True food kitchen by Monika

ponedjeljak, 22.04.2013.

Rižoto s koprivom;)

200g koprive (5kn)
1 gorgonzola sir
1 žlica soli
1 žlica papra
1 žlica galangala
1 žlica chilia
1 dl mlijeka
5 žlica maslinovog ulja
150 g riže
1 kocka maslaca
Prvo operete koprivu i skuhate je oko 10 minuta, procijedite je ali sačuvajte vodu u kojoj se kuhala, kad budete procjeđivali procijedite je nad nekim vrčom. Od te vode ste zapravo dobili čaj od koprive koji ima ljekovita svojstva o tome možete pročitati više ispod fotografija. Koprivi izrežite vrhove i stavite je u mikser. Usitnite je tako da napravite pesto s maslinovim uljem. Skuhajte rižu sa strane i samo ubacite mljevenu koprivu. Naribajte gorgonzolu, dodajte kocku maslaca i začine. Na kraju možete servirati sa par kriški limuna, kojeg možete iscijediti na rižoto, dati će poseban okus. To bi vam bilo to.
Jednostavno, jeftino i brzo.
Za pripremu ovog jela potrebno je: 25 min
Trošak: 20kn
Ovo su slike kako sam ja to danas radila, nadam se da će pomoći;) Uživajte


NEĆE GROM U KOPRIVE
Kopriva je jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka. Kad bi ljudi shvatili, koliko je ova biljka ljekovita, sadili bi samo koprive. Svi dijelovi koprive – stabljika, lišće, korijen i cvijet – imaju ljekovita svojstva. Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Zbog toga koprivu preporučuju kao dio proljetnog čišćenja organizma.
U biljnoj medicini čaj od koprive se koristi za bolesti jetre i žući, za poremećaje sna, kod tumora slezene, za grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd. Čaj se pije 4 tjedna. Nemojte čaj zakuhati, jer će to uništiti dragocjene sastojke. Možete piti 1 čašu čaja od koprive svaki dan tokom cijele godine, radi prevencije. Čaj od koprive također je blagotvoran kod virusnih i bakterijskih infekcija. Ako imate manjak željeza u organizmu i osjećate se umorno i beskorisno, kopriva je to što Vam treba! Kopriva sadrži puno željeza, i uspješno se koristi kod anemije. Nakon određenog vremena, opet ćete se osjećati puni energije i zdravlja.

- 21:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.