True food kitchen by Monika

petak, 26.04.2013.

ISTANBUL,DVA KONTINETA ;)


Istanbul je najveći grad u Turskoj, ima preko 13 milijuna ljudi, zapravo ima oko 15 miljuna ali ih dosta nije prijavljeno. Nalazi se u Bosforskom tjesnacu i obuhvaća prirodnu luku Zlatni rog. Istanbul je grad na dva kontinenta, jedan dio se nalazi u Aziji, a drugi u Europi. Smatra se da on ipak pripada Europi.
Grand Bazaar i Egyptian Bazaar su pazari koje morate posjetiti ako dolazite u Istanbul. Na Grand Bazaaru ima preko 4000 malih trgovina, robe, torbi, nakita, začina, čajeva, marama, mislim nema čega nema, on je i jedan od razloga što ću se tamo uskoro vratiti. Egyptian Bazaar je isto tako pazar sa tisuće malih trgovina u tim ulicama se lako možete pogubiti, pa prije nego uđete zapamtite neke orijentacijske točke, na koji ulaz ste ušli i kako se zove, zapamtite dućane, jer svaki dućan izgleda jednako to je jedini način da se ne izgubite. Pravi doživljaj ćete upotpuniti ako se cjenkate na pazaru, tako sam ja uspjela sniziti cijene za dvije torbe i cipele za nećakinju. Ljudi su jako dragi, ljubazni i naravno popustljivi što se tiče cijena. Doživite Istanbul u punom ruhu, izlazite u ulične restorane, plešite onako kako cigani sviraju, jedite onoliko koliko vam organizam dopušta, jer hrana ima je mrak. Zavidim im na njihovoj gastronomiji, raznolikosti jela i uživanju u hrani. Evo neka od jela koja bi Vam preporučila da pojedete: voćne meze, povrtne i mesne meze. Meze su mali zalogaji kao u Španjolskoj što imate tapase, u Turskoj su to meze, svaki zalogaj je posebno začinjen i pripremljen, u svakoj školjci vas nešto iznenadi, marinirani inčuni sa chiliom, slani sir u crvenoj paprici, to uglavnom poslužuju ujutro, pa imate cigarilose od sira, odlični su, to se jede stalno. Rade ručno tijesto u koje motaju sir, i na kraju dobije oblik cigare. Predlažem da probate humus, humus je i tursko i libanonsko jelo, to je namaz od slanutka, tahini paste, malo češnjaka, limunovog soka i maslinovog ulja, samo ću reći preukusno i zdravo.
Turci u svojoj kuhinji koriste puno patliđana i paprike, piju uglavnom čaj, a ne tursku kavu kao što smo mi mislili . Piju čaj od jabuke i cimeta, u malim staklenim čašama, popiju oko 15 čaša čaja dnevno. Probajte salatu s patliđanima, rajčicama i chiliom, prženi špinat s pinjolima, tursku grah salatu, salatu od naranče, luka i maslina, rolice od marelica i mrkve u umaku od mente i jogurta, ribane pržene tikvice, salatu od krumpira sa feta sirom i rajčicama, salatu od artičoka i boba, bamiju ili ženske prste tako ih zovu zbog izgleda, s umakom od limuna i crvene paprike, pileću jetricu s pinjolima i lješnjacima itd.
Za piće uzmite sok od rajčice ili sok koji rade na ulici od šipka, imaju posebne uređaje za cijeđenje, uz kebab popijte ajran, jogurt koji se pije sa par zrna soli, uz večeru preporučam turska vina ili tursko pivo Efes;) Uživajte ...

Evo nekoliko fotografija s putovanja:


- 15:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.