True food kitchen by Monika

ponedjeljak, 22.04.2013.

ESPANA U MOM SRCU <3

Madrid-Espana
Ako niste bili u Madridu, svakako otiđite, a ako ste bili nadam se da će vam moje fotografije probuditi lijepe uspomene, na grad flamenca i dobre spize.
Priča o Madridu počinje 852. Kada su Mauri izgradili utvrdu blizu rijeke Manzanares. Po španjolskim standardima grad je tek u pubertetu, nastao je nakon što su Feničani osnovali Cadiz i šest stoljeća nakon što su Rimljani sagradili Italicu blizu Seville.
Početkom osmog stoljeća maurska vojska iz sjeverne Afrike iskrcala se na Gibraltaru i u nekoliko godina osvojila veći dio Iberskog poluotoka. Mauri su osnovali nezavisni emirat sa sjedištem u Cordobi u južnoj Španjolskoj te su 852. Pod emirom Muhamedom I. izgradili utvrdu (alcazar) da zaštite sjeverni pristup Toledu: nalazila se na mjestu današnje kraljevske palače u Madridu. Oko utvrde koja se zvala Mayrit ( kasnije se preimenovala u Magerit i zatim u Madrid) kako je ostalo i do dan danas.
Madrid je poseban grad, grad koji ne spava, grad u kojem se na večeru izlazi iza 22h i gdje je stalno živo. Ljudi su nasmijani, veseli, uvijek u velikom društvu. Poznati su po tapas restoranima, a tapasi su zapravo mali zalogajčići hrane, razne kombinacije, koje se jedu uglavnom na šanku restorana ili s nogu. Imate dosta kombinacija ja sam provala nekoliko: krušćiće na kojima ima malo svinjetine, marmelade od marelice i karamelizirane kapule, pa imate male jegulje sa bijelim umakom to svi jedu, oni ih zovu Gulas, pa svakojake vrste sireva, ugl. kozjih i ovčjih , nekoliko vrsta maslina, neizostavna Chorizo kobasica, Na (tržnici) Mercado de San Miguel možete sve to kušati na jednom mjestu.
U restoranima i kafićima, se također poslužuje tapas, želite dec ili dva deca crnog vina, konobar vam uvijek otvara bocu od sedam deci i ulijeva. Vina su im bez konkurencije, od svih vina koje sam provala tokom putovanja, a provala sam ih dosta, Madrid me oborio s nogu. Možda je tu čak na mene ostavila dojam i ta usluga, ti fini konobari koji se prema ženama odnose kao damama, a prema muškarcima s poštovanjem . Takvu uslugu već dugo nisam doživjela,a znam da i ja radim u restoranu i jedem često po restoranima. Cijene vina se kreću od 10 eura do 50, ma i ovo od deset je sasvim ukusno, bijela vina su im isto jako kvalitetna, pitka i lagana. Ali ako volite crno vino, onda je Madrid pravo mjesto za počastiti svoje nepce. Crna vina imaju okus karamele, jagoda, čokolade, ne mogu vam riječima opisati onaj doživljaj kada ga stavite u usta, a osmijeh vam se složi od uha do uha. Neću više duljiti ali moram za sve čokoladoljubce spomenuti da se na svakom uglu nalaze čokolaterije, sa desertima i ručno rađenim vrućim čokoladama od kakao sjemenki .
Evo malo fotografija hrane ali i arhitekture, nadam se da sam Vam prenijela barem dio ugođaja;)


- 21:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.