naime, prije nekoliko godina, prilikom istraživanja koje su sproveli japanski znanstvenici, istovremeno su malom dozom radijacije ozračene kokoške i prepelice. Poslije svega mjesec dana jaja prepelice su bila potpuno zdrava, dok su kokošija zadržala radioaktivnost.
Za prepeličja jaja kažu da su i Eliksir života
Svaka prepelica u prosjeku snese jedno jaje dnevno, a pritom njegova težina iznosi skoro deset posto njezine ukupne težine.
Samo ovaj podatak je dovoljno opravdanje za stoljetnu tvrdnju da je jaje japanske prepelice pravi eliksir života, ali, za svaki slučaj, evo još nekih zanimljivih činjenica vezanih za ove neobične ptice: svaka prepelica u prosjeku snese jedno jaje dnevno, a da pritom njegova težina iznosi skoro deset posto njene ukupne težine, zatim, potrebno im je svega dva mjeseca da se iz jajeta razviju u koku nosilicu i, ono najupečatljivije, prepelice umiru samo od starosti!
Što je to tako djelotvorno u ovom malenom jajetu?
Što se tiče kemijskog sastava, u odnosu na kokošije, jaje japanske prepelice ima pet puta više fosfora, sedam puta više željeza i deset puta više raznih vitamina. To je prava mala energetska bomba, a ipak, jedno jaje sadrži svega 15 kalorija.
Terapija jajima prepelica ne zahtijeva posebne pripreme. Ovisno o vrsti bolesti, pacijent mora u određenom vremenskom razdoblju popiti od 120 do 1080 jaja. U najvećem broju slučajeva terapija traje 49 dana. Odrasli uzimaju po 3 jajeta u prva tri dana, a po 5 do kraja terapije.
1kn jedno jaje na Dolcu, inače u Konzumu dođe 8 jaja 26 kn, tako da znate;)


Artičoke

Ovo je biljka koju sam ja jako dugo gledala, u tuđim vrtovima, u trgovinama na tržnicama i nikada ali nikada je nisam kupila. Jela sam prije toga konzervirane artičoke i nije mi bilo jasno kako iz ovog svega dobijemo ono u konzervi. Jedan dan sam skupila hrabrosti kupila tri komada artičoka, platila ih masno i ravno s njima u kuhinju. Na lapotopu upalila youtube i kuhala je i zapekla sa parmezanom kao čovjek na videu, napravila Holandeze umak kao što je čovjek na videu, umakala te listove kao što je čovjek na videu, ali mislim da sam ja uživala puno više nego on na videu. Zbog toga što sam prvi put sama spremala artičoke, savršeno su ispale i prvi put sam radila Holandez i uspio je, jaja na pari i maslac, tko je mogao misliti da će to bit tako sočan umak.
Artičoka je zapravo jedna od najstarijih namirnica poznata ljudima. Oduvijek je bila iznimno cijenjena povrtnica, a njezino točno podrijetlo nije poznato. Zelena tržnica u Francuskoj je nezamisliva bez artičoke, a u Italiji često raste u maslenicima kao dodatna kultura. Mediteranska je biljka pa uspijeva u cijelom Sredozemlju, osobito Italiji i Francuskoj, a Grčka, Portugal i Izrael su njeni najveći izvoznici. Rasprostranjena je i u Aziji te u Sjevernoj i Južnoj Americi, a kod nas samoniklo raste na otocima u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Biljka je slična sikavici, a cvjetne glavice su vrlo lijepe, tako da je prikladna i kao ukrasna sobna biljka. Ima ljubičaste cvjetne glavice veličine 8-15 cm s mesnatim i sočnim cvjetištem dugih listova do 80 cm, dlakavog naličja i bodljikavih vrhova. Najukusniji dio ove povrtne biljke su mesnata cvjetišta. Zanimljiva povijesna činjenica vezana uz artičoku potječe iz 16. st. Ova je biljka tada bila namijenjena za konzumaciju isključivo muškarcima, a ženama je bila zabranjena jer se smatralo da je afrodizijak.
10 kn komad na Dolcu


Daikon klice ili klice bijele rotkve

Idealna namirnica za čišćenje organizma. Daikon pomaže u probavi cjelovitih žitarica i povrća, a naročito u probavi masnoća. Zbog toga se posebice preporučuje malo svježe naribanog daikona. Također pomaže odstranjivanju suvišne vode i kolesterola iz tijela, te za razlaganje tvrdih masnih naslaga koje postoje negdje duboko u organizmu. Daikon (ili bijela rotkva) Daikon je korjenasto povrće iz porodice rotkvi. Postoje vrste koje imaju korijen duži od pola metra i debljine više od 15 cm. Dugi daikon uvelike se uzgaja u Japanu i u nas se češće naziva "japanska duga bijela rotkva". Srodnik daikona je naša crna rotkva-povrtnica te bijela okrugla rotkva, koja se češće uzgaja u Sloveniji. U Austriji i Njemačkoj mogu se naći vrste daikona pod imenom "Retich". Postoje brojni hibridi toga ukusnoga i ljekovitoga povrća, koji imaju prekrasan bijeli korijen u obliku bijele svijeće.
Možete ih kupiti za 10 kn na Dolcu.



Kres klice

Prastari prehrambeni običaji odjednom su ponovo u modi, pa se sada po svijetu uzgajaju (ili prodaju već pripremljene) klice koji su već tisućama godina poznate u Kini, a hranile su i rimske legionare na osvajačkim pohodima. Vrećicu starinske žitarice pire ili nekih drugih vrsta stavljali su o struk na golo tijelo gdje su dobivale dovoljno vlage i topline da proklijaju. Davali su snage onako sirovi ili skuhani u kašu ili ispečeni u pogaču – ovisno o prilikama. Tako su uvijek pri ruci imali hranjivu, zdravu i poticajnu namirnicu koliko god dugo bili u ratu. Gotovo su svi izdanci ugodnog okusa, samo su neki, na primjer od gorušice, rotkvice, kopra, celera i peršina, poprilično ljuti da se koriste više kao začin nego kao namirnica, recimo u salati.
Možete ih kupiti za 10 kn na Dolcu.

Ovo su začini ih Harisse ali o njima ću drugi dan;)


- 18:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.