svibanj, 2008 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Listopad 2008 (4)
Lipanj 2008 (3)
Svibanj 2008 (24)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari Da/Ne
Dizajn By Girl

Opis bloga

Jako zanimljiv i istinit...
Ukratko naziv bloga sve govori

Linkovi

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA





Get this widget | Track details | eSnips Social DNA




Get this widget | Track details | eSnips Social DNA




Get this widget | Track details | eSnips Social DNA



Dragana.org - Tose Proeski Life Macedonia Eurovision 2004





Dragana.org - Tose Proeski - Cija si






Dragana.org - "Ostala si uvijek ista" - Tose Proeski





Dragana.org - Toše Proeski - In Memoriam (1)





Dragana.org - Toše Proeski - In Memoriam (2)





Dragana.org - Tose Proeski - Ko ti to grize obraze





Dragana.org - Toše Proeski & Goca Tržan - 1200 Milji (makedonska verzija)





Dragana.org - Toše Proeski-Kad Srce Plati Stari Dug




Dragana.org - TOÅ E PROESKI & KRISTIJAN RISTESKI - MY LITTLE ONE /SKOPJE 05.10.2008/



Diskografija

1999: Nekade Vo Nokta
1999: Sinot Božji
2003: Ako Me Pogledneš Vo Oči
2003: Ako Me Pogledaš U Oči
2004: Den Za Nas
2004: Dan Za Nas
2005: Po Tebe
2005: Pratim Te
2006: Božilak (Rainbow)
2007: Igri Bez Granici
2007: Igra Bez Granica




Tose Proeski on 6Lyrics.com




Tose Proeski widget by 6L & AC





Tose Proeski widget by 6L & AC




Tose Proeski widget by 6L & AC




Tose Proeski widget by 6L & AC



koja vam je najdraza TOSINA pjesma!!!
Ako me pogledas u oci
Boze, brani je od zla
Cija si
Da'l si sretnija
Igra bez granica
Ima li dan za nas
Jedina
Jos jedan stepenik
Ko ti to grize obraze
Life
Lose ti stoji
Mjesecina
Naj, naj
Ostala si uvijek ista
Poljsko cvijece
Pratim te
Rane na usnama
Soba za tugu
Srce nije kamen
The hardest thing
Tajno moja
Ubijas me usnama
Vezi me za sebe
Volim osmijeh tvoj
zao mi je
Zena Balkanska
  
pollcode.com free polls




Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr




free hit counter

hit counter

petak, 23.05.2008.

TOŠE SVETAC!!


Makedonska pravoslavna crkva razmatraće mogućnost da tragično nastradali Toše Proeski bude proglašen za sveca, nakon brojnih zahtjeva vjernika.
Makedonska pravoslavna crkva razmatra mogućnost da Toše Proeski bude proglašen za sveca, nakon brojnih zahtjeva vjernika, kaže prespansko-pelagonijski vladika Petar, predsedavajući u makedonskoj crkvenoj komisiji za kanonizaciju. Vladika Petar kaže da je još prerano da se preciznije govori o ovoj temi i da će konačna odluka biti doneta kada se prikupe sve činjenice o humanitarnim i vjerskim aktivnostima prerano preminule makedonske pop zvjezde.

Razmatraće mogućnost kanonizacije... Makedonska pravoslavna crkva

- U crkvi postoji pravilo na koji način se neka ličnost može proglasiti za sveca, kaže visoki zvaničnik makedonske pravoslavne crkve, i dodaje: - Pravilo je da se inicijativa podnosi nakon nečije smrti. Potrebno je da prođe izvijesno vrijeme, da se daju konkretni predlozi, da se prikupe sva saznanja o nečijem radu i da se potom odluči ispunjava li ta osoba uslove da bude proglašena za sveca. Činjenica je da je Todor Proeski bio veliki vjernik i da je ostavio velika dijela iza sebe - kaže prespansko-pelagonijski vladika Petar.

Američko-kanadski mitropolit makedonske pravoslavne crkve Metodij izjavio je da nije obavezno da neko ko treba da bude proglašen za sveca mora i da pravi čuda.

- Po mom mišljenju Toše Proeski je imao sve osobine jednog svetog lica sa svojom skromnošću, nesebičnošću i darežljivošću. Neko može da bude proglašen za sveca i zbog svoje pravednosti i čestitog života. Zbog stvari koje je Toše Proeski uradio za života Gospod ga sigurno neće zaboraviti, navodi mitropolit Metodij.

- 23:07 - Komentari… (30) - Prinaj… - #

Toši nekoliko tjedana prije smrti Marija Šerifović prijetila tužbom


Nekoliko tjedana prije tragične pogibije Toše Proeskog, na adresu produkcijske kuće koja ga je zastupala stigla je opomena pred tužbu, poslana od strane Marije Šerifović.

Tvrdi to srpski časopis "Svet", koji donosi kako je ovogodišnja pobjednica Eurovizije Tošinoj menadžerici zamjerila korištenje njezinog imena za promidžbu Tošinog velikog humanitarnog koncerta u Skopju, održanog 5. listopada prošle godine. Šerifović je tada, navodno bez prethodnog dogovora, najavljena kao poseban gost na tom koncertu.

Saša Mirković, vlasnik "Beotona" i menadžer Marije Šerifović, poslao je, kako nadalje donosi list, preko svog odvjetnika Miljkana Karličića Tošinoj menadžerici Ljiljani Petrović opomenu pred tužbu i zahtjev za isplatu odštete od 2.150.000 makedonskih denara.

Marijin menadžer: O Tošinoj menadžerici nemam lijepe riječi.
Mirković je za "Svet" potvrdio da je tužba poslana, no tvrdi da su od nje odustali još dok je makedonski pjevač bio živ. "Uvjeren sam kako on nije imao nikakve veze s tim i da nije bio upoznat s događanjima iza kulisa", kazao je.

"Čuo sam da se Ljiljana Petrović uveliko raspituje jesmo li odustali od tužbe, ne znajući da joj je zlouporaba Marijinog imena odavno oproštena. Da sam htio tužiti njenu produkcijsku kuću, dobio bih spor već poslije dva ročišta jer je Marija Šerifović kao izvođač zaštićena u Ženevi. Iskreno mi je žao zbog Tošine smrti jer je, prije svega, bio dobar i kvalitetan čovjek", izjavio je Mirković, dodavši kako priznaje Tošin talent, ali da "o njegovoj menadžerici zaista nema što lijepo za reći".

- 22:54 - Komentari… (3) - Prinaj… - #

Toše na bilboardu-u: NE BRŽE OD ŽIVOTA!


Na bilbordima u Beogradu pojavili su se plakati sa likom tragično nastradalog pjevača Tošeta Proeskog, uz slogan "Ne brže od života!" u okviru istoimene akcije za jačanje bezbjednosti u saobraćaju koju vodi fondacija "Sky Forever" iz Podgorice još od 2000. godine. Proeski (26), jedan od najpopularnijih pjevača u zemljama nekadašnje Jugoslavije, poginuo je 16. oktobra kod Nove Gradiške na autoputu Beograd-Zagreb. Bio je suvozač u "Volkswagen tuarega" koji je, zbog prevelike brzine, udario u šleper ispred sebe a potom sletio sa druma i udario u metalnu ogradu.
Fondacija "Skaj forever" osnovana je posle tragične saobraćajne nesreće na putu Cetinje - Podgorica u kojoj je 31. oktobra 1999. godine poginulo troje mladih ljudi, među njima i Nebojša Saveljić, član muzičke grupe "Montenigers".
"Svakoga dana mnogi građani svih zemalja tragično gube svoje živote ili bivaju teško povrijeđeni u brojnim saobraćajnim udesima", navodi se u današnjoj poruci na sajtu povodom pogibije Proeskog.

"Loši putevi, neprilagođena brzina, nepoštovanje saobraćajnih propisa, vožnja u opijenom stanju, tehnička neispravnost vozila su samo od nekih razloga koji dovode do udesa na putevima. Ne vozite "Brže od života"! dodaje se na ovom sajtu koji vodi "Skaj forever".

- 22:43 - Komentari… (1) - Prinaj… - #

Dora Proeski se prisjeća Tošu


Uplakana sa otečenim podočnjacima koleba se i ipak odlučuje da govori:

-"Kada se Tose rodio jedva sam cekala da se mama vrati iz bolnice sa bratom. Ja sam se brinula za njega dok su roditelji radili, ja sam ga podizala jer sam starija od njega. Bili smo privrzeni jedno drugom, voljeli smo se. Kasnje mi je stalno slao poruke na telefon. Stalno me je zvao, govorio da me voli, uvijek se javljao kad bi negdje stigao. Bojao se strasno aviona. Prije no sto bi poletio rekao bi "- Evo sad polijecem, kad sletim javit cu ti se." Uvijek sam ga zvala na telefon, ali ovaj put nisam ga nijednom nazvala i to sebi ne mogu oprostiti. Kao djeca nikada se nismo pravo posvadale, nije bilo ljubomore. Igrali smo se lopte, a najcesce setali smo tamo prema parku, tamo gdje je Tose sahranjen. Bio je uvijek naklonjen roditeljima, uvijek je trazio njihov savjet. Kada bi napisao pjesmu, onda bi je donjeo kuci da mi prvi cujemo i da mu kazemo sta mislimo. Onda bi je snimio i trazio oca, zvao ga je cale, da ga pita dali mu se dopada."

Dora ne pokušava sakriti tugu i nastavlja:

-"Prvi put poceo je da pjeva sa 12 godina na djecijem festivalu "Zlatni salvuj" u Skoplju. Prije toga , ovdje je i u Krusevu pjevao , neko ga je cuo i tako je prijavljen da ucestvuje na zlatnom slavuju. Kasnje je otisao u skolu u Bitolu, a potom u Skoplje na muzicku akademiju. U Bitoli je bio na internatu. Na rastanku, kada je otac morao da ga ostavi, Tose je puno plakao. Nisu mogli da se razdvoje. Bili su privrzeni jedno drugom. Tose je stalno govorio da ce gdje god otisao, uvijek misliti na nas i nasu porodicu. Kada je postao poznat dolazio je rijeđe. Prosle godine dolazio je jednom mjesecno da nas vidi, a ove cijelo ljeto je bio u Krusevu. Bili smo stalno zajedno, dolazio je kod mene na rucak, igrao se sa necacima odbojku. Ukljucio se i u odbojkaski klub u Krusevu. Kada su imali prvu utakmicu, pobijedili su. Dosao je kuci i bio je sretan sto je otkrio da ima dar i za odbojku. "-Zivot je tako lijep" rekao je i onda nakon tri dana poginuo. "

Dok govori, Dora stalno zastajkuje, suze joj idu same. Kaže da stanuje u blizini roditelja i dodaje:

-"Pisalo je mnogo stvari u novinama , koje nisu istinite. Ali u ovom trenutku ne mozemo reagovati na to. Ne mozemo da se osvijestimo od ovoga sto se desilo. U novinama je pisalo da je moja mama davala intervju-e sto nije tacno. Otkako se ovo desilo, mama ne izlazi iz sobe. Tati su prepisani jaki ljekovi za smirenje. Ovdje gdje sjedim sad bio je Tosin kutak. Bio je tu i njegov sintzajzer na kome je stvarao pjesme."

Dora se prisjeća kako su saznali za strašnu vijest:

-"Tata je bio na poslu kada mu je neki covjek, javio na mobitel sta se desilo sa Tosom.U to vrijeme meni su na poslu rekli da idem kuci, kod roditelja, jer mi mama nije dobro. Uplasila sam se. Krenula sam i dok sam isla kroz grad neki covjek mi rekao da je Tose poginuo. Kad sam stigla kuci naslasam i tatu i mamu u podrumu. Oboje su bili na podu i plakale. Niko nije bio pored njih, niko da im pomogne, otac je mogao i da umre. "Sjeca se Dora ovog teskog trenutka i to je sve sto moze reci."

- 21:19 - Komentari… (0) - Prinaj… - #

Poznati o Toši...


Antonija Šola - ne znam kako cu preboljeti Tosin gubitak.. Culi smo se dan prije pogibije, tu sam noc kod mame gledala snimku naseg nastupa u Skopju, 5. litopada... vise nema tog prekrasnog covjeka. Suze visu nisu dovoljne da pkazem svoju tugu i zalost. bilo je dovoljno da ga vidim makar na televiziji, odmah mi se javio smjesak na licu...

Tony Cetinski - upoznali smo se 1998. godine na festivalu u Bosni i Hercegovini. On me zvao bratko, kao i ja njega... Svidio mi se otprve. Trenutno sam ljut na Boga sto ga je tako mladog uzeo...

Miro Buljan, glazbeni producent - Tosu i mene spojio je prije 5 godina Tony Cetinski... Pripremali smo album na engleskom jeziku. Vezivalo nas je veliko prijateljstvo. Kada je dolazio u Zagreb, cesto je spavao kod mene, ili u hotelu. Jos uvijek sam u soku.

Kaliopi Bukle, makedonska pjevacica - cijela Makedonija je uzasnuta... sto smo izgubili takvog covjeka - pjevacica je bila pod sedativima, te je jedva ista rekla...

Zeljko Joksimovic - Uzasno se osecam. Vijest o Tosetovoj smrti rano me ujutro ostavila u nedoumici da li sam se uopste probudio... Svijet je izgubio nezamjenjivog umetnika. Izgubio sam velikog prijatelja. Ja nikad necu osecati tu prazninu, jer cu konstantno d amislim na njega, i na svaki nas razgovor. i uvijek ce mi biti u mislima.

- 21:07 - Komentari… (1) - Prinaj… - #

Luka Nižetić: počivaj u miru dragi kolega!


Kada san čuo vijest da je poginuo Toše Proseki u tom trenutku kao da je stalo vrime. Nisan čuo ništa oko sebe, misli su mi stale, zanijemio san i bio potpuno osupnut...nisan moga virovati i jednostavno mi je cili dan proša u razmišljanju kako život piše romane i da skoro uvik oni veliki ljudi moraju ranije otići da bi se mi obični smrtnici zamislili i priupitali koje su nam najvažnije vrijednosti u životu. I uvik dolazimo do zaključka, da je dobrota, nesebičnost, ljubav, jednostavnost, skromnost i duhovnost ono čemu bi svi trebali strijemiti, a upravo to je sve imao makedonski pjevač Toše Proeski. Imao sam priliku nekoliko ga puta sresti na raznim glazbenim događanjima i moram priznati da je stvarno zračio posebnom aurom i karizmom. Najviše su me se dojmile njegove interpretacije makedonskih tradicionalnih pjesama koje u sebi večinom nose toliku tugu, nostalgiju i težinu da ti duša prepukne kada ih slušaš, a upravo je te emocije Toše znao zdušno i emotivno prenijeti na slušatelje.

Iskrena sućut njegovoj obitelji, prijateljima, makedonskom narodu i svima kojima je puno značio u životu.....

Laka ti bila makedonska zemlja

Izjavio je Luka na svom blogu.

- 21:01 - Komentari… (3) - Prinaj… - #

Jacques Houdek: odlazak najvećeg

Blagi Bože... Zašto nam uzimaš naše anđele? Cijeli dan ponavljam kako nije pošteno! Taj dragi dečko zaista je bio nešto posebno. Iskreno tugujem za Tošicom jer je bio velik. Velik u svakom pogledu. Osim što je bez sumnje najbolji vokal ikada na ovim našim prostorima, on je bio predivan, topao i čist u svakom smislu. Bio je veliki čovjek. Potekao iz skromne obitelji iz Kruševa, ubrzo nakon što je postao nacionalni heroj, osvojio je Srbiju i Crnu Goru, BiH, Sloveniju te naposlijetku i Hrvatsku i svima nama pravim primjerom pokazao kako se to radi. Živio je za glazbu.
A mi smo voljeli njegovu glazbu i njega. Nikada neću zaboraviti noć kada smo u hotelu u Dubrovniku ostali do 5 ujutro uz klavir i pjevali... Stravična je tragedija ovo što se baš njemu moralo dogoditi sada kada je dosegao vrhunac i kad se tek spremao objaviti i album koji je već neko vrijeme pripremao za svjetsko tržište na engleskom jeziku, za koji čujem da je sjajan. Nadam se da će ga objaviti posthumno.

Sjećam se i njegove prve promocije albuma "Pratim te" u Zagrebu u Regentu - ja sam naravno bio tamo kao pravi fan, doduše u zadnjem redu... Iako se nismo još ni upoznali, kada me je primijetio, rekao je: "Ljudi, došao mi je Jacques", odmaknuo se od mikrofona i poklonio mi se. Eto, takav je čovjek bio Toše Proeski. Karizmatik s dušom pravog pravcatog anđela. Dragi dečko... Pun ljubavi i poštovanja za sve oko sebe. Duhovnost mu je puno značila, bio je veliki vjernik, posvuda je širio ljubav i pozitivu oko sebe.

Iskrena sućut svima koji su ga voljeli, obitelji i prijateljima, suradnicima i njegovoj Ljilji, koja je živjela za svoga Tošicu. Zauvijek neka ostane u našem sjećanju i srcima.
VOLIMO TE. UVIJEK ĆEMO PJEVATI TVOJE PJESME. HVALA TI. DRAGI TOŠE, POČIVAJ U MIRU BOŽJEM.

Tvoj J.

Izjavio je Jacques na svom blogu.

- 20:50 - Komentari… (2) - Prinaj… - #

Ceca: dok slušam "igra bez granica" zaplačem!


Ceca Ražnatović: Ne verujem u predskazanja, pa tako i da je tekst ove pesme svojevrsno loše predosećanje.

Toše mi je bio prijatelj i drug kakvog bi svako poželeo da ima pored sebe. Nezamenljiv čovek.
Pokrenuta je akcija u Beogradu da se organizuje humanitarni koncert a prihode od njega ćemo dati porodici Proeski kako bi završili izgradnju manastira "Presveto preobraženje", koji je Toše u Kruševu počeo finansijski da pomaže pre 13 godina.
Srpska mega zvijezda Ceca Ražnatović, u eksluzivnom intervjuu za "Svet" govori o Toši, o prvom kontaktu sa njim, o njihovom druženju, koliko su njena djeca voljela njenog kućnog prijatelja, o menadžerici Ljiljani Petrović i njihovom drugarskom odnosu. Ona naglašava kako samo želi da prenese svoje utiske o ovima i za nju teškim momentima, o kako sama kaže "svom drugu Toši".

Gde ste upoznali Tošeta Proeskog?
Pre svega, želim preko "Sveta" da izrazim saučešće porodicoi Proeski i celoj Makedoniji, budući da još preko televizije pratim da je situacija kod vas loša. Prvi put sam upoznala Tošu na jednom snimanju, ne sećam se koje godine beše. U TV studiu u Beogradu, imali smo prvi susret koji neću zaboraviti ceo život.

Ali, ti si družila sa njim i za vreme tvog koncerta u Skoplju 2005. godine...
Njegova menadžerka Ljiljana Petrović je organizovala taj moj nastup u Skopskom stadionu, a sa Tošom smo se družili takoreći, deo dan. Bila sam smeštena u "Aleksandar Palasu", ali trenutke posle koncerta, za vreme večere i koktela na kome je bio i Toše, neću zaboraviti celog života. Priredio mi je lep doček sa još lepšim ispraćajem. Predivan dečko, makedonska vedeta je bio Toška.

Vi ste bili samo dobri drugovi?
Samo dobri drugovi i ništa više! Srpski mediji nekoliko puta su pretenciozno pisali o tome da smo se tajno vidjali, da smo bili u nekoj vezi, ali daleko od toga. To je smešno. Toše mi je bio prijatelj i drug kakvog bi svako poželeo da ima kraj sebe. Nezamenljiv čovek.

Da li je bio gost u tvom domu?
Da. Kada je dolazio u Beograd i ako ja nisam išla negde na nastupe van zemlje, on je bio drag gost u mom domu. Moja deca su ga obožavala, a Toše se igrao sa njima satima. Bio je veliko dete. Veljko i Anastasija vole njegovu muziku, bez razlike da li su pesme na makedonskom ili srpskom jeziku.

Koja je tvoja omiljena pesma od Toše?
Gde god da sam, kada čujem "Igru bez granica", suze same krenu da mi teku. Ne verujem u predskazanja, pa tako i za tekst ove pesme ne mislim da je svojevrsno predosećanje. Kako god da je, ja obožavam ovu pesmu.

Na njegovoj sahrani u Kruševu, bila si jedna od retkih zvezda koje su skinule naočare za sunce kada su se poklanjale pred kovčegom...
Želim da odam počast na pravi način. Skidanje naočara, bila je moja spontana reakcija, a da li su ih i drugi skinuli, zaista me ne interesuje. Ja sam žalila i još uvek žalim na svoj način, a koliko je teško znaju samo njegovi najbliži.

Kako si saznala za tragičnu saobraćajku?
16. oktobra, ujutru oko 9.30, bila sam u svojim kolima kada mi je javio moj PR da je Toše poginuo u Hrvatskoj. Bila sam totalno zbunjena i nisam poverovala. Šok mi se desio nekoliko minuta kasnije, kada sam se čula sa svojim bliskim saradnicima koji su mi potvrdili tragediju. Kao njegova bliska prijateljica, kasnije sam istog dana krenula za Skoplje, obzirom da sa sam saznala da je pogreb zakazan za sledeći dan u Kruševu. Nisam želela da se zna da dolazim u Makedoniju, pa stoga nije nigde izašla informacija da ću biti na sahrani. Znali ste samo vi iz "Sveta", pa evo zato i imate, ako tako mogu da kažem, ekskluzivnan intervju o celoj ovoj tragičnoj situaciji od mene. Ne želim za sebe marketing u takvoj žalosnoj atmosferi, zato i ne govorim nigde o ovome, sem na ovom metu.

Da li ste uspeli da vidite njegove roditelje?
Ne, jer koliko sam videla, njegovi roditelji su bili slomljeni od bola i smatrala sam da nije pravi momenat i ja da odem kod njih kući i da izrazim lično saučešće. Bilo je previše naroda, njegovih fanova, prijatelja, rodbine, novinara pa sam bila svesna da njegova majka i otac žele da budu sami. Roditeljima je najteže. Kako će sutra da žive dalje, Gospod zna. To je velika tragedija! I ovde u Srbiji konstantno vrte njegove spotove i ne mogu da ne zaplačem kada mu ugledam nasmejano lice na televiziji.

Kako gledaš na njegovu preveliku veru u Gospoda?
Tačno je da je Toše bio veliki vernik. Svako u životu ima trenutke kada mu je Gospod očajno potreban i poziva se na njega. I sam 2003. kada sam robijala u zatvoru, svaki trenutak koristila da se pomolim Svevišnjem jer mi je bilo mnogo teško. Sigurno je i Toše imao neki takav preriod, ali ne želim da verujem da je postojalo neko predosećanje kod Toše o tome da će otići na onaj svet. Ovo je samo splet mnogo nesrećnih okolnosti i neke čudne koincidencije.

Mnogi su kritikovali Tošu zbog imidža, kažu da ga je Ljilja čudno oblačila. Kakvo je tvoje mišljenje?
Zaista ne želim da pričam sada o Tošinom imidžu. Nekako mi je glupavo. Ipak mislim da je Makedonija izgubila kompletnu ličnost. I taj glas i stilizovanu ličnost. Za harizmu, šarm i jedinstvenost nemam reči. Toše je imao taj kompletan paket za scenu, što retko ko ima. Bio je obučen po poslednjoj modi, ali sada je sve to uzalud da govorim.

Da li ćeš da organizuješ taj koncert za Tošu koji je bio najavljen u makedonskim medijima?
Pokrenuta je akcija u Beogradu da se organizuje koncert na kom smo prvo trebali da nastupimo Vlado Georgijev, Željko Joksimović i ja. Ali, od kada su za to čule sve naše kolege, poželeli su da budu deo tog velikog humanitarnog nastupa koji treba da se desi uskoro. Novac od ulaznica ćemo dati porodici Proeski da završe izgradnju manastira "Presveto Preobraženje", koji je Toše počeo finansijski da pomaže u Kruševu pre 13 godina. Šta god da uradimo sada, malo je i ne vredi kao Tošin život ali barem poštovanje možemo da iskažemo na što dostojanstveniji način.

U kakvim si odnosima sa Ljiljom?
Ja sa Ljiljom nikada nisam bila previše bliska. Ona je organizovala moj koncert u Skoplju i znam je kao menadžerku Tošeta Proeskog. Sa Ockom iz "Avorda" sam potpisala ugovor za taj koncert na gradskom stadionu a Ljilja je iskusnim menadžmentom organizovala celo dešavanje. Kada je bila u Beogradu, videle smo se na kafi koliko smo imale vremena, ali to nije bilo ko zna kakvo druženje i prevelika bliskost. profesionalno smo saradjivale i to je to. Ta žena je vrlo fer. Veliki je profesionalac. I žalosno je što se sada svakakve gluposti pričaju o njoj. Ne bi trebao niko da je krivi zbog Tošine smrti. Ljilja ga je volela kao svoje dete. Ona mu je samo pomogla i pravilno ga usmerila da gradi karijeru kako bi postao, kao što znamo, velika Balkanska zvezda. Ne pričaju za džabe stranci da za Tošom sada plačemo isto kao što smo nekad za maršalom Titom.

- 20:39 - Komentari… (0) - Prinaj… - #

srijeda, 21.05.2008.

Tuga koja ne prolazi...


Skoplje, 31. 10.
Iskrena tuga koja ne prolazi

Klub "Trend" u samom centru Skoplja mjesto u koje je i Toše često dolazio. Na zidu tog kluba do danas je ispisano na stotine poruka Tošetu. Svi koju dođu u kafić, fllomasterom napišu nešto posvećeno njemu.
- Toše je bio naš redovan gost. Bio je divan momak. Živeli smo nekoliko kuća jedan od drugog. Sećam se kako je jednom prolazio pored moje kapije, video je otvorenu, i kako je znao da imam psa, odmah me je pozvao. Sigurno je deset minuta, a možda i više, stajao i čekao da se ja vratim da pas ne bi pobegao. Zar vam to ne govori koliko je bio dobar čovek? - pita nas vlasnik Predrag Vasiljević.
- Imao je običaj da kada dođe ovde, u kafić, sam uzme da peva. Ustane, uzme mikrofon i počne. Ne treba da kažem da tada svi u klubu uzmu telefone u ruke i slikaju ga. Obožavali su ga svi. Dva-tri dana posle njegove pogibije niste mogli da prođete gradom a da ne vidite kako svi plaču. Niko nije mogao da sakrije suze u očima.

- 20:52 - Komentari… (13) - Prinaj… - #

Ceca Ražnatović pokrenula humanitarni projekt Toši u čast


TURBOFOLK zvijezda jedna je od srpskih izvođača koji su pokrenuli inicijativu za veliki humanitarni koncert u spomen na tragično preminulog Tošu Proeskog, a sredstva će, najavljuje, donirati manastiru kojeg je makedonski pjevač pomagao posljednjih 13 godina. "Što god da uradimo sada, malo je i ne vrijedi kao Tošin život, ali poštovanje se trudimo iskazati na što dostojanstveniji način", izjavila je Ceca za srpski Svet, a prenosi jedan hrvatski blog .

Kontroverzna narodnjačka zvijezda Ceca Ražnatović družila se s makedonskim kolegom u više navrata i za njega, kao i svi njegovi kolege, ima samo riječi hvale. "Trenutke poslije jednog koncerta, za vrijeme večere i koktela na kojem je bio i Toše, neću zaboraviti cijelog života. Priredio mi je lijep doček sa još ljepšim ispraćajem. Predivan dečko, makedonska zvijezda je bio Toška", izjavila je Ceca i dodala kako su ga posebno obožavala njezina djeca Veljko i Anastazija.


"Bio je veliko dijete"

"Kad je dolazio u Beograd i ako ja nisam išla negdje na nastupe u inozemstvo, on je bio drag gost u mojem domu. Moja djeca su ga obožavala, a Toše se igrao sa njima satima. Bio je veliko dijete", rekla je Ceca makedonskom Svetu i dodala kako su se brojni srpski izvođači zainteresirali za njezin humanitarni projekt kojeg je osmislila sa Željkom Joksimovićem. Zbog opsežnosti i velikog interesa, tim će se projektom zato, kaže, morati opsežnije pozabaviti.

- 20:38 - Komentari… (0) - Prinaj… - #

Strip - "Super Toše"


MAKEDONIJA i dalje tuguje za svojom tragično preminulom zvijezdom, no pojavio se i velik broj onih koji sve čine samo kako bi zaradili na pokojnom pjevaču. Prema pisanju tamošnjih medija, Makedonija se našla u bizarnoj situaciji, u kojoj se masovna tuga može materijalizirati.
Tiskare su zagušene brojem narudžbi za majice i sve ostale predmete na koje se može utisnuti njegov lik - od postera do upaljača i šalica za kavu. Pirati zadovoljno trljaju ruke, a Odbor za zaštitu lika i djela Toše Proeskog, koji je početkom prošlog tjedna održao svoj prvi službeni sastanak, ima "pune ruke posla".
Utrinski Vesnik se prisjetio i kako je Toše jedini imao tu čast da ga se ovjekovječi kao makedonskog strip junaka i to upravo u priči koja se temelji na borbi protiv piratstva. Borba protiv zla, eliminacija neprijatelja i pobjeda dobra, prema pisanju tog lista, glavne su karakteristike stripa "Super Toše" - prvog makedonskog stripa u kojem je Toše postao glavni protagonist, a sve to u sklopu humanitarne kampanje koja se održavala pod geslom "Superheroj na humanosti".

U stripu su iskorištene Tošine karakteristike, kako bi se izgradio fiktivni superheroj, koji prerasta u idola mladih. "Toše je idealiziran, no na taj način da skrene mladima pozornost na važnost pobjede dobra nad zlim", izjavio je svojedobno Oliver Romevski, autor stripa "Super Toše".

Tošina zadaća u ulozi superjunaka nije bila nimalo lagana - njegovo jedino oružje u borbi protiv neprijatelja i eliminaciji zla, bio je njegov superglas. Njegov najveći neprijatelj je bio Gospodin Pirat - glavni piratski šef u cijelom svijetu, švercer djece, droge i oružja. Zgode i nezgode "Super Toše" sakupljene su bile na 32 stranice stripa načinjenog u crno-bijeloj tehnici.


Toše uskoro dobiva spomen-kuću u Kruševu?

Odbor za zaštitu lika i djela Toše Proeskog je na svom prvom sastanku počeo razmatrati ideju o tome da se u Kruševu izgradi spomen-kuća Toše Proeskog. Razmotreni su i nužni koraci potrebni za uređenje Tošina groba u Kruševu, a očekuje se kako će uskoro biti formirana te započeti s radom i fondacija koja će nositi njegovo ime. Trenutno se radi na izvršenju svih regulativnih i tehničkih normi potrebnih Makedonskoj pošti za izdavanje poštanskih markica s Tošinim likom.

Skopska gradska vlast se usuglasila oko toga da će koncertna dvorana Univerzal u Skopju, nakon renovacije, dobiti ime Toše Proeski. Odluka o tome će biti upućena Odboru za zaštitu lika i djela Toše Proeskog, koji mora dati svoju suglasnost. Jednako tako je dogovoreno, da ukoliko odluka bude odobrena, nema potrebe za slanjem novih zahtjeva da Tošino ime nose ulice, mostovi i drugi objekti.


Hoće li Tošina "Makedonija naviva" postati službena nacionalna sportska himna?
U subotu će Makedonija izabrati svoju službenu nacionalnu sportsku himnu, a najveći favorit među pjesmama 12 izvođača je "Makedonija naviva za vas", koju je snimio Toše. To je jedna od posljednjih pjesama koje je snimio prije smrti. Veliki finalni izbor će se održati u Metropolis areni, u 20 sati.

- 20:02 - Komentari… (0) - Prinaj… - #

Uskoro album Toše Proeskog na engleskom jeziku


USKORO izlazi posljednji album kojeg je snimio tragično preminuli makedonski pjevač Toše Proeski - onaj na engleskom jeziku, a detalji objave bit će precizirani za desetak dana u Londonu, javlja Utrinski Vesnik.

Taj list piše kako se čini da je neizvjesnost oko objave Tošinog albuma na engleskom jeziku konačno pri kraju, jer neslužbeno doznaju kako će se za desetak dana u Londonu sastati predstavnici produkcijske kuće Award i britanski menadžeri koji su bili zaduženi za Tošinu inozemnu karijeru, te zajednički dogovoriti detalje objave CD-a.

Ipak, konačna odluka o objavi ipak pripada Tošinoj menadžerici Ljiljani Petrović, koja će zajedno s inozemnim menadžerima olučiti o sudbini osam pjesama koje je Toše snimio u posljednjim mjesecima prije svoje smrti. Nažalost, tragedija je prekinula planove - promocija pjesama trebala je biti krajem godine, na svečanom prijemu u Londonu. Kako i tko će objaviti Tošin album namijenjen stranom tržištu, doznat će se u narednim tjednima.

Hit "Arija" emitira se i prije službene objave

"Zasada je dovoljno i to što znamo da će pjesme biti objavljene", komentiraju brojni Tošini obožavatelji, koji utjehu nakon Tošine tragične smrti pronalaze u neprekidnom preslušavanju njegovih pjesama. Jedna od njih je i "Arija", fantastičan duet kojeg je Toše snimio s talijanskom zvijezdom Giannom Nannini, izabran za najavni singl albuma.

S obzirom da se pjesmu svakodnevno pušta na radijskim, ali i na TV postajama u Makedoniji, produkcijska kuća Award oštro je reagirala: "`Arija` je dio golemog projekta na engleskom jeziku. Prema svakoj logici i zakonima, pjesma se ne smije emitirati prije nego što službeno bude objavljena". Dopis u kojem se traži prestanak emitiranja, Award produkcija je uputila na adrese svih radijskih i TV postaja. Prema pisanju Utrinskog Vesnika, vijest o emitiranju te pjesme prije službene objave, iznenadila je i Giannu Nannini, koja je još uvijek u šoku zbog Tošine smrti.

Kao što je već poznato, na novom albumu je Toše Proeski surađivao sa zvijezdama kao što su Andy Wright (bivši član Simply Reda), Wayne Hector (Westlife) i Livingstone Brown (Maxi Priest), a sve fotografije za album snimio je poznati fotograf Jason Joyce.

- 19:48 - Komentari… (0) - Prinaj… - #

Toše i nakon smrti pred vratima inozemne karijere


Ako je vjerovati producentskoj ekipi Toše Proeskog, svi uspjesi na području cijele bivše Jugoslavije bili su za najveću makedonsku zvijezdu samo uvod za ono što je trebao biti pothvat njegove karijere - proboj na inozemno tržište. Iako je duet s Anastacijom svojedobno propao zbog neusklađenog rasporeda, Toše je početkom ove godine prionuo na snimanje engleskog albuma, za kojeg je prije tragične pogibije dovršio osam pjesama.

Proeski je s menadžericom Ljiljanom Petrović nekoliko puta boravio u glazbenim studijima u Londonu, te je počeo surađivati s Richardom Englerom, producentom koji je bio zadužen za njegovu međunarodnu karijeru. Prema pisanju Pressa, tragedija je pogodila i njegove suradnike u Engleskoj, koji, pak, smatraju da je Toše snimio odlične pjesme za koje bi bila prava šteta da ne ugledaju svjetlo dana.

Album je trebao biti objavljen početkom sljedeće godine, a za najavni singl odabran je duet s talijanskom zvijezdom Giannom Nanini. Njegovi će inozemni producenti, doznajemo, iz poštovanja još neko vrijeme pričekati s objavom albuma, no planovi za njegov prvi inozemni projekt ne staju unatoč tragediji koja je pogodila cijeli Balkan.

"Šokirala me vijest o njegovoj smrti. On je bio predivna osoba i poznavati ga je bila istinska privilegija. Bio sam u Skopju na njegovom humanitarnom koncertu i zapanjilo me 30 tisuća ljudi koji su tri sata uživali u njegovom glasu i pjesmama. Ništa nisam razumio, ali sam beskrajno uživao", rekao je Richard Engler za Utrinski vesnik.

- 19:38 - Komentari… (0) - Prinaj… - #

Pjesme






- 17:54 - Komentari… (0) - Prinaj… - #

Toše u smrt sa 171 km/h


Vještak utvrdio da je Toše Proeski poginuo u trenutku udara zbog puknuća vratnog pršljena...
Od trenutka nesreće Gjorgji Georgijevski (32), vozač WV Touarega u kojem je prošlog utorka poginuo Toše Proeski, odbijao je svaki kontakt s javnošću, a u početku i s najbližim prijateljima koji su mu iz Makedonije stigli u posjetu.

"Iako je pisano da se čak kod nas pokušao i ubiti, to nije istina. Neki su novinari navodili i da su pričali s njim što nije točno, jer kod njega u sobu nitko osim prijatelja nije ulazio, baš kao što ni on nije izlazio iz sobe. U nedjelju ujutro je napustio bolnicu bez nazočnosti novinara", rekla je Maca Višić, glavna sestra kirurgije, a potvrdio i direktor bolnice dr. Igor Ferenčina.

"Pušten je sa Schantzovim ovratnikom i u pratnji makedonskih liječnika", rekao je Ferenčina. Sa svime je bio upoznat i županijski državni odvjetnik Stjepan Haramustek "Za mene je on slobodan čovjek, jer smo slučaj odlučili prepustiti makedonskom pravosuđu. Njegov je pasoš bio u policiji odakle je vjerovatno preuzet i kada je vozilo stiglo po njega, on je otišao", istaknuo je Haramustek, komentirajući kratko kako je uzrok nesreće, brzina i činjenica da su vozač i oba putnika najvjerovatnije u trenutku udara spavali.


Rekonstrukcija saobraćajne nesreće
"Niko od njih najvjerovatnije nije ni primijetio kamion. U trenutku udara, pri kojem je suvozačeva strana završila pod prikolicom kamiona, vozač se trgnuo, naglo skrenuo ulijevo i udario u zaštitnu ogradu", rekao je Haramustek.

Toše Proeski poginuo je već u trenutku udara u kamion uslijed puknuća vratnog pršljena. Uprkos nekim pretpostavkama kako je spavao spuštenog sjedala, državni odvjetnik kaže da je ono bilo u uspravnom položaju, no uslijed udara je puklo.

Zračni jastuci se nisu aktivirali jer ni jedan od putnika u VW Touaregu nije bio vezan sigurnosnim pojasom, što je uz kočenje jedan od preduvjeta za njihovo aktiviranje. Nalaz prometnog vještaka bit će dovršen ove sedmice te će s cjelokupnom dokumentacijom biti proslijeđen makedonskom pravosuđu.

- 17:38 - Komentari… (0) - Prinaj… - #

Tony Cetinski posvetio pjesmu Toši


Ostavi svjetlo na putu kojim želiš poći,
pomozi mi kad snivam, sretan i nasmijan da mogu ti doći
Podigni ruke, u bijeli hram uspravno kreni
i reci tiho svima da ostat ćeš dijete među anđelima.
A ja?
Neka mi Bog otvori oči,
neka mi nebo pojača sluh
da čujem te i vidim
u svakom snu
A ti?
Neka ti Bog podari krila
neka ti nebo podari spas
da pjevaš, pjevaš svima
da zauvijek čuju tvoj glas
Ova te zemlja voli i čuva uspomene na dane kad si bio tu,
a dragi ljudi nose te ko vječnu ranu.
A ona?
Na jastuku leži. U nebo gleda,
sklapa ruke i suze skriva što nisi s njom dok letiš s anđelima


TONY CETINSKI

- 13:27 - Komentari… (0) - Prinaj… - #

Otišao pjevač anđeoskog glasa, balkanska zvijezda

Pjevač anđeoskog glasa, balkanska pop zvijezda, makedonski pjevač nježnog izgleda i osmijeha - samo su neki epiteta kojim domaći i inozemni mediji izvještavaju o smrti Toše Proeskog, koji je u utorak poginuo u prometnoj nesreći u Hrvatskoj.

Agencija AP navodi da je makedonska pop zvijezda i sudionik izbora za pjesmu Eurovizije poginuo na mjestu nesreće kada je njegov automobil udario u kamion na autocesti u blizini Nove Gradiške.Proeski je postao slavan izvan granica svoje zemlje kad je predstavljao Makedoniju na Eurosongu 2004. godine, prenosi AP i dodaje da su njegove romantične balade osvojile srca obožavatelja diljem bivše Jugoslavije.Podsjećajući da je Proeski održao niz humanitarnih koncerata,
njemačka novinska agencija posebno ističe da je preminuli makedonski pjevač bio regionalni veleposlanik UNICEF-a, agencije za zaštitu dječjih prava UN-a koja njegovu pjesmu "This World" koristi kao svoju himnu.Reuters i AFP prenose atmosferu u njegovoj rodnoj Makedoniji, gdje je za srijedu, 17. listopada proglašen dan nacionalne žalosti.Makedonska državna televizija prekinula je program kako bi objavila izvanrednu vijest o smrti Proeskog, a radio postaje cijeli dan puštaju pjesme s desetak objavljenih albuma, navodi Reuters i dodaje da ljudi na ulicama i učenici u školskim klupama u suzama tuguju za omiljenim pjevačem. "Makedonija je u šoku",objavio je državni radio. "Ovo je najgori dan u mom životu. Ovo je nenadoknadiv gubitak za sve nas", prenosi AP riječi njegova skladatelja i prijatelja Grigora Koporova.Slovenska novinska agencija STA donosi detaljnu biografiju pop pjevača s klasičnom glazbenom naobrazbom koji je karijeru počeo s 15 godina, a prvi album objavio sa 18.Rođen u Prilepu 25. siječnja 1981. godine, Proeski je prvi put
nastupio na jednom dječjem festivalu nakon kojeg niže uspjehe unutar i izvan granica svoje domovine.Proeski je u posljednjih nekoliko godina trijumfirao na brojnim glazbenim festivalima u Makedoniji, Srbiji, BiH i Hrvatskoj, a njegovi hitovi poput "Srce nije kamen", "Čija si" ili "Ako me pogledaš u oči" tjednima nisu silazili s prvih mjesta top lista.Za hrvatsko tržište snima album na hrvatskom jeziku, a sudjeluje i na Hrvatskom radijskom festivalu na kojem pobjeđuje dvije godine zaredom, 2006. i 2007.Posljednji album Proeskog "Igra bez granica" izašao je 1. kolovoza, a pjesma "Ubijaš me usnama" vrti se na svim radio stanicama i drži prva mjesta top lista.


IRONIJA
Rođen 25.01. (25+01=26)
Poginuo 16.10 (16+10=26)
u 06:20 (06+20=26)
Inače živio je samo 26 god. (2007-1981=26)
Kada zbrojimo
(25+01+1981=2007) godina u kojoj je poginuo
(2007-16-10=1981) godina u kojoj je rodjen
26*26*26=17576 (1+7+5+7+6=26)

TODOR=TODOOROSS(grč..): BOŽIJI DAR
Izgleda bas da je bio Boziji dar jer ga Bog vratio sebi...

- 12:54 - Komentari… (1) - Prinaj… - #

utorak, 20.05.2008.

Posljednji ispraćaj Tošeta


Na pogrebu je bilo nazočno više tisuća građana Kruševa i cijele Makedonije, makedonskog državnog vrha, diplomatskog zbora, gostiju iz Hrvatske i ostalih zemalja regije, a pravoslavni obred pokopa vodili su poglavar Makedonske pravoslavne crkve Stefan i trojica vladika.

"Svi smo u tuzi jer smo izgubili najboljeg i najtalentiranijeg
čovjeka čijim se glasom najviše čulo o Makedoniji zadnjih godina, a njegova pjesma je prisutna ne samo u našim srcima već i u srcima svih balkanskih naroda" , rekao je patrijarh Stefan i dodao da, iako mlad i slavan, Proeski "nije zaboravio što su muka i siromaštvo i zato je pomagao svima".O humanitarnom radu Proeskog govorila je predsjednica Crvenog križa Makedonije Suzana Paunova, a o njemu kao građaninu Kruševa predsjednik Vijeća grada Blagoja Blagaduša. U ime umjetnika, od cijenjenog pjevača oprostila se glumica Vesna Petruševska.

Premijer Nikola Gruevski je rekao da je Toše Proeski "otišao premlad u legendu ostavljajući za sobom djelo koje trebamo slijediti i poštovati"."Proeski nas je učinio gordima jer nam je pokazao da je Makedonija hrabra, dostojna i ravnopravna sa svima. Pomagao nam je da prevladamo malodušnost i savladamo osjećaj da su drugi bolji. Toše nam je pokazao da trebamo vjerovati u Makedoniju, da ju trebamo čuvati i voljeti i
afirmirati ju dostojanstveno. I zato danas na ovaj tužan dan za makedonsku naciju, na mjestu gdje odajemo počast makedonskim velikanima prošlosti, Makedonija se klanja Toši Proeskom jer nam je
vratio vrijednosti i ostavio poruku budućim generacijama", rekao je Gruevski.U mimohodu pokraj odra od Toše Proeskog oprostili su se i položili svijeće, predsjednik Makedoniji Branko Crvenkovski, predsjednik Sobranja Ljubiša Georgievski, hrvatski veleposlanik u Makedoniji Ivo Kujundžić i konzul u Bitoli Branko Maretić, pjevači Toni Cetinski i Aki Rahimovski, te predstavnici mnogobrojnih međunarodnih organizacija, među kojima Hongvei Gao, voditeljica ureda UNICEF-a u Skoplju, čiji je veleposlanik za djecu od 2004. godine bio i Proeski.
Pred odrom su se poklonili i makedonski sportaši. Pokop su pratili mnogobrojni novinari svjetskih agencija i drugih medija.

- 18:49 - Komentari… (0) - Prinaj… - #

Ambasador, vjernik, čovjek, anđeo...!


Ispraćaj makedonskog pjevača Tošeta Proeskog, koji je jučer poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj, počeo je jutros u 9.00 sati, obredom u crkvi Presveta Bogorodica u Kruševu, njegovom rodnom gradu. U prisustvu porodice Proeskog, kolega, državnih zvaničnika i velikog broja građana, obred je služio mitropolit Petar, a opelo će na sahrani, koja počinje u 12.30, održati poglavar Makedonske pravoslavne crkve arhiepiskop Stefan. Građani se opraštaju od popularnog pjevača ispred spomenika Makedonijum, na mjestu Gumenje, gjde će biti sahranjen. Kruševo, koje se nalazi 180 kilometara od Skoplja, mali je grad sa oko 5.000 stanovnika, ali je danas u njemu veliki broj ljudi, a policija obezbeđuje prilaz gradu i mjesto gjde će biti održana sahrana.

Najpopularniji makedonski pjevač Todor - Toše Proeski, pored obožavanja publike, svojom vedrinom i pozitivnim stavom prema životu zaslužio je i veliko poštovanje kolega i svih koji su ga poznavali. Uvijek nasmijan i dobro raspoložen, planio je energijom i predstavljao je jednog od najboljih ambasadora Makedonije, iako je bio podjednako omiljen u svim zemljama koje su pripadale bivšoj Jugoslaviji. Bio je unikatan i po tome što je besprekorno pjevao i na engleskom jeziku, zbog čega su mu svi predviđali veliki svjetski uspjeh, ali i po činjenici da je jedina osoba iz svijeta estrade o kojoj niko, nikada i nigdje nije izgovorio nijednu ružnu riječ. Posljednjem oproštaju od popularnog pjevača prisustvuje i njegova menadžerka Ljiljana Petrović, koja je u nesreći samo lakše povređena. Najavljeno da će sahrani Proeskog prisustvovati pjevači i kolege iz cijelog regiona i šire.

Todor Proeski, sin Dominike i Nikole Proeskog, rođen je 25. januara 1981. u makedonskom gradu Kruševu, u porodici vlaškog porijekla (Toše je imao i sedam godina stariju sestru Doru). Njegov prvi javni nastup bio je na tinejdžerskom festivalu „Melfest” 1996. godine, na kome je osvojio svoju prvu nagradu. Na festivalu u Štipu 1997. godine nastupao je s pjesmom „Pusti me”, koja je postala Tošetov prvi mini-hit. Godinu dana kasnije trijumfovao je na festivalu u Skoplju s pjesmom „Ostani do kraja”, a probnoj na nacionalnom nivou postigao je pjesmama „Usni na usni” i „Sonce vo tvoite rusi kosi”, za koju je dobio nagradu na „Evrofestu”. Prvi album Proeskog „Nekade vo nokta” izlazi u maju 1997. godine. Iste godine je održao i legendarni koncert po kiši u Skoplju, koji je ostao zapamćen kao jedno od najboljih živih nastupa ovog pjevača. Toše je 1999. potpisao ekskluzivan ugovor s produkcijskom kućom „Avalon”. Njegov prvi album „Nekade vo nokta” izlazi iste godine, a svoj prvi veliki koncert održao je u oktobru 2001. godine u beogradskom Centru „Sava”. Bio je predstavnik Makedonije na „Evroviziji 2004.” u Istanbulu, gde je osvojio 14. mjesto s pjesmom „Life”, izmenjenom verzijom numere „Angel si ti”.

Proeski je izdao ukupno sedam albuma, od kojih se „Po tebe” ili „Pratim te” (srpsko izdanje) smatra jednim od najuspješnijih albuma balkanske muzičke scene. Singlovi s tog albuma mjesecima su se nalazili na najvišim mjestima muzičkih top-lista u svim zemljama bivše Jugoslavije. Poslednji album Proeskog „Igra bez granica” izašao je ovog augusta, u izdanju „Siti rekordsa”. Album je prošlog mjeseca promovisan i u Beogradu, kada je saopšteno da je za samo mjesec i po dana ostvario zlatni tiraž u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji. Njegovim najvećim hitom smatra se pjesma „Čija si”, kojom je pobjedio na „Beoviziji 2003.”, a osta će upamćen i po pjesmama „Srce nije kamen”, „Ko ti to grize obraze”, „Volim osmijeh tvoj” i drugima. Nemam auto, ali bih želeo „Tuareg” (2005)
U jednom od intervjua iz 2005. godine Toše je izjavio da, pored muzike, voli sport i astronomiju, da su mu omiljeni glumac i glumica Rasel Krou i Angelina Jolie, pjevač Dejvid Koverdejl, a na pitanje koji mu je omiljeni automobil uzvratio je: Trenutno nemam auto, ali bih želeo „Tuareg”.

Toše Proeski bio je poznat kao nevjerovatan talenat i pravi profesionalac. Za sebe je govorio kako „postoji zbog publike“, a kritike mu nisu bile pretjerano važne. Osim što je posedovao vanzemaljske glasovne kvalitete, bio je i autor pjesama. Pisao je, pre svega, za sebe („Ima li den za nas”, „Slušaš li”, „Malecka”, „Polsko cvjeke”), ali i za pjevače kao što je Martin Vučić, makedonski predstavnik na „Evroviziji 2005.” („Muza”). U jednom od intervjua Toše je rekao da je napisao više od 100 pjesama, ali da čeka pravi trenutak da ih snimi. Proeski je bio i student završne godine Muzičke akademije u Skoplju, a 1997. godine imenovan je za regionalnog ambasadora dobre volje Unicefa, a tim povodom je snimio pjesmu „Za ovoj svet”. Toše je zarađivao i s mnogim poznatim imenima kao što su Esma Redžepova, Grigor Koprov, Fibus, Željko Joksimović, Leontina, Marina Tucaković, Bora Čorba, Miro Buljan, Antonija Šola… Poslije velikog koncerta koji je održao 14. februara ove godine u „Beogradskoj areni” Toše je skromno priznao: "U ovom trenutku, kad sam na neki način ispunio svoj dečački san, shvatio sam da ništa nema suštinu. Prava suština je ona koja je postojala u onim trenucima kada san nije bio ispunjen, ali bilo je ljubavi i porodične harmonije koja još traje"… A, kako sebe zamišljam za 15 godina? "Ma, samo da budem živ i zdrav, a ostalo - šta mi bog da. I da se ne razočaram u ljude kojima sam okružen".

- 18:02 - Komentari… (1) - Prinaj… - #

Tošu pokopali kao najgoreg kriminalca


U MAKEDONIJI je pokrenuta inicijativa i da se koncertna dvorana Univerzal u Skopju preimenuje u "Toše Proeski", pišu makedonski mediji. "Dvorana Univerzal, kao dominantni koncertni objekt, zbog svoje veličine može nositi ime umjetnika koji je u njoj po prvi put zapjevao još kao dijete, a kasnije ondje održao brojne koncerte, među kojima i one humanitarnog karaktera", rekao je Ivan Veličkovski.

S tom se idejom slaže i skopski gradonačelnik Trifun Kostovski, koji prema javljanju A1 ima prigovor na način na kojeg se Tošu pokopalo. Prema njegovom mišljenju, Tošin lijes je prvo jedan dan ostaviti u Skopju, a idućih nekoliko dana ga pronijeti ostalim gradovima. Kostovskom se ne sviđa ni lokacija na kojoj je Toše pokopan.

"Moje je mišljenje da nismo pokapali najgoreg kriminalca. Čim smo ga donijeli, odmah smo ga zakopali, bez da smo dozvolili ljudima da se uistinu oproste od njega", izjavio je Kostovski.

"Skopje open 2007" u čast Toši Proeskom i Ani Delavić

U subotu će se u dvorani Univerzal u Skopju ipak po deseti put održati tradicionalno međunarodno natjecanje u latinoameričkim plesovima "Skopje open 2007".

Iako se do sad natjecanje održavalo u čast Ane Delavić, plesačice koja je u dobi od 14 godina poginula u prometnoj nesreći, ove godine će biti održano i u Tošinu čast.

Na natjecanju sudjeluje više od 150 plesnih parova iz brojnih europskih zemalja, među kojima i Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Grčke, Rusije i Ukrajine. Ta plesna manifestacija je međunarodnog karaktera i služi za promociju svih zemalja sudionica.

Visina Tošine zarade na tantijemima "službena tajna"

U makedonskom ZAMP-u ne žele otkriti kolika je visina zarade Toše Proeskog na autorskim pravima, već je to "službena tajna", o kojoj smiju progovoriti jedino ukoliko to dozvole Tošini nasljednici, piše Vest. S obzirom da Toše nije bio oženjen niti je imao djece, prava će biti prenesena na njegove roditelje.

"Ne smijemo reći koliki je novac zaradio Toše, niti koliki je njegov honorar od tantijema", rekao je Zoran Vaskovski, direktor ZAMP-a.

Toše inače prema podacima makedonskog ZAMP-a ima sedam autorskih pjesama. Toše tako za pjesmu "Slušaš li" potpisuje glazbu i aranžman, za "Eh, da sum zlato" i "Ruski rulet" je zajedno s Valentinom Skenderovskim autor glazbe, a za pjesme "Ima li den za nas", "Malečka", "Polsko cveće" i "Muza" je autor glazbe.

- 17:38 - Komentari… (1) - Prinaj… - #

Princ balkanskog popa tragično ušao u legendu


MAKEDONSKI pjevač Toše Proeski poginuo je u prometnoj nesreći koja se jutros oko 6.30 sati dogodila kod Nove Gradiške. U nesreći je teško ozlijeđen 32-godišnji makedonski državljanin, vozač terenca koji se sudario s kamionom, a lakše 49-godišnja menadžerica Toše Proeskog, Ljiljana Petrović.

Nesreća se dogodila na autocesti A3 Zagreb - Lipovac, na dionici između Lužana i Nove Gradiške, u smjeru Zagreba. Pjevač se s dvoje ljudi vozio u terencu VW touareg koji se zbog još neutvrđenih razloga sudario s kamionom talijanskih registracija te se zabio u središnju zaštitnu ogradu autoceste i završio u jarku.

Kamion i Touareg su se kretali u istom smjeru, a sumnja se da je vozač Touarega zaspao te je udario u stražnji dio kamiona.

Proeski je poginuo na mjestu događaja, dok su vozač automobila 32-godišnji Georgij Georgijevski i 49-godišnja Ljiljana Petrović u nesreći ozlijeđeni.

Od dežurnog liječnika u Službi hitne medicinske pomoći u Općoj bolnici Nova Gradiška doznajemo kako je vozač zadobio teške tjelesne ozljede, dok je Petrović u bolnicu zaprimljena pri svijesti.

Dežurni liječnik kaže kako je vrlo vjerojatno da će vozač zbog težine ozljeda biti zadržan u bolnici. On se trenutno nalazi na kirurškom odjelu gdje traje obrada. Dodao je kako je zaprimljena pacijentica relativno dobrog zdravstvenog stanja.

Proeski je jedan od najpopularnijih izvođača s prostora bivše Jugoslavije, a rođen je u Kruševu u Makedoniji. Imao je 26 godina.

- 17:18 - Komentari… (1) - Prinaj… - #

srijeda, 14.05.2008.

Biografija


Todor Toše Proeski (Kruševo, 25. januara 1981. - Nova Gradiška, 16. oktobra 2007.) bio je jedan od najboljih makedonskih pjevača pop muzike velika zvijezda u cijelom regionu.

Jedan od njegovih prvih nastupa bio je na jednom dječjem festivalu 1996. 1998. godine po prvi put nastupa na makedonskom izboru za Pjesmu Eurovizije sa pjesmom ("Ostani do kraja"), te 2000. godine s pjesmom "Solzi pravat zlaten prsten", da bi 2004. bio i predstavnik Makedonije na Eurosongu u Istanbulu. Otprilike u isto vrijeme s prvim nastupima na nacionalnim izborima za Euroviziju započinje i uspješnu saradnju s kompozitorom Grigorom Koprovim i stvara prvi veliki hit ("Rane na usnama"). Tokom svoje kratke i iznimno uspješne muzičke karijere surađivao je s muzičkim imenima kao što su: Esma Redžepova, Željko Joksimović, Toni Cetinski, Anja Rupel, Karolina Gočeva, Antonija Šola, Miro Buljan, Bora Čorba, Goca Tržan, Leontina, Phoebus, Jeff Beck i drugi. Velika popularnost, ne samo kod brojne publike u cijeloj regiji, nego i kod svojih kolega muzičara rezultirala je s nekoliko snimljenih dueta. Svoj treći studijski album "Ako me pogledneš vo oči" snimio je u Grčkoj i objavio ga 2003. godine. Pjesma "Čija si" s tog albuma postala je jedan od njegovih najvećih hitova, a album je promovirao u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i Bugarskoj, poslije čega je zaradio epitet "kralja pirata". Njegovi su nosači zvuka, naime, u ogromnim tiražima prodavani su širom bivše Jugoslavije, ali on i njegova izdavačka kuća nikad na njima nisu zaradili, s obzirom na to da su bili djelo pirata i preprodavaca.

Proeski je bio pred diplomom solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Skopju kao jedan od najboljih studenata svoje generacije. Bio je jedan je od rijetkih školovanih pop muzičaru na prostoru cijele bivše Jugoslavije. Svoj osebujni vokal nastavio je usavršavati u New Yorku, kod poznatog profesora pjevanja Williama Raya, koji je podučavao i Luciana Pavarottija.

2004. godine imenovan je za regionalnog ambasadora dobre volje UNICEF-a, a tim povodom snimio je pjesmu "Za ovoj svet" (makedonsku verziju) i "This World" (englesku verziju). Dobitnik je i Humanitarne nagrade majke Tereze.

Smrt

Poginuo je u saobraćajnoj nesreći 16. oktobra u 26. godini života, kad se njegovo vozilo sudarilo sa kamionom na autoputuLipovac-Zagreb kod Nove Gradiške. Toše je, u snu, poginuo na licu mjesta, nalazeći se na mjestu suvozača.

- 22:30 - Komentari… (0) - Prinaj… - #

Evo nešto o Toši


IME I PREZIME: Todor Proeski
NADIMAK: Toše
DATUM I MJESTO ROĐENJA: 25. siječnja 1981. u 10:50, Kruševo (Makedonija)
HOROSKOPSKI ZNAK: vodenjak
VISINA I TEŽINA: 184 cm/82 kg
BOJA KOSE/OČIJU: tamnosmeđa/smeđa
ŠKOLA: Muzička akademija u Skopju
PRVI NASTUP: Dječji festival u Prilepu 1996.
AUTO: Volkswagen Touareg
HOBIJI: kickbox, odbojka, slušanje glazbe
LJUBAV: djevojka Adrijna Budimir
TIP CURE: inteligentna, duhovita i malo ljubomorna
AMBICIJE: baviti se glumom
OMILJENO MJESTO ZA IZLAZAK: priroda
ŽIVOTNI MOTO: ono što daješ, to i dobiješ
PONOSI SE: što nije "posegnuo" za drogom

Tošino naj naj...
NAJ BOJA: žuta
NAJ ŽIVOTINJA: jaguar
NAJBOLJI GLUMCI: Nicole Kidman i Rusell Crow
NAJDRAŽI FILM: Gladijator
NAJBOLJI PJEVAČ/PJEVAČICA: Michael Bolton/ Whitney Houston
NAJBOLJI BENDOVI: Whitershake i Bon Jovi
NAJDRAŽE PIĆE: martini i energetska pića
NAJDRAŽE JELO: tjestenina
NAJDRAŽI GRAD/DRŽAVA: Pariz/Francuska
NAJDRAŽI PARFEM: Aqua di Gio
TODOR = TODOOROSS (grč.): Božji dar
WEB STRANICA: www.toseproeski.info

- 22:28 - Komentari… (1) - Prinaj… - #

Toše u sjećanju

Ovaj blog posvećen je jednom velikom čovjeku,
koji je svojim humanitarnom radom dobio nagradu Majke Tereze,
jedan poseban anđeo sa prekrasnim očima i iskrenim osmijehom,
koji je osvajao svako žensko srce i koji je Bog ikada mogao poželjeti.
To je naš anđeo iz Makedonije,
TOŠI PROESKOM!!!

- 22:28 - Komentari… (1) - Prinaj… - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.