18

utorak

lipanj

2024

28+

Na 25. satu me je uhvatila kriza - nije bila toliko jaka, ali sam je osjetio. Na poslu sam pa ne mogu proći kroz onih 5 distrakcija, ali sam na kraju rekao sebi hajde se fokusiraj na taskove koje imaš pa vidi da li će ti se poslije pušiti i upalilo je.

Još malo pa će 29. sati i opet me je malo uhvatilo. Nije toliko jaka kriza, ali opet razmišljam da uzmem dim električne cigare. Idem izgurati. Mogu ja to.

17

ponedjeljak

lipanj

2024

Idemooo

4h:
Kao da pomalo popušta. Bilo je žestoko. Čitao sam na netu i izgleda da je najveća kriza nakon 24h. U ovim mojim prestancima pušenja zapravo meni je najgore bilo u sljedećim intervalima: 15 min, 2h, 4h, 8h. Znalo mi se desiti da na 24h imam tek neku manju krizicu i to je to. Nadam se da će tako biti i sutra, a danas ću izmoriti mozak i pa da tijelo ispušta nikotin maksimalno.

Ali sada samo ne razumijem kako sam sebe doveo po n-ti put u ovu situaciju. Toliko prestajanja i to uspješnih u smislu da nemam kriza i onda se ja napravim pametan i zapalim.

Skoro 5h:
Dobro je, sad je puno lakše. Nevjerovatno je kako ta kriza izgleda realno. Biti li ne biti. Kao da moraš zapaliti inače će nešto biti. Drago mi je da sam izdržao, mada sam u nekim trenucima bio na ivici da popustim.

Kriziram očekivano

Skoro 4 sata apstinencije.

Mozak se igra sa mnom i pokušava da racionalizira pušenje “Hajd zapali sada pa onda prestani da pušiš u četvrtak i za vikend”. Što je najgore, kontam da je to i dobra ideja. Bojim se da će me sutra nakon 24h apstinencije uhvatiti ona žestoka kriza, ali opet kontam izgurat ću jutarnji dio pun sastanaka gdje neću imati kada razmišljati o cigarama pa onda sutra dalje nastaviti gurati.

Također primijetio sam da je najbolje prestati pušiti kad ništa ne moraš da radiš, dakle vikend jer možeš da se opustiš i krize su manje. Ovako kada hoćeš da radiš hvata te i veća aneksioznost nego inače. Haos.
Ovo vjerovatno govori moj dio mozga koji hoće nikotin. Ali evo šta su opcije, ako sada zapalim onda mogu samo odlučiti da pušim cijelu sedmicu pa da onda u subotu prestanem. Tada imam trail po planini i vjerovatno bi i bilo lakše za pregurat taj dan…
Nevjerovatno ne mogu da prekinem misli. Uporno me gure, hajde hajde, zapali sada pa onda prestani. I to mi djeluje razumno da zadovoljim potrebu i da se “smirim” pa da mogu dalje radit pa onda opet zapalit. A htio sam nekog glupavog posla danas završit, ali lijen sam pririodno, a ovo me dodatno čini lijenim što je najgore nisam došao do onog dijela krize kad ti se um pomuti.

Najbolji bi plan bio da danas kažem sebi - ništa ne moraš. Jedini zadatak ti je da ne pušiš i ako to ispuniš dan je uspio.

Ali radit se mora, ali kontam hajde da danas izguram ovu krizu uz neki rad koliko budem mogao. Ništa mi ne gori, ali eto treba se završit i da onda tako reći “istrošim mozak” na ovu krizu i da sutra bude lakše. Ubijeđen sam da sutra neće biti ovako ni kad bude oko 24h apstinencije.
Idemo, radimo nešto, pa makar to bilo prespoorooo.
Vidjet ćemo kako će sutra biti, siguran sam da će biti lakše.

Keep pushing!

No Smoking Manifest

BORBA

Dobro mi je išlo nakon prestanka 1.6., međutim ničim izazvan 12. dana sam odlučio zapaliti “samo jednu”. Tu noć mi je nešto “zamirisala” i kontam hajd “samo ću jednu” zapaliti da osjetim “užitak” prve cigare. Naravno, nije bila jedna nego četiri. Sutra sam već pušio i na poslu. Onda sam opet prestao u subotu i skoro izgurao 24 sata i onda opet zapalim ujutro.
Nevjerovatno kakve gluposti pravim s ovim.
Kriza prvih 24h je ogromna i tu pomaže samo jedna direktiva:
Nemoj počinjati ponovo lanac. Nemoj uzimati samo jednu pa onda nećeš više jer nema potrebe, već si donio odluku. Izguraj dalje. Kad te uhvati ustani ako možeš, promijeni lokaciju, uzmi nešto što će ti zadeverati misli. Ovo je borba i ne treba ti u životu ni iz jednog razloga. Bit će ti mutan um u prvih 24+ sati, ali vremenom bude lakše kao što i sam znaš. Bit će ti drago što nisi pušio kada krize budu slabije ili kada se svedu samo na pomisao gdje ćeš reći: “Nema šanse da upadnem ponovo u to blato.”.

Kada prođu najveće krize, u danima iza obično se želja svede samo na pomisao, ali ni u kom slučaju ne dozvoli da počneš lanac ponovo. Neće biti “samo jedna” i samo ćeš upast u začarani krug i onda ćeš morati ponovo ispočetka, a to ne želiš. Ovaj tip kriza ćete vjerovatno uhvatiti kući i ako ti se to desi:
1. Istuširaj se.
2. Uzmi neke igračke da se igraš sa B.
3. Upali PlayStation i vozi kamion.
4. Prošetaj pola sata.
5. Uzmi nešto da uradiš iz backlog privatnih obaveza.

Ako nešto od ovoga ne pomogne, idu na narednu stavku. Ako prođeš sve 5 siguran sam da nećeš zapaliti.
To što si odlučio prestati pušiti je ISPRAVNA i DOBRA odluka i trebaš biti ponosan na to i ni u kom slučaju zavidit ljudima koji još uvijek puše. Treba da bude žao što moraju da puše još uvijek, a ti ne.

U narednih mjesec dana izbjegavaj alkohol u potpunosti. Alkohol će ti možda smanjiti sposbnost prosuđivanja, ali nakon tog perioda možeš i piti ako želiš, ali ako te uhvati u kafani da hoćeš da zapališ:
1. Napij se vode.
2. Izađi u WC.
3. Gledaj nešto na telefonu.
4. Slikaj društvo.
5. Napiši poruku nekome.

Moj život sa cigaram je mnogo manje kvalitetan nego s njima. Ujutro pušim, zanemarujem porodicu, smrdim i ne mogu prestati. Pušio bih do iznemoglosti i cijeli stan smrdi. Također sam puno više nervozan i lijen sam za bilo šta. Samo bih pušio.

Na putovanjima tražim priliku da negdje stanemo samo da zapalim, pa to dovodi do toga i da kasnimo ili da putovanja traju duže nego što bi realno trebala. Onda kada i pušim na tim puš pauzama, opet prepušim pa mi bude loše, smrdim i veoma se loše osjećam.

Bračni odnosi su također slabiji jer iz nekog razloga mi smanjuje želju jer bih ja samo pušio.

Sa djetetom ne provodim vrijeme jer ja bih samo pušio.

Na poslu mi opada produktivnost i sposbnost razmišljanja jer ja bih samo pušio.

Ništa mi se ne radi jer ja bih samo pušio.

Kraj.

03

ponedjeljak

lipanj

2024

The Day

Bio je lijep plan da prestanem pušiti taman nakon godinu dana od izleta kada sam započeo niz. Taj “izuzetak” je otvorio vrata za još izuzetaka koji su vremenom bili sve češći i češći, da bi došli do toga da sada sedam dana pušim, pa opet ne pušim i tako u krug.
Dobra je stvar što sam se zapravo uhodao kako prestati i znam faze i kakve krize mogu očekivati. Najgore mi padaju ove “brainless” krize kada ne mogu da razmišljam i koncentracija mi je 0.

Uglavnom, od 1.6. ide novi pokušaj. Ušao sam u treći dan i trenutno sam OK. Kao što rekoh, trenutno nemam kriza, ali magloviti um je tu. Prema dosadašnjem iskustvu, od danas bi trebalo biti sve lakše i lakše.

Na kraju šta me zapravo trigeruje da zapalim nakon što se realno skinem s nikotina. To je do sada gotovo svaki put bio alkohol. Popuste mi filteri i krenem i to je to. Mislim da ću izbjegavati alkohol i kafanu narednih mjesec dana, a onda zapeti i jednostavno odlučiti da ne pušim ni u takvim okolnostima. Mogao sam skoro pet godina tako, moći ću ponovo.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>