Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toseinmemoriam

Marketing

Strip - "Super Toše"


MAKEDONIJA i dalje tuguje za svojom tragično preminulom zvijezdom, no pojavio se i velik broj onih koji sve čine samo kako bi zaradili na pokojnom pjevaču. Prema pisanju tamošnjih medija, Makedonija se našla u bizarnoj situaciji, u kojoj se masovna tuga može materijalizirati.
Tiskare su zagušene brojem narudžbi za majice i sve ostale predmete na koje se može utisnuti njegov lik - od postera do upaljača i šalica za kavu. Pirati zadovoljno trljaju ruke, a Odbor za zaštitu lika i djela Toše Proeskog, koji je početkom prošlog tjedna održao svoj prvi službeni sastanak, ima "pune ruke posla".
Utrinski Vesnik se prisjetio i kako je Toše jedini imao tu čast da ga se ovjekovječi kao makedonskog strip junaka i to upravo u priči koja se temelji na borbi protiv piratstva. Borba protiv zla, eliminacija neprijatelja i pobjeda dobra, prema pisanju tog lista, glavne su karakteristike stripa "Super Toše" - prvog makedonskog stripa u kojem je Toše postao glavni protagonist, a sve to u sklopu humanitarne kampanje koja se održavala pod geslom "Superheroj na humanosti".

U stripu su iskorištene Tošine karakteristike, kako bi se izgradio fiktivni superheroj, koji prerasta u idola mladih. "Toše je idealiziran, no na taj način da skrene mladima pozornost na važnost pobjede dobra nad zlim", izjavio je svojedobno Oliver Romevski, autor stripa "Super Toše".

Tošina zadaća u ulozi superjunaka nije bila nimalo lagana - njegovo jedino oružje u borbi protiv neprijatelja i eliminaciji zla, bio je njegov superglas. Njegov najveći neprijatelj je bio Gospodin Pirat - glavni piratski šef u cijelom svijetu, švercer djece, droge i oružja. Zgode i nezgode "Super Toše" sakupljene su bile na 32 stranice stripa načinjenog u crno-bijeloj tehnici.


Toše uskoro dobiva spomen-kuću u Kruševu?

Odbor za zaštitu lika i djela Toše Proeskog je na svom prvom sastanku počeo razmatrati ideju o tome da se u Kruševu izgradi spomen-kuća Toše Proeskog. Razmotreni su i nužni koraci potrebni za uređenje Tošina groba u Kruševu, a očekuje se kako će uskoro biti formirana te započeti s radom i fondacija koja će nositi njegovo ime. Trenutno se radi na izvršenju svih regulativnih i tehničkih normi potrebnih Makedonskoj pošti za izdavanje poštanskih markica s Tošinim likom.

Skopska gradska vlast se usuglasila oko toga da će koncertna dvorana Univerzal u Skopju, nakon renovacije, dobiti ime Toše Proeski. Odluka o tome će biti upućena Odboru za zaštitu lika i djela Toše Proeskog, koji mora dati svoju suglasnost. Jednako tako je dogovoreno, da ukoliko odluka bude odobrena, nema potrebe za slanjem novih zahtjeva da Tošino ime nose ulice, mostovi i drugi objekti.


Hoće li Tošina "Makedonija naviva" postati službena nacionalna sportska himna?
U subotu će Makedonija izabrati svoju službenu nacionalnu sportsku himnu, a najveći favorit među pjesmama 12 izvođača je "Makedonija naviva za vas", koju je snimio Toše. To je jedna od posljednjih pjesama koje je snimio prije smrti. Veliki finalni izbor će se održati u Metropolis areni, u 20 sati.

Post je objavljen 21.05.2008. u 20:02 sati.