True food kitchen by Monika

petak, 19.04.2013.

Lutanja...

Jutro je bilo ko stvoreno za istraživanje tržnice Dolac, svaki put kada se popnem uz one stepenice na trgu, shvatim da je to najljepša tržnica u Zagrebu. Ljudi su ljubazni pristupačni, dobro pamte, još bolje snižavaju cijene. Zato dragi moji tržnica tome i služi, pa preporučam da se cjenkate, dok još možete. Fiskalizacija će nas malo zafrknuti što se toga tiče.
Poslije Dolca kava sa društvom na Cvjetnom u Bavarije . Uživanje u suncu , upijanje tih zraka koje smo jaaako dugo čekali, savršeno. Što mi više treba u životu? Da da zaboravila sam reći napokon sam i ja posjetila novootvorenu trgovinu sa začinima : Harissa! Samo ću vam predložiti da odete, trgovina se nalazi u Masarikovoj ulici broj tri. Ako iti malo volite kuhati ili piti čajeve, dajte posjetite ih nećete se pokajti.

Medvjeđi luk

Stručak: 5 kn (tržnica Dolac)
Proljeće je, nemojte ga ni slučajno zaobići na tržnici. Ova samonikla biljka po ljekovitim svojstvima je slična češnjaku, imaju sličan okus i miris, dobra je kod problema sa lišajevima i reumom. Svi su dijelovi biljke jestivi - lukovice i listovi, te cvijeće i zeleni plodovi. Za jelo se listovi beru do cvatnje, uz napomenu da su najukusniji oni posve mladi, prije izbijanja cvjetne stapke. Svjež se može koristiti u salatama, a isto tako možete raditi umake za tjestenine, namaze za kruh, u kombinaciji sa svježim sirom rekla bih da rastura. Raste uglavno u šumama diljem Europe i u pojedinim dijelovima Azije. Hrvatski narodni nazivi su i crijemuš, srijemuš, divlji luk, šumski luk. Svaki dan mi je sve više jasno da je proljeće moje doba. Majka me rodila u četvrtom mjesecu, sigurno da i to ima utjecaja.
Recepte ću uskoro staviti kada smislim što ću s njim.




Prepeličja jaja

Prvi moj susret s ovim malim predivnim jajima je bio u osmom razredu, kada sam otkrila da imam gastritis, koji sam naslijedila od svog oca, mislim nije to ništa strašno, ali je mama čitala da su dobra sirova protiv toga pa sam ih pila svako jutro, bila je to muka Isusova. Olga ( moja mimita) stavila bi mi žlicu šećera, tri jaja i ajmo gucaj! Nije bilo lako ali jesam pila sam ih svako jutro i znate što, nisam poslije toga imala ozbiljnih problema, niti grčeva, niti sam pila ikakve tablete za želudac.
Evo jedan koristan tekst o slatkim malim čudima, pa možda i vama pomognu;
Japanska prepelica potječe iz istočne Azije. To su ptice selice koje se gnijezde u Mandžuriji, Istočnom Sibiru i Sjevernom Japanu, a prezimljuju u Južnom Japanu, na Korejskom poluotoku i u Južnoj Kini, iako se, naročito u posljednje vrijeme, sve više uzgajaju širom svijeta.
Jaja i meso japanske prepelice su bili neizostavni dio trpeze egipatskih faraona, a njihova ljekovitost je u Kini i Japanu već stoljećima poznata. Brojni su i pisani tragovi o pozitivnom utjecaju na ljudski organizam, naročito na krv i krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i mozak.
U novije vrijeme su ljekovita svojstva jaja japanske prepelice ispitivana od strane brojnih znanstvenika iz Rusije, Engleske, Poljske i Češke, a rezultati su iznenađujući: pokazala su se kao izvanredan prirodni lijek za liječenje brojnih bolesti. Ipak, najfascinantniji eksperiment koji nedvosmisleno prikazuje veliku regenerativnu sposobnost ovih ptica su izveli upravo oni koji su sa njihovim osobinama najduže i upoznati. Naime, prije nekoliko godina, prilikom istraživanja koje su sproveli japanski znanstvenici, istovremeno su malom dozom radijacije ozračene kokoške i prepelice. Poslije svega mjesec dana jaja prepelice su bila potpuno zdrava, dok su kokošija zadržala radioaktivnost.
Za prepeličja jaja kažu da su i Eliksir života
Svaka prepelica u prosjeku snese jedno jaje dnevno, a pritom njegova težina iznosi skoro deset posto njezine ukupne težine.
Samo ovaj podatak je dovoljno opravdanje za stoljetnu tvrdnju da je jaje japanske prepelice pravi eliksir života, ali, za svaki slučaj, evo još nekih zanimljivih činjenica vezanih za ove neobične ptice: svaka prepelica u prosjeku snese jedno jaje dnevno, a da pritom njegova težina iznosi skoro deset posto njene ukupne težine, zatim, potrebno im je svega dva mjeseca da se iz jajeta razviju u koku nosilicu i, ono najupečatljivije, prepelice umiru samo od starosti!
Što je to tako djelotvorno u ovom malenom jajetu?
Što se tiče kemijskog sastava, u odnosu na kokošije, jaje japanske prepelice ima pet puta više fosfora, sedam puta više željeza i deset puta više raznih vitamina. To je prava mala energetska bomba, a ipak, jedno jaje sadrži svega 15 kalorija.
Terapija jajima prepelica ne zahtijeva posebne pripreme. Ovisno o vrsti bolesti, pacijent mora u određenom vremenskom razdoblju popiti od 120 do 1080 jaja. U najvećem broju slučajeva terapija traje 49 dana. Odrasli uzimaju po 3 jajeta u prva tri dana, a po 5 do kraja terapije.
1kn jedno jaje na Dolcu, inače u Konzumu dođe 8 jaja 26 kn, tako da znate;)


Artičoke

Ovo je biljka koju sam ja jako dugo gledala, u tuđim vrtovima, u trgovinama na tržnicama i nikada ali nikada je nisam kupila. Jela sam prije toga konzervirane artičoke i nije mi bilo jasno kako iz ovog svega dobijemo ono u konzervi. Jedan dan sam skupila hrabrosti kupila tri komada artičoka, platila ih masno i ravno s njima u kuhinju. Na lapotopu upalila youtube i kuhala je i zapekla sa parmezanom kao čovjek na videu, napravila Holandeze umak kao što je čovjek na videu, umakala te listove kao što je čovjek na videu, ali mislim da sam ja uživala puno više nego on na videu. Zbog toga što sam prvi put sama spremala artičoke, savršeno su ispale i prvi put sam radila Holandez i uspio je, jaja na pari i maslac, tko je mogao misliti da će to bit tako sočan umak.
Artičoka je zapravo jedna od najstarijih namirnica poznata ljudima. Oduvijek je bila iznimno cijenjena povrtnica, a njezino točno podrijetlo nije poznato. Zelena tržnica u Francuskoj je nezamisliva bez artičoke, a u Italiji često raste u maslenicima kao dodatna kultura. Mediteranska je biljka pa uspijeva u cijelom Sredozemlju, osobito Italiji i Francuskoj, a Grčka, Portugal i Izrael su njeni najveći izvoznici. Rasprostranjena je i u Aziji te u Sjevernoj i Južnoj Americi, a kod nas samoniklo raste na otocima u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Biljka je slična sikavici, a cvjetne glavice su vrlo lijepe, tako da je prikladna i kao ukrasna sobna biljka. Ima ljubičaste cvjetne glavice veličine 8-15 cm s mesnatim i sočnim cvjetištem dugih listova do 80 cm, dlakavog naličja i bodljikavih vrhova. Najukusniji dio ove povrtne biljke su mesnata cvjetišta. Zanimljiva povijesna činjenica vezana uz artičoku potječe iz 16. st. Ova je biljka tada bila namijenjena za konzumaciju isključivo muškarcima, a ženama je bila zabranjena jer se smatralo da je afrodizijak.
10 kn komad na Dolcu


Daikon klice ili klice bijele rotkve

Idealna namirnica za čišćenje organizma. Daikon pomaže u probavi cjelovitih žitarica i povrća, a naročito u probavi masnoća. Zbog toga se posebice preporučuje malo svježe naribanog daikona. Također pomaže odstranjivanju suvišne vode i kolesterola iz tijela, te za razlaganje tvrdih masnih naslaga koje postoje negdje duboko u organizmu. Daikon (ili bijela rotkva) Daikon je korjenasto povrće iz porodice rotkvi. Postoje vrste koje imaju korijen duži od pola metra i debljine više od 15 cm. Dugi daikon uvelike se uzgaja u Japanu i u nas se češće naziva "japanska duga bijela rotkva". Srodnik daikona je naša crna rotkva-povrtnica te bijela okrugla rotkva, koja se češće uzgaja u Sloveniji. U Austriji i Njemačkoj mogu se naći vrste daikona pod imenom "Retich". Postoje brojni hibridi toga ukusnoga i ljekovitoga povrća, koji imaju prekrasan bijeli korijen u obliku bijele svijeće.
Možete ih kupiti za 10 kn na Dolcu.



Kres klice

Prastari prehrambeni običaji odjednom su ponovo u modi, pa se sada po svijetu uzgajaju (ili prodaju već pripremljene) klice koji su već tisućama godina poznate u Kini, a hranile su i rimske legionare na osvajačkim pohodima. Vrećicu starinske žitarice pire ili nekih drugih vrsta stavljali su o struk na golo tijelo gdje su dobivale dovoljno vlage i topline da proklijaju. Davali su snage onako sirovi ili skuhani u kašu ili ispečeni u pogaču – ovisno o prilikama. Tako su uvijek pri ruci imali hranjivu, zdravu i poticajnu namirnicu koliko god dugo bili u ratu. Gotovo su svi izdanci ugodnog okusa, samo su neki, na primjer od gorušice, rotkvice, kopra, celera i peršina, poprilično ljuti da se koriste više kao začin nego kao namirnica, recimo u salati.
Možete ih kupiti za 10 kn na Dolcu.

Ovo su začini ih Harisse ali o njima ću drugi dan;)


- 18:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.