True food kitchen by Monika

utorak, 14.01.2014.

Jestivo cvijeće,veseli život;)

Zadnjih nekoliko godina uočila sam da se na tanjurima svjetskih kuhara sve više nalaze latice cvijeća, i to ne samo u desertima nego i u juhama, rižotima i ribljim i mesnim jelima. Pokušala sam istražiti čitajući knjige i proučavajući neke internet sajtove, o kojim vrstama je riječ i koje su nama dostupne. Najvažnije od svega je da ne kupujete cvijeće u cvjećarnici, trebate ga sami uzgojiti ili nabaviti ono koje nije prskano pesticidima. Jako morate paziti sa otrovnim cvjetovima, ima ih i previše. Ali zašto od danas u vašoj salati ne bi bilo malo cvjetova ruže i nevena ili predivnim ljubičicama obogatite neki desert, šafranom neki rižoto, lavandom sladoled, dok će sa fuksijom i karanfilom vaše jelo izgledat moderno i privlačno svakom gastronomu.

Allium
Svi cvjetovi iz Allium obitelji su jestivi ( poriluk, vlasac , češnjak, češnjak vlasac ) . Jakog i intezivnog mirisa i okusa.
Anis hyssop
I cvijeće i lišće imaju suptilan slatki okus . Anis se kroisti za pripremu kolača, daje poseban i aromatičan ukus gulašima i varivima.

Rukola
Rikola odnosno Eruca sativa Mill. je jednogodišnja povrtnica kratkog uzgojnog ciklusa. U Dalmaciji samoniklo raste njen sitniji rođak. Skromna je brzorastuća biljka porijeklom s Mediterana. Član je porodice kupusnjača. Ima duboko urezane tamno zelene listove koji rastu iz rozete. Rano cvate blijedim cvjetovima tamnijih žila (do 1m visine).
Od biljke se koristi list i sjemenka. Ovo povrće gorkastog okusa služi kao pikantni dodatak za tjestenine, rižota, pizze, i sl. Sjemenke se prešaju u svrhu dobivanja ulja. Iz ulja se dobiva eruka kiselina (toksična mononezasićena masna kiselina koju nalazimo u sjemenkama uljane repice i gorušice). Upotrebljava se za proizvodnju kliznog sredstva erukamida. Također, ulje se koristi u proizvodnji boja i lubrikanata, te za masažu. Neprerađeno ulje je biorazgradivo pa je dobra alternativa mineralnim uljima u industriji. „Pogačom“ koja ostaje nakon proizvodnje hrani se stoka. Zbog sastava glukozinolata i flavonoida rikola ima snažno antioksidativno svojstvo. Njeno uzimanje potiče izlučivanje enzima sa antikanceroznim djelovanjem. Dodatno, rikuli se pripisuje: adstringentno, diuretičko, digestivno, laksativno i protu-upalno djelovanje. Dobra je kao stimulans, tonik i afrodizijak. Nalazi primjenu u proizvodima za poticanje rasta kose, tretiranje masnog vlasištva, te kao tonik za kožu lica. Efikasna je kod suzbijanja blagih bakterijskih i gljivičnih upala, a visoka koncentracija vitamina C djeluje antiskorbutski. Sadrži vitamin K koji pomaže jačanju i rastu kostiju.

Boražina (lat. Borago officinalis), biljka je prekrasnog upečatljivog zvjezdastog cvijeta plave boje, stabljika i listova prekrivenih bjelkastim dlačicama.
Zbog svoje privlačnosti, čest je motiv goblena i drugih tkanja.
Neko je vrijeme bila zanemarena u liječenju, ali danas joj se opet vraća stara slava.
U Europu su je donijeli Arapi, danas samoniklo raste u Sredozemlju i Južnoj Europi, a uzgaja se u cijelome svijetu.
Prema rimskoj povijesti, Dioskurid je koristio boražinu za utjehu srca i tjeranje tuge.
U 17. stoljeću John Evelyn je zaključio da njene grančice oživljavaju hipohondre i povećavaju koncentraciju kod studenata. Danas znamo da je cijela biljka iznimno blagotvorna za sveukupno zdravlje. Njeni pripravci se koriste u unutarnjoj, vanjskoj i aromaterapijskoj primjeni.


Neven (Calendula officinalis) jedna je od najšire korištenih biljaka u fitoterapiji , narodnim običajima i magiji naroda širom svijeta.
Zahvaljujući svom složenom sastavu neven se koristi za liječenje širokog spektra bolesti. Neven sadrži značajnu količinu flavonoida zahvaljujući kojima djeluje protivupalno. U ovoj biljci pronađeni su i triterpenski saponozidi, tanin, glikozid kaledulozid, kartenoidi (zahvaljujući kojima neven ima divno narandžaste cvjetove), malo etarskog ulja neprijatnog mirisa i nekoliko organskih kisjelina.
Neven je bitan sastojak čajnih mješavina kojima se otklanjaju tegobe u digestivnom traktu. Zacjeljuje ranice na želudcu i pomaže kod rada jetre i lučenje zuči.

Karanfil
Ima zeljastu stabiljku visoku do 80 cm. Listovi su zeleni do zeleno-plavi, dugi do 15 cm. Cvjetovi mogu biti pojedinačni ili do 5 zajedno. Dugi su 3-5 cm. Originalna boja cvijeta je ljubičasta, a nastali su kultivari crvene, bijele, žute i zelene boje.
Karanfil zahtijeva prozračno, neutralno ili blago kiselo tlo i puno sunca. Postoje mnogi kultivari npr. 'Helen', 'Gina Porto', 'Laced Romeo' itd. Latice su slatkog okusa, idealne za pripremu salata.
Ruža
Cvijet ruže pomaže radu jetre i crijeva. Kamilica ublažava stres i osnažuje imunitet. Begonija eliminira toksine i čisti jetru. Krizanteme liječe gripu i prehladu.
Valerijana smiruje i olakšava nesanicu. Kadifica je poznata po svojim antiseptičkim i anti-gljivičnim svojstvima i koristi se u homeopatskoj i konvencionalnoj medicini za brže zacjeljivanje rana.



JOŠ NEKOLIKO VRSTA U KOJIMA MOŽETE UŽIVATI


kanadski hižop
cvijet jabuke
artičoka
rikula
različak (plavulja, modrulja ili modruš)
cvijeće banane
bosiljak
bergamot
borač (boražina)
neven
karanfil
kamilica
cikorija (radič, vodopija)
vlasac
krizantema
korijander
cvijeće agruma
djetelina
maslačak
dnevni ljiljan
kopar
bazga
tratinčica
komorač
frezija
fuksija
gardenija
češnjak
geranij
gladiola
hibiskus
sljez
orlav nokat (lonicera)
izop (miloduh)
vodenika
jasmin
mačuhica
lavanda limun sporiš
jorgovan
lipa
kadifica
mažuran
menta
gorušica
potočarka
origano
okra
luk
cvijet naranče
pasiflora (gospodinova kruha)
cvijet kruške
Salvia elegans
rani jaglac
rotkvica
crvena djetelina
kanadski judić (judino drvo)
ruža
ružmarin
vrtni hibiskus (Roze of Sharon)
grah punocvjetni
šafranika
kadulja
čubar (vrisak)
pelargonija
zevalica
Tulbaghia violacea
cvijet tikvice
suncokret
licorice
karanfil turski
majčina dušica
hibridna gomoljasta begonija (tuberous begonia)
tulipan
ljubičica
juka


- 05:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 12.01.2014.

Reinventing Food Ferran Adria THE MAN WHO CHANGED THE WAY WE EAT BY COLOMAN ANDREWS

Šetam gradom s prijateljicom iz Omiša koja mi je došla u posjetu, već je večer, kasni sati, pojela sam ogroman kolač u Starbucksu, tortu od sira i malina, jedva se podigla sa stolice. Nema veze prijateljica je tu još samo par dana, moram joj pokazat grad, uda nastavim, ušle smo u knjižaru ili kako moj rođak koji živi tu u Njemačkoj kaže „knjigaru“, ona gleda neke knjige za sestru dizajnericu interijera, ja naravno na strani gdje su kuharice i putopisi. Naletim na ovu knjigu od Colomana i mislim se ovo je stvarno suđeno da je uzmem. Pošto radim za 8 eura po satu 30 eura za knjigu mi je u datom momentu preteško dati. Ali šta da radim kada je knjiga o mojoj inspiraciji i čovjeku od kojeg sam zbilja puno naučila slušajući ga, rekla sam sama sebi kupuješ!! Makar bi to značilo tjedan dana bez kolača u Starbucksu, al ni to nije loše, nekada hahah
Dolazim na kasu i prodavačica kaže 9, 99 eura, knjiga je bila na sniženju, sreća i veselje za mene, iako bi je ja kupila garant i da je bila i 100 eura. Znači u rukama držim 300 stranica tešku knjigu, Reinventing Food Ferran Adria „THE MAN WHO CHANGED THE WAY WE EAT BY COLOMAN ANDREWS“
Uglavnom sada je čitam i proučavam, učim o počecima Ferran Adrie, gledam njegove obiteljske slike iz 70-tih . Učim o malom prekrasnom restoranu El Bulli, kako piše u knjizi o restorančiću smješten u sred ničega, van grada, van grada Costa Brava grada ruža, 30 km južno od Francuske granice.
Coloman kaže da je već u to vrijeme se znalo da je samo jedan restoran najbolji u blizini Barcelone, to je El Bulli! Restoran u kojem su spojene dvije najveće po meni kuhinje svijeta, a to su španjolska i francuka kuhinja. Zbog toga što je jedan glavni chef španjolac Ferran Adria, a drugi francuz Lyonnais Kristian Lutaud.
Sada tu priča počinje, predlažem da je sami pročitate, zaleđeni parmezan, papar o eukaliptusa, juha od rajčice sa virtualnim pršutom, savršeno pripremljen losos s imitacijom kavijara El Bulli.
U početku Ferran nije želio biografiju o sebi. Govorio je da je premlad da bi se o njemu pisala takva vrsta knjige. Devet mjeseci Coloman nije odustao od nagovaranja, i na kraju su se našli u malom tapas baru u Kataloniji Ferranova žena je srećom pričala engleski sto je u mnogome olakšalo novinaru. Čim su sjeli počela je stizati hrana bijele mesnate šaroge iz Valladolida, 4 vrste prekrasnih maslina, jamon iberico iz Guijuelo in Salmanca, cijeli tanjur je prštio bojama. Poslije toga na stol stiže Katalan salata sa prženim artičokama, prženim inćunima, rajčicama na grilu sa slanim inćunima, kozice na žaru samo sa savršenim maslinovim uljem i soli. Coloman i žena od Ferrana su pili vino, a on samo pivo. Zadivilo ga je kako Ferran jede iberico pršut sa rukama i uživa u svakom zalogaju čak i onom masnom. Priča za stolom završava tako što Ferran nalaže novinaru da mora provesti prvo tjedan dana s njim u El Bulliu , kada će već pisati knjigu o njemu.
Svi koji vole hranu, modernu kuhinju, molekularnu ili tradicionalnu, definitivno će nešto naučiti iz ovog.
Ja sada nastavljam sa svojim čitanjem tek sam na 50 stranici, ali ne mogu prestati .
Pozdrav;)

- 21:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.