Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/theman

Marketing

No Smoking Manifest

BORBA

Dobro mi je išlo nakon prestanka 1.6., međutim ničim izazvan 12. dana sam odlučio zapaliti “samo jednu”. Tu noć mi je nešto “zamirisala” i kontam hajd “samo ću jednu” zapaliti da osjetim “užitak” prve cigare. Naravno, nije bila jedna nego četiri. Sutra sam već pušio i na poslu. Onda sam opet prestao u subotu i skoro izgurao 24 sata i onda opet zapalim ujutro.
Nevjerovatno kakve gluposti pravim s ovim.
Kriza prvih 24h je ogromna i tu pomaže samo jedna direktiva:
Nemoj počinjati ponovo lanac. Nemoj uzimati samo jednu pa onda nećeš više jer nema potrebe, već si donio odluku. Izguraj dalje. Kad te uhvati ustani ako možeš, promijeni lokaciju, uzmi nešto što će ti zadeverati misli. Ovo je borba i ne treba ti u životu ni iz jednog razloga. Bit će ti mutan um u prvih 24+ sati, ali vremenom bude lakše kao što i sam znaš. Bit će ti drago što nisi pušio kada krize budu slabije ili kada se svedu samo na pomisao gdje ćeš reći: “Nema šanse da upadnem ponovo u to blato.”.

Kada prođu najveće krize, u danima iza obično se želja svede samo na pomisao, ali ni u kom slučaju ne dozvoli da počneš lanac ponovo. Neće biti “samo jedna” i samo ćeš upast u začarani krug i onda ćeš morati ponovo ispočetka, a to ne želiš. Ovaj tip kriza ćete vjerovatno uhvatiti kući i ako ti se to desi:
1. Istuširaj se.
2. Uzmi neke igračke da se igraš sa B.
3. Upali PlayStation i vozi kamion.
4. Prošetaj pola sata.
5. Uzmi nešto da uradiš iz backlog privatnih obaveza.

Ako nešto od ovoga ne pomogne, idu na narednu stavku. Ako prođeš sve 5 siguran sam da nećeš zapaliti.
To što si odlučio prestati pušiti je ISPRAVNA i DOBRA odluka i trebaš biti ponosan na to i ni u kom slučaju zavidit ljudima koji još uvijek puše. Treba da bude žao što moraju da puše još uvijek, a ti ne.

U narednih mjesec dana izbjegavaj alkohol u potpunosti. Alkohol će ti možda smanjiti sposbnost prosuđivanja, ali nakon tog perioda možeš i piti ako želiš, ali ako te uhvati u kafani da hoćeš da zapališ:
1. Napij se vode.
2. Izađi u WC.
3. Gledaj nešto na telefonu.
4. Slikaj društvo.
5. Napiši poruku nekome.

Moj život sa cigaram je mnogo manje kvalitetan nego s njima. Ujutro pušim, zanemarujem porodicu, smrdim i ne mogu prestati. Pušio bih do iznemoglosti i cijeli stan smrdi. Također sam puno više nervozan i lijen sam za bilo šta. Samo bih pušio.

Na putovanjima tražim priliku da negdje stanemo samo da zapalim, pa to dovodi do toga i da kasnimo ili da putovanja traju duže nego što bi realno trebala. Onda kada i pušim na tim puš pauzama, opet prepušim pa mi bude loše, smrdim i veoma se loše osjećam.

Bračni odnosi su također slabiji jer iz nekog razloga mi smanjuje želju jer bih ja samo pušio.

Sa djetetom ne provodim vrijeme jer ja bih samo pušio.

Na poslu mi opada produktivnost i sposbnost razmišljanja jer ja bih samo pušio.

Ništa mi se ne radi jer ja bih samo pušio.

Kraj.


Post je objavljen 17.06.2024. u 11:49 sati.